Jump to content

Zakup licencji Windows 10 IoT LTSC - dyskusja ogólna

Recommended Posts

Posted
W dniu 5.09.2025 o 14:33, Kocurek napisał(a):

Dzisiaj zablokowało: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ciekawe czy na stałe, czy tymczasowo.

No bo to ma być "  irm  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex    "

Posted

W sumie ostatnio szukałem klucza w wersji Win 11 Iot Enterpise LTSC i z moich info wynika prosto, że nie dla śmiertelnika ten klucz ;) Ogólnie nie ryzykowałbym tych wersji pod jakąkolwiek działalność podpinać.
Oprócz niepewnych iot ent ltsc szukałem także Windows 11 Pro (jak na złość mi mój kluczyk uciekł i pewnie wróci po fakcie ;) ) i z legalnego źródła, które można sobie potwierdzić na stronie MS to jest [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Win 11 Pro 179,90 zł (można poszukać kodu promo i zejść jeszcze o 5-15% z ceną). Win 10 Pro - 149,90 zł | Win 10 Enterprise LTSC 2021 - uwaga! jedyne 990,00 zł | Win 11 Enterprise - 599,00 zł.
Mi obecnie wchodzi kod promocyjny "wyprawka" (-5%)

Edit
Klikając na stronie zakładkę Kontakt widzimy informację i znaczek (logo):

ZapLicense
ORION_DIGITAL SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
PL7773398238
KRS0001006083
UL. SZKOLNA 3, 62-022 ROGALIN

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poszukałem, poszukałem i udało mi się znaleźć na stronie MS oraz przez ich wyszukiwarkę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Ale co ciekawe link odsyłający z zakładki Additional information prowadzi nas bezpośrednio do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Więc temat dogłębniej do zweryfikowania

LaptopIpc and Kocurek like this
Posted

No słaby ten sklep:

Microsoft Windows 11 Enterprise

klucz ESD (klucz cyfrowy, refurbished license)

Odsprzedają używane klucze jak jakiś chińczyk, bez nośnika i naklejki.

To samo masz na eBayu ale nie za 599,99zł

O tu piszą, że sprzedają używane licencje i mają taniej:

Tabela, czym się różni LTSC od IoT LTSC:

LAGUNA and Kocurek like this
Posted
W dniu 2.07.2025 o 00:28, Kocurek napisał(a):

Enterprise IoT LTSC 2021:

1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Enterprise LTSC 2019:

1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dziękuję @ITFun za linki :)

Poniższe sklepy nie spełniają moich wytycznych jakościowych i nie są przeze mnie polecane:

1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (zweryfikowany przez: @MrTooth, @ItFun, jednak otrzymałem wiarygodne informacje, że obsługa zachowuje się nieprofesjonalnie wobec swoich klientów)

Hej. Chciałbym się wypowiedzieć odnośnie cyber-sklep.pl co niby jest nie w porządku skoro sprzedajemy  tylko i wyłącznie legalne i zweryfikowane licencje zgodne z obowiązującym prawem jako oficjalny partner microsoft.

Jeżeli zaszło coś nie tak chętnie poznam i wyjaśnię sytuację, z tą licencją było 2 razy pomyłka dystrybutora zamiast wersji Enterprise IoT LTSC wysłał Enterprise LTSC, ale po wymianie niezwłocznej dla klienta temat zamknięty.

Każdy klient u nas ma pomoc i wsparcie i to 2 letnie po mimo że nie musimy tego robić, tylko frustracji którzy nas obrażają nie są obsługiwani.

Miło mi będzie jak wyjaśnimy sytuację.

Posted
8 godzin temu, rzemien napisał(a):

Hej. Chciałbym się wypowiedzieć odnośnie cyber-sklep.pl co niby jest nie w porządku skoro sprzedajemy  tylko i wyłącznie legalne i zweryfikowane licencje zgodne z obowiązującym prawem jako oficjalny partner microsoft.

