Skocz do zawartości

Tunning Win10 / Win11 - skrypt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nikt nie zmusza do korzystania 🤣 wśród użytkowników jesteś jednym z niewielu którzy sami to blokują, więc skrypt się przydaje innym ;) poza tym dziwne że skoro sam to blokowałeś to nie wiesz jak się korzysta ze skryptów bat 😅

Opublikowano

komendy są dla programistów :) a nie dla leni 🤪

żeby nie komendy to nie byłoby komputerów w ogóle :D  i nie miałbyś rejestru, który też wydaje komendy :D  Twoje ręczne wprowadzanie zmian w rejestrze to też komenda :) 

Opublikowano

U mnie po zabawie ze skryptem mam problem:

- w eksploratorze plików wyświetla podwójnie podłączone dyski usb

- nie mogę ręcznie dokonać bezpiecznego usuwania sprzętu - pojawia się <Otwórz aplet Urzadzenia i drukarki> i nie ma opcji wysuń.

Czy jest możliwość przywrócenia do stanu przed uruchomieniem skryptu , czy tylko na nowo instalka.

Opublikowano

Niestety skrypt nie mógł w żaden sposób wpłynąć na to co opisujesz, może instalowałeś coś jeszcze? na jakim systemie używałeś skryptu? jakiś modowany, czy oryginalny system pobrany od Microsoftu? Jak na jakimś modzie to faktycznie mogło dojść do jakiegoś konfliktu.. 

Możliwe sposoby rozwiązania Twoich problemów:

1. Menedżer urządzeń:
Kliknij prawym przyciskiem myszy na Ten komputer (Win11) lub Mój komputer (Win10) i wybierz Zarządzaj.
Przejdź do Menedżer urządzeń.
Rozwiń kategorię Stacje dysków i Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej.
Kliknij prawym przyciskiem myszy na każde urządzenie USB i wybierz Wyłącz, a następnie Włącz.

2. Oczyszczanie urządzeń USB:
Odłącz wszystkie urządzenia USB.
W Menedżerze urządzeń kliknij prawym przyciskiem myszy na każde urządzenie USB (w Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej) i wybierz Odinstaluj.
Uruchom ponownie komputer.
Podłącz ponownie urządzenia USB i sprawdź, czy problem został rozwiązany.

3. Uruchom cmd jako administrator.
Wpisz sfc /scannow i naciśnij Enter. Poczekaj, aż proces się zakończy.
Następnie wpisz DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth i naciśnij Enter.

Restart systemu

Opublikowano

Szanowni przedmówcy operują wiedzą tajemną to może pomogą w problemie-w Microsoft Store przy próbie pobrania jakiejkolwiek apki np. xbox wywala mi błąd 0x80070002. Przeorałem wszystkie tipy z netu i lipa. Ofc pozostaje przeinstalowanie OS-a ale to jedyny problem jaki mam. (win10 22H2  .4474)

Opublikowano
23 hours ago, tadam said:

Dalej to samo

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dziwne.. podrzuć logi z dziennika zdarzeń systemowych z dnia kiedy to się stało

1 hour ago, foxhound88 said:

Szanowni przedmówcy operują wiedzą tajemną to może pomogą w problemie-w Microsoft Store przy próbie pobrania jakiejkolwiek apki np. xbox wywala mi błąd 0x80070002. Przeorałem wszystkie tipy z netu i lipa. Ofc pozostaje przeinstalowanie OS-a ale to jedyny problem jaki mam. (win10 22H2  .4474)

pobierz -> prawoklik myszy -> uruchom jako administrator -> czekaj na zakończenie i uruchom ponownie PC

Skrypt wykona:

- Resetowanie Microsoft Store

- Sprawdzanie integralności plików systemowych

- Resetowanie komponentów Windows Update

Powinno pomóc

foxhound88 lubi to
Opublikowano

to inaczej, start - wyszukaj cmd i uruchom jako administrator i wklep po kolei te funkcje, każdą potwierdzając enterem:

