Rudio Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Drodzy koledzy/koleżanki Czy może ktoś mierzył się z problemem jak w temacie? Chodzi o nadawanie numerów kolejnym dokumentom, potencjalnie w zawartości i/lub nazwie pliku. Moje pobieżne szukanie naprowadziło mnie na różnego rodzaju makra lub skrypty w Visual Basic'u. Myślałem też nad połączeniem z arkuszem excela z numeracją. Jednak chciałbym uniknąć wymyślania koła na nowo. Jeśli ktoś ma pomysł lub chociaż podpowiedź jak najłatwiej podejść niech się odezwie. Cytuj
rrroberto Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Może jakieś narzędzie do "hurtowej" zmiany nazw plików. Ja używam Total Commander [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rudio Opublikowano 23 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Osobno każdą czynność to umiem, ale chodzi o zautomatyzowanie wszystkiego dla osoby "nietechnicznej". Cytuj
Dallin Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Może da sie faktycznie coś takiego zrobić z makrami VBA, ale o gotowym roziwązaniu nie słyszałem. Cytuj
Eleks Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Zapytaj sztuczną inteligencję, jakiś ChatGPT czy coś. Bardziej skombplikowane programy są już pisane bez udziału ludzi. Cytuj
iskier Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Da się to nieźle zrobić w Total Commanderze, od pewnego czasu jest możliwe tam coś w rodzaju wewnętrznych skryptów, ale początki mogą być trudne. Podaj przykład co chciałbyś osiągnąć, np. ile znaków w numerze? czy dodany numer na początku? pliki o jakich rozszerzeniach? DOCX, DOC czy jeszcze jakieś? Czy w katalogach są też pliki o innych rozszerzeniach? (których nazwy nie powinny być zmieniane) Rozumiem, że numerowanie od najstarszych do najnowszych? Czy tylko w jednym katalogu czy w wielu? Tylko podkatalogi czy rozsiane po dysku? Cytuj
Rudio Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 (edytowane) 1 folder, numeracja sekwencyjna w nazwie i treści dokumentu, 4-5 cyfr powinno wystarczyć. Chyba zostanę przy grupowej zmianie nazwy i wywołaniu jej w polu tekstowym. Na razie tyle, nie robię dla siebie, więc muszę doprecyzować co tak na prawdę potrzeba. Dzięki za podpowiedzi @razor1995 Power rename właśnie testuję... Edytowane 25 Września 2025 przez Rudio razor1995 lubi to Cytuj
razor1995 Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Testowałeś PowerRename z pakietu PowerToys? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wydaje się, że powinno sprostać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi