Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w pierwszej kolejności to zainteresuj się sterami do grafiki... wyczyść z tych co masz obecnie i ponownie zainstaluj... może pakiet, który instalujesz wymaga czegoś dodatkowego... wygląda na ewidentny problem z grafą...  a jeżeli to nie wejdzie poprawnie to ciężko mówić o jakiejkolwiek wiarygodnej ocenie responsywności czy dynamice... masz to wszystko mocno zachwiane przez te sterowniki... na lini system --> grafika (obraz) MUSI BYĆ jasna i klarowna sytuacja... inaczej cała reszta jest wypatrzona....

p.s. istnieją przypadki posiadania 2 kart osobnych procesorach graficznych, w których ważna jest kolejność ich instalacji (z racji ich wzajemnych zależności) ... niewlaściwa kolejność instalacji sterów powoduje spore problemy i anomalie w optymalnej pracy... co odbija się na komforcie pracy... szkoda tylko, że M...ft precyzyjnie nie oznaczył, która karta jest która podstawiając uniwersalny sterownik.... :))) ... dla przeciętnego użytkownika jest to wtedy loteria ... Bravo Oni...:)))

boniek lubi to
Opublikowano
21 minut temu, boniek napisał(a):

Nie wiem co tu się wydarzyło, ale wczorajszej wersji wszystko co trzeba weszło gładko i sam system też śmigał gładko, nawet jeszcze przed optymalizacją i czyszczeniem. A na tej wersji z dziś: jakiś błąd przy instalacji sterów grafiki integry, chwilowe ścinki, nie ma tej responsywności. Czy coś tu u mnie nie pykło? Nie wiem. Robię reinstall, albo czekam na kolejną wersję i zobaczymy.

Średnio co 3-4 prawoklik, obojętnie gdzie jest ścina na ułamek sekundy (pojawia się z opóźnieniem) i taki widok jak na załączonym obrazku przykładowo na pulpicie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

u mnie ok

Opublikowano
Teraz, c666 napisał(a):

w pierwszej kolejności to zainteresuj się sterami do grafiki... wyczyść z tych co masz obecnie i ponownie zainstaluj... może pakiet, który instalujesz wymaga czegoś dodatkowego... wygląda na ewidentny problem z grafą...  a jeżeli to nie wejdzie poprawnie to ciężko mówić o jakiejkolwiek wiarygodnej ocenie responsywności czy dynamice... masz to wszystko mocno zachwiane przez te sterowniki... na lini system --> grafika (obraz) MUSI BYĆ jasna i klarowna sytuacja... inaczej cała reszta jest wypatrzona....

p.s. istnieją przypadki posiadania 2 kart osobnych procesorach graficznych, w których ważna jest kolejność ich instalacji (z racji ich wzajemnych zależności) ... niewlaściwa kolejność instalacji sterów powoduje spore problemy i anomalie w optymalnej pracy... co odbija się na komforcie pracy... szkoda tylko, że M...ft precyzyjnie nie oznaczył, która karta jest która podstawiając uniwersalny sterownik.... :))) ... dla przeciętnego użytkownika jest to wtedy loteria ... Bravo Oni...:)))

Wiesz...jak do tej pory robisz wszystko tak jak wcześniej, dajesz ten sam zestaw sterowników, w tej samej kolejności za każdym razem, na różnych wersjach systemu czy będzie czysty win czy mod (a przewinęło się tego trochę przez ten sprzęt) i wcześniej nic takiego się nie wydarzyło, no to pierwsza myśl - coś nie tak z windowsem ;) ale ten sprzęt też już swoje przeżył i może już sprawiać różne niespodzianki.

Zauważyłem że Mistrzu @srom-otnik zostawił włączony tryb gier w swoim okienku 'performance'. Po wyłączeniu i dziwne - po dwóch restartach, nie po jednym - jak ręką odjął. Chyba, że - po pierwszym res zrobiłem jeszcze przełączenie między integrą a nvidią i wypiąłem / wpiąłem hdmi - i może to pomogło 🤷‍♂️ 

Tak czy siak testuję dalej to co mamy 👍

Opublikowano

:)) jak masz podwójną grafe to NIGDY nie instaluj systemu z włączonymi 2 monitorami.... zawsze na moment instalacji wyciągaj wtykę łączącą 2 monitor... potrafi to napsuć wieeeele krwi nie tylko przy modowych systemach... 

pozdrawiam :browar  :)))

boniek lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, c666 napisał(a):

:)) jak masz podwójną grafe to NIGDY nie instaluj systemu z włączonymi 2 monitorami.... zawsze na moment instalacji wyciągaj wtykę łączącą 2 monitor... potrafi to napsuć wieeeele krwi nie tylko przy modowych systemach... 

pozdrawiam :browar  :)))

Zawsze instaluje przy 2 monitorach a sterowniki przez driver booster i nigdy nie ma problemu hmm

Teraz, sebio napisał(a):

Opublikowano
52 minuty temu, sebio napisał(a):

Zawsze instaluje przy 2 monitorach a sterowniki przez driver booster i nigdy nie ma problemu hmm

a ja nauczony doswiadczeniem zawsze odłanczam i mam dzięki temu równy puls i spokojne serce ... :)))

.... ale wcale nie twierdze, że to "złota metoda"... masz inny sposób to fajnie... jesteś o tą wiedze bogatszy ode mnie... 

... co nie zmienia faktu, że gdyby taki stary pryk jak ja dorzucił tej techniki, szybko się do niej przekonał... zawsze jest coś kosztem czegoś... :)))

... a wtyczkę włożyć... cóż... mimo wieku to dalej lubię wkładać :)))

:browar

Opublikowano
W dniu 2.01.2026 o 11:01, srom-otnik napisał(a):

Czekać, w weekend nowsza wersja - mniejsze iso, bez problemów  z  windows update.

25H2 jest bez sensu - w tym przypadku cyferki NIC nie wnoszą, powtarzam NIC. W Pro owszem, tu absolutnie NIC.

Skasuję chyba projekt 25H2 na tej platformie...

P.S. czekam na wyniki Waszych benchmarkow

Słuszna uwaga, i dużo użytkowników kupiło klucze na 24h2 ltsc.

Opublikowano
42 minuty temu, szymibtw napisał(a):

Mi klucz z 24h2 działa na 25h2. Tak samo jak oryginalny klucz z w10 pro działa po instalacji w11 pro 23/24/25/h2

O to nie wiedziałem nawet 🙂

2 godziny temu, boniek napisał(a):

Potwierdzam. Dopiero po użyciu TakeOwnershipEx na tych plikach, które są do podmiany zadziałało

Dzięki ! Faktycznie działa już. 

Opublikowano

"Ja uważam że warto rozwijać 25H2 nawet jak nie ma nic co ma 24H2 "

Tematem posta jest wersja Enterprise IoT LTSC 24H2, który ma wsparcie do 2034r. Oczywiście bez dodawania nowych funkcjonalności, jak w wersjach użytkowych Home i Pro, przez co jest stabilniejszy (bardziej przewidywalny, co jest istotne dla firm, szczególnie produkcyjnych, które nie mogą sobie pozwolić że nowa funkcjonalność wywali im proces produkcyjny do góry nogami).

Nie posiada również dużego bagażu badziewia dodawanego przez Microsoft do wersji Home i Pro. Te wersje mają 2 letni okres wsparcia.

Opublikowano
Godzinę temu, Spinka napisał(a):

Nie rozumiem...? 3 stycznia było ISO z 3 a dzisiaj z 4 stycznia do pobrania. Co będzie po 3 Królach Twórco? Masz jakieś plany? 

Niektórym osobom kończy się cierpliwość przez kur*a wasze takie czytanie ze zrozumieniem postów autora tego moda.  Moze być drukowanymi , pogrubioną czcionką i pochyloną i gónwo to da, bo wy nadal nie czytacie, jakie poprawki zastosował sromo. I ma prawo dzień po dniu upload zrobić ... 

Zróbta selekcje lub czy jakoś bardziej zaawansowane dodawanie postów i zatwierdzanie czy cos :D . Wiem że to wiecej roboty pewnie by było ,ale moze zniweluje betoniarstwo szerzące sie na tym forum. 

Opublikowano
18 minut temu, gumish93 napisał(a):

Niektórym osobom kończy się cierpliwość przez kur*a wasze takie czytanie ze zrozumieniem postów autora tego moda.  Moze być drukowanymi , pogrubioną czcionką i pochyloną i gónwo to da, bo wy nadal nie czytacie, jakie poprawki zastosował sromo. I ma prawo dzień po dniu upload zrobić ... 

Zróbta selekcje lub czy jakoś bardziej zaawansowane dodawanie postów i zatwierdzanie czy cos :D . Wiem że to wiecej roboty pewnie by było ,ale moze zniweluje betoniarstwo szerzące sie na tym forum. 

Nazbierało się "znafcóf" po artykule  jak dobrze pamiętam o modyfikacjach Sromotnika :D

U mnie na tweaku do grania w performance gry chodzą jakby lepiej :) 

Opublikowano

@srom-otnik Ktoś tu dziś na forum przypomniał o starym bugu, który nadal jest w W10 i 11, czyli pozostałościach po plikach tymczasowych w postaci pustych folderów, które ilością potrafią sięgać nawet kilku tysięcy i stale dochodzą nowe w  C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local

Może by tak Twój skrypt czyszczący wzbogacić o nową linijkę np, coś w tym stylu:

for /f "delims=" %i in ('dir /a:d /b "C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\*.tmp"') do rd "C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\%i" 2>nul

Sprawdzałby czy foldery z rozszerzeniem .temp są puste i je usuwał...

Opublikowano
4 minuty temu, wislak00 napisał(a):

@srom-otnik Ktoś tu dziś na forum przypomniał o starym bugu, który nadal jest w W10 i 11, czyli pozostałościach po plikach tymczasowych w postaci pustych folderów, które ilością potrafią sięgać nawet kilku tysięcy i stale dochodzą nowe w  C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local

Może by tak Twój skrypt czyszczący wzbogacić o nową linijkę np, coś w tym stylu:

for /f "delims=" %i in ('dir /a:d /b "C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\*.tmp"') do rd "C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\%i" 2>nul

Sprawdzałby czy foldery z rozszerzeniem .temp są puste i je usuwał...

Zrobi się 🙂

To bezpośredni efekt skrócenia czasów zamykania procesów/aplikacji do 1000- 2000ms. Są 3 wyjścia;

- przywrócić domyślne czasy 

- wydłużyć nieco czasy i testować czy pojawiają się wspomniane foldery

- dodać do skryptowego Czyszczenia podobną składnię jak wkleiłeś.

Zrobię 2 lub 3

👍

Opublikowano

Witaj mistrzuniu a, więc tak dzisiaj tę nową wersję zainstalowałem. Wszystko zainstalowało się bez przeszkód wraz z aktualizacją. Profil ustawiłem na ( Ekstremalny ) + ( Efekty Wizualne Wydajność plus kilka opcji zaznaczyłem ) System uruchamia się w kilka sekund, a zamyka w sekundę ( OBŁĘD ) Po zainstalowaniu wszystkich sterowników, aplikacji itd. system zaledwie 1.2GB Ram-u pożera i 56 procesów odnotowałem ( POEZJA ) Obecnie gram w ( Echoes of the End ) i odnotowałem trzy procentowy wzrost, a w ( RDR2 ) na plus siedem ( MOD RAKIETA ) Poprzeczkę ustawiłeś jeszcze wyżej, więc wielkie bardzo wielkie brawa. I oby twoje mody, były zawsze z nami. Wielkie dzięki mistrzuniu za włożoną mega pracę. Pozdrawiam 😉

Opublikowano
14 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Zrobi się 🙂

To bezpośredni efekt skrócenia czasów zamykania procesów/aplikacji do 1000- 2000ms. Są 3 wyjścia;

- przywrócić domyślne czasy 

- wydłużyć nieco czasy i testować czy pojawiają się wspomniane foldery

- dodać do skryptowego Czyszczenia podobną składnię jak wkleiłeś.