Resetowanie Microsoft Store:

powershell -command "Get-AppxPackage -allusers *WindowsStore* | Remove-AppxPackage"

powershell -command "Get-AppxPackage -allusers *WindowsStore* | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register '$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml'}"

Czyszczenie pamięci podręcznej Microsoft Store:

wsreset.exe

Sprawdzanie integralności plików systemowych:

sfc /scannow

Resetowanie komponentów Windows Update:

net stop wuauserv

net stop cryptSvc

net stop bits

net stop msiserver

ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old

ren C:\Windows\System32\catroot2 catroot2.old

net start wuauserv

net start cryptSvc

net start bits

net start msiserver

foxhound88 lubi to
Opublikowano

klikasz na klawiaturze cyfrę z numerem który Cię interesuje - później enter i wyświetla całą listę co zrobiło, możesz sobie skrolować do góry jak chcesz poczytać co zostało zrobione, dowolny klawisz spowoduje powrót do menu

Opublikowano

Wersja 2.3:  (data wydania 15.06.2024)

* Aktualizacja Visual C Runtimes do najnowszej wersji (May 2024)

* Dodano funkcję sprawdzającą czy skrypt został uruchomiony z uprawnieniami administratora, jeśli nie, uruchamia się ponownie z odpowiednimi uprawnieniami

Nowości - Tuning Win10/Win11

* Wyłączenie śledzenia lokalizacji

* Czyszczenie pamięci podręcznej systemu...

* Czyszczenie pamięci podręcznej plików wykonywalnych

* Czyszczenie pamięci podręcznej miniatur

* Czyszczenie pamięci podręcznej pulpitu

* Czyszczenie pamięci podręcznej plików DLL

* Czyszczenie pamięci podręcznej plików ikon

* Czyszczenie pamięci podręcznej plików czcionek

Nowości - Tuning Win10/Win11 - RetroPC

* Wyłączenie animacji menu

* Wyłączenie animacji okien

Nowości - Wstępne czyszczenie dysku systemowego:

* Usuwanie plików tymczasowych %SystemRoot%\Temp oraz %SystemRoot%\\Prefetch

Opublikowano

jest w info żeby nie używać na nowych PC bo wyłącza aktualizacje :D odpal CMD (wiersz poleceń) jako administrator i wpisz:

sc config wuauserv start= auto
sc start wuauserv

sc config UsoSvc start= auto
sc start UsoSvc

sc config DoSvc start= auto
sc start DoSvc

sc config BITS start= auto
sc start BITS

każdą linijkę zatwierdzając enterem

Opublikowano

kolejna zapowiedź następnej odsłony skryptu...  (Windows 24H2 26100.1000)

24h2-1.png

wstępnie na wersji beta 26100.1000 i na VirtualBox`ie ale skrypt dopasowywany właśnie jest do wersji 24H2

wstępne efekty:

24h2.png

standardowo zużycie RAMu było w granicach 2,5gb po czystej instalacji, procek między 5-10% niestety nie porobiłem screenów wszystkiego :D na dysku miejsca po instalacjach i aktualizacjach i użyciu skryptu z funkcjami czyszczącymi, zyskujemy między 5GB a 10GB :) 

PRZY OKAZJI PYTANIE

co sądzicie o dodaniu czegoś takiego do menu kontekstowego PPM po kliknięciu w dowolny plik (?):

menu-dodatkowe.png

po kliknięciu w dowolne pojawia się coś takiego:

menu-dodatkowe-1.png

JanKo66 lubi to
Opublikowano

Aktualne nowości

Nowość "Cofnij ustawienia wprowadzone przez skrypt" - nowa funkcja w MENU głównym, która przywraca wszystkie ustawienia które zmieniają punkty 1, 2 i 3 do ustawień fabrycznych dla naszego systemu.

Nowości w Tuning Win10/Win11:

* Zmiana zarządzania pamięcią SvcHost - co prawda może zwiększyć lekko zużycie zasobów systemowych, ale mamy większą izolację usług. Mniejsze prawdopodobieństwo że wysypanie się jednej wpłynie na drugą, co w konsekwencji doprowadzi do wysypania systemu :D

* Wyłączenie sugestii dotyczących zakończenia konfiguracji - Wyłączenie automatycznej instalacji sugerowanych aplikacji: System Windows nie będzie automatycznie instalował sugerowanych aplikacji i gier z Microsoft Store. To są aplikacje, które system czasami instaluje automatycznie w tle po czystej instalacji lub dużej aktualizacji systemu.

* Wyłączenie telemetrii aktywacji - Większa prywatność: Wyłączenie tej telemetrii zwiększy prywatność użytkownika, ponieważ mniej danych jest przesyłanych do Microsoftu. Wyłączenie telemetrii aktywacji nie wpływa na normalne działanie systemu Windows ani na proces aktywacji. System będzie nadal działał poprawnie, a jego funkcje nie będą w żaden sposób ograniczone.

* Dodanie do listy PPM funkcji "Przenieś do folderu..." oraz "Kopiuj do folderu..."

Skrypt w ostatniej fazie testowej, myślę że najpóźniej w przyszły weekend przed finałem Mistrzostw Europy :szczerbaty: ujrzy światło dzienne :D 

Opublikowano

Ze względu na ilość wprowadzonych zmian - a myślę że jest ich sporo i są dość znaczące - podnosimy numerek do wersji 3.0 - oraz wstępna zapowiedź że kolejna wersja nie wniesie sporo, ale zmiana również będzie znacząca, podczas wykonywania skryptu zostanie zrobiona kopia zapasowa rejestru systemowego z możliwością przywrócenia rejestru :) 

Wersja 3.0:  (data wydania 13.07.2024)

- Skrypt przed pokazaniem Menu głównego pyta użytkownika czy wykonać punkt przywracania systemu

- Nowość "Cofnij ustawienia wprowadzone przez skrypt" - nowa funkcja w MENU głównym, która przywraca wszystkie ustawienia które zmieniają punkty 1, 2 i 3 do ustawień fabrycznych dla naszego systemu.

- Czyszczenie pamięci podręcznej systemu/miniatur/pulpitu/plików DLL/plików ikon/plików czcionek - przeniesiono z "Tuning Win10/Win11" do "Czyszczenie dysku systemowego"

- Nowości w Tuning Win10/Win11:

* Zmiana zarządzania pamięcią SvcHost - co prawda może zwiększyć lekko zużycie zasobów systemowych, ale mamy większą izolację usług. Mniejsze prawdopodobieństwo że wysypanie się jednej wpłynie na drugą, co w konsekwencji doprowadzi do wysypania systemu :D

* Wyłączenie sugestii dotyczących zakończenia konfiguracji - Wyłączenie automatycznej instalacji sugerowanych aplikacji: System Windows nie będzie automatycznie instalował sugerowanych aplikacji i gier z Microsoft Store. To są aplikacje, które system czasami instaluje automatycznie w tle po czystej instalacji lub dużej aktualizacji systemu.

* Wyłączenie telemetrii aktywacji - Większa prywatność: Wyłączenie tej telemetrii zwiększy prywatność użytkownika, ponieważ mniej danych jest     przesyłanych do Microsoftu. Wyłączenie telemetrii aktywacji nie wpływa na normalne działanie systemu Windows ani na proces aktywacji. System będzie nadal działał poprawnie, a jego funkcje nie będą w żaden sposób ograniczone.

* Dodanie do listy PPM funkcji "Przenieś do folderu..." oraz "Kopiuj do folderu..."

*  Wyłączenie telemetrii dla narzędzia usuwania złośliwego oprogramowania (MSRT) - ograniczy wysyłanie danych diagnostycznych i informacji o złośliwym oprogramowaniu do Microsoftu, co zwiększy prywatność użytkownika.

- Nowości w Usuwanie aplikacji preinstalowanych:

* Poprawione usuwanie aplikacji -> Office, Outlock, Spotify, Clipchamp, Microsoft to Do, LinkedIn, Microsoft Teams - skrypt poza usunięciem aplikacji wykona również odpięcie ich skrótów z paska zadań i menu start.

JanKo66 i foxhound88 lubią to
Opublikowano

Więc tak, trochę testów.. ostatnio robiłem znajomemu kompa z Ryzenem5700G na Win10 22H2, więc...

Windows.png

Win10 22H2 sprzęt Ryzen 7 5700G pamięci G.Skill 3200MHz CL16

Drive.png

czysty system po wszystkich Update + Sterowniki, na dysku wolne mamy 186GB

FireStrike.png

Wyniki w 3D Marku FireStrike.. takie jakoś kiepskawe jak patrzymy na średnią i najwyższą...

SteelNomand.png

SteelNomandLight również to potwierdza.. brakuje nam trochę..

GPUz.png

Standardowo karta graficzna w Ryz 5700G ma przydzielone na stałe tylko 512mb w BIOSie płyty głównej - Gigabyte B450 Aorus Elite v.1 można przydzielić dla karty graficznej max 2GB pamięci na stałe, więc to zrobiłem :D 

FireStrike.png

Wynik FireStrike się trochę poprawił

SteelNomand.png

SteelNomand również... ale jednak czegoś ciągle mi brakuje :D 

Drive.png

Po zastosowaniu skryptu opcje czyszczące + Tuning systemu, bez opcji RetroPC, na dysku zyskujemy 9GB w przypadku tylko czystej instalacji + Windows Update + Sterowniki

Cr20.png

w Cinebenchu widać wynik poniżej bez skryptu, powyżej po użyciu skryptu, zysk ok 200punktów

FireStrike.png

FireStrike dość spora zmiana na plus, również 200pkt, ale przekroczyliśmy już średnią dla tego procesora i iGPU

SteelNomand.png

SteelNomandLight też prawie dobił do średniej i najwyższej (więc podejrzewam że skoro średnia i najwyższa jest taka sama - prawdopodobnie tylko jedna osoba się odważyła na wykonanie tego testu dla naszego CPU z iGPU)

i tu ogólnie porównanie dla Skryptu się skończyło.. ale moja wewnętrzna chęć rywalizacji i wyniki które ujrzałem... skłoniły mnie do dalszego podkręcania iGPU :D :szczerbaty: taktowanie rdzenia graficznego dla Ryz 5700G to 2000MHz.. z racji że mój Ryz 5600G ma ustawione na stałe 2200MHz to i w 5700G pokusiłem się od razu z góry na ustawienie tej częstotliwości + pamięci RAM poszły jedynie o 66MHz w górę, więcej nie chciały... a szkoda, no ale...

FireStrike.png

FireStrike ustanowił rekord świata dla tego iGPU... testu TimeSpy do tej pory nie robiłem, ale widząc powyższy wynik poleciał i on:

TimeSpy.png

również ustanawiając rekord świata no i SteelNomand:

SteelNomand.png

i trzeci rekord...

ale nie byłbym oczywiście sobą, gdybym nie spróbował pobić samego siebie :szczerbaty::szczerbaty::szczerbaty:

iGPU poszło na 2300MHz i tak się prezentują wyniki:

FireStrike:

FireStrike.png

pobiłem samego siebie po raz 1szy :szczerbaty:

TimeSpy:

TimeSpy.png

po raz 2gi :szczerbaty::szczerbaty:

SteelNomand:

SteelNomand.png

po raz 3ci :szczerbaty::szczerbaty::szczerbaty:

...... i na tym wciąż nie skończyłem :D iGPU poszło jeszcze na 2400MHz przy napięciu 1,28V później były próby chociaż na 2450MHz, ale mimo napięcia dla procesora graficznego 1,35V występowały artefakty, a wyżej już z napięciem nie chciałem ryzykować :D więc pozostało stabilne w 100% 2400MHz przy napięciu 1,28V, a wyniki prezentują się następująco:

FireStrike: ( potwierdzone oficjalnie - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )

FireStrike.png

TimeSpy: (potwierdzone oficjalnie - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )

TimeSpy.png

no i SteelNomand: (również potwierdzone - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )

SteelNomand.png

podczas przeglądania szