srom-otnik Posted January 16 Report Posted January 16 Win JG11 24H2 IoT LTSC I. Zintegrowano z systemem: Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie, Tryb dla gier oraz tryb pracy na dyskach SSD, Dism++, WinaeroTweaker, wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, ExplorerBlurMica, HashChek, zintegrowałem StartAllBack (trial - 100 dni), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . Wprowadziłem dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych, więcej - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu. W folderze TUNING na pulpicie sporo nowości! II. Usunięto: 1. Wersja Lite: - "łatwy transfer"; - część telemetrii; - Edge; - SmartScreen; - język naturalny 2. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Lite; - centrum synchronizacji; - maszyna wirtualna MS - HyperV; - Defender, SmartScreen; - Windows Contacts; - Windows Mail; - pomoc; - centrum powitalne; - wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - Wordpad; - Windows Recovery; - zdalne wsparcie; - moduł tabletu (pozostała funkcjonalność klawiatury ekranowej); - geolokacja; - miejsca do magazynowania (stary panel sterowania); - kopia zapasowa i przywracanie - windows 7 (stary panel sterowania); - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update. III. Instalacja: System nieaktywowany - należy podać swój klucz. Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS. UWAGA! Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola. Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) - należy wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU, ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, usunięty Defender oraz wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, u mnie na kompie: 2. System można i należy aktualizować - tylko wersja Lite, a także pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP Rozmiar ISO: 2,95 GB SHA-1: 065270485611743007634df109a6b580dd8144e5 Data wydania: 07.01.2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie. Bank Pekao PL: 20 1240 4979 1111 0011 2667 1752 tytuł: DAROWIZNA Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66, Letho, Groszek1962 and 13 others like this Quote
keri38 Posted January 16 Report Posted January 16 towar jeszcze cieply,tyle pobran i cisza ,wszystkim wszystko siadlo? Quote
piter1114 Posted January 17 Report Posted January 17 19 godzin temu, keri38 napisał(a): tyle pobran Byłoby więcej, tylko MEGA mnie ogranicza Quote
keri38 Posted January 17 Report Posted January 17 mnie sie pobieralo 2-3 min,na razie bajeczka ,szybko wszystko smiga nic na razie nie zgubil ,w innych wersjach win 11 tracily mi sie pojedyncze wyscigi w steam lub wogole sie nie ladowaly i w strims.top dlugo sie ladowaly programy ,tu na razie wszystko ok .podziekowania dla sromotnika za kawal dobrej roboty srom-otnik likes this Quote
piotrekkurten Posted January 18 Report Posted January 18 A w czym LTSC jest lepsze od wydanego właśnie niedawno Win JG11 23H2 Lite Final ? Quote
zen888 Posted January 19 Report Posted January 19 10 godzin temu, piotrekkurten napisał(a): A w czym LTSC jest lepsze od wydanego właśnie niedawno Win JG11 23H2 Lite Final ? 10 lat wsparcia a tamten tylko 5. Quote
boniek Posted January 19 Report Posted January 19 59 minut temu, roboagd napisał(a): Lepszy niz Litle final ? Osobiście polecam bardziej 23H2, czyli LITE FINAL Quote
TYTUS12 Posted January 19 Report Posted January 19 Pobieramy i instalujemy . Na pewno będzie oki jak zawsze wersje od sromotnika najlepsze srom-otnik likes this Quote
vic3roj Posted January 19 Report Posted January 19 Mega system, śmiga u mnie idealnie z gierkami jak GTA Online, Call of Duty Quote
fifolak171 Posted January 19 Report Posted January 19 Lepiej Lite czy extreme zainstalować ? Laptop Lenovo procek i 3 6 generacja 4b ramu Quote
wislak00 Posted January 19 Report Posted January 19 46 minut temu, fifolak171 napisał(a): Lepiej Lite czy extreme zainstalować ? Laptop Lenovo procek i 3 6 generacja 4b ramu Win JG 10 LTSC lub 22H2. Przy 4gb RAM instalując Win11 będziesz w plecy w porównaniu do Win10 z 10-15% całej swojej pamięci. Nie warto Quote
EURU84 Posted January 20 Report Posted January 20 Właśnie pobieram. Mam nadzieję że ta wersja 24H2 nie będzie tak mulić, bo wersja 24H2 jest mniej stabilna i ma więcej błędów niż wersja 23H2 na dłuższy okres wyłapywania błędów przez userów Windows Insider. Objawia się tym że system się zawiesza na 2-3s, po zainstalowaniu AdGuard w ogóle sypie błędami - mówię tu o czystej, oryginalnej wersji Win 11 24H2, gdzie Win 11 23H2 czy Windows 10 nie mają tego problemu. Quote
zen888 Posted January 20 Report Posted January 20 58 minut temu, EURU84 napisał(a): Mam nadzieję że ta wersja 24H2 nie będzie tak mulić... Będzie mulić bo to najgorsze wydanie Windowsa jakie M$ wypuścił w swojej historii i niestety wielki wysiłek jaki włożyli @srom-otnik i @NiKKA.Labs w swoje mody (testowałem oba, również "czystą" wersję) niewiele pomógł. Tak spapranego systemu jak 24H2 w życiu nie widziałem a już trochę przeżyłem. Może za pół roku albo rok da się tego używać ale jeszcze nie teraz. Jeśli koniecznie chcesz Windowsa 11 to wybierz Win JG11 23H2 Lite Final. xsawi and lukcio31 like this Quote