Jeżeli zaszło coś nie tak chętnie poznam i wyjaśnię sytuację, z tą licencją było 2 razy pomyłka dystrybutora zamiast wersji Enterprise IoT LTSC wysłał Enterprise LTSC, ale po wymianie niezwłocznej dla klienta temat zamknięty.

Każdy klient u nas ma pomoc i wsparcie i to 2 letnie po mimo że nie musimy tego robić, tylko frustracji którzy nas obrażają nie są obsługiwani.

Miło mi będzie jak wyjaśnimy sytuację.

Dzień dobry, dziękuję za komentarz. Poprosiłem osobę, która miała zastrzeżenia o udzielenie się - do tego czasu usunąłem adnotację.

Wykorzystując okazję - chętnie poznałbym opinię sprzedawcy - jak ma się kwestia legalności nabytej licencji IoT LTSC i jej zastosowanie na komputerze domowym, a przede wszystkim służbowy - np. w fundacji, w pracy.

Mam na myśli sytuację, że sam kod licencji z pewnością jest legalny, ale czy użytkownik używając licencji IoT LTSC na komputerze domowym/służbowym nie łamie warunków licencji?

Rozwianie wątpliwości z pewnością pozytywnie wpłynęłoby na decyzję zakupową niezdecydowanych osób.

Posted

End of service statement

Windows 10 versions that have reached end of service:

• Windows 10, version 1507 (RTM)

• Windows 10 2015 LTSB

• Windows 10, version 1511

• Windows 10, version 1607

• Windows 10 2016 LTSB

• Windows 10, version 1703

• Windows 10, version 1709

• Windows 10, version 1803

• Windows 10, version 1809

• Windows 10 Enterprise LTSC 2019

• Windows 10, version 1903

• Windows 10, version 1909

• Windows 10, version 2004

• Windows 10, version 20H2

• Windows 10, version 21H1

• Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021

• Windows 10, version 22H2

podkreślenie kolorem - przeze mnie

Kocurek likes this
Posted
W dniu 15.10.2025 o 00:50, Kocurek napisał(a):

Dzień dobry, dziękuję za komentarz. Poprosiłem osobę, która miała zastrzeżenia o udzielenie się - do tego czasu usunąłem adnotację.

Wykorzystując okazję - chętnie poznałbym opinię sprzedawcy - jak ma się kwestia legalności nabytej licencji IoT LTSC i jej zastosowanie na komputerze domowym, a przede wszystkim służbowy - np. w fundacji, w pracy.

Mam na myśli sytuację, że sam kod licencji z pewnością jest legalny, ale czy użytkownik używając licencji IoT LTSC na komputerze domowym/służbowym nie łamie warunków licencji?

Rozwianie wątpliwości z pewnością pozytywnie wpłynęłoby na decyzję zakupową niezdecydowanych osób.

Witam serdecznie.

Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, ale rzadko chodzę po forach.

Licencje wszystkie jakie sprzedajemy są licencjami komercyjnymi i są one oznaczone i opisane, natomiast jeżeli jest to wersja dedykowana dla edukacji to też jest ona oznaczona i opisana.

W każdym produkcie na sklepie jest wyraźnie zaznaczone przeznaczenie obok zdjęcia po prawej, oraz wytłuszczone poniżej w opisie.

Wersje komercyjne może użyć każdy, w domu, firmie, instytucji, fundacji.

W razie wątpliwości można do nas pisać przez formularz kontaktowy lub numer telefonu jest na stronie.

W dniu 14.09.2025 o 20:51, Kocurek napisał(a):

Cyber-sklep.pl został usunięty z polecanych. Otrzymałem wiarygodne informacje, że wobec klientów potrafią zachowywać się nieprofesjonalnie, wręcz skandalicznie.

Witam serdecznie.

Jako przedstawiciel cyber-sklep.pl też chciałbym takich dowodów, bo nigdy nikogo nie potraktowaliśmy niesprawiedliwie, czy nieprofesjonalnie.

Posted
Godzinę temu, rzemien napisał(a):

Licencje wszystkie jakie sprzedajemy są licencjami komercyjnymi i są one oznaczone i opisane, natomiast jeżeli jest to wersja dedykowana dla edukacji to też jest ona oznaczona i opisana.

W każdym produkcie na sklepie jest wyraźnie zaznaczone przeznaczenie obok zdjęcia po prawej, oraz wytłuszczone poniżej w opisie.

Przetłumaczę to na język polski: z kupnem licencji IoT LTSC jest jak z kupnem samochodu - kupić może każdy kto chce i ma pieniądze. Sklep nie jest od tego aby sprawdzać czy dany klient może to kupić. Zupełnie czym innym jest używanie zakupionej rzeczy/licencji. Trzeba mieć do tego prawo (jazdy). W licencji do IoT LTSC dokładnie opisane gdzie tego można używać i nie jest to domowy PeCet. I to wszystko.

Kocurek and LAGUNA like this
Posted
4 godziny temu, rzemien napisał(a):

Jako przedstawiciel cyber-sklep.pl też chciałbym takich dowodów, bo nigdy nikogo nie potraktowaliśmy niesprawiedliwie, czy nieprofesjonalnie.

Pełny zapis brzmiał następująco:

Cytat

Poniższe sklepy nie spełniają moich wytycznych jakościowych i nie są przeze mnie polecane:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (zweryfikowany przez: @MrTooth, @ItFun, jednak otrzymałem wiarygodne informacje, że obsługa zachowuje się nieprofesjonalnie wobec swoich klientów)

Na początek podkreślę, że moja wzmianka o sklepie cyber-sklep.pl nie miała na celu jego oczerniania. Opierałem się na informacji przekazanej mi prywatnie przez użytkownika forum winclub.pl, którego uważałem (i nadal uważam) za wiarygodnego. Ze względu na poszanowanie tajemnicy korespondencji nie mogę ujawniać publicznie szczegółów tej wymiany.

Gdy tylko przedstawiciel sklepu zabrał głos w dyskusji, przesłałem wspomnianemu użytkownikowi link do tego tematu z prośbą o zabranie głosu i potwierdzenie swoich słów. Nadal nie odczytał on mojej wiadomości ani nie logował się na forum winclub.pl.

Nie wykluczam, że mogło dojść do nieporozumienia - jeśli pojawią się potwierdzone informacje potwierdzające profesjonalną obsługę sklepu, z przyjemnością zaktualizuję swoją opinię. Z mojej strony nie ma złej woli - zależy mi wyłącznie na rzetelności, przejrzystości i wiarygodności poleceń publikowanych na forum. Do czasu wyjaśnienia sprawy - skasowałem cytowaną opinię.

zen888 and ERICs3 like this
Posted
W dniu 31.10.2025 o 18:39, zen888 napisał(a):

Przetłumaczę to na język polski: z kupnem licencji IoT LTSC jest jak z kupnem samochodu - kupić może każdy kto chce i ma pieniądze. Sklep nie jest od tego aby sprawdzać czy dany klient może to kupić. Zupełnie czym innym jest używanie zakupionej rzeczy/licencji. Trzeba mieć do tego prawo (jazdy). W licencji do IoT LTSC dokładnie opisane gdzie tego można używać i nie jest to domowy PeCet. I to wszystko.

Odpisałem wcześniej ale nie zostało opublikowane czyżby błąd techniczny czy cenzura ?

No nic piszę jeszcze raz.

Zrobiłeś screna i chyba nie zrozumiałeś co z niego wynika, pozwól że wyjaśnię to że coś zostało zrobione po coś nie oznacza że nie można używać w inny sposób.

WERSJA KOMERCYJNA - mówi ci to coś, co to oznacza ? wyjaśnię jest to wersja do wszelakiego użytkowania czyli w domu, w firmie, instytucji, urzędzie, administracji, wojsku itd. i jeżeli dana licencja jest na licencji komercyjnej to możesz ją używać jak chcesz i gdzie chcesz i nawet producent nie może ci zabronić ponieważ tu wchodzi prawo wyczerpania, a to oznacza że jak producent wprowadził oprogramowanie do obrotu to traci do niego prawo i konsument czy dysponent licencji może użytkować jak mu się podoba, oczywiście zgodnie z obowiązującym prawem i licencją.

To teraz gdzie w licencji jest zapis że nie można licencji komercyjnej użytkować w domu czy gdziekolwiek ? nie ma takiego zapisu, a nawet jak by był to był by to zapis abuzywny czyli zabroniony.

Tak dla jasności tylko i wyłącznie umowa licencyjna określa zastosowanie i przeznaczenie, chodź nie zawsze ponieważ są różne zapisy, które nie obowiązują w Unii Europejskiej.

Jestem niezależnym biegłym, który wypowiadał się od 2015r. w sądach w całej Polsce odnośnie licencjonowania i spotykałem się z wieloma absurdami i z tym samochodem porównanie było na rozprawie sądowej, specjalista z Microsoft powiedział ze licencja bez naklejki jest tak samo nielegalna jak samochód bez kierownicy czy bez kół, czy ktoś tu widzi absurd czy tylko ja.

Proszę nie oczerniać mnie ani mojej firmy, na razie proszę, te korespondencje i wypowiedzi sobie po drukowałem.

Bez urazy, ale nie życzę sobie oskarżeń bez pokrycia, ja nikogo nie opluwam w sieci po mimo mojej dużej wiedzy na temat nieuczciwej sprzedaż licencji u mojej konkurencji, bo po prostu to nie mój biznes.

W dniu 31.10.2025 o 21:07, Kocurek napisał(a):

Pełny zapis brzmiał następująco:

Na początek podkreślę, że moja wzmianka o sklepie cyber-sklep.pl nie miała na celu jego oczerniania. Opierałem się na informacji przekazanej mi prywatnie przez użytkownika forum winclub.pl, którego uważałem (i nadal uważam) za wiarygodnego. Ze względu na poszanowanie tajemnicy korespondencji nie mogę ujawniać publicznie szczegółów tej wymiany.

Gdy tylko przedstawiciel sklepu zabrał głos w dyskusji, przesłałem wspomnianemu użytkownikowi link do tego tematu z prośbą o zabranie głosu i potwierdzenie swoich słów. Nadal nie odczytał on mojej wiadomości ani nie logował się na forum winclub.pl.

Nie wykluczam, że mogło dojść do nieporozumienia - jeśli pojawią się potwierdzone informacje potwierdzające profesjonalną obsługę sklepu, z przyjemnością zaktualizuję swoją opinię. Z mojej strony nie ma złej woli - zależy mi wyłącznie na rzetelności, przejrzystości i wiarygodności poleceń publikowanych na forum. Do czasu wyjaśnienia sprawy - skasowałem cytowaną opinię.

Skoro nie możesz przedstawić dowodów to czemu mnie opluwasz w sieci ? rzucasz oskarżenia bez pokrycia tylko po co ? jesteś z konkurencji czy po prostu lubisz pisać bzdury.

Żądam zaprzestania pisania nieprawdy i żądam usunięcia oskarżeń bez pokrycia pod rygorem wyciągnięcia odpowiedzialności.

Jeżeli masz dowody zapraszam chętnie wyjaśnimy problem.

Posted
2 godziny temu, rzemien napisał(a):

Skoro nie możesz przedstawić dowodów to czemu mnie opluwasz w sieci ? rzucasz oskarżenia bez pokrycia tylko po co ? jesteś z konkurencji czy po prostu lubisz pisać bzdury.

Żądam zaprzestania pisania nieprawdy i żądam usunięcia oskarżeń bez pokrycia pod rygorem wyciągnięcia odpowiedzialności.

