Kocurek Posted July 1 Report Posted July 1 W dniu 29.06.2025 o 12:48, Sayidov napisał(a): W 21h2 Iot ltsc można aktywować 22h2, ponieważ 21h2 sam w sobie posiada funkcje 22h2, wystarczy zainstalować KB5015684, system nadal pozostaje w kanale iot ltsc z tym, że ma aktywne funkcje 22h2 i wsparcie pozostaje do 2032 W dniu 29.06.2025 o 14:43, Kosiara napisał(a): Get the KB5015684 update from here: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Extract it with winrar ot 7z, find the Windows10.0-KB5015684-x64_PSFX.cab inside and extract it too. Run this command with powershell admin in the folder you just extracted the contents: Dism /online /add-package /packagepath:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799.mum Follow the onscreen instruction. To Uninstall: Dism /online /remove-package /packagename:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799 Kosiara, JanKo66 and starcraft2fan like this Quote
wujenta Posted July 2 Report Posted July 2 Potwierdzam, sposób przedstawiony wyżej przez kolegę Kocurka działa. Cała procedura zajęła mi 5 minut łącznie z restartem po aktualizacji. Kocurek and Kosiara like this Quote
Kocurek Posted July 2 Author Report Posted July 2 @wujenta Dziękuję, ale ja tylko wyprowadziłem cytaty Sayidova i Kosiary na osobny temat, żeby sposób był łatwy do odszukania / natrafienia. Ta metoda nie była mi wcześniej znana - ja dostałem już gotowy obraz 22h2. Co najwyżej mogę nacieszyć się 5 minutami sławy, bo miałem przyjemność na winclub.pl jako pierwszy zaprezentować wydanie Win 10 IoT LTSC 22H2 i w ten sposób pośrednio sprawić, że udzieliły się osoby o wiele bardziej zorientowane w temacie i przedstawiły metodę podniesienia wersji 21h2 na 22h2 - chyba, że jestem w błędzie - wcześniej nie widziałem na oczy Win 10 LTSC 22h2 ani dyskusji, że takie coś jest w ogóle możliwe - między innymi dlatego początkowo porzuciłem Windows 10 IoT LTSC 21h2 na rzecz Windows 11 IoT LTSC 24h2, co w sumie wyszło na dobre. Moim zdaniem to rewelacja, bo metoda przedłuża życie Windows 10, a więc starszym komputerom. Kosiara likes this Quote
Kosiara Posted July 2 Report Posted July 2 1 godzinę temu, Kocurek napisał(a): @wujenta Dziękuję, ale ja tylko wyprowadziłem cytaty Sayidova i Kosiary na osobny temat, żeby sposób był łatwy do odszukania / natrafienia. Ta metoda nie była mi wcześniej znana - ja dostałem już gotowy obraz 22h2. Co najwyżej mogę nacieszyć się 5 minutami sławy, bo miałem przyjemność na winclub.pl jako pierwszy zaprezentować wydanie Win 10 IoT LTSC 22H2 i w ten sposób pośrednio sprawić, że udzieliły się osoby o wiele bardziej zorientowane w temacie i przedstawiły metodę podniesienia wersji 21h2 na 22h2 - chyba, że jestem w błędzie - wcześniej nie widziałem na oczy Win 10 LTSC 22h2 ani dyskusji, że takie coś jest w ogóle możliwe - między innymi dlatego początkowo porzuciłem Windows 10 IoT LTSC 21h2 na rzecz Windows 11 IoT LTSC 24h2, co w sumie wyszło na dobre. Moim zdaniem to rewelacja, bo metoda przedłuża życie Windows 10, a więc starszym komputerom. Dla mnie to jest świetna sprawa. Właśnie miałem zawsze z tyłu głowy, że pewien soft zacznie wybrzydzać bo jest 21H2 zamiast 22H2, a tu proszę. Taka przemiana. Mój komputer normalnie wspiera win 11, ale po prostu mi nie leży ten system, Jest mniej responsywny na moim sprzęcie i aktualizacje częściej coś psują niż na win 10. W dodatku pchają to durne AI i aktualizacje okropnie spuchły. Oby 10 żył jak najdłużej, a producenci oprogramowania wspierali go również jak najdłużej. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted July 2 Author Report Posted July 2 8 minut temu, Kosiara napisał(a): Dla mnie to jest świetna sprawa. Właśnie miałem zawsze z tyłu głowy, że pewien soft zacznie wybrzydzać bo jest 21H2 zamiast 22H2, a tu proszę. Taka przemiana. Mój komputer normalnie wspiera win 11, ale po prostu mi nie leży ten system, Jest mniej responsywny na moim sprzęcie i aktualizacje częściej coś psują niż na win 10. W dodatku pchają to durne AI i aktualizacje okropnie spuchły. Oby 10 żył jak najdłużej, a producenci oprogramowania wspierali go również jak najdłużej. Twoje obawy są jak najbardziej słuszne - już aplikacje Adobe sprawiają problemy na 21h2 - tym razem udało się być o krok przed Microsoft . Jak miałbym typować, to Microsoft najpierw mógłby uwalić działanie Microsoft Store na 21h2, a potem zapewne zrobi to z 22h2 i wtedy będzie argument, żeby Microsoft Store wymienić na polecanego przez Ciebie UniGetUI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mimo wszystko nie ma co się łudzić... pewnego dnia Windows 10 skończy tak jak Windows 7, Windows XP i starsze systemy operacyjne... Windows 7 ma nieoficjalnie wsparcie ESU do końca tego roku i co... praktycznie martwy jest, bo nie wychodzą nowe sterowniki do sprzętu oraz istotne programy nie otrzymują nowszych wersji... przeglądarki, Adobe, Corel, Steam, AutoCAD (...)... Ale nie poddajemy się i WALCZYMY Kosiara likes this Quote
Kosiara Posted July 2 Report Posted July 2 12 minut temu, Kocurek napisał(a): Twoje obawy są jak najbardziej słuszne - już aplikacje Adobe sprawiają problemy na 21h2 - tym razem udało się być o krok przed Microsoft . Jak miałbym typować, to Microsoft najpierw mógłby uwalić działanie Microsoft Store na 21h2, a potem zapewne zrobi to z 22h2 i wtedy będzie argument, żeby Microsoft Store wymienić na polecanego przez Ciebie UniGetUI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mimo wszystko nie ma co się łudzić... pewnego dnia Windows 10 skończy tak jak Windows 7, Windows XP i starsze systemy operacyjne... Windows 7 ma nieoficjalnie wsparcie ESU do końca tego roku i co... praktycznie martwy jest. Jasne, że nie ma się co podniecać wsparciem do 2032 roku. Bo system, to nie tylko poprawki zabezpieczeń, a przede wszystkim oprogramowanie które na nim ruszy się liczy. Ale zawsze można jeszcze trochę pokorzystać z 10 i patrzeć co dalej się będzie działo. Ja po cichu liczę na mocny rozwój np steamos od valve w kierunku normalnych pecetów, bo nie ma się co oszukiwać. Windows tonie już od dawna i tylko oprogramowanie go jeszcze trzyma. Linux się pnie w górę, jednak co on może? Bez natywnych aplikacji? Nie wiele. Zaraz ktoś powie, ale wine jest czy proton, Świetnie, jednak to wszystko translacja, a nie natywne aplikacje które w 100% będą na pewno chodzić tak jak na windows. Prosty przykład, twórcy gier niechętnie spoglądają w stronę linuxa i pięknie blokują go brakiem antycheatów. Nie masz windowsa? To narka i tyle w temacie. Nie pograsz w multi. Czy tak samo oprogramowanie adobe, na linuxie niezbyt chce chodzić. Nikt na poważnie niestety lub stety linuxa nadal nie bierze. To jest ogromny monopol microsoftu od lat i co począć? Coś się rusza powoli, bo niby się buntują niektóre kraje przez decyzje Trumpa, jednak czy znowu nie zakończy się niepowodzeniem? Tego nie wiemy. Kocurek likes this Quote
