Skocz do zawartości

Tunning Win10 / Win11 - skrypt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 1.07.2025 o 19:39, wowo89 napisał(a):

dużo nam to mówi 😄 sprawdź i podziel się wynikami ;) 

będzie jakaś aktualizacja czy coś ? on kasuje cały syf z win 11 ? apki itp czy coś pomija i trzeba doczyścić np cclenerem ? 

Opublikowano

no to wleciała nowa wersja :) 

ach... bardzo ważna kwestia... %-) Win 25H2 nie ma już możliwości ustawienia na sztywno używania pliku wymiany po zajętości RAM, więc kwestia optymalizacji pamięci jest rozwiązana inaczej..

kod jądra (kernel) i sterowniki kernela które system do tej pory trzymał w pagefile po zastosowaniu punktu 1 pozostają na stałe w RAMie - jaki ma to efekt? a no taki że:
- zmniejszone zostaną opóźnienia wejścia/wyjścia
- zwiększa się resonsywność systemu
- mniej mikroprzycięć szczególnie w grach, audio czy VMkach

realnie zwiększa zużycie RAM, ale wpływa to wręcz pozytywnie na cały system %-) przy PC z mniejszą ilością RAM skrypt tego nie ustawia. Ogólnie system po użyciu punktu 1 próbuje maksymalnie długo trzymać dane w RAMie i w ostateczności korzystać z pagefile - ale prawdę mówiąc co dla niego jest ostatecznością to nie mam pojęcia %-) 

jeśli w tym przypadku jak ktoś przejrzy sobie kod i powie że dynamiczne zarządzanie pagefile jest lepsze to nie podejmuję dyskusji %-) i podsumuję to jednym zwrotem - Sprawdź sam :D  i pokaż że dynamiczne zarządzanie jest lepsze

JanKo66 lubi to
Opublikowano
19 hours ago, jozef.k said:

Czyszczenie @srom-otnik-iem jest bardziej pewne że nic nie zepsujesz.😀

a tak btw, tutaj też nic nie zepsujesz, poza tym wskaż mi inny skrypt który pozwala na przywrócenie ustawień fabrycznych :D oprócz tego tutaj po skorzystaniu na dysku C pojawia Ci się folder RegistryBackup gdzie masz pełną kopię całego rejestru gdybyś chciał go przywrócić, który skrypt coś takiego robi? :D bo ja nie znam

Opublikowano
4 hours ago, LAGUNA said:

@wowo89  to jest tylko dla 25h2 czy inne wersje też obsłuży?

czyli Windows 10 i starsze 11.

tylko pod 25H2 na mojej stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] <- tu dokładnie -> są starsze wersje, tam znajdziesz pod starsze Win11/Win10  :) 

LAGUNA lubi to
Opublikowano

TuningWin11(wowo89)-7.0%2025H2.png

Poprzednie wersje i pełny opis aktualizacji / funkcji / zmian -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Aktualna wersja:

Wersja 7.1: (data wydania 01.04.2026)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- punkt 1 optymalizuje pamięć wirtualną bez wymuszania sztywnego pagefile - włączono kompresje pamięci i zachowano pagefile kontrolowany przez system - mimo wszystko punkt ustawia w miarę możliwości przechowywanie części jądra systemu w pamięci RAM przed wymuszeniem korzystania z pagefile
- naprawiono punkt 9 i 11 w GUI
- dodano przycisk Wsparcie autora w GUI - otwierany jest tylko zweryfikowany link HTTPS do paypal.com/donate z domyślną kwotą 10 PLN dla wowo89@gmail.com

Opublikowano

U mnie po wyczyszczeniu Punkt 6 wisi nic nie można zrobić szara lewa strona a dolne nie działają tylko zamknij działa. Na 5 też wisi i pyta czy chce zaplanować uruchomienie woluminu jak i czym odpowiedzieć. 8 też wisi i nie można odpowiedzieć.

Też brak możliwości odpowiedzi działa tylko krzyżyk zamknij. Nie wiem jak reszta czas do pracy.

Opublikowano

7-2.png

wstępna zapowiedź kolejnej wersji - poprawki GUI i nie tylko, zmian będzie całkiem sporo (sam się nie spodziewałem - uwzględniając oczywiście poprawkę zgłoszoną przez @Dziadek13 ), aż zastanawiam się czy znów nie podnieść numerka do kolejnej wersji :D