Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przed chwilą zainstalowałem poprawki październikowe (KB5066133) i (KB5066793) do 11 23H2 Pro lite przez Windows Update. Poszło bez problemu. Ja zawsze po aktualizacjach wykonuje czyszczenie z prawokliku na pulpicie .  Spróbuj komendy z lini poleceń sfc /scannow

Posted
9 godzin temu, wujenta napisał(a):

Przed chwilą zainstalowałem poprawki październikowe (KB5066133) i (KB5066793) do 11 23H2 Pro lite przez Windows Update. Poszło bez problemu. Ja zawsze po aktualizacjach wykonuje czyszczenie z prawokliku na pulpicie .  Spróbuj komendy z lini poleceń sfc /scannow

Robilem i to i DISM, nic nie działa 😕 

Posted

Próbowałeś przywracania systemu?

Masz może obraz systemu?

Ja raz w miesiącu przed aktualizacjami robię obraz dysku  Acronisem lub Macrium Reflect. Niekiedy ratuje to dupsko.

Posted
W dniu 15.10.2025 o 16:01, wujenta napisał(a):

Próbowałeś przywracania systemu?

Masz może obraz systemu?

Ja raz w miesiącu przed aktualizacjami robię obraz dysku  Acronisem lub Macrium Reflect. Niekiedy ratuje to dupsko.

Nie mam przywracania bo miało być light.

Obrazu nie mam, tylko to co na instalce. Strasznie mnie to dziwi jak innym działa.

Posted

Siema

Słuchajcie jak przywrócić pasek wyszukiwania w miejsce, które zaznaczyłem strzałką? Tutaj oczywiście jest, ale nie mogę tego zrobić na laptopie.

Dzięki

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
2 godziny temu, dimsim napisał(a):

Siema

Słuchajcie jak przywrócić pasek wyszukiwania w miejsce, które zaznaczyłem strzałką? Tutaj oczywiście jest, ale nie mogę tego zrobić na laptopie.

Dzięki

Dodaj wpis i restart.

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or

Posted
4 minuty temu, wislak00 napisał(a):

Dodaj wpis i restart.

This is the hidden content, please
  • or

O to chodziło.

Dziękuję

wislak00 likes this
Posted

Witam ponownie.

Czy w wersji lite jest ograniczone/wyłączone drukowanie przez wifi w jakiś sposób?

Pytam, gdyż laptop widzi drukarkę w sieci wifi, instaluje ją, ale w momencie drukowania nic się nie dzieje. Nie ma oczekujących dokumentów do drukowania. 

Drukowanie przez kabel działa prawidłowo. Dodatkowo nawet drukowanie z telefonu działa.

Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. 

Edit: zapodałem sterownik z łapy zamiast tego co sam znalazł i ruszyło. 

Można usunąć.

Posted
W dniu 18.10.2025 o 19:17, xbmc napisał(a):

a jak uruchomić bez tpm i secureboot? Stary laptop pokazuje brak bootmgr

Nagraj pendrive Rufus-em. Przy nagrywaniu będą opcje do włączenia. 🙂 

Posted

Pierwsze, gorące uwagi na VM. Aktualizacja z października nie poszła "Na urządzeniu brakuje ważnych aktualizacji". Ikony "Czarne ikony v2" zainstalowały się za pierwszym razem, ale po zmianie na inne  i powrocie, już nie. 

Edit.

Po kolejnej próbie, aktualizacja poszła.

Edit

Odnośnie ikon.  Zauważyłem zmianę uruchamiania v2 (inny skrypt?). Ikony v2 można przywrócić po ponownej zabawie z TakeOwnershipEx. Nie chodzi mi o aktualizację systemu. Wiem. że po niektorych, trzeba bawić się z TakeOwnershipEx. Brakuje mi poprzedniej wersji V2. 🙁 Zauważyłem również  w tej wersji, brak podglądu zawartości folderów w ikonach.

Posted
9 godzin temu, balusiek napisał(a):

Zauważyłem również  w tej wersji, brak podglądu zawartości folderów w ikonach.

To akurat jest opcja, która spowalnia działanie eksploratora plików i od pewnego czasu we wszystkich modach wyłączam tę funkcję. 

starcraft2fan and stens like this
Posted
3 godziny temu, odyn1982 napisał(a):

Kiedy będzie Windows 11 Pro 25H2 Lite? :)

Na Twoim miejscu odrazu zapytałbym o wersje x86... 

hmm... gdybyś przed tym wpisem przerzucił tylko tematy odnośnie Win11 Srom-otnika, to wiedziałbyś co jest aktualnie u Niego na tapecie... bądź cierpliwy, to naprawdę wielka cnota... 

...aaa... no i miej silną wiarę w Wielkiego Mistrza...

Posted
4 minuty temu, c666 napisał(a):

Na Twoim miejscu odrazu zapytałbym o wersje x86... 

Po co miałbym o to pytać i kim jest ten Wielki Mistrz??...bo zapachniało jakąś sektą rogatego kozła :D

Posted
10 minut temu, odyn1982 napisał(a):

Po co miałbym o to pytać i kim jest ten Wielki Mistrz??...bo zapachniało jakąś sektą rogatego kozła :D

:)))... lepiej to zmaż zanim ktoś to zinterpretuje inaczej niż myślisz... :)))

Posted

Cześć pobrałem w formie zip z mega.nz   mam pytanie jakie jest hasło do zip. Z góry dziękuję  i pozdrawiam.

Cześć pobrałem w formie zip z mega.nz   mam pytanie jakie jest hasło do zip. Z góry dziękuję  i pozdrawiam.

Posted

Jakie hasło skoro to obraz do wypalenia Rufusem?
Tak właśnie pobrałem  i zrobiłem obraz za pomocą Rufusa

Cytat

III. Instalacja:

System nieaktywowany - należy podać swój klucz.

Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy.

Cytat

Rozmiar ISO:  3,73 GB

Posted
49 minut temu, predator19812 napisał(a):

jak zmienić domyślny program Paint tak aby zdjęcia się otwierały w innym programie 

a nie chodzi Tobie przypadkiem o doinstalowanie tego.

albo doinstalować sobie tą i ustawić jako domyślną.

Posted
Godzinę temu, predator19812 napisał(a):

Albo jak usunąć Painta

Jeszcze można spróbować w ten deseń

Posted
2 godziny temu, predator19812 napisał(a):

Od zawsze mam tą IrfanView 64  jaką domyślną  ale w tym systemie nie mogę tego zrobić i próbowałem na wszystkie sposoby mi znane i cały czas otwierają się zdjęcia w Paint 

a taka opcja zadziała?

kliknij prawym klawiszem myszy na zdjęciu

wyskoczy menu -wybierasz pokaż więcej opcji 

Otwórz za pomocą i wybierasz swoją przeglądarkę.

Posted
Cytat

kliknij prawym klawiszem myszy na zdjęciu

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zastosuj się do wskazówek, które Laguna podał. Ja innej przeglądarki jak IrfanView nie używam i zawsze robię tak jak Laguna i nie mam problemu.

LAGUNA likes this
Posted

Ja tylko jeszcze dodam że używam tego systemu jeszcze w wersji lipiec 2024 (bo widzę że tutaj @srom-otnik wstawił pożegnalną wersję 2025) i w moim przypadku wszystko można doinstalować jak i odinstalować.

System działa już ponad rok.:)

swiniarobert69 likes this
Posted

Witam, potrzebna pomoc panowie.

Zainstalowałem tego moda na nowym laptopie, po pojawieniu się optymalizatora usług pojawia się bluescreen i system restartuje.  Z ciekawości zainstalowałem na starszym laptopie i taka sama sytuacja. Ten sam system z pendraka zainstalowałem wię na pc dla sprawdzenia  bez problemu się uruchomił. 

Postanowiłem jeszcze ssd z lapka z zainstalowanym systemem podpiąć do pc o o dziwo też  się uruchomił.

Dodam jeszcze że na innym pendraku mam jakąś wersje 23h2 z zeszłego roku i po zainstalowanie na lapka chodzi bez problemu.

Podejrzewam żę w biosie trzeba coś zmienić, ale nie ma pewności co

Pierwszy raz mam problem, choć od lat korzystam z modów Sromotnika, za co wielkie dzięki