Zrobię 2 lub 3

👍

Ja już u siebie zrobiłem, musiałem trochę przerobić komendę by zadziałała i zrobiłem tak:

for /f "delims=" %%i in ('dir /a:d /b "C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\*.tmp" 2^>nul') do rd /s /q "C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\%%i" 2>nul

dodałem do  CLN.cmd linijkę po RD /S /Q "%windir%\Temp" 

w Twoim 10 ltsc. Działa jak należy 😉 

Opublikowano
20 minut temu, Andreas85 napisał(a):

Witaj mistrzuniu a, więc tak dzisiaj tę nową wersję zainstalowałem. Wszystko zainstalowało się bez przeszkód wraz z aktualizacją. Profil ustawiłem na ( Ekstremalny ) + ( Efekty Wizualne Wydajność plus kilka opcji zaznaczyłem ) System uruchamia się w kilka sekund, a zamyka w sekundę ( OBŁĘD ) Po zainstalowaniu wszystkich sterowników, aplikacji itd. system zaledwie 1.2GB Ram-u pożera i 56 procesów odnotowałem ( POEZJA ) Obecnie gram w ( Echoes of the End ) i odnotowałem trzy procentowy wzrost, a w ( RDR2 ) na plus siedem ( MOD RAKIETA ) Poprzeczkę ustawiłeś jeszcze wyżej, więc wielkie bardzo wielkie brawa. I oby twoje mody, były zawsze z nami. Wielkie dzięki mistrzuniu za włożoną mega pracę. Pozdrawiam 😉

Cieszę się bardzo razem z Tobą!

14 minut temu, wislak00 napisał(a):

Ja już u siebie zrobiłem, musiałem trochę przerobić komendę by zadziałała i zrobiłem tak:

for /f "delims=" %%i in ('dir /a:d /b "C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\*.tmp" 2^>nul') do rd /s /q "C:\Windows\System32\config\systemprofile\AppData\Local\%%i" 2>nul

dodałem do  CLN.cmd linijkę po RD /S /Q "%windir%\Temp" 

w Twoim 10 ltsc. Działa jak należy 😉 

Bardzo mądrze zrobiłeś 💪

Opublikowano
4 godziny temu, Spinka napisał(a):

Nie rozumiem...? 3 stycznia było ISO z 3 a dzisiaj z 4 stycznia do pobrania. Co będzie po 3 Królach Twórco? Masz jakieś plany? 

To są Calyczas wersje testowe… 

Więc się przygotuj że po instalacji zaraz albo za niedługo będzie aktualizacja kolejna . Nie chcesz testować poczekaj na finalną. 

Opublikowano
5 minut temu, kamilpl napisał(a):

To są Calyczas wersje testowe… 

Więc się przygotuj że po instalacji zaraz albo za niedługo będzie aktualizacja kolejna . Nie chcesz testować poczekaj na finalną. 

Dokładnie, kolejna wersja będzie już z nowym panelem Performance z wbudowanym Optymalizatorem- dziś posiedziałem dłuuuugo w nocy i jest niemal ukończony 💪💪💪

Opublikowano
W dniu 4.01.2026 o 21:53, boniek napisał(a):

Nie wiem co tu się wydarzyło, ale wczorajszej wersji wszystko co trzeba weszło gładko i sam system też śmigał gładko, nawet jeszcze przed optymalizacją i czyszczeniem. A na tej wersji z dziś: jakiś błąd przy instalacji sterów grafiki integry, chwilowe ścinki, nie ma tej responsywności. Czy coś tu u mnie nie pykło? Nie wiem. Robię reinstall, albo czekam na kolejną wersję i zobaczymy.

Średnio co 3-4 prawoklik, obojętnie gdzie jest ścina na ułamek sekundy (pojawia się z opóźnieniem) i taki widok jak na załączonym obrazku przykładowo na pulpicie.

Czy sytuacja się rozwiązała, czy ktoś inny z Was testujących również doświadczył podobnych zdarzeń. Proszę pisać o wszelkich dolegliwościach tego wydania, bo teraz jest na to miejsce i czas...

Opublikowano
4 godziny temu, wislak00 napisał(a):

Takie coś mi chodzi po głowie, żeby sprawdzić.

Kolego @wislak00, a zrobiłbyś skrypt, który kasuje w WinSxS foldery mające w nazwie el-gr, fr-fr, it-it   itd.

Zostawić tylko pl-pl i takie bez tych oznaczeń.

Pytanie jest o ile się odchudzi WinSxS?

Czy system zadziała po restarcie?

Jak takie zepsucie magazynu WinSxs wpłynie na aktualizacje?