Jump to content

Zakup licencji Windows 10 IoT LTSC - dyskusja ogólna

Recommended Posts

Posted

Enterprise IoT LTSC 2021:

1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (zweryfikowany przez: @MrTooth, @ITFun)
  2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Enterprise LTSC 2019:

1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dziękuję @ITFun za linki :)

FILAGOL likes this
Posted
5 godzin temu, ITFun napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oficjalny partner MS (Cena wysoka ale na 10000% legitny)

Warto się zastanowić, czy zakup klucza za 1000 zł rzeczywiście zapewnia większe bezpieczeństwo w razie ewentualnej kontroli, niż zakup za połowę tej kwoty – szczególnie jeśli kontrola miałaby charakter rutynowy.

We wspomnianym wcześniej cyber-sklepie dostępna jest licencja promocyjna w cenie o połowę niższej, oferowana przez firmę również prowadzącą legalną działalność gospodarczą w Polsce.

Jeżeli sprzedawca wystawia dowód zakupu i – ewentualnie – dodatkowe dokumenty (np. oświadczenie o źródle pochodzenia licencji), to powstaje pytanie: czy w przypadku kontroli taki zestaw dokumentów wystarcza do uprawdopodobnienia legalności oprogramowania?

Czy podczas standardowej kontroli urzędnicy faktycznie analizują szczegółowo zapisy licencji EULA? W mojej ocenie, jeśli kontrola nie ma charakteru dochodzeniowego, to przeciętny urzędnik raczej nie ma interesu w tym, by szczegółowo weryfikować zgodność licencji z EULA – zwłaszcza, że egzekwowanie warunków licencji leży w gestii producenta (np. Microsoftu), który może dochodzić swoich praw na drodze cywilnej, jeśli uzna to za zasadne.

Poniżej wrzucam cytaty z dyskusji, która toczyła się w wątku niezwiązanym bezpośrednio z tym tematem:

W dniu 23.06.2025 o 01:26, Kocurek napisał(a):

(...)

khoam napisał:

Microsoft jasno określa, że ta wersja systemu operacyjnego nie może być używana na komputerach stacjonarnych i laptopach przeznaczonych do typowych zadań biurowych (takich jak przeglądanie internetu, tworzenie dokumentów, arkuszy kalkulacyjnych itp.). Oczywiście sama instalacja jest jak najbardziej możliwa i można "lecieć" na pirackich licencjach. Dość powszechne zjawisko wśród entuzjastów produktów ze stajni Micro$oft [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Moja odpowiedź:

@khoam można nabyć legalną licencję IoT LTSC. Który dokładnie punkt EULA zabrania używania tej wersji na zwykłych PC posiadając legalną licencję? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

khoam napisał:

@Kocury Nie ma tego zapisu w EULA, które jest przeznaczone dla użytkownika końcowego urządzenia wbudowanego, ale w szczegółowych warunkach licencyjnych i umowach dystrybucyjnych między Microsoftem a OEM-ami. Licencje te są sprzedawane głównie firmom (OEM, integratorom systemów) do pre-instalowania na dedykowanym sprzęcie klasy embedded. Nie ma legalnej możliwości zakupu licencji Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 przez użytkownika domowego do zainstalowania na swoim standardowym PC. Ale dla mnie to naprawdę rybka. Nawet za darmo nie chciałbym tej licencji.

W dniu 24.06.2025 o 21:13, ITFun napisał(a):

@Kocurek Jako szary użyszkodnik nie jesteś w stanie (od autoryzowanego partnera) nabyć licencji na IoT Enterprise LTSC. Natomiast sprawa ma się inaczej, gdy reprezentuje się odpowiednio dużą korporację i odpowiednio uargumentujesz na spotkaniu posiadanie systemów krytycznych wtedy jest opcja, że zaproponują ci IoT.

W dniu 24.06.2025 o 21:22, Kocurek napisał(a):

Ciekawe, czy pozwalają instalować na własnych komputerach? 

W dniu 24.06.2025 o 21:42, ITFun napisał(a):

Nie ma mechanizmu który pozwoliłby im odróżnić typ urządzenia (w komputerach przemysłowych czy np. bankomatach siedzą mini-PC.

Posted
W dniu 2.07.2025 o 14:42, Kocurek napisał(a):

Warto się zastanowić, czy zakup klucza za 1000 zł rzeczywiście zapewnia większe bezpieczeństwo w razie ewentualnej kontroli, niż zakup za połowę tej kwoty

Dlatego najbezpieczniej jest posiadać wersję, która jest najbardziej popularna w zastosowaniach domowych , tzn. jest najczęściej sprzedawana w typowych sklepach (jak edycje Home i Pro) oraz jej klucz jest przypisywany do sprzętu na serwerach MS i aktywuje potem sam bez potrzeby wprowadzania klucza. Jeśli użytkownik domowy niepowiązany zawodowo z IT posiada na domowym komputerze Windę w wersji Enterprise , Enterprise LTSC lub Enterprise IoT LTSC... to wiedz, że coś się dzieje. :) Nie znam osobiście nikogo, kto posiadałby jakąkolwiek edycję Enterprise i był w stanie udowodnić jej legalny zakup. ;) Pro i Home są liczone w milionach i wychodzą jako OEM na sprzętach w marketach, przez co do tych wersji nikt się nie przyczepi nawet w przypadku braku klucza na obudowie.  Nawet konsultanci MS potwierdzają, że jeśli Win z automatu aktywuje się przy użyciu licencji cyfrowej (lub po zalogowaniu się na konto MS - licencja przypisana do konta), to nie widzą tu żadnej nieprawidłowości. 👍

LTSC są spoko, bo nie zawierają zbędnego chłamu, jednak ogarnięci są w stanie odpowiednio wykastrować Pro i cieszyć się Windowsem bez śmieci i bez obaw o jakąkolwiek kontrolę. ;) 

TheStraight and Kocurek like this
Posted
55 minut temu, P1O napisał(a):

Jeśli użytkownik domowy niepowiązany zawodowo z IT posiada na domowym komputerze Windę w wersji Enterprise , Enterprise LTSC lub Enterprise IoT LTSC... to wiedz, że coś się dzieje. :) Nie znam osobiście nikogo, kto posiadałby jakąkolwiek edycję Enterprise i był w stanie udowodnić jej legalny zakup. ;)

Działam dopiero od lutego br. zobaczymy za jakiś czas - moje wydania LTSC starałem się uczynić bardziej przyjaznymi do codziennej pracy, grania. 

Na dzień dzisiejszy Policja po domach nie chodzi sprawdzać legalność oprogramowania.

Osobiście zachęcam zapoznać się z wbudowaną w system usługą BitLocker do szyfrowania dysków - po jej włączeniu dostęp do zawartości dysku możliwy jest tylko dla osób znających hasło dostępu.

Od dekad Microsoft toleruje piractwo wśród użytkowników domowych, kierując się zasadą: czego Jasiu używa w domu, tego Jan będzie chciał używać w pracy.

zen888 likes this
Posted

Taka ciekawostka:

Cytat

Jeśli masz subskrypcję programu Visual Studio, a pakiet Windows IoT Enterprise jest dostępny w ramach subskrypcji, możesz pobrać poprzednie wersje systemu Windows IoT Enterprise LTSC

Czyli jednak nie tylko dla korporacji?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this
Posted

@MrTooth zgłosił, że nie może aktywować klucza nabytego w sklepie działającym pod linkiem:

11 minut temu, MrTooth napisał(a):

No u mnie temat dalej wałkowany co do klucza. Kupiłem u nich klucz za 590 zł do systemu Win 10 ioT Enterprise 2021 LTSC i dupa blada aktywować nie mogę. Niby sprawa została zgłoszona zobaczymy co dalej się będzie działo.

Do czasu wyjaśnienia sklep trafia na czarną listę.

Posted
1 minutę temu, Kocurek napisał(a):

@MrTooth zgłosił, że nie może aktywować klucza nabytego w sklepie działającym pod linkiem:

Do czasu wyjaśnienia sklep trafia na czarną listę.

Popraw cyber-sklep :)

Kocurek likes this
Posted

Dlatego na razie nic nie robię innego tylko czekam co mądre głowy wymyśla 😂  Niby jest reklamacja i działają ale coś mi się zdaje że klucz był lewy albo odsprzedany a nie oryginalny. Jeśli w dalszym ciągu będą sypać wadliwymi kluczami zarządami zwrotu środków.

Kocurek likes this
Posted
42 minuty temu, MrTooth napisał(a):

Dlatego na razie nic nie robię innego tylko czekam co mądre głowy wymyśla 😂  Niby jest reklamacja i działają ale coś mi się zdaje że klucz był lewy albo odsprzedany a nie oryginalny. Jeśli w dalszym ciągu będą sypać wadliwymi kluczami zarządami zwrotu środków.

Daj znać jak pojawią się nowe informacje w sprawie - myślę, że sprawa znajdzie swój szczęśliwy finał.

Posted
2 godziny temu, Nieobecny napisał(a):

Bez IoT - gorsze? :angry: A może warto poczytać, że w przypadku tej wersji nie ma rozróżnienia i Ent LTSC ma aktualizację przez 10 lat jak nowsze IoT i niczym nie różni się.

Dziękuję za sugestię - skorygowałem.

Posted
23 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Daj znać jak pojawią się nowe informacje w sprawie - myślę, że sprawa znajdzie swój szczęśliwy finał.

Daje znać co dalej z licencją systemu :D Od strzała załapał klucz tylko teraz pytanie czy klucz będę mógł wpisywać za każdym razem kiedy będzie robiony format 🫣

Także na chwilę obecną sklep zweryfikowany na +

Kocurek likes this
Posted
5 godzin temu, MrTooth napisał(a):

Daje znać co dalej z licencją systemu :D Od strzała załapał klucz tylko teraz pytanie czy klucz będę mógł wpisywać za każdym razem kiedy będzie robiony format 🫣

Także na chwilę obecną sklep zweryfikowany na +

To, że klucz został zainstalowany nie oznacza jeszcze, że zostanie aktywowany. Po instalacji klucza należy wykonać komendę:

slmgr /ato

i dopiero pomyślny komunikat po tej komendzie kończy cały proces aktywacji.

Kocurek likes this
Posted
5 godzin temu, zen888 napisał(a):

To, że klucz został zainstalowany nie oznacza jeszcze, że zostanie aktywowany. Po instalacji klucza należy wykonać komendę:

slmgr /ato

i dopiero pomyślny komunikat po tej komendzie kończy cały proces aktywacji.

Coś jeszcze ? 🤣

Kocurek likes this
Posted

Witam,

Oglądając film  na YouTube odnośnie przejścia na ltsc bez utraty danych (mogę wkleić link jeśli regulamin na to pozwala) ,  w opisie są linki do sklepu:

Są też linki do win 11 LTSC.

Kocurek likes this
Posted

13$ za CD Key Global :22 Wy naprawdę jesteście takimi frajerami, że kupujecie od jakichś Januszków klucze, które są tak samo legalne jak te od MassGrave? Takie klucze to sam MS rozdaje za darmo - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this
Posted

@Widzior kupując klucz u legalnie działającego przedsiębiorcy prowadzącego rejestrowaną działalność w Polsce kupiłbym taki klucz, żeby w razie kontroli mieć dokument potwierdzający nabycie licencji z legalnego źródła, jeżeli chciałbym używać LTSC.

Do domowego użytku niespecjalnie byłbym skłonny kupić ze względu na wątpliwości, czy z perspektywy Microsoftu nadal nie dochodzi do naruszenia warunków licencji.

Posted

Spróbowałem sposób podany przez @Widzior w linku z jego posta.Sprawdzałem zmianę klucza aktywacji Windows 11 i po zmianie klucza system się aktywował,czyli działa.Ciekawe czy przy instalacji po podaniu klucza z linka od @Widzior da się zainstalować wersję Windows zgodną z podanym kluczem i system się aktywuje automatycznie po instalacji. 

Po co w necie kupować klucze licencji od osób sprzedających,opisane jako oryginalne,jak taki klucz może po zakupie nie działać,a nie wiadomo skąd ci co sprzedają klucze licencji mają te klucze-każdy inny i niby legalny,warty zakupu.Lepiej zastanowić się przed zakupem klucza licencji przez Internet Może lepiej w sklepie komputerowym kupić oryginalny Windows w wybranej wersji.

Kocurek likes this
Posted
W dniu 23.07.2025 o 18:24, Kocurek napisał(a):

Do domowego użytku niespecjalnie byłbym skłonny kupić ze względu na wątpliwości, czy z perspektywy Microsoftu nadal nie dochodzi do naruszenia warunków licencji.

No niestety ale dochodzi do naruszenia warunków licencji. W mojej firmie robiono wymianę sprzętu na nowszy i wyprzedawano pracownikom stare (ale do użytku) laptopy z Windowsem 7 Enterprise. Od razu informowano potencjalnych kupców, że z chwilą zakupu laptopa system staje się nielegalny i należy postarać się o nowy we własnym zakresie. Dopytałem dokładnie speca od IT i powiedział mi, że tak naprawdę to wersji Enterprise nie sprzedaje się użytkownikom indywidualnym, dodatkowo jest dla nich nieopłacalna finansowo ponieważ istnieje wyłącznie w wersji Upgrade do wersji PRO (ale daje zainstalować się na czystym kompie - trzeba mieć drugą licencję PRO do kontroli). Poniżej przykład z prawdziwego sklepu z legalnym softem:

Kocurek and LAGUNA like this
Posted

Wersja systemu Microsoft 10 Enterprise przeznaczona jest dla korporacji oraz dużych organizacji, nie jest wersją powszechnie dostępną w sprzedaży. Firmy zaopatrują się w niego, dzięki przeznaczonym dla nich programów licencyjnych. Z tego powodu Microsoft 10 Enterprise, nie jest tak popularny i nie każdy wie o jego istnieniu czy możliwościach.

Kocurek and zen888 like this
Posted

można by na szrocie poszukać starych oemowych pc i powyciągać klucze z nich będą tak samo legalne jak te z tych stron 

Kocurek likes this
Posted
6 godzin temu, zen888 napisał(a):

No niestety ale dochodzi do naruszenia warunków licencji. W mojej firmie robiono wymianę sprzętu na nowszy i wyprzedawano pracownikom stare (ale do użytku) laptopy w Windowsem 7 Enterprise. Od razu informowano potencjalnych kupców, że z chwilą zakupu laptopa system staje się nielegalny i należy postarać się o nowy we własnym zakresie. Dopytałem dokładnie speca od IT i powiedział mi, że tak naprawdę to wersji Enterprise nie sprzedaje się użytkownikom indywidualnym, dodatkowo jest dla nich nieopłacalna finansowo ponieważ istnieje wyłącznie w wersji Upgrade do wersji PRO (ale daje zainstalować się na czystym kompie - trzeba mieć drugą licencję PRO do kontroli). Poniżej przykład z prawdziwego sklepu z legalnym softem:

Na czym polega i jak działa w praktyce: "Możliwość wyboru między edycjami Pro a Enterprise LTSC (2019)"?

Posted

Klucze za 50-100 zł może tyle że nie są lewe ale używane przez firmy które je odsprzedają na zasdzie zbiorowej a jak dalej to funkcjonuje to loteria 1 klucz zadziała 10 nie zadziała. Niby u mnie mam potwierdzenie od osoby sprzedającej iż składając nowy komputer nie będzie problemu aby aktywować klucz produktu na nowo złożonym kompie.Także siędzą tyle lat na sprzęcie z podpisu czas się pomału przenosić na coś mocarnego i obliczyłem iż będę miał 120% więcej na single core oraz 3,5x więcej w multicore :) 

Kocurek likes this
Posted
23 godziny temu, Nieobecny napisał(a):

Ten temat był już kiedyś poruszany. Każdy może sobie kupić system Enterprise LTSC, jedynie wersja IoT nie jest sprzedawana użytkownikom indywidualnym.

Kupicie klucz w dowolnym serwisie i nie będzie żadnych problemów. Jeśli nie przejdzie aktywacja online, to dzwonicie do MS i miły konsultant jeszcze pogratuluje i podziękuje za zakup edycji Enterprise, po czym Wy podajecie ID sprzętu, a konsultant poda Wam ID aktywacji, które można zapisać na przyszłość bez potrzeby dzwonienia do MS, o ile nie dokonacie istotnych zmian w konfiguracji sprzętowej i nie zmieni się ID sprzętu. Podobnie jak w przypadku używanych licencji Office, nie ma żadnego problemu z limitem ilości aktywacji. Może być jedynie dodatkowe pytanie (obecnie całą konwersację prowadzi bot MS): na ilu komputerach jest zainstalowany pakiet Office - potwierdzacie, że na 1. Koniec, udana aktywacja. Wszelkie inne teorie głoszą tylko ci co nie sprawdzili. Tel. do MS: 00 800 121 1654

a najlepiej nie kupować tylko użyć massgrave'a, chyba że ltsc do firmy potrzebny

Kocurek and Kosiara like this
Posted

Widze, ze wlaczylo sie kilka osob, ktore sa bardziej zorientowane w temacie. Wtrace swoje 3 grosze.

Na poczatek - znaczenie slowa angielskiego 'Enterprise' - po polsku znaczy 'przedsiebiorstwo'. Wiec jak sama nazwa wskazuje system tak oznaczony powinien byc przeznaczony dla firm.

W drugiej kolejnosci polecam lekture dwoch artykulow oraz filmik na YT, do ktorych odnosniki zamieszczam ponizej. Artykuly sa po angielsku, jak ktos nie ogarnia jezyka zawsze mozna wrzucic w tlumacza google (gorzej z filmem, jakby co sa napisy). Wiadomo, jak zna sie jezyk i samemu tlumaczy to jest szybciej.

Odnosniki do artykulow i filmu:

Pierwszy artykul zatytulowany jest 'LTSC: What is it, and when should it be used?' czyli czym jest system LTSC i kiedy powinien byc uzywany.

W skrocie:
a) nie dotyczy konkretnie systemu Windows 10 IoT Enterprise i urzadzen, na ktorych jest on instalowany (pre-installed) przed zakupem tych urzadzen
b) nadmienia tylko, ze urzadzenia na ktorych uzywa / stosuje sie (dla ktorych jest przeznaczony) W10 IoT Ent. traktowane sa jako calosc (urzadzenie+system), sa to przykladowo kioski czy sprzet medyczny - rozbudowa tego systemu odbywa sie poprzez wylaczenie starego urzadzenia i zastapienie go przez nowe, certyfikowane (na ktorym juz jest nowszy system)
c) mowi o roznicach miedzy LTSC i PRO/HOME - przede wszystkim kanal dystrybucji aktualizacji dla systemu: SAC (Semi-Annual Channel) dla PRO/HOME - aktualizacje funkcjonalnosci co pol roku | bezpieczenstwa, jakosci i inne pomniejsze co miesiac / LTSC (Long-Term Servicing Channel) dla LTSC Ent. i LTSC IoT Ent. - aktualizacje bezpieczenstwa, jakosci i inne pomniejsze co miesiac | brak aktualizacji funkcjonalnosci | wsparcie przez 10 lat
d) mowi o wsparciu dla aplikacji (w tym zewn.) - wielu dostawcow aplikacji nie wspiera edycji LTSC, poniewaz chca by ich aplikacje uzywaly innowacji i najnowszych mozliwosci systemu (ktore sa dostepne / dystrybuowane tylko w kanale SAC) w celu zapewnienia uzytkownikom jak najlepszych doswiadczen / wrazen z uzytkowania

Drugi artykul zatytulowany jest 'What Is Enterprise IoT and How Can It Help Your Business Growth?' czyli czym jest IoT w firmie i jak moze pomoc w rozwoju Twojej firmy (dosc fajnie wyjasnia czym jest i po co jest IoT).

W skrocie:
a) Czym wlasciwie jest IoT w firmie / b) Jak dziala IoT w firmie / c) Po co uzywac / stosowac IoT w firmie / d) 5 najczestszych zastosowan IoT w firmie / e) Najpopularniejsze platformy IoT dla biznesu  / f) FAQ

Do rzeczy..

@khoam , @Kocurek
Jezeli pierwszy w/w atrykul pochodzacy z bloga Microsoft wyraznie definiuje przeznaczenie i miejsca zastosowania systemow IoT Enterprise LTSC oraz Microsoft (jeszcze w innym miejscu) jasno okresla, ze wersja IoT Enterprise LTSC systemu nie moze byc uzywana na stacjonarkach i laptopach przeznaczonych do typowych zadan biurowych (zgodnie z tym co napisal kolega @khoam na forum i kolega @Kocurek [w wiadomosci do mnie i w temacie 'Windows 10 22H2 IoT Enterprise LTSC TC x64 PL - TheCompany']) - czyli do zadan w przewazajacej czesci wykonywanych w firmach, instytucjach nacodzien i nieraz tez w domach - oraz sa konkretne zapisy mowiace o tym w szczegolowych warunkach licencyjnych i umowach dystrybucyjnych to dziwie sie, ze komukolwiek wogole udalo sie aktywowac ta wersje systemu win10 na  komputerze nie bedacym (najogolniej mowiac) 'maszyna przemyslowa' np. na domowym laptopie czy stacjonarce. System wbudowany to system wbudowany - jezeli takie jest jego przeznaczenie to powinno aktywowac sie tylko na 'maszynie przemyslowej', ktora jest do niego przypisana.

Z kolei @Wiktorynek / @Nieobecny w temacie 'Zakup licencji Windows 11 IoT LTSC - dyskusja ogolna' napisal:

Cytat

Jakos wszystkie klucze z odzysku ze zlomowanego sprzetu dzialaja i MS nie widzi problemu. Kupujesz na fakture od firmy, legalnie aktywujesz i jestes 100% czysty. Pierwotny nabywca sprzetu z systemem (glownie firmy) ma prawo odsprzedac ten sprzet z systemem i to robia w ilosciach masowych. Kazdy moze kupic i korzystac.

Z koncowego zdania cytatu wynika, ze jednak 'kazdy moze kupic'. Uwzgledniajac wypowiedzi kolegow @khoam i @Kocurek (i jeszcze kilku innych z forum) robi sie jeden wielki galimatias.

Czyli jak wlasciwie jest..

Cytat moze tez mowic, o tym ze kazda firma moze kupic - wg google AI 'kupowanie na fakture od firmy' to:

Cytat

Kupujesz na fakture od firmy" oznacza, ze dokonujesz zakupu jako firma (przedsiebiorca), a nie jako osoba prywatna, a sprzedawca wystawia Ci oficjalny dokument ksiegowy ..

(oczywiscie AI jak to AI, moze sie mylic).

Jezeli sie nie myli - to mozna przyjac, ze chodzilo o kupowanie na firme.

Zgodnie z tym jakim cudem wogole udalo sie komukolwiek aktywowac ta wersje systemu win10 na domowym laptopie czy stacjonarce [nie bedacym  'maszyna przemyslowa'] (?)

Jezeli te udane aktywacje to prawda i nie przypadek to wg mnie to wyglada tak jakby Microsoft sam nie wiedzial czego chce i namieszal w licencjach IoT. Albo cos zwyczajnie schrzanil w systemie IoT, konkretnie w czesci odpowiadajacej za aktywacje (jak to bywa to poprawkami / aktualizacjami albo innymi rzeczami).

'System wbudowany' to wg tego co mi napisal kolega @Kocurek system sprzedawany wraz z komputerem, ale taka jego odmiana, dla ktorego najtrafniejszym okresleniem jest wlasnie 'maszyna przemyslowa'. Jest sprzedawany w takiej konfiguracji i tylko w takiej. Ja tak przynajmniej to rozumiem. Jezeli wiadomo konkretnie jakiej maszynie sprzedaje sie system to jej dane powinny byc jakos rejestrowane. Moglby to byc unikatowy identyfikator (dla danej maszyny) umieszczony w bios'ie (lub w innym miejscu) dostepny tez dla systemu operacyjnego. W momencie proby aktywacji powinno nastapic sprawdzenie czy identyfikator danej maszyny i identyfikator systemu IoT, ktory jest na niej zainstalowany odpowiadaja parze identyfikatorow na serwerach Microsoftu. Jezeli identyfikator maszyny jest bledny lub nie istnieje (przykladowo komputer domowy, ktory wrzucil sobie IoT ltsc i serwer MS nie ma pojecia o tym konkretnym komputerze) aktywacja powinna byc odrzucana. Mimo ze identyfikator systemu IoT jest prawidlowy - ktos sobie nabyl klucz i na serwerze jest info, ze za klucz zostala pobrana oplata.

@P1O

Cytat

Jesli uzytkownik domowy niepowiazany zawodowo z IT posiada na domowym komputerze Winde w wersji Enterprise , Enterprise LTSC lub Enterprise IoT LTSC... to wiedz, ze cos sie dzieje.

Enterprise czy Enterprise LTSC powinny byc przeznaczone dla firm i dostepne dla nich bez zadnych problemow - jak wskazuja wszelkie definicje (teoretycznie powinno wystarczyc wykazanie sie NIP, REGON czy KRS). Z IoT sprawa nie jest juz taka prosta - tylko 'system wbudowany' (czyli system powinien byc sprzedawany razem z 'maszyna przemyslowa' i nie inaczej).

@Kocurek

Cytat

@MrTooth zglosil, ze nie moze aktywowac klucza nabytego w sklepie dzialajacym pod linkiem ...

Jak napisalem wyzej, nie dziwi mnie to - tak powinno dzialac, a firma / e-sklep, ktory sprzedaje takie licencje moze robic ludzi w wala.

@Kocurek

Cytat

To ostrzezenie dodam, bo @ITFun u nich kupil i dziala.

To mnie akurat dziwi.

@Kocurek, @Wiktorynek / @Nieobecny

Cytat

Bez IoT - gorsze? A moze warto poczytac, ze w przypadku tej wersji nie ma rozroznienia i Ent LTSC ma aktualizacje przez 10 lat jak nowsze IoT i niczym nie rozni sie.

Dokladnie. Zgadzam sie z przedmowca :E . Ja bym powiedzial, ze nawet lepszy, bo nie ma tylu niejasnosci zwiazanych z legalna licencja jak w przypadku IoT - kazda firma czy instytucja powinna miec mozliwosc nabycia go i uzywania do dowolnych celow firmowych. Do tego jak pisze @Wiktorynek / @Nieobecny - nie ma roznic w funkcjonalnosci. Ale.. jezeli chodzi o win10 Ent. LTSC (nie IoT) to wsparcie przez 10 lat ma tylko wersja 2019 (do stycznia 2029, tak jak win8.1 x64). Wersja 2021 ma krotsze wsparcie - bodajze do 2027.  [ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ]

wsparcie_w10-ltsc.png.e7b6dbeae24e254d8dd220e39480b593.png

@Tooth

Cytat

Daje znac co dalej z licencja systemu :D Od strzala zalapal klucz ..

Tak jak wyzej - znowu jestem zdziwiony.

Cytat

.. tylko teraz pytanie czy klucz bede mogl wpisywac za kazdym razem kiedy bedzie robiony format ..

No wlasnie.. Tez to dla mnie pytanie czy to fuks - pomylka serwera MS i jednorazowe dzialanie - czy tak bedzie na stale.

@Kocurek

Cytat

.. kupilbym taki klucz, zeby w razie kontroli miec dokument potwierdzajacy nabycie licencji z legalnego zrodla, jezeli chcialbym uzywać LTSC.

Jezeli sklep kantowalby to taki dokument bylby niewiele wart - cos jak lewy dowod osobisty - w koncu gdzies to wykryja. Tak jak wspomnialem wyzej - oferowanie Ent. LTSC IoT uzytkownikom indywidualnym przez taki e-sklep jest podejrzane, powiazane z masa niejasnosci.

@zen888

Cytat

.. wersji Enterprise nie sprzedaje sie uzytkownikom indywidualnym, dodatkowo jest dla nich nieoplacalna finansowo poniewaz istnieje wylacznie w wersji Upgrade do wersji PRO ..

Tak przynajmniej powinno byc. Jak wyzej - Enterprise powinien byc dla firm i instytucji. 

@Laguna

Cytat

Microsoft 10 Enterprise przeznaczona jest dla korporacji oraz duzych organizacji, nie jest wersja powszechnie dostepna w sprzedazy ..

Wg artykulu, do ktorego podalem odnosnik na poczatku mojego postu, kazda lub wiekszosc firm powinna miec prawo zakupu. Co innego w przypadku Enterprise IoT. A co do dostepnosci - @Kocurek wyszukal: [ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ] .

@Wiktorynek / @Nieobecny

Cytat

..jedynie wersja IoT nie jest sprzedawana uzytkownikom indywidualnym.

Czyli zgodnie z zapisami licencji.

Cytat

Kazdy moze sobie kupic system Enterprise LTSC ..

Cytat

Kupicie klucz w dowolnym serwisie ..

Zgodnie z artykulem, do ktorego podalem odnosnik na poczatku mojego postu , kazda firma powinna miec dostep do systemu Enterprise LTSC i to w powszechnej dystrybucji - nie trzeba leciec do serwisu. Poza tym przedstawiam (jak wyzej) oferte wyszukana przez kolege @Kocurka -  [ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ] . Jak jest z uzytkownikami indywidualnymi i Ent. LTSC to nie wiem. Kolega @zen888 napisal wyzej cos przeciwnego.

@Francuzik

Cytat

.. a najlepiej nie kupowac tylko uzyc massgrave'a, chyba ze ltsc do firmy potrzebny ..

W domu to mozna miec nawet 'slonia w karafce' :E . Dawno temu slyszalem o sytuacji, ze przeprowadzono kontrole w domach w jednym z duzych miast w Polsce pod katem legalnosci systemow. Nie wiem czy cos takiego odbylo sie wtedy w kazdym duzym miescie. Ale to byly zamieszchle czasy , nie wiem czy dobrze pamietam - koniec lat 90-tych albo poczatek pierwszej dekady lat 2000-ych. Prawdopodobnie byla to jedna wielka szopka i nikt juz tego nie powtorzyl. Kiedys skala piractwa byla ogromna. Od kilkunastu lat i obecnie ludzi bardziej stac na kupno systemu niz kiedys.

Jezeli zas chodzi o firme (czy instytucje) to calkiem mozliwe, ze kara za brak legalnej licencji systemu przewyzsza koszt takiej licencji :E . Zupelnie nieoplacalne.

@Kocurek

Cytat

.. albo rozwazyc uzywanie systemu bez aktywacji ..

Jak komus nie przeszkadzaja 'windows-owe umilacze'. Mnie w jednym z windows'ow wkurzal kiedys znak wodny - w koncu kupilem licencje, bo byla niedroga (ale tez nie kosztowala 30pln jakby niektorzy chcieli). W firmie nie masz wyjscia - jak wyzej.

Zamieszczam jeszcze wypowiedzi kolegi @Tooth (z 20 Lipca) i kolegi @ITFun z tematu 'Windows 10 22H2 IoT Enterprise LTSC TC x64 PL – TheCompany' - celowo je tu wklejam, bo dotycza licencji win10 ltsc:

@Tooth

Cytat

No u mnie temat dalej walkowany co do klucza. Kupilem u nich klucz za 590 zl do systemu Win 10 ioT Enterprise 2021 LTSC i dupa blada aktywowac nie moge. Niby sprawa zostala zgloszona zobaczymy co dalej sie bedzie dzialo.

Jak wyzej - nie dziwi mnie to.

Cytat

Wali kodami bledu 0xC004F014/0xC004E016 oraz 0x80041014 xD A nie zmienialem zadnego sprzetu od 7 lat :) Zapodali jeszcze 1 klucz ktory czesciowo sie aktywowal ale po restarcie dalej byl nieaktywny. Mam jeszcze oryginalny win10pro box ktory od strzala dziala po wklepaniu klucza. Aby nie bylo firma to cyber-sklep.pl ..

Jak wyzej. Pro to wersja konsumencka / dla indywidualnych - nie dziwne, ze chodzi bez problemu. Sklep cyber-sklep.pl nieraz byl polecany, ale nic jest wieczne - roznie moze byc.

@ITFun

Cytat

Nie wiem na ile to legitne, ale znajomy kupil i na razie dziala. Dzieciakom na kompie gdzie postawilem IoT Enterprise LTSC nabylem tu i dziala doskonale a z tego co widzialem sklep byl wczesniej polecany na forum ..

Jak wyzej - dziwne, nie powinno dzialac skoro to system typu 'system wbudowany'.

Kocurek likes this
Posted

@stefan999 grzebię przy systemie, to może krótko napiszę:

33 minuty temu, stefan999 napisał(a):

Zgodnie z tym jakim cudem wogole udalo sie komukolwiek aktywowac ta wersje systemu win10 na domowym laptopie czy stacjonarce [nie bedacym  'maszyna przemyslowa'] (?)

Moim zdaniem: NIE DA SIĘ, a przynajmniej nie w prosty sposób rozróżnić rodzaju maszyn.

Zarówno "komputer" w bankomacie, a komputer domowy to procesor, płyta główna, ram, dysk twardy.

Jednak żywy człowiek już jest w stanie zorientować się, czy warunki licencji są naruszane :)

cuervo1961 likes this
Posted

Klucz produktu po formacie normalnie mogę wpisać i od strzała jest aktywowany :) Tylko zaznaczam to jest stary komp z podpisu nowy złożę to się przekonam czy nie będzie kuku :P 

Kocurek likes this