Jump to content

nośnik instalacyjny z własnymi sterownikami

Recommended Posts

Posted

Dzień Dobry Forumowicze

Chciałbym stworzyć nośnik, ze sterownikami do wszystkich urządzeń które posiadam przy swoim PC.

mam na myśli taki typ nośnika, jak np. jest dodawany na płycie DVD np. do płyty głównej, gdzie z instalatora wybiera się z listy menu, co się chce  zainstalować i instalator je instaluje.

wiadomo, iż sterowniki w takim nośniku trzeba aktualizować zwłąszcza sterowniki do GPU.

Gdyż uczciwie przyznam, że męczy mnie instalowanie wszystkich sterowników pojedynczo i jest to czasochłonne.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi 🙂

Pozdrawiam

Posted

Na od bardzo dawna używam do takich rzeczy Snapy Driver Instaler. Na pendrivie z instalatorami mam program z pakietem sterowników do wszelakich kart sieciowych i resztę dociągam na bieżąco co potrzeba do danego konfigu. Ilosć sparzeń jest tak mała, że uważam to za najlepsze rozwiązanie. Nie mam ochoty śledzić co jest wydawane, gdzie to ściągnąć, wypakować by mieć inf, czy tym bardziej co chwilę integrować w obrazy instalacyjne. W razie czego jak pendrive duży, można pokusić się o ściągnięcie całej bazy i ją od czasu do czasu co najwyżej aktualizować.

Sparzenia wyglądały tak, że musiałem przywrócić system z punktu przywracania (zaznaczam utworzenie takowego przy instalacji sterowników) i powoli instalować pakiety by znaleźć jakiś powodujący problemy. Potem okazywało się iż to BT czy inny baziew, lub uwalona grafika AMD czy nVidia były przyczynami kłopotów.

Posted
2 minuty temu, BartAcid napisał(a):

Snapy Driver Instaler

Także używam tego programu lecz nie zawsze odnajduje odpowiednie sterowniki i tak muszę doinstalowywać swoje, ale sam program jest jak najbardziej OK

Posted
7 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

gdzie z instalatora wybiera się z listy menu

Kiedyś robiłem takie płyty z programami program np.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tutaj masz różne programy tego typu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

FILAGOL likes this
Posted

Siema @stens świetna propozycja

18 godzin temu, stens napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dziękuję biorę się za tworzenie własnego nośnika 🙂

Pozdrawiam

stens likes this