Widzior Posted July 2 Report Posted July 2 A to tej poprawki KB5015684 nie można normalnie zainstalować, trzeba rozpakowywać i z powershell'a DISMem wciskać? Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted July 2 Author Report Posted July 2 15 minut temu, Widzior napisał(a): A to tej poprawki KB5015684 nie można normalnie zainstalować, trzeba rozpakowywać i z powershell'a DISMem wciskać? Tak. Microsoft nałożył sztuczne ograniczenie wersji systemu - na wersji LTSC instalator odrzuca instalację poprawki. Ot typowa metoda sztucznego wymuszania aktualizacji systemu lub ograniczania wsparcia. Masz kupić nowy komputer i używać Windows 11, żeby generować zyski korporacjom - pamiętaj też pić przez papierową słomkę, gdy miliarderzy latają prywatnymi odrzutowcami i generują jednym przelotem "ślad węglowy", który Ty nie wygenerujesz przez większość swojego życia, jak nie całe. Piec musisz mieć ekologicznej klasy - i płacić drogo za opał. Wcześniej jeszcze gaz wg UE był również "eko" do ogrzewania - ale że Putin zaczął dokazywać - gaz już nie jest "eko" oraz jest szkodliwy i raka powoduje. stens, Kosiara, brygada69 and 2 others like this Quote
FILAGOL Posted July 3 Report Posted July 3 10 godzin temu, Kocurek napisał(a): Masz kupić nowy komputer i używać Windows 11, żeby generować zyski korporacjom - pamiętaj też pić przez papierową słomkę, gdy miliarderzy latają prywatnymi odrzutowcami i generują jednym przelotem "ślad węglowy", który Ty nie wygenerujesz przez większość swojego życia, jak nie całe. Piec musisz mieć ekologicznej klasy - i płacić drogo za opał. Wcześniej jeszcze gaz wg UE był również "eko" do ogrzewania - ale że Putin zaczął dokazywać - gaz już nie jest "eko" oraz jest szkodliwy i raka powoduje. Kurza stopka, coś w tym jest hahaha M$ uśmierca świetny system, mogliby udostępnić jądro systemu w tym jego kod i ludzie, by szybko dostosowali Windowsa niż sam M$ takie jest moje zdanie Pozdrawiam Kocurek likes this Quote
ITFun Posted July 3 Report Posted July 3 W pierwszej kolejności aby MS mógł "naprawić Windowsa" muszą sami pisać kod a nie AI lub armia Hindusów Kocurek likes this Quote
starcraft2fan Posted July 3 Report Posted July 3 W dniu 2.07.2025 o 00:40, Kocurek napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Fajnie byłoby napisać dla sportu jakiś skrypt i dołączyć go do paczki. Ot, pewnie nieraz się przyda Kocurek likes this Quote
Nieobecny Posted July 3 Report Posted July 3 Czy ten trick działa zawsze i wszędzie (Win 10 21H2 IoT LTSC oczywiście)? Cokolwiek bym nie zrobił, to wyskakuje ten sam błąd w PowerShell i konsoli cmd. Próba zmiany ścieżki albo nazwy pliku, również ten sam error 0x80070002 oraz error2 o tym samym kodzie, że nie można znaleźć pliku o tej nazwie, ale nazwa i ścieżka są na 100% poprawne. Zaciekawił mnie ten temat. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted July 3 Author Report Posted July 3 @Nieobecny Najlepiej spróbuj cały .cab rozpakować z kompletem plików, tam są jakieś zależności, więc jak wyciągnąłeś tylko jeden, konkretny plik .mum to nie zadziała. Quote
Nieobecny Posted July 3 Report Posted July 3 Nadal ten sam błąd, poza tym nie ma żadnych przeciwskazań, aby instalować poprawki z plików mum bez żadnych dodatkowych wymagań/zależności (np. aktualizacja IE9 dla Visty po aktualizacjach ESU). Kocurek likes this Quote
Kosiara Posted July 3 Report Posted July 3 @Nieobecny Ja korzystałem z tego tematu i mi siadło. Kocurek likes this Quote
Nieobecny Posted July 3 Report Posted July 3 Udało się. Faktycznie musiała być rozpakowana cała poprawka, wrzucona na C bez żadnego folderu i wskazana zgodnie z tym ścieżka. Kocurek likes this Quote