Jeżeli masz dowody zapraszam chętnie wyjaśnimy problem.

Szanowny Panie, jeszcze raz napiszę:

Z mojej strony przepraszam Pana za rekomendację, którą uważa Pan za krzywdzącą - na tę chwilę polubownie usunąłem ją do czasu określenia się przez osobę, która podzieliła się ze mną przykrym doświadczeniem - rekomendację wystawiłem na podstawie opinii jednego z Pana klienta -  jeżeli czuje się Pan poszkodowany może Pan założyć sprawę w sądzie - jak zostanę zwolniony z tajemnicy korespondencji z przyjemnością opublikuję treść "dowodu" - do tego czasu jedynie osoba, która mi to napisała może opublikować treść rozmowy jaka między Wami się odbyła - napisałem do niej, ale nadal się nie zalogowała na forum, więc jak podejrzewa Pan działania nieuczciwej konkurencji to warto rozważyć założenie sprawy w sądzie. Ja również czuję się poszkodowany w tej sprawie - na przyszłość jak będę pisał negatywną rekomendację będę prosił o zgodę na zacytowanie "dowodów", żeby uniknąć tego typu sytuacji.

Dodam, że w treści rekomendacji umieściłem też osoby, które były zadowolone z zakupu. 

Proszę nie oczerniać mnie ani mojej firmy, na razie proszę, te korespondencje i wypowiedzi sobie po drukowałem.

Bez urazy, ale nie życzę sobie oskarżeń bez pokrycia, ja nikogo nie opluwam w sieci po mimo mojej dużej wiedzy na temat nieuczciwej sprzedaż licencji u mojej konkurencji, bo po prostu to nie mój biznes.

Proszę Pana... jeszcze raz: dyskusja nie ma na celu oczerniać Pana firmy, a rozwiać wątpliwości odnośnie warunków licencji oraz zarekomendować sklep albo podzielić się przykrymi doświadczeniami - które są subiektywne.

Ta wypowiedź brzmi jakby miała na celu zastraszania ludzi, którzy tylko próbują rozwiać wątpliwości - z pewnością nie taki był Pana cel pisząc o drukowaniu treści rozmowy prowadzonej w tym temacie?

Pana wcześniejsza odpowiedż dotycząca kwestii legalności była "trochę" wymijająca, więc i została w ten sposób skomentowana.

Czyli mamy przyjemność z samym właścicielem firmy cyber-sklep.pl - Pawłem Rzemienieckim.

Posted
Godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Szanowny Panie, jeszcze raz napiszę:

Z mojej strony przepraszam Pana za rekomendację, którą uważa Pan za krzywdzącą - na tę chwilę polubownie usunąłem ją do czasu określenia się przez osobę, która podzieliła się ze mną przykrym doświadczeniem - rekomendację wystawiłem na podstawie opinii jednego z Pana klienta -  jeżeli czuje się Pan poszkodowany może Pan założyć sprawę w sądzie - jak zostanę zwolniony z tajemnicy korespondencji z przyjemnością opublikuję treść "dowodu" - do tego czasu jedynie osoba, która mi to napisała może opublikować treść rozmowy jaka między Wami się odbyła - napisałem do niej, ale nadal się nie zalogowała na forum, więc jak podejrzewa Pan działania nieuczciwej konkurencji to warto rozważyć założenie sprawy w sądzie.

Dodam, że w treści rekomendacji umieściłem też osoby, które były zadowolone z zakupu. 

Proszę Pana... jeszcze raz: dyskusja nie ma na celu oczerniać Pana firmy, a rozwiać wątpliwości odnośnie licencji oraz zarekomendować sklep albo podzielić się przykrymi doświadczeniami - które są subiektywne.

Ta wypowiedź brzmi jakby miała na celu zastraszania ludzi, którzy tylko próbują rozwiać wątpliwości - z pewnością nie taki był Pana cel pisząc o drukowaniu treści rozmowy prowadzonej w tym temacie?

