berthold61 Posted March 9 Report Posted March 9 Witam dostałem w łapska taki niby to tablet niby komputer ,naklejka że system win 7 pro , procek i5 oraz 4 GB ramu jeden port USB , no i teraz tak był sobie przez kogoś zainstalowany system win 8,1 więc chciałem zapodać normalną 7-kę ale z rufus i USB instalka nie rusza ale ruszyła normalnie z systemu 8-ki zainstalował się win 7 no i gitara ale ale i tu zaczynają się schody bo ani internetu ani nie czyta pendriva czy dysku zew bo brak sterowników i nie mam pomysłu w jaki sposób dostarczyć tam te sterowniki macie jakieś pomysły ? dodam że nijak nie potrafię uruchomić instalki bo te klawisze co tu są nie pozwalają przesówać kolejności botowania w BIOS-sie . ps ten wynalazek to Motion. Quote
luzik84 Posted March 10 Report Posted March 10 Witam Podsyłam linki od producenta ze sterownikami jak i plikami readme z pomocą. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - readme [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - driver Co do poruszania się po opcjach można spróbować ekranu dotykowego czy działa w bios, ewentualnie hub usb i podłączenie zewnętrznej klawiatury oraz myszy. Pozdrawiam i miłego testowania Quote
berthold61 Posted March 10 Author Report Posted March 10 26 minut temu, luzik84 napisał(a): Witam Podsyłam linki od producenta ze sterownikami jak i plikami readme z pomocą. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - readme [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - driver Co do poruszania się po opcjach można spróbować ekranu dotykowego czy działa w bios, ewentualnie hub usb i podłączenie zewnętrznej klawiatury oraz myszy. Pozdrawiam i miłego testowania Dzięki bardzo za linki , a co do klawiatury w biosie sprawdzę bo gdzieś mam ale w systemie brak sterowników do usb choć być może w biosie zaskoczy. Quote
berthold61 Posted March 10 Author Report Posted March 10 No i faktycznie klawiatura zewnętrzna działa więc już z górki chyba ale teraz zagwostka jak w iso botowalnym robiony rufusem umieścić folder ze sterownikami ?? czy dodanie jakiegoś foldera nie spowoduje braku botowania z pendriva ? pytam bo prawdopodobnie dalej nie będzie działać ani sieć ani usb. ps, porąbane to maleństwo , jak zapodam pendriva z instalką to instalka rusza ale znów dotyk nie działa i trzeba by znów podłaczyć klawiaturę ale sęk w tym że tylko 1 gniazdo usb , nie mam jakiegoś huba , kombinuję dalej. Quote
luzik84 Posted March 10 Report Posted March 10 Jak się dodaje dodatkowe "np. ze sterownikami" foldery na pendrive`a już po tworzeniu przez rufusa obrazu, to nic nie szkodzi w instalacji. Co do Huba Usb z 4 portami to jakąś podstawową wersję dostaniesz za max 20 zł , wtedy będziesz mógł nawet się bawić już po instalacji Wina bardziej komfortowo Quote
berthold61 Posted March 10 Author Report Posted March 10 32 minuty temu, luzik84 napisał(a): Jak się dodaje dodatkowe "np. ze sterownikami" foldery na pendrive`a już po tworzeniu przez rufusa obrazu, to nic nie szkodzi w instalacji. Co do Huba Usb z 4 portami to jakąś podstawową wersję dostaniesz za max 20 zł , wtedy będziesz mógł nawet się bawić już po instalacji Wina bardziej komfortowo Dokładnie ,muszę skoczyć kupić tego huba bo nie ruszę tego inaczej. a co do folderu ze sterownikami to musiałbym go ukryć gdzieś w folderach windowsa bo zwykłe dodanie na pena nic mi nie da bo nie będzie widział nic poza systemem. Quote
Dziadek13 Posted March 10 Report Posted March 10 Hab dobry byłby z zasilaniem bo tam będzie myszka, klawiatura, pendrive a napięcia nie pociągnie z tableta, nie wiem dokładnie czy czasem nie musi być przejściówka OTG między habem a tabletem. Quote
luzik84 Posted March 10 Report Posted March 10 Folder ze sterownikami może być klasycznie utworzony, bez zbędnych przestawień. Panie @Dziadek13 to urządzenie nie jest do końca klasycznym tabletem więc tanie chińczyki huby wystarczą. W podanym tablecie występuje pełnowymiarowy port usb3.0, więc przejściówka otg jest zbędna. Pozdrawiam Quote
berthold61 Posted March 16 Author Report Posted March 16 No kurde kupiłem przejściówkę podłączyłem do niej USB z systemem win 7 robionym rufusem ,podłączyłem myszkę oraz klawiaturę no i zanim zbotuje to klawiatura świeci myszka świeci ale jak system zabotuje i pokaże się plansza aby zaznaczyć języki i dać dalej to już nie działa nic poza usb z systemem , kombinuję dalej być może jakimś cudem uda mi się blututem wysłać stery do usb czy co kolwiek. Quote
BartAcid Posted March 16 Report Posted March 16 Może szybciej pójdzie wstrzyknąć je w instalkę po prostu. Jak? Poszukaj na forum bo jest o tym troche. Ja z głowy ci nie powiem bo nie wiem. Też musiał bym szukać wraz z googlem czy ChatGPT rozwiązania. Quote
Dziadek13 Posted March 16 Report Posted March 16 Dokupić stacje dokującą. Jaki typ masz tego Motiona taki sam ja ostatnie foto?. Jeśli tak to popatrz na to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
luzik84 Posted March 16 Report Posted March 16 Osobiście spróbowałbym ponownie podłączyć klawiaturę i mysz w momencie gdy jest po restarcie, fakt faktem pendrive może będzie działał z ograniczoną prędkością . Kilka instalacji Wina tak wykonałem na tabletach i się powiodło. Quote
berthold61 Posted March 16 Author Report Posted March 16 3 godziny temu, Dziadek13 napisał(a): Dokupić stacje dokującą. Jaki typ masz tego Motiona taki sam ja ostatnie foto?. Jeśli tak to popatrz na to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dokładnie taki sam, ale zapodałem mu dziś windowsa 8,1 od JG ten z tymi niebiskimi grzybkami i instalacja poleciała normalnie a i klawiatura z mety działała , teraz z górki bo zrobiłem taką małą dodatkową partycję 50 GB i teraz tam mogę umieścić wszelkie sterowniki czy jakieś instalki windowsa 7 choć po prawdzie ta 8-ka też super idzie , a jak mnie najdzie to z dodatkowej partycji wszystko mogę zrobić , jest sukces ba brakuje tylko jakichś kilka sterowników ale to już do ogarnięcia bo i internet już chodzi i dostęp mam przez USB. dzięki panowie. Quote
Recommended Posts