Skocz do zawartości

Windows 10 22h2 Extreme Micro Super Lite (prod. PSHINC)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.04.2024 o 14:09, redbull89 napisał(a):

Powoli kończę prace nad nowym projektem Windows 10 22h2 Super Ultra Micro Nano Lite o wadze 1gb! Tak... tylko 1gb i to w wersji x64 z działającym sklepem, aplikacją Xbox, pakietem net framework oraz Windows Media player.

Zanim wrzucę ISO chciałbym żeby kilka osób sprawdziło system na "żywym sprzęcie".

Kto odważy się  podjąć rękawice i chciałby uczestniczyć w zamkniętych testach najmniejszego i najszybszego systemu jako kiedykolwiek powstał?

Ostrzegam że jest to jazda bez trzymanki, bo system został rozebrany niczym dwumetrowa wieża Jenga i być może tak jak w bierkach jeden fałszywy ruch sprawi że system się sypnie.

Jak na razie testowałem na dwóch notebookach (to co ma działać to działa i nie ma żadnych błędów) oraz na maszynie wirtualnej (1 drobny błąd związany ze sklepem ale sklep dalej działa)

Pomimo że ISO waży tylko 1gb to system nadaje się do normalnego użytkowania i jak na razie nie sypie błędami choć na pewno można zapomnieć o zaawansowanej administracji siecią itd.

Dlaczego system jest szybki?

Oprócz tego że znajdują się tu tweaki które stosował sromotnik to sporo zaczerpnąłem z zagranicznej sceny moderskiej analizując mody takie jak Ghost Spectre, GamerOS, Tiny10, AtlasOs oraz X-Lite od fbconan.

Mam jeszcze mały margines i myślę że mogę zejść z wagą do 950mb ale dalsze skalpowanie to syzyfowa praca polegająca na edycji każdego pliku dll,exe i mun co jest czasochłonne i łatwo o błąd który sprawi że system stanie się niestabilny.

Gra jest jednak  warta świeczki bo skutkiem ubocznym zbicia wagi jest szybsze ładowanie plików systemowych co wpływa na responsywność!

Zabawa z edycją plików ma jeszcze jeden plus... Jeśli wszystko będzie działać to planuje odświeżyć wygląd poczciwego media playera i przeglądarki zdjęć tak żeby aplikacje pasowały do reszty designu systemu.

Czekam na wasze zgłoszenia :)

wybrane osoby otrzymają link za jakiś czas.

PS: jeśli okaże się że system nie nadaje się do użytku to nie gwarantuje że dokończę projekt. Wszytko zależy czy będę dysponował wolnym czasem żeby cofać się poprawiać błędy. Osobiście nie lubię kastratów ale projekt powstał również po to żeby udowodnić niedowiarkom że potrafię zrobić taki system i to lepiej niż zagraniczni moderzy 😎.

PS2: jeśli chcesz wspierać ten projekt to sprawdź też moją aktywność muzyczną na kanale YouTube ❤️)

PS3: w szczególności zależy mi na sprawdzeniu działania aplikacji wymagających net framework 3.5 - pakiet został odchudzony że zbędnych bibliotek. Zasadniczo wszytko powinno działać ale wyjdzie w praniu. Gdyby wyciąć całkowicie pakiet net to z rozmiarem ISO prawdopodobnie można zejść do ok 800mb.

🔥 AKTUALIZACJA 17.04 - OTWARTE TESTY.

Dalej liczę na wasz feedback co pozwoli mi poprawić system. Link w załączniku pozostanie aktywny dopóki nie natknę się na jakiś poważny błąd.

🔥 AKTUALIZACJA 18.04 - W załączniku nowy link do wersji V2 (dla odważnych) - jeszcze bardziej okrojony z wyłączonymi usługami perUser (została jedna potrzebna do xbox) (link usunięty ze względu na potwierdzone błędy).

- AKTUALIZACJA 22.04 - porady

1. Jeśli sklep nie działa to sprawdź ustawienia daty i  godziny

2. Jeśli nie działa drukarka lub nie możesz zainstalować sterowników do niej to włącz bufor wydruku

🔥 AKTUALIZACJA 26.04 - Koniec testów - wersja finalna:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Chetny

kwasior500 lubi to
Opublikowano

jak byś zrobił bez degendera ale całkowicie WON w usługach też i wszędzie , bez sterowników ( sami dogramy od producenta, bez edge i bing....bez sklepu i śmieci..... ( wygląd 7 i lekki okolice 20 tys plików i 3500 folderów :WINDOWS:) i koniecznie drukarka i skaner musi zawsze działać..... to podstawa......

1 wersja Twoja jest ładnie okrojona bo 21 tys plików nawet Mistrza na 27 tys....zmniejszam zawsze do 20...... 

Procesy w okolicy 30-31

Opublikowano
Godzinę temu, profilm34 napisał(a):

jak byś zrobił bez degendera ale całkowicie WON w usługach też i wszędzie , bez sterowników ( sami dogramy od producenta, bez edge i bing....bez sklepu i śmieci....

Bez jądra i najlepiej bez obsługi VIDEO bo po co to komu skoro można klepać w CLI
HAHAHHAHA :D

Opublikowano

Pomyśl: skoro nazywa się extreme czy lutra to powinien taki być. 99 % ludzi z tego furum umie sobie zainstalować chipset , nvidię czy lan lub wi-fi....każdy ma do swojej płyty i to działa idealnie ...... bo w systemie jest mnogość driverów.....skoro nazwa zobowiązuje 1GB to co zaśmiecać?

Logika na to wskazuje......jak ktoś szuka pełnej wersji lub lite to jest tego tutaj skolko-ugodno. A takiego CORE nie ma !

Opublikowano
W dniu 4.05.2024 o 18:47, stens napisał(a):

Przeciesz normalnie leci, co prawda jak krew z nosa, ale idzie.

czy ten system jest również w wersji x86 ??? 

Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 12:32, zdzisiek24 napisał(a):

▲    I nie sprawdzisz bo nie cmoknąłeś gościa w du... .         [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Być może się zniechęcił... na jego kanale YT, który załączył w sygnaturce forumowej widzę, że wrzucił wczoraj grę w stylu retro nad którą prawdopodobnie pracuje:

redbull89 lubi to
Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 12:32, zdzisiek24 napisał(a):

▲    I nie sprawdzisz bo nie cmoknąłeś gościa w du... .         [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Po co te złe emocje?  Od początku informowałem że jestem glownie obserwatorem tego forum (i poprzedniego dedykowanego WindowsMX). Byłem aktywnym moderem w czasach windowsa XP.  Wróciłem na chwilę do modowania pod nieobecność Sromotnika (w sumie trochę żeby sprowokować dyskusje i zachęcić go do powrotu) ... Po tym jak wrócił i wydał kilka świetnych zaktualizowanych modów moja działalność dobiegła końca. Zresztą jest tyle dobrych zagranicznych modów że po co jeszcze moje robione na pół gwizdka. Hobbystycznie jeśli już znajdę chwilę wolnego czasu to zajmuje się muzyką (teraz jeszcze trochę programuje w C# robiąc proste gierki w Unity ale to tylko zabawa...). Niestety (stety?)moje życie nie kreci się wokół forum i szeroko pojętego Internetu... Wolę prace nad drugą płytą, zagrać jakiś support itd... Cieszę się że kilku osobą spodobały się moje "specyficzne" mody. Sam do dziś używam mojego moda 10 jako bazę do "mojej retro konsoli"... Nie wiem czy mam gdzies jeszcze obraz i byłoby mi ciężko go znaleźć bo mam w domu więcej sprzetu, dysków itd niż hakerzy w amerykańskich filmach z lat 90... Miałem w planach odświeżyć windowsa 8.1 dodając obsługę nowszego DirectX (ale niewiele osób docenia ten system) oraz zrobić moda windowsa 11 z interfacem jak na konsoli XBOX ale od kiedy pojawiło się info że Microsoft pracuje nad czymś takim to mój zapał osłabł... Choć patrząc na to co wypuścił Microsoft to mój projekt oparty o zmodyfikowanym Playnite chyba sprawowały się lepiej...