Pana wcześniejsza odpowiedź dotycząca kwestii legalności była "trochę" wymijająca, więc i została w ten sposób skomentowana.

Czyli mamy przyjemność z samym właścicielem firmy cyber-sklep.pl - Pawłem Rzemienieckim.

Tak zgadza się swojej tożsamości nigdy nie ukrywałem.

Widziałem w necie kłamliwe o mnie opinie i to mnie denerwuje ponieważ nie po to w sądzie najwyższym wygrałem z Microsoftem,  zostałem uniewinniony odnośnie licencjonowania, sprzedaży licencji, certyfikatów  i wielu innych rzeczy, żeby teraz w intrenecie jacyś ludzie pisali nieprawdę i skoro chłop się nie odzywa i nie ujawnia to ma powód.

Chętnie poznam osobę którą źle potraktowałem ja albo moi współpracownicy, jeżeli tak było to tylko nasłana konkurencja dostała po głowie, albo klient próbujący mnie oszukać bo takie sytuacje były.

Jeżeli jednak było inaczej to przeproszę i zadośćuczynię chyba uczciwy dal.

Z poważaniem Paweł Rzemieniecki

Kocurek likes this
Posted

W odpowiedzi na wątpliwości odnośnie negatywnej rekomendacji sklepu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] podjąłem decyzję o przywróceniu pozytywnej rekomendacji.

Dotychczasową negatywną rekomendację wystawiłem na podstawie opinii użytkownika forum wysłanej mi w wiadomości prywatnej we wrześniu br., który wówczas był aktywny i wiarygodny. Obecnie, ponieważ ta osoba nie loguje się na swoje konto od dwóch miesięcy i nie mam możliwości zweryfikowania jej opinii ani uzyskać dodatkowych wyjaśnień, uznałem, że nie mogę dalej opierać się na niepotwierdzonych informacjach.

Moim zadaniem jest dbać o rzetelność listy polecanych sklepów. Gdyby pojawiły się nowe, potwierdzone opinie (pozytywne lub negatywne), zostaną oczywiście uwzględnione.

Zależy mi, by lista była wiarygodna i oparta na faktach, nie przypuszczeniach.

Z poważaniem,

Łukasz Kalina

rzemien likes this
Posted
W dniu 6.11.2025 o 14:30, Kocurek napisał(a):

W odpowiedzi na wątpliwości odnośnie negatywnej rekomendacji sklepu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] podjąłem decyzję o przywróceniu pozytywnej rekomendacji.

Dotychczasową negatywną rekomendację wystawiłem na podstawie opinii użytkownika forum wysłanej mi w wiadomości prywatnej we wrześniu br., który wówczas był aktywny i wiarygodny. Obecnie, ponieważ ta osoba nie loguje się na swoje konto od dwóch miesięcy i nie mam możliwości zweryfikowania jej opinii ani uzyskać dodatkowych wyjaśnień, uznałem, że nie mogę dalej opierać się na niepotwierdzonych informacjach.

Moim zadaniem jest dbać o rzetelność listy polecanych sklepów. Gdyby pojawiły się nowe, potwierdzone opinie (pozytywne lub negatywne), zostaną oczywiście uwzględnione.

Zależy mi, by lista była wiarygodna i oparta na faktach, nie przypuszczeniach.

Z poważaniem,

Łukasz Kalina

Dziękuję i polecam się, mam nadzieję, że tak zostanie, to znaczy ja zrobię wszystko żeby tak było i ruszam z nowym projektem jeszcze testy, ale już działa można zaglądnąć co się dzieje: www.cybersklep.pro

Jestem w trakcie układania cen, dodatków, gratisów i co ważne będę robił co tydzień live gdzie będę ciął koszty produktów i dokładał super rzeczy.

Na razie jest 9 tys. produktów, ale będzie więcej.

Tak chciałem się pochwalić.

Pozdrawiam.

Kocurek likes this