janek917 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2025 W dniu 22.06.2025 o 01:54, srom-otnik napisał(a): Przecież to komunikaty błędu z szklanej powłoki AeroGlass. Odinstaluj i zainstaluj ponowne wg dołączonej fotoinstrukcji. Właśnie nie mogę odinstalować. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 W dniu 23.06.2025 o 17:27, janek917 napisał(a): Właśnie nie mogę odinstalować. a tak by dało rade? Aby odinstalować AeroGlass, należy otworzyć Panel sterowania, przejść do "Programy i funkcje", znaleźć AeroGlass na liście programów i wybrać opcję odinstalowania. Jeśli AeroGlass jest już usunięty, ale efekty wizualne nadal są widoczne, należy sprawdzić ustawienia personalizacji systemu Windows i upewnić się, że wybrano motyw, który nie korzysta z Aero. Natomiast jak jest instrukcja to robić według instrukcji Autora. srom-otnik lubi to Cytuj
StrawberryGoat Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 A schowek działa? Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 W końcu wygrzebałem czas na to, by testować nowe ISO. Ogólnie te szybkie uruchamianie to bajka, nie korzystam z zewnętrznego monitora na laptopie, więc szybkość rozruchu robi wrażenie. Co na pierwszy strzał zauważyłem - w11 na 24h2 wprowadził ostatnio z aktualizacją nowy proces o nazwie SecureSystem.exe, który zużywa dużą porcję ramu (100mb). Zresztą, przeklejam post z Reddita rzucający światło na problem: "For anyone finding this through Google and want an official name and way to disable it: It's part of Windows' Credential Guard. Through the group policy manager (gpedit.msc) you can manage it under “Computer Configuration → Administrative Templates → System → Device Guard → Turn On Virtualization Based Security”. I found that even if you turn off core isolation via the Windows Security app, this is not enough on Windows 11 24H2 to disable that process. Sometimes there can be issues with new enhancements like this (e.g. there have been edge cases with game performance and issues with VMware due to Hyper-V being used), so there can be genuine reasons to disable this if necessary." Raczej trzeba to wywalić przy aktualizacji ISO, chyba że ma to jakąś zależność systemową i umyślnie zostało zostawione. Pozdrawiam Kocurek i srom-otnik lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 45 minut temu, starcraft2fan napisał(a): Raczej trzeba to wywalić przy aktualizacji ISO, chyba że ma to jakąś zależność systemową i umyślnie zostało zostawione. Pozdrawiam Dziękuję za info, zajmę się tym Pzdr! starcraft2fan lubi to Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 Nie można zrobić bootowalnego pena poprzez Rufusa. Wyskakują takie schody. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Kosiara Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 26 minut temu, madrid 2012 napisał(a): Nie można zrobić bootowalnego pena poprzez Rufusa. Wyskakują takie schody. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Użyj rufusa w wersji 4.5 lub najlepiej ventoy. LAGUNA lubi to Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 1 godzinę temu, Kosiara napisał(a): Użyj rufusa w wersji 4.5 lub najlepiej ventoy. Dziękuję kolego. Cytuj
zen888 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 Teraz, madrid 2012 napisał(a): Użyj rufusa w wersji 4.5 lub najlepiej ventoy. Lepiej Rufus 4.9 i olać ostrzeżenie. Jeśli użyje 4.5 albo Ventoya to i tak będzie komunikat ale dopiero przy zabootowaniu Windowsa. Najlepiej to wyłączyć Secure Boot. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 albo nie zaznaczać opcji szybkie formatowanie w okienku Rufus. Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 Dalej to samo. Próbowałem ustawień według Waszych podpowiedzi ale nic to nie dało. Cytuj
stens Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 3 godziny temu, zen888 napisał(a): Najlepiej to wyłączyć Secure Boot. 2 minuty temu, madrid 2012 napisał(a): Próbowałem ustawień według Waszych podpowiedzi ale nic to nie dało. A Secure Boot wyłączyłeś w UEFI? plusik lubi to Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 W Biosie wyłączyłem. Nie chce mi utworzyć bootowalnego pendrive. Wyskakują okienka jak wyżej. Cytuj
zen888 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 1 godzinę temu, madrid 2012 napisał(a): W Biosie wyłączyłem. Nie chce mi utworzyć bootowalnego pendrive. Wyskakują okienka jak wyżej. Może sam obraz ISO jest nieprawidłowy - spróbuj go podmontować (jako test poprawności) ewentualnie ściągnij jeszcze raz. LAGUNA lubi to Cytuj
stens Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 1 godzinę temu, madrid 2012 napisał(a): Nie chce mi utworzyć bootowalnego pendrive. Wyskakują okienka jak wyżej. No to Ventoy z tym da rady. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nagraj Ventoy_a na pendrive i tylko skopiuj ISO i z pendrive wystartuj. Jak spróbujesz to do rufusa nie będziesz wracał. LAGUNA, wislak00, Damian989121 i 1 inny lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 @madrid 2012 Jak robisz rufusem to daj system plików FAT32 jak by Ventoy nie dawał rady Można sprawdzić co powie program pt. EaseUS OS2Go Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 Ventoy ani Rufus nie dają rady. Już się poddałem. Może błąd w pliku Windowsa. Pobierałem poprzez Wi-fi. Cytuj
Kosiara Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 15 minut temu, madrid 2012 napisał(a): Ventoy ani Rufus nie dają rady. Już się poddałem. Może błąd w pliku Windowsa. Pobierałem poprzez Wi-fi. Podstawy podstaw, sumy kontrolne się zgadzają? Mi to wygląda na problem z pendrive. Masz inny? Jak nie, to spróbuj mu walnąć formata z usunięciem wszystkich partycji np tym: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 Już sprawdzałem na 3 pendrive i dalej to samo. Cytuj
Kosiara Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 1 minutę temu, madrid 2012 napisał(a): Już sprawdzałem na 3 pendrive i dalej to samo. To sprawdź sumy kontrolne i jak masz możliwość, to na innym kompie nagraj to na pendrive. Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 A wystarczy użyć WinNTSetup i życie staje się prostsze, a wy nadal jak jaskiniowcy się bawicie pendrivami Ale Kosiara ma racje - ja zawsze przed nagraniem obrazu czyszczę pena w HDD Low Level Format Tool, bo nieraz wywalało błędy w czasie instalacji systemu. Natomiast tu jest raczej inny problem. MS jakiś czas temu zaktualizował bootloader UEFI, przy okazji dał full wsparcie UEFI dla Win7, gdy ten już był martwy Mistrzostwo świata w wykonaniu MicroSzrotu. Może w tym obrazie jest stary bootloader, co nowy Rufus wykrywa, ale nie sądzę, żeby autor tak się pomylił. Kosiara, Kocurek i srom-otnik lubią to Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2025 20 minut temu, Kosiara napisał(a): To sprawdź sumy kontrolne i jak masz możliwość, to na innym kompie nagraj to na pendrive. Na innym kompie też jest problem. Nie można nagrać na pendrive. Cytuj
stens Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 4 godziny temu, madrid 2012 napisał(a): Ventoy ani Rufus nie dają rady. Co Ventoy nie daje rady? Nie możesz pliku iso skopiować na pendryve? Jak Iso nie startuje to masz procesor za stary. Cytuj
malezlo22 Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 9 godzin temu, LAGUNA napisał(a): @madrid 2012 Jak robisz rufusem to daj system plików FAT32 jak by Ventoy nie dawał rady Można sprawdzić co powie program pt. EaseUS OS2Go Mogę wiedzieć czemu fat32 Cytuj
LAGUNA Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 rufus 4.7 normalnie robi ten obraz i puszcza dalej. Faktycznie może też być tak że źle pobrany obraz. 7 godzin temu, Widzior napisał(a): MS jakiś czas temu zaktualizował bootloader UEFI, przy okazji dał full wsparcie UEFI dla Win7 dokładnie Windows 7 otrzymał aktualizację wprowadzającą wsparcie dla Secure Boot i UEFI. Microsoft najwyraźniej przygotował pożegnalny prezent użyj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
stens Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 Tu nie jest problem z kompem, ISO ani z rufusem, ventoy_em tylko z osobą siedzącą przed ekranem. Widzior lubi to Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 13 minut temu, stens napisał(a): Tu nie jest problem z kompem, ISO ani z rufusem, ventoy_em tylko z osobą siedzącą przed ekranem. Z tobą? stens lubi to Cytuj
wislak00 Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 7 godzin temu, madrid 2012 napisał(a): Na innym kompie też jest problem. Nie można nagrać na pendrive. Co przez to rozumiesz? Odpalasz instalkę Ventoya , wskazujesz pendive, następnie po prostu wrzucasz na niego obraz z Windowsem. Tu nie da się niczego spartolić. Opisz dokładnie co robisz i na jakim etapie ci coś nie gra. Może zbootować nie potrafisz... Jaki komp? jaka płyta? zen888 lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sprawdź sobie czy to się Tobie zgadza. Rozmiar ISO: 3,42 GB SHA-1: 78659782b31f246c46a8b417b56c1a5a37b363f7 plusik lubi to Cytuj
madrid 2012 Opublikowano 30 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2025 Na innym kompie w Rufusir. Wersja 4.7 przez Was polecana. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Teraz, madrid 2012 napisał(a): Na innym kompie w Rufusir. Wersja 4.7 przez Was polecana. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Boatloader Uefi jest unieważniony!!! Udało się na wersji 4.7. LAGUNA lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi