redbull89 Posted April 19, 2024 Author Report Posted April 19, 2024 Godzinę temu, pudlisz napisał(a): Mixer głośności nie zapisuje ustawień. Reszta bez uwag. Bardzo sprawny system Pozdrawiam To jest ciekawy case - sprawdzę to. Ikon nie zmienię takie rzeczy może zrobić każdy użytkownik wedle swoich upodobań. Specjalnie nie dodaje i nie zmieniam domyślnego wyglądu żeby każdy zainstalował sobie to co lubi i zmienił to ci chce. Quote
profilm34 Posted April 19, 2024 Report Posted April 19, 2024 Miło jak pasek na dole z ikonami programów się chowa i rozwija... teraz jest to brzydko ich dużo....ale to już niuanse.....powywalaj przeglądarki zdjęć...jako fotograf tylko Fast Stone Viewer jest idealna......plus vlc do filmów i do podglądów ikon warto mieć icaros... dodajesz format pliku i masz podglądy .....szukałem go długo........ Procesów to dobrze jak byś zachował tyle co Sromotnik 37-40 Quote
redbull89 Posted April 19, 2024 Author Report Posted April 19, 2024 Żeby ikonki się chowały wystarczy kliknąć na pasek zadań>ustawienia paska zadań>odznaczyć "pokaż wszystkie ikony". Na moim Sony Vaio z ekranem dotykowym po kilku minutach od włączenia aktywnych jest 37 procesów. Na każdym sprzęcie będzie to wyglądać inaczej. Żeby było mniej u wszystkich musiałbym przestawić więcej usług na wyłączone a preferuje raczej ustawienia uruchamiania na "ręczne" tak gdzie dana usługa może być do czegoś potrzebna. Sromotnik zalecał przestawianie usług na domyśle gdy coś nie działa a ja postawiłem na minimalna ilość procesów ale tak żeby chodziło wszytko bez przestawiania czegokolwiek (wyjątek stanowi drukarka konieczność włączeni buforowania drukarki). Z czasem zrobię przełącznik on/off który będzie wyłączał więcej usług ale to już na samym końcu. Jeśli chodzi o nie zapamiętywanie ustawień audio to niestety nie udało mi się odtworzyć błędu. Powiem jak stary pracownik Helpdesku IT "u mnie działa", normalnie zapisuje. Nie jestem w stanie zweryfikować co może być nie tak skoro u mnie ten błąd nie wystąpił Przeglądarka zdjęć musi zostać - przyświecał mi cel pozostawienia podstawowej funkcjonalności out od box. Mógłbym wyrzucić przeglądarkę i dać coś innego ale każdy na swoje preferencje a ja nie lubię narzucać innym jedynej słusznej opcji. Osobiście z alternatywnych rozwiązań najbardziej lubię JPEGView za najlepszy stosunek możliwości do rozmiaru ale nie bede forsować swoich upodobań w tym systemie. Sam też korzystam z VLC lub mpc-hc do wideo Quote
profilm34 Posted April 20, 2024 Report Posted April 20, 2024 Po dłuższym uzywaniu strasznie mnie iytuje żle poukładane : pulpit, pobrane, obrazy, video i dopiero powinien być mj komputer , c, d ,e ,f dvd itp. nie idzie usunąć pokazywanie z czytnika pustych dyskow....... to słabe jest...... a system szybki bardzo. Quote
redbull89 Posted April 20, 2024 Author Report Posted April 20, 2024 Domyślam się że chodzi o lewą stronę menu ekplorera z szybkim dostępem. Całe szczęście jest to element w pełni konfigurowalny np poprzez Winaero Tweaker lub bezpośrednio edytując rejestr. Przyjrzę się temu przy kolejnych poprawkach. Puste dyski możesz ukryć poprzez ustawienia folderów z menu explorera abo używając pliku z załącznika This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
szpakksawery Posted April 20, 2024 Report Posted April 20, 2024 System zainstalowany, na pierwszy rzut oka śmiga bardzo dobrze na starym i3.. Niemniej za chińskiego boga nie mogę uruchomić monitora zewnętrznego porzez HDMI... Raczej nie jest to błąd sprzętowy gdyż na wcześniejszym systemie działał bez problemów. Jakieś wskazówki? Edit: Pogrzebane trochę i brakowało sterownika IntelHD4000, problem taki że na win 10 ciężko było znaleźć działający do tego modelu Suma summarum wszystko śmiga aż miło się korzysta - polecam serdecznie ! Quote
profilm34 Posted April 21, 2024 Report Posted April 21, 2024 Ten windows 1909 sromotnika jest lekki, piękny i można go pociąć.... tak powinno wyglądać menu explorator.... czysto, ładnie, dyski i klucze usboddzielone.... klasa aż miło[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
mirr Posted April 21, 2024 Report Posted April 21, 2024 System postawiony w 10 minut bezproblemowo na HP 15-ra076nw, gdzie na oryginalnym 10 był nie do użytku. Problem sam wytworzylem przy jednoczesnym procesie instalacji sterowników i poprawek, ale po 2 restartach wstał. Filmy bez zacinek, net ok. Przerabiam audio, więc poglądowy wzrost prędkości był rzędu 21x do 28x obecnych, a więc warto! Przynajmniej laptopa można w ogóle używać bez nerwu Pozdrawiam i czekam na finalną 950mb Quote
redbull89 Posted April 21, 2024 Author Report Posted April 21, 2024 9 godzin temu, szpakksawery napisał(a): System zainstalowany, na pierwszy rzut oka śmiga bardzo dobrze na starym i3.. Niemniej za chińskiego boga nie mogę uruchomić monitora zewnętrznego porzez HDMI... Raczej nie jest to błąd sprzętowy gdyż na wcześniejszym systemie działał bez problemów. Jakieś wskazówki? Edit: Pogrzebane trochę i brakowało sterownika IntelHD4000, problem taki że na win 10 ciężko było znaleźć działający do tego modelu Suma summarum wszystko śmiga aż miło się korzysta - polecam serdecznie ! Na stronie Intela po wejściu w sterowniki pobiera się malutki program. Po jego instalacji na stronie wyświetli się dokładnie ten sterownik który jest odpowiedni dla danego pc. Po wszystkim można usunąć program. Automatyczna instalacja sterowników s poziomu WU jest celowo usunięta gdyż na jednym z testowych notebooków (Asus) nie było siły żeby windows nie pobierał razem ze sterownikami zaszytego bloateware'u. Sciagniecie sterowników przez stronę producenta lub nawet Driver Booster to lepsze rozwiązanie. @profilm34 W załączniku masz poprawkę która rozwiązuje zarówno kwestie wyświetlania pustych dysków jak i przywraca układ paska do takiego stanu jak w sromotnika. Jak znajdziesz coś jeszcze co może przeszkadzać w użytkowaniu to daj znać. This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 likes this Quote
profilm34 Posted April 21, 2024 Report Posted April 21, 2024 Tak ładnie poustawiałem już wszystko..... i czas na wydrukowanie dla córki ... a tu zonk.... nie widzi drukarki.... a to święte... wszystko można wyciąć ale nie drukarkę i skaner. Już instaluję sromotnika bo lekki i działa druk. Zrób to na stacie dobrze by system był lekki i funcjonalny Quote
redbull89 Posted April 21, 2024 Author Report Posted April 21, 2024 42 minuty temu, profilm34 napisał(a): Tak ładnie poustawiałem już wszystko..... i czas na wydrukowanie dla córki ... a tu zonk.... nie widzi drukarki.... a to święte... wszystko można wyciąć ale nie drukarkę i skaner. Już instaluję sromotnika bo lekki i działa druk. Zrób to na stacie dobrze by system był lekki i funcjonalny Drukarka powinna działać o ile nie masz jakiegoś xeroxa lub innej drukarki z początku lat 90. W systemie wyłączono automatyczną instalacje sterowników. Sterowniki należy pobrać ze strony producenta lub Driver Booster dodatkowo trzeba włączyć buforowanie drukarki - musi działać, bo nie zostało wycięte. Oczywiście również polecam systemy sromotnika bo są to systemy ukończone i sprawdzone przez setki lub nawet tysiące użytkowników (sam "siedzę na sromotniku" na moim pc do użytku codziennego)... tutaj testujemy coś co może być potencjalnie niestabilne choć jak na razie pomimo ponad 130 pobrań nie pojawił się żaden krytyczny problem. Wszytko co zostało wyłączone można włączyć wedle uznania. Serdecznie dziękuję za dotychczasowe testy. Pozdrawiam i zachęcam do śledzenia postępów - w finalnej wersji zrobię jakiś toolbox albo inną formę konfiguracji żeby każdy mógł nadać ostateczny szlif pod swoje upodobania oczywiście w ramach tego co jest możliwe w systemie który mieści się w 1gb ;). mirr and Dystopia like this Quote
stens Posted April 21, 2024 Report Posted April 21, 2024 34 minuty temu, redbull89 napisał(a): Drukarka powinna działać o ile nie masz jakiegoś xeroxa lub innej drukarki z początku lat 90 @ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Potwierdzam, przed chwilą zainstalowałem Canona. Quote
redbull89 Posted April 21, 2024 Author Report Posted April 21, 2024 Godzinę temu, stens napisał(a): Potwierdzam, przed chwilą zainstalowałem Canona. Dzięki za potwierdzenie. Poświęciłem bardzo dużo czasu żeby usunąć jak najwięcej ale w taki sposób żeby funkcjonalność pozostała. Czasami wymaga to minimum inicjatywy w postaci ściągnięcia sterownika ze strony producenta lub włączenia usługi ale myślę że to niewielka cena za tak duże zejście z wagi systemu. Podkreślam cały czas że jest to wersja testowa a do tego sama specyfika kastratów u podstaw zakłada że system jest zepsuty w jakimś stopniu. Postarałem sie żeby mój był "zepsuty" w najmniejszym możliwym stopniu. Tu ponownie podkreślam że osobiście nie jestem miłośnikiem systemów tego typu (co delikatnie podkreślam gumorystczna nazwą zawierająca jedcześnie wszystkie możliwe używane słowa stosowane do opisu kastratów) i generalnie nie polecam ich do codziennego użytkowania. Robię to trochę dla sportu - coś jak ekstremalne podkręcanie procesorów chodzonych azotem inne ekstremalne dziwactwa. W odpowiedzi na moją lekko okrojoną 11 która została zrobiona pod moje potrzeby i udostępniona dla wszytkich pojawily się drwiące komentarze odnośnie tego że nie umiem bardziej okroić systemu i ledwo liznąłem mistycznej "sztuki modowania'"... Nie żebym się tym przejmował ale skoro w czasach windowsa XP w "kastratach" rywalizowałem z eXPerience i na calym świecie tylko jeden hindus potrafił okroić system bardziej niż ja (tak żeby system spełniał podstawową funkcjonalności) to chyba coś tam umiem albo... umiałem. Wiadomo.... To trochę tak jakby dziś w finale ligi mistrzów na boisko wpuścić topowego piłkarza z lat 80 który wybudził się z hibernacji niczym Kapitan Ameryka... Systemy poszły do przodu. Dziś są lepsi i młodsi moderzy bez zobowiązań którzy mają czas bawić się w modowanie. Poświęcają temu więcej czasu, tworzą ładne strony oraz opisy. Siłą rzeczy już tego nie nadgonie (i nie chce) i nie nie mam ambicji aby być topowym moderem dlatego wrzucam polskiego moda na polskiej stronie dla polskich użytkowników a nie ścigam się na zagranicznej scenie w czasach był popyt na czystomy. Mimo wszytko myślę że dalej nie robię lipy i nie puściłem wrzucam bubla tylko moda który może przypaść do gustu pewnej grupie użytkowników. Fury6389 likes this Quote
stens Posted April 22, 2024 Report Posted April 22, 2024 Sterowniki myszy, sterowniki AMD USB3,1, przy uaktualnieniu walą bluescreenem. sklepu nie można doinstalować, narzędzia poleceń DISM nie działają. "Wyszukaj" pole jest ale martwe. To by było tyle na razie. Quote
