Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem w wersji Extreme, chociaż suwak jest odpowiednio ustawiony, wciąż nie pojawia mi się pole wyszukiwania, reinstalowałem kilka razy i testowalem włączyć opcję przez cmd nic z tego, ktoś pomoże?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
10 godzin temu, beattraax2 napisał(a):

Mam problem w wersji Extreme, chociaż suwak jest odpowiednio ustawiony, wciąż nie pojawia mi się pole wyszukiwania, reinstalowałem kilka razy i testowalem włączyć opcję przez cmd nic z tego, ktoś pomoże?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]+restart

Opublikowano
6 godzin temu, wislak00 napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]+restart

instalka nie zadziałała ale po otworzeniu pliku w notatniku znalazłem kod i manualnie zmieniłem rejestr, udało się bez komplikacji i pasek wyszukiwania pojawia się w menu start, dziękuje za pomoc (Sromotnik zrobił rewelacyjną robotę z systemem, zasuwa jak rakieta)

wislak00 lubi to
Opublikowano

@srom-otnik W jaki sposób wysłać ci logi z tego problemu? Problem występuje od ostatniej wersji IoT LTSC 24H2, wszystkie twoje twory mi działały do tej pory.

edit: problem występuje odrazu po czystej instalacji, nie zdążyłem jeszcze niczego zainstalować.

stens lubi to
Opublikowano
17 godzin temu, beattraax2 napisał(a):

instalka nie zadziałała ale po otworzeniu pliku w notatniku znalazłem kod i manualnie zmieniłem rejestr, udało się bez komplikacji i pasek wyszukiwania pojawia się w menu start, dziękuje za pomoc (Sromotnik zrobił rewelacyjną robotę z systemem, zasuwa jak rakieta)

Zapomniałem dać nagłówek. Tu poprawiony wpis jakby ktoś potrzebował: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

stens lubi to
Opublikowano
W dniu 15.09.2025 o 15:31, kubunju napisał(a):

@srom-otnik W jaki sposób wysłać ci logi z tego problemu? Problem występuje od ostatniej wersji IoT LTSC 24H2, wszystkie twoje twory mi działały do tej pory.

edit: problem występuje odrazu po czystej instalacji, nie zdążyłem jeszcze niczego zainstalować.

Ile razy jeszcze pisac czytajcie posty dokładniej. Problem jest z wersją lite witajcie se extreme ... Działa poprawki będą tylko nie wiadomo kiedy 

Opublikowano
19 minut temu, sebio napisał(a):

Ile razy jeszcze pisac czytajcie posty dokładniej. Problem jest z wersją lite witajcie se extreme ... Działa poprawki będą tylko nie wiadomo kiedy 

Dokładnie jak pisze szanowny Kolega, będzie wszystko co skopane - naprawione.

Kiedy? - jak znajdę na to czas, bo teraz go nie mam, zresztą chyba widzicie po mojej małej aktywności...

Mam dużo  planów wydawniczych, lecz rzeczywistość codzienna to weryfikuje brutalnie 😪

plusik, gumish93 i wislak00 lubią to
Opublikowano
19 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Dokładnie jak pisze szanowny Kolega, będzie wszystko co skopane - naprawione.

Kiedy? - jak znajdę na to czas, bo teraz go nie mam, zresztą chyba widzicie po mojej małej aktywności...

Mam dużo  planów wydawniczych, lecz rzeczywistość codzienna to weryfikuje brutalnie 😪

Każdy z nas ma swoje sprawy, więc wyrozumiałość na pierwszym miejscu ... Ale są tacy co tego nie kumają xD 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 18.08.2025 o 20:06, srom-otnik napisał(a):

Dzięki za info zwrotne, chyba mam już jasność w jakiej sytuacji dochodzi to tego bluescreena. Winę za to prawdopodobnie ponosi dodane w tym wydaniu w wersji Lite polecenie reagentc /disable, które jest inicjowane właśnie w optymalizatorze przy wybraniu pełnego zestawu uruchomionych usług, nazwanego przeze mnie Trybem Serwisowym. U mnie na stacjonarce przy rzeczywistej instalacji nigdy nie wystąpił niebieski ekran, więc uznałem, że systemem mogę się podzielić. Jak się okazuje - doczytałem, że na niektórych laptopach OEM producenci powiązali WinRE z własnymi procedurami bootowania i recovery – jego wyłączenie może namieszać w BCD.

