Jump to content

Podniesienie wersji Windows 10 LTSC z 21h2 do 22h2

Recommended Posts

Posted
W dniu 12.11.2025 o 01:06, Matmide napisał(a):

Ale trochę mija się z celem mieć Windows 10 loT Enterprise LTSC i nie mieć poprawek bezpieczeństwa, to już lepiej Windows 10 22H2 Home w jakiej sytuacji :)

A Windows 10 22H2 Home dostaje poprawki bezpieczeństwa? :)

Tymczasowo można również doraźnie aktualizować pobierając i instalując poprawkę z:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Chyba, że nie da się?

Matmide likes this
Posted

Jak tak czytam ostatnie wypowiedzi MDL, to widzę, że poziom się obniżył u niektórych:

Cytat

Było wielu idiotów, którzy instalowali pliki MUM tylko po to, by wyświetlić 19045, a niektórzy twierdzili nawet, że niektóre pliki APPX działały tylko wtedy, gdy w Enterprise 2021 LTSC wyświetlano 22H2. Teraz czekają na przyłapanie tych, którzy zainstalowali 25H2 EP w 2024 LTSC :D

Cytat

Wieczny cykl idiotów :P

Cytat

Świetnie... Teraz ludzie mogą przestać mówić o hakowaniu swoich systemów Windows 10 LTSC do wersji 22H2. :)

Ja jestem przeciwnego zdania i rozczarowujące są dla mnie niektóre wypowiedzi na MDL - w miejscu, gdzie powstały patenty na odblokowanie ESU dla Windows 7 tak brzydko pisać. Wstyd.

Te same osoby byłyby pierwsze do pobrania i instalowania łatki naprawiającej ten tymczasowy problem.

Póki co za to jeden przekazał cenną wskazówkę, że aktualizacja poprzez ręcznie pobranie i wgranie KB działa bez potrzeby cofania się do 21h2.

Co z płatnym ESU dla 22h2?

Cytat

If you need the 19045 build number, the best option is to repair-install to a GAC edition and activate ESU.

Hmmm...

Cytat

uup-converter v119 - W10UI v10.57

- Update ExtendedSecurityUpdates Suppressor for Windows 10 19041-19045
- Disable NetFx3/Net35 option for builds 27965+

thanks to @Enthousiast for helping and testing

Ja tam jestem dobrej myśli:

Hmmm...

Posted
7 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Póki co za to jeden przekazał cenną wskazówkę, że aktualizacja poprzez ręcznie pobranie i wgranie KB działa bez potrzeby cofania się do 21h2.

no też musiałem recznie pobierac

Kocurek likes this
Posted

KB5068781 poszło automatycznie na laptopie 21H2 199446456, na stacjonarce podniesionej do 22H2 nie widzi nic nowego nawet po ręcznym sprawdzaniu, po zejsciu do 21H2 znalazł i zainstalował - jako  że nie mam softu który tego wymaga póki co zostaję przy 21H2

Kocurek likes this
Posted

Miałem problem żeby cofnąć z 22H2 do 21H2,  bo to polecenie wywalało błąd mimo uruchomienia cmd jako admin.

Dism /online /remove-package /packagename:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799

W takiej sytuacji trzeba użyć Dism /online /add-package /packagename:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799 (żeby od nowa zainstalować w pełni 22H2)

a następnie Dism /online /remove-package /packagename:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799 (restartujemy komputer)

Zrobiłem 2 proste skrypty które cofają wersję do 21H2/24H2. Wystarczy pobrać, uruchomić jako administrator a po skończonej pracy uruchomić ponownie kompa.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo66 and Kocurek like this