Opublikowano
W dniu 23.10.2025 o 11:42, redbull89 napisał(a):

Po co te złe emocje?  Od początku informowałem że jestem glownie obserwatorem tego forum (i poprzedniego dedykowanego WindowsMX). Byłem aktywnym moderem w czasach windowsa XP.  Wróciłem na chwilę do modowania pod nieobecność Sromotnika (w sumie trochę żeby sprowokować dyskusje i zachęcić go do powrotu) ... Po tym jak wrócił i wydał kilka świetnych zaktualizowanych modów moja działalność dobiegła końca. Zresztą jest tyle dobrych zagranicznych modów że po co jeszcze moje robione na pół gwizdka. Hobbystycznie jeśli już znajdę chwilę wolnego czasu to zajmuje się muzyką (teraz jeszcze trochę programuje w C# robiąc proste gierki w Unity ale to tylko zabawa...). Niestety (stety?)moje życie nie kreci się wokół forum i szeroko pojętego Internetu... Wolę prace nad drugą płytą, zagrać jakiś support itd... Cieszę się że kilku osobą spodobały się moje "specyficzne" mody. Sam do dziś używam mojego moda 10 jako bazę do "mojej retro konsoli"... Nie wiem czy mam gdzies jeszcze obraz i byłoby mi ciężko go znaleźć bo mam w domu więcej sprzetu, dysków itd niż hakerzy w amerykańskich filmach z lat 90... Miałem w planach odświeżyć windowsa 8.1 dodając obsługę nowszego DirectX (ale niewiele osób docenia ten system) oraz zrobić moda windowsa 11 z interfacem jak na konsoli XBOX ale od kiedy pojawiło się info że Microsoft pracuje nad czymś takim to mój zapał osłabł... Choć patrząc na to co wypuścił Microsoft to mój projekt oparty o zmodyfikowanym Playnite chyba sprawowały się lepiej...

Możesz wrzucić to jeszcze raz na jakiś serwer bez konieczności zakładani akonta. Np dysk google...

Opublikowano

Raczej nie planuje bawić się w modowanie. Na codzień siedze na sromotnikowym systemie który jest wydajny stabilny i wszytko w nim działa więc nie widzę sensu robienia czegoś swojego. Ktoś na forum zdążył zauważyć że teraz trochę koduje i zrobiłem prostą gierkę która pojawi się w sklepie xbox gdy tylko poprawie ostatnie błędy.  Robiłem też swoją konsole bazując na playnite, oraz modyfikując windowsa tak żeby system od razu uruchamiał się w "trybie konsoli" bez windowsowego GUI ale na zagranicznej scenie ktoś już zdążył to zrobić więc porzuciłem projekt... jeśli ktoś szuka czegoś takiego to polecam sprawdzić gameconsolemode - to jest praktycznie to samo nad czym pracowałem.  Generalnie nie widzę sensu  w powielaniu tego co zostało już przez kogoś zrobione a w dziedzinie modów windowsa zrobio już wszytko. Może będzie coś do roboty jak Microsoft poprawi swoją  konsolową nakładkę i w pełni  zintegruje ja z system albo w drugą stronę kiedy wróci do koncepcji budowy modułowej. 

Opublikowano
W dniu 4.05.2024 o 18:57, zdzisiek24 napisał(a):

Łapaj

minęły prawie 2 lata, ale dziękuję Ci bardzo, dziś ściągnąłem z pomocą linka od Was i zaraz będę próbował na starym dellu z 2009 roku :)