Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Jest już najnowsze iso, bez Extreme z poprawionym - mam nadzieję schowkiem. Jeśli faktycznie udało mi się to poprawić, to więcej razy nie dotykam się już tego obrazu.

a o co chodzi z tym wschowkiem z rannej wersji ?

Opublikowano
1 minutę temu, FILAGOL napisał(a):

Dobry Wieczór @srom-otnik

rano pobrałem system z dzisiejszą datą, czy mam pobrać go jeszcze raz ?

Dziękuję za odpowiedź 

Pozdrawiam

Ranna wersja nie miała naprawionego działania schowka, który szwankował przy ustawieniach zoptymalizowanych. Teraz działa, przynajmniej u mnie.

Sprawdźcie to proszę. 

Opublikowano
37 minut temu, juh napisał(a):

Mistrzu a iso z Win JG11 25H2 IoT LTSC będziesz też aktualizował bo przymierzam się do instalacji na innym kompie i nie wiem czy czekać kilka dni.

- tak, właśnie składam iso, może jeszcze dziś bedzie.
A jak tam nowe Narzędzia się sprawują, przypadły Wam do gustu? Chcę, żeby już zostały...

Opublikowano
5 minut temu, c666 napisał(a):

Mistrzu,

W W11 24H2 jest analogiczny "błąd" jak z tego tematu -- > Win JG10 22H2 LTSC (5 strona na samej górze)... wersji 25H2 nie sprawdzałem 

pozdr :browar

Dzięki za info, jak podejrzewam na fabrycznych to samo?

- jak na razie nie mam na to pomysłu 🫤

Opublikowano
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Dzięki za info, jak podejrzewam na fabrycznych to samo?

- jak na razie nie mam na to pomysłu 🫤

nie, no na fabrycznych błędu nie będzie, gdyż zakładka "ochrony" ma pełną obsługę zdarzen...

chodzi o sam fakt wyłączenia ochrony systemu z zapytania w optymalizatorze...

domyślam się, że w tym miejscu wyłączasz "co-nie-co", tylko że do tego co wyciąłeś odwołuje się  (i / lub sprawdza) zdarzenie obslugi okna "ochrony" (ogólnie to ujmując)... to może być pierdoła sprawdzająca typ wczytywanej wartości zmiennej do tego okna lub nawet sam fakt jej brakującego typu.... - nie wiem co wyciąłeś... :))

najprościej byłoby poprostu ukryć tą zakładkę (tak jak to było w extreme) w momencie odpowiedzi na pytanie optymalizatora... i nie łamać głowy nad detalami... - użytkownik nie wywoła czegoś czego nie widzi... :)

:browar

Opublikowano
13 godzin temu, c666 napisał(a):

nie, no na fabrycznych błędu nie będzie, gdyż zakładka "ochrony" ma pełną obsługę zdarzen...

chodzi o sam fakt wyłączenia ochrony systemu z zapytania w optymalizatorze...

domyślam się, że w tym miejscu wyłączasz "co-nie-co", tylko że do tego co wyciąłeś odwołuje się  (i / lub sprawdza) zdarzenie obslugi okna "ochrony" (ogólnie to ujmując)... to może być pierdoła sprawdzająca typ wczytywanej wartości zmiennej do tego okna lub nawet sam fakt jej brakującego typu.... - nie wiem co wyciąłeś... :))

najprościej byłoby poprostu ukryć tą zakładkę (tak jak to było w extreme) w momencie odpowiedzi na pytanie optymalizatora... i nie łamać głowy nad detalami... - użytkownik nie wywoła czegoś czego nie widzi... :)

Tak, sprawdziłem to i moim zdaniem wszystko jest w porządku. Wiem o tym już od dawna, ale po prostu na to nie zwracam uwagi i akceptuję obecny stan rzeczy. Wyłączenie sześciu usług odpowiedzialnych za tworzenie punktów przywracania systemu, a także dodatkowo dwóch wpisów w rejestrze, powoduje pojawienie się tego komunikatu o błędzie. Niestety, nie da się ukryć zakładki Odzyskiwanie w oknie – gdyby była taka możliwość, już dawno bym to zrobił.

To, że w wersji Extreme ta zakładka w ogóle się nie pojawia, wynika z całkowitego usunięcia interfejsu odzyskiwania i kopii zapasowych z systemu. Osobiście mi to nie przeszkadza, choć faktycznie – tak jak wspominasz – wolałbym, żeby można było ją ukryć. Niestety, nie ma na to żadnego znanego mi sposobu.

Istnieje jednak pewne obejście: można wyłączyć tylko część usług odpowiedzialnych za tworzenie kopii zapasowych rejestru, dzięki czemu komunikat o błędzie się nie pojawi. To jednak półśrodek – rozwiązanie powierzchowne, a nie definitywne.

Jeśli chcesz pójść tą drogą, możesz zostawić włączone dwie z sześciu wspomnianych wcześniej usług. Wtedy komunikat o błędzie nie będzie się pojawiał. W tym celu wejdź do folderu Windows\System\config i edytuj plik KZ0.cmd – zmień wartości w pierwszych sześciu liniach (w dwóch z nich wpisz 3 zamiast dotychczasowych 4).

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\fhsvc" /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\SDRSVC" /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\smphost" /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\swprv" /v Start /t REG_DWORD /d 3 /f
reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\VSS" /v Start /t REG_DWORD /d 3 /f

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\wbengine" /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f

pozostałych linii nie dotykaj, zapisz. Użyj Optymalizatora, w nim wybierz, że nie chcesz mieć kopi zapasowych, a następnie sprawdź, że komunikat o błędzie zniknął.

P.S. Jeśli chcecie, to tak mogę zrobić w kolejnych wydaniach, ale powtarzam, 2 usługi będą niepotrzebnie włączone!

Ja tego nie chcę...

Opublikowano

raczej bez sensu byłoby "dodawanie obciążenia" tylko po to by zapobiec kosmetyce... - nie temu służy modyfikacja...

poza tym, że ten bląd jest wyświetlany, zupełnie nic się nie dzieje, co jednocześnie świadczy o tym, że sama obsługa tego wątku jest prawidłowo odcięta... 

natomiast obsługa błędów może być zupełnie innym-odrębnym-niezależnym procesem, który jest tylko i wyłącznie informacją... - można byłoby prześledzić to w zasadzie już przy wywołaniu formantki "właściwości systemu" jako całości... to tam pewnie jest zaszyta/uruchamiana funkcja sprawdzająca i działa na zasadzie preconfigu dla poszczególnych zakładek... - nwm... gdybam...

poza tym wywołując ten błąd i zamykając go, forma "Właściwości systemu" dostaje zwrotną informację do obsługi błędu, co potwierdza kolejne okna błędu po naciśnięciu "oK"... - tam też są informację pokazujące, że "Usługa kopiowania woluminu w tle... nie działa"...itd...

Jeźeli nie "ruszysz" zakładki "ochrona sys" to ten "OK" jest "czysty"....

p.s.1 osobiście również jestem za tym, by niepotrzebnie nie dodawać zbędnego balastu... z tym da się żyć, zwłaszcza, że jak napisałem wyżej nie ma to dalszych konsekwencji...

p.s. 2 wspominając o Extreme wiedziałem, że tam usunąłeś całość... poprostu źle / mało precyzyjenie to ująłem - mea culpa...

zresztą najlepszym dowodem jest telemetryczne porównanie wywołania tego okna - "obcięte" wyskakuje szybciej... :))

Opublikowano (edytowane)

Czy miał ktoś może problem z rozdzielczością monitora podłączonego do laptopa na tym modzie. Natywna rozdzielność matrycy laptopa to 1920x1080, dodatkowego monitora to 2560x1440.

Laptop Dell Vostro 3500 ( i7-1165G7) grafika Iris Xe. Monitor podłączony w trybie rozszerzenia pulpitu. Nie można ustawić na drugim monitorze maksymalnej natywnej rozdzielności tj. 2560x1440, ustawia tylko max rozdzielność matrycy laptopa tj. 1920x1080 (nie ma możliwości wyboru wyższej rozdzielności) . Sterownik grafiki najnowszy ze strony Della z września 2025, BIOS najnowszy 1.42.1. Podłączyłem ten monitor do  innego laptopa (i5-8250U z grafiką UHD 620) z oryginalnym Windowsem  i  zagadało od razu (ustawiło się na 2560x1440 na dodatkowym monitorze) bez dodatkowych ustawień. Ma ktoś może jakiś pomysł, albo możliwość sprawdzenia na własnym sprzęcie?

EDIT:

Doczytałem się w końcu w szczegółowej specyfikacji Dell Vostro 3500, że  posiadany port HDMI 1.4 obsłuży maksymalnie rozdzielczość 1920x1080, więc problem jest natury sprzętowej i w związku z tym nierozwiązywalny. To dziady. Kilka lat starsze modele obsłużą wyższe rozdzielczości, a tu proszę.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Edytowane przez wujenta
Powód problemu odnaleziony.
LaptopIpc lubi to
Opublikowano

Temat z  innej beczki,

Czy jest możliwość usunięcia tych dwóch aplikacji / modułów w twojej modyfikacji ? Czy  to nie ubije systemu w jakikolwiek sposób. Pytanie zrodziło się z ciekawości, i nie ruszałem jeszcze tego żadnymi skryptami od obcych xD ( Kopia zapasowa systemu Windows i Wprowadzanie ) ? Zaznaczyłem na czerwono ;)

Pio2411 lubi to
Opublikowano

Już moszna.
WAŻNE - podczas instalacji zastosowałem najlżejszy algorytm kompresji do wybranych folderów systemowych, tak by użytkownik nie odczuł tego na działającym systemie w formie nawet minimalnych spadków wydajności. Niestety wydłuża to o kilka minut proces instalacji...

P.S. SROM-otne życzenia wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Opublikowano
5 minut temu, Andreas85 napisał(a):

Po cichu tak myślałem, że ( srom-otniczek ) na nowy rok uszczęśliwi nas nowym dziełem.  Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wszystkim. Pozdrawiam :)

Z tym "dziełem" bym poczekał-najpierw solidne Wasze testy. Sprawdźcie na benchmarkach, zwłaszcza tryb dla graczy, czy jest boost...

Opublikowano

Czy ktoś z Was ma już jakieś konkretne informacje dotyczące działania/nie działania tego wydania testowego? To że dłużej się instaluje, to wszyscy byli o tym poinformowani, że jest testowo wprowadzona wybiórcza kompresja - efekt widać po końcowym rozmiarze. A że trwa, no cóż, wszystko kosztuje.
Chcę przede wszystkim wiedzieć, jak spisuje się nowy Optymalizator Usług i booster dla graczy w panelu Performance. Proszę o rzetelne testy na benchmarkach z włączonych checkboxem i wyłączonym. Przy różnych typach gier, należy spodziewać się również różnych wyników. Czasem na coś na plus, a czasem bez różnicy.
Pozdrowionka!

Opublikowano
3 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Czy ktoś z Was ma już jakieś konkretne informacje dotyczące działania/nie działania tego wydania testowego? To że dłużej się instaluje, to wszyscy byli o tym poinformowani, że jest testowo wprowadzona wybiórcza kompresja - efekt widać po końcowym rozmiarze. A że trwa, no cóż, wszystko kosztuje.
Chcę przede wszystkim wiedzieć, jak spisuje się nowy Optymalizator Usług i booster dla graczy w panelu Performance. Proszę o rzetelne testy na benchmarkach z włączonych checkboxem i wyłączonym. Przy różnych typach gier, należy spodziewać się również różnych wyników. Czasem na coś na plus, a czasem bez różnicy.
Pozdrowionka!

Hej a 25h2 będziesz robił ten protestuje 

Opublikowano
1 minutę temu, Icogoo napisał(a):

zamiast testować po testowaniu pisać to jakieś zbędne e komentarze są ,szefu czeka na konkretny wpis testowy a nie każdy się wypisuje 

Dokładnie! Zamaiast pisać konkrety to zaśmiecanie wątek du*erelami. Szkoda, że nie mogę tu sprzątać... 

Icogoo lubi to
Opublikowano

Testowany cały dzień , jeszcze więcej RAMu mam wolnego. Mniej zajmuje na dysku. I jest bardziej rensponsywny. W gry nie gram. Finalnie u mnie zostaje 🙂🙂 Jak jeszcze coś zobaczę to napiszę. 

srom-otnik lubi to