kaczor112 Posted January 23 Report Posted January 23 Wersja Lite pracuje bardzo fajnie, jedynie po instalacji aviry wykryła w pliku wyłączającym defendera trojana xd, zapewne dlatego, że wlaśnie wyłącza on Defender. srom-otnik likes this Quote
Letho Posted January 25 Report Posted January 25 W dniu 23.01.2025 o 19:25, kaczor112 napisał(a): Wersja Lite pracuje bardzo fajnie, jedynie po instalacji aviry wykryła w pliku wyłączającym defendera trojana xd, zapewne dlatego, że wlaśnie wyłącza on Defender. Tak masz rację, tabletka może być odebrana jako Trojan. Dla antyvirusa zawsze będzie coś takiego jako podejrzany obiekt. System czyściutki i lekki, na testy przyjdzie jeszcze czas. @srom-otnikCzekamy Mistrzu aż się rozkręcisz , potrzebujemy tego. Quote
loczek666 Posted January 26 Report Posted January 26 Podzielcie się z innego źródła bo mega to jest jakiś mega koszmar.... Quote
Mr.T Posted January 26 Report Posted January 26 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] moszter and Groszek1962 like this Quote
zdzisiek24 Posted January 26 Report Posted January 26 Mega koszmar ??? Czym to pobierasz, telefonem 2G? Chwilka temu ... 2 minuty i po sprawie. srom-otnik likes this Quote
plusik Posted January 27 Report Posted January 27 Kiedy morzemy spodziewać się Win JG11 24H2 PRO ?? Oczywiście pytam z ciekawości bo na tą wersję czekam . Pozdrawiam srom-otnik likes this Quote
WaldiMarek Posted January 28 Report Posted January 28 Ktos instalował na AMD Athlon(tm) II X4 640 Quote
srom-otnik Posted January 28 Author Report Posted January 28 W dniu 27.01.2025 o 22:01, plusik napisał(a): Kiedy morzemy spodziewać się Win JG11 24H2 PRO ?? Oczywiście pytam z ciekawości bo na tą wersję czekam . Pozdrawiam Po zasłużonym odwyku półrocznym starcraft2fan, wislak00, CloudX and 1 other like this Quote
srom-otnik Posted January 29 Author Report Posted January 29 W dniu 26.01.2025 o 19:01, Mr.T napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bardzo dziękuję! - już upinam plusik likes this Quote
srom-otnik Posted January 29 Author Report Posted January 29 W dniu 27.01.2025 o 22:01, plusik napisał(a): Kiedy morzemy spodziewać się Win JG11 24H2 PRO ?? Oczywiście pytam z ciekawości bo na tą wersję czekam . Pozdrawiam Mam już pomysł na przyszłe wydania: W10 - odświeżone będą tylko LTSB i LTSC, 22H2 niebawem traci wsparcie i wylatuje z moich planów. W LTSB i LTSC iso będzie zawierać: Lite i Lite bez Defendera - nie będzie wkurzającej antywiry aplikacji do kasowania Defendera. Będzie jeszcze bardziej wycięty Extreme, czyli pozbawiony WMP, modułu tabletu, obsługi mowy, narzędzi pomocy (lupa, klawiatura ekranowa itp) oraz narzędzia do przywracania systemu - to będzie wzór dla wszystkich wersji Extreme (tak obecnie jest tylko w LTSB) W11 24H2 Iot LTSC oraz W11 24H2 Pro będą miały przygotowane obrazy iso analogicznie. Nie będę już wydawać wersji Home - sorry, ale bezdyskusyjnie. P.S. Zastanawiam się również, czy nie skasować wersji Extreme w W11stkach, ponieważ jak się okazuje, są one wolniejsze od Lite - dziwne, ale prawdziwe PZDR! plusik, Вишенечка, stens and 3 others like this Quote
plusik Posted January 29 Report Posted January 29 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz i cierpliwie czekam . Pozdrawiam Quote
piter1114 Posted January 29 Report Posted January 29 5 minut temu, srom-otnik napisał(a): Mam już pomysł na przyszłe wydania Popieram Quote
loczek666 Posted January 29 Report Posted January 29 W dniu 26.01.2025 o 19:08, zdzisiek24 napisał(a): Mega koszmar ??? Czym to pobierasz, telefonem 2G? Chwilka temu ... 2 minuty i po sprawie. Wywaliło mi jakieś limity, dopiero po przełączeniu się na hot spot z telefonu i to za 3 razem poszło dlatego tak pisałem, nie wiem co im odwala, na stałym łączu ciągle czekaj np. 16 godzin Quote
Groszek1962 Posted February 8 Report Posted February 8 No cóż nic dodać nic ująć - Śmiga aż MIŁO Zainstalowane na Lenovo ideapad 330 - 15ICH -- Pentium I7 - 8gen. dysk M2- nvme Samsung EVO 990. grafa Intel i GeForce RTX Właściciel lapka w szoku. Jest SUPER Dobra ROBOTA, Jak zawsze Pozdrawiam i Polecam Dany1337 and srom-otnik like this Quote
virtua Posted February 14 Report Posted February 14 Cześć wszystkim Dzięki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jestem fanem i użytkownikiem od pierwszych wydań z muchomorkiem Robisz meeeega robotę, za każdym razem. Wybaczcie mi totalnie odklejone pytanie - potrzebuję zakupić licencję Windy i pytanie którą wersję wybrać żeby aktywować - uprzedzę rady "aktywuj sobie" - tym razem muszę kupić licencję a chcę tuningowany system na lapku Proszę powiedzcie jaki klucz, czy musi to być LTSC? czy pójdzie z PRO czy Home? Pozdrawiam i błagam nie linczujcie Quote
Recommended Posts