W mojej wersji Pro też są te bluescreeny na Lite?

Extreme nie ma tego wpisu reagentc /disable, więc na niego nie ma skarg. Cóż, trzeba będzie z tej opcji zrezygnować.

Krótko, zwięźle i na temat . Czy mogę ominąć ten przełącznik itd ? Żeby to hulało ? Odpalam tryb awaryjny, wpisuje sfc/scannow 

Próbowałem DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

I nic. Dalej bsod mam

Opublikowano
W dniu 21.09.2025 o 08:12, srom-otnik napisał(a):

czy występuje on tylko przy  wybraniu w Optymalizatorze ustawień fabrycznych po instalacji systemu

U mnie na wersji ang. tylko przy wybraniu ustawień fabrycznych 🙂 

Opublikowano

Witam szybkie pytanie zainstalować  Win JG10 21H2 LTSC Final czy  Win JG11 24H2 Iot LTSC Final obecnie lecę na Win JG10 22H2 Pro Final  laptopa Lenovo legion i7 10750h i GTX 1660ti czasem coś zagram pozdrawiam.

Opublikowano

Cześć,

Mam problem z pakietem ms office czy to 365 czy np 2019 professional .

Gdy utworze plik na pulpicie i wejdę w niego to nie moge zapisac zmian, tak samo nowy plik word i chce zapisac jako to zamyka sie program.

Myslalem ze to kwestia licencji czy produktu , ale odinstalowalem i zainstalowalem inny pakiet nawet prosto ze strony ms , bez zmian.

Opublikowano

mnie co raz bardziej korci postawić na moim mobilnym lapku z r7 7840u ltsc bo 11 mnie coraz bardziej wkurw*** ale nie wiem czy jak podnose do 22h2 aby programy sie nie srały, nie wiem czy po paź dostane updaty czy to ltsc ms już nie potraktuje jako 22h2 

Opublikowano
23 hours ago, refild said:

Cześć,

Gdy utworze plik na pulpicie i wejdę w niego to nie moge zapisac zmian, tak samo nowy plik word i chce zapisac jako to zamyka sie program.

Myslalem ze to kwestia licencji czy produktu , ale odinstalowalem i zainstalowalem inny pakiet nawet prosto ze strony ms , bez zmian.

Czyli system złom , skoro nikt nie wiem

Opublikowano
21 godzin temu, swiniarobert69 napisał(a):

mnie co raz bardziej korci postawić na moim mobilnym lapku z r7 7840u ltsc bo 11 mnie coraz bardziej wkurw*** ale nie wiem czy jak podnose do 22h2 aby programy sie nie srały, nie wiem czy po paź dostane updaty czy to ltsc ms już nie potraktuje jako 22h2 

Tego nie wie nikt co Microsoft poczyni, ale pamiętaj o tym, że przecież przedłużyli o rok wsparcie dla 10. Więc spokojnie powinni jeszcze trochę wspierać. Każdemu co mogę polecam LTSC, bo pro i home to już od dawna śmietnik.

Opublikowano
41 minut temu, Kosiara napisał(a):

Tego nie wie nikt co Microsoft poczyni, ale pamiętaj o tym, że przecież przedłużyli o rok wsparcie dla 10. Więc spokojnie powinni jeszcze trochę wspierać. Każdemu co mogę polecam LTSC, bo pro i home to już od dawna śmietnik.

właśnie chce ltsc na swojego mobilnego, ale jak już to 10ltsc, bo na łeb idzie dostać  

Kosiara lubi to
Opublikowano
W dniu 14.09.2025 o 22:54, beattraax2 napisał(a):

startallback.reg + Restart explorera i pojawia się Wyszukiwanie 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.09.2025 o 08:12, srom-otnik napisał(a):

Mam prośbę do osób i których wystąpił BS na tej wersji lub angielskiej, aby sprawdzili czy występuje on tylko przy  wybraniu w Optymalizatorze ustawień fabrycznych po instalacji systemu.

Z góry bardzo dziękuję!

Mistrzu potwierdzam, że i tutaj po wybraniu domyślnych ustawień optymalizatora, nawet jeszcze bez podłączenia się do sieci, wywala BS critical_process...itd.
Ale kombinowałem z przełączaniem optymalizatora w trybie awaryjnym, raz w jedną, raz w drugą wajchę i jakoś za którymś razem system 'załapał' i nie wywalił bs-a. Choć i tak coś już się mega namieszało bo właśnie instalują się aktualizacje systemu, ale bez sterowników sprzętu. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie po restarcie. Chyba nic dobrego, ale poeksperymentować można 😅

Aktualizacja:

Dograłem sterowniki przez sdi, zastosowałem optymalizację, jeszcze nie zrobiłem oczyszczania, ale i bez tego system zapindala jak przecinak, a jednostka to lapek dell z i5 2gen i 8gb ram 🤷‍♂️ 

Czekam na nowe iso tej najnowszej ang wersji. 

Dobrej nocy Wszystkim!

Edytowane przez boniek
aktualizacja
Opublikowano
W dniu 11.09.2025 o 09:52, wine87 napisał(a):

Doraźne rozwiązanie jest takie, że można wejść do trybu awaryjnego, uruchomić  SFC /scannow i później uruchomić normalnie i zainstalować wszystkie sterowniki, aktualizacje itp. Problem wróci, gdy ponownie skorzystamy z optymalizatora z Trybem Serwisowym.  @srom-otnikPytanie - czy można ręcznie usunąć ten wpis reagentc /disable? Albo skorzystać ze starszej wersji pliku?

Trzeba czytac ,poprzednie wpisy .

Opublikowano

Hejka, podsyłam nowe iso do Waszych testów. Sprawdźcie proszę na obu wersjach:
1. BSODy
2. Zgłoszony jednostkowo problem:

W dniu 23.09.2025 o 19:46, refild napisał(a):

Cześć,

3. Instalację drukarek przez WiFi gdy potrzebna jest działająca lokalizacja.
4. Dziękuję 😉

Opublikowano

Zainstalowałem w Vmware Workstation 17.6.4. System działa bez problemu i BSODów. Niestety office  (tu: 2019) po próbie zapisaniu pliku wywala się. Można utworzyć plik docx na pulpicie z prawokliku i zapisać, jednak zapisanie nowego pliku z worda jest nie możliwe, program wyłącza się (Kiedy wskazuje się lokalizację pliku do zapisu to koniec pracy). To samo na ustawieniach fabrycznych i zoptymalizowanych. Dotyczy całego pakietu, nie tylko worda.

Podgląd z dziennika zdarzeń:

- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
  <Provider Name="Application Error" Guid="{a0e9b465-b939-57d7-b27d-95d8e925ff57}" /> 
  <EventID>1000</EventID> 
  <Version>0</Version> 
  <Level>2</Level> 
  <Task>100</Task> 
  <Opcode>0</Opcode> 
  <Keywords>0x8000000000000000</Keywords> 
  <TimeCreated SystemTime="2025-09-28T12:34:42.2625295Z" /> 
  <EventRecordID>485</EventRecordID> 
  <Correlation /> 
  <Execution ProcessID="2756" ThreadID="3668" /> 
  <Channel>Application</Channel> 
  <Computer>DESKTOP-FO7NA24</Computer> 
  <Security UserID="S-1-5-21-302034691-2083722729-482050819-1001" /> 
  </System>
- <EventData>
  <Data Name="AppName">WINWORD.EXE</Data> 
  <Data Name="AppVersion">16.0.13127.20616</Data> 
  <Data Name="AppTimeStamp">5f7d2c69</Data> 
  <Data Name="ModuleName">KERNELBASE.dll</Data> 
  <Data Name="ModuleVersion">10.0.26100.3775</Data> 
  <Data Name="ModuleTimeStamp">d070e954</Data> 
  <Data Name="ExceptionCode">c06d007f</Data> 
  <Data Name="FaultingOffset">0015d424</Data> 
  <Data Name="ProcessId">0xa00</Data> 
  <Data Name="ProcessCreationTime">0x1dc30743e7a3e65</Data> 
  <Data Name="AppPath">C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Root\Office16\WINWORD.EXE</Data> 
  <Data Name="ModulePath">C:\Windows\System32\KERNELBASE.dll</Data> 
  <Data Name="IntegratorReportId">b6e2f026-ed5c-4066-b928-d647a373e0a6</Data> 
  <Data Name="PackageFullName" /> 
  <Data Name="PackageRelativeAppId" /> 
  </EventData>
  </Event>