ITFun Posted July 3 Report Posted July 3 Pozwoliłem sobie przygotować prostą aplikację, która automatyzuje cały proces aktualizacji: Co robi aplikacja: Sprawdza, czy uruchomiona jest na systemie Windows 10 IoT Enterprise LTSC Pobiera wymaganą aktualizację do katalogu env:TEMP Rozpakowuje niezbędne pliki Wykonuje instalację za pomocą DISM [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przygotowałem również wersję, która ma 2 funkcje: Instalacja (Jak wyżej) Usuwanie poprawki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] starcraft2fan, Groszek1962, Kocurek and 1 other like this Quote
Nieobecny Posted July 4 Report Posted July 4 Niestety obawiam się, że za 4 miesiące będziemy odinstalowywać ten trick. WU teraz pobiera wszystkie aktualizacje dla 22H2, a przecież są to te same co dla 21H2 już zainstalowane, więc na 99% od listopada nie będzie pobierać aktualizacji dla 21H2 LTSC. Zainstalowałem to z czystej ciekawości. Wersja 22H2 nie ma żadnej przewagi i różnicy nad 21H2, a wręcz może pogorszyć uaktywniając zbędne mikro gadżety. Cała frajda z czystej wersji LTSC prysła. W dniu 3.07.2025 o 00:00, Kocurek napisał(a): aplikacje Adobe sprawiają problemy na 21h2 Sprawiają problemy z tytułu LTSC, a nie 21H2 o czym wyraźnie informuje Adobe na swojej stronie. Żaden soft nie ma i nigdy nie będzie miał problemu między 21H2 a 22H2, a nawet starszymi wersjami Win 10. Problemem jest LTSC i brak pewnych składników. Kocurek and JanKo66 like this Quote
Kocurek Posted July 4 Author Report Posted July 4 12 godzin temu, Nieobecny napisał(a): wręcz może pogorszyć uaktywniając zbędne mikro gadżety. Cała frajda z czystej wersji LTSC prysła. Jakie konkretnie mikrogadżety zauważyłeś oraz czy odczułeś pogorszenie wydajności? Ciekawe, czy po podniesieniu wersji do 22h2 Windows LTSC wspiera Bluetooth Low Energy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 12 godzin temu, Nieobecny napisał(a): Sprawiają problemy z tytułu LTSC, a nie 21H2 o czym wyraźnie informuje Adobe na swojej stronie. Żaden soft nie ma i nigdy nie będzie miał problemu między 21H2 a 22H2, a nawet starszymi wersjami Win 10. Problemem jest LTSC i brak pewnych składników. Czytałem wcześniej, że na 21h2 Adobe nie chciał się instalować, ale dokonując odpowiednich modyfikacji pliku instalacyjnego instalował się na 21h2 i działał prawidłowo. Nie sprawdziłem osobiście, więc nie mogę w tej chwili się do tego odnieść. 12 godzin temu, Nieobecny napisał(a): Niestety obawiam się, że za 4 miesiące będziemy odinstalowywać ten trick. WU teraz pobiera wszystkie aktualizacje dla 22H2, a przecież są to te same co dla 21H2 już zainstalowane, więc na 99% od listopada nie będzie pobierać aktualizacji dla 21H2 LTSC. Czy to nie nazbyt pesymistycznie nastawienie? Pożyjemy, zobaczymy - już ostatnio Microsoft zaczął pękać: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z tego powodu powstrzymam się od spekulacji co będzie za kilka miesięcy. 12 godzin temu, Nieobecny napisał(a): Cała frajda z czystej wersji LTSC prysła. Na szczęście nikt nie zmusza do korzystania z 22h2, zwłaszcza jak Użytkownik jest zadowolony z wersji 21h2. Dotychczas ludzie nie mogli zdecydować czy wolą przejść na 22h2 czy pozostać na 21h2 w przypadku wydania LTSC Groszek1962 likes this Quote
wujenta Posted July 4 Report Posted July 4 13 godzin temu, Nieobecny napisał(a): WU teraz pobiera wszystkie aktualizacje dla 22H2, a przecież są to te same co dla 21H2 już zainstalowane,... .. U mnie na 21H2, który był aktualizowany na bieżąco po podniesieniu do 22H2 pobrał tylko jedną bieżącą poprawkę dla tej wersji, nie pobierał "dubli" już zainstalowanych poprawek dla 21H2. Kocurek likes this Quote
Recommended Posts