redbull89 Posted April 22, 2024 Author Report Posted April 22, 2024 13 godzin temu, stens napisał(a): Sterowniki myszy, sterowniki AMD USB3,1, przy uaktualnieniu walą bluescreenem. sklepu nie można doinstalować, narzędzia poleceń DISM nie działają. "Wyszukaj" pole jest ale martwe. To by było tyle na razie. Instalowaleś pierwsza względnie stabilna wersję czy V2? W pierwszej wersji na 100% działa sklep i wyszukiwanie (mówimy o normalnym pc a nie wirtualce). DISM nie będzie działać. Przy takiej wadze nie da się zachować funkcjonalności. PS: potwierdziłem problemy z V2 - usuwam link. Pierwotna wersja pozostaje gdyż jak na razie u większości użytkowników nie sprawia problemów. JanKo66 likes this Quote
profilm34 Posted April 24, 2024 Report Posted April 24, 2024 Mimo szybkości to jak fotograf kasuję ten system bo druk to podstawa....... wygląd też gra rolę i uwielbiam sromotnika ....prosty i robi robotę . srom-otnik likes this Quote
redbull89 Posted April 26, 2024 Author Report Posted April 26, 2024 Testy zakończone. Jeszcze raz dziękuje wszystkim którzy podzielili się swoimi spostrzeżeniami Wrzuciłem finalną wersję. LAGUNA likes this Quote
sokolokoo2 Posted May 4, 2024 Report Posted May 4, 2024 a może ktoś dać normalny torrent albo podzielić plik bo z mega nie idzie całości pobrać Quote
stens Posted May 4, 2024 Report Posted May 4, 2024 48 minut temu, sokolokoo2 napisał(a): a może ktoś dać normalny torrent albo podzielić plik bo z mega nie idzie całości pobrać Przeciesz normalnie leci, co prawda jak krew z nosa, ale idzie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
zdzisiek24 Posted May 4, 2024 Report Posted May 4, 2024 Łapaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66, ssl1112 and LAGUNA like this Quote
profilm34 Posted May 11, 2024 Report Posted May 11, 2024 3 podejścia i kosz..... a szkoda bo wydajny........ wygląd dysków i brak usunięcia pustych oraz po lewej ulubione i dyski strasznie mnie wk***iają ....jak z xp. i brak zmiany mimo wszystko ......próbowałem 2 razy bez skutku.....szkoda czasu System petarda..... lecz już łapki wsadzone i ikony całkowicie mnie rozpraszają w dysku c,d,e,f i dvd i te puste dyski.... i lewa strona lia a sromotnik tak ma idealnie........to jest król srom-otnik likes this Quote
sylveros Posted May 16, 2024 Report Posted May 16, 2024 Super lite polega na tym że obniża się poziom ramu W Twoim przypadku działa to odwrotnie bo na starcie zżera 1gb ramu co jest przesadą ... Quote
danielt83 Posted May 20, 2024 Report Posted May 20, 2024 Witam zainstalowałem na Chuwi Hi13/taki wynalazek/ dotyk chula/ wszyatko chula tylko klawiatura ekranowa nie / mogę włączyć ikonę na pasku- ale nie działa . Macie jakiś pomysł ? tryb tabletu tez nie działa Quote
Radekk120 Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 Jest możliwość aktualizacji zabezpieczeń? działa faceit ac? Quote
kwasior500 Posted July 29, 2024 Report Posted July 29, 2024 W dniu 22.07.2024 o 22:36, shtayner napisał(a): Witam . czy jest wersja na 32 bit? Nie ma. 16 godzin temu, Radekk120 napisał(a): Jest możliwość aktualizacji zabezpieczeń? działa faceit ac? Nie ma aktualizacji, to maksymalny kastrat. Faceit nie mam pojęcia. Quote
szafarzpl Posted January 2, 2025 Report Posted January 2, 2025 System działa bardzo dobrze, brakuje mi tu zdalnego pulpitu którego w żaden sposób nie potrafię zainstalować. Brak w powłoce przy opcji dodaj usuń programy możliwości dodania składników choć bez tego bym się obszedł. To czego mi brakuje to wybór systemu przy instalacji, mam takie coś jak Compute Stick intela i on ma licencję cyfrową na HOME, edycja iso i dodanie pliku ei.cfg w folderze sources nic tu nie zmienia, domyślnie instaluje się HOME a za pomocą klucza nie da się przejść do PRO. Okrojenie powiedziałbym zbyt mocne, te dodatkowe 300MB w iso i 1 GB po instalacji nie zmieniłoby tak wiele a można by zwiększyć funkcjonalność. Ja niestety nie mogę korzystać, używam go zdalnie i bez pulpitu ta wersja mi odpada. Quote
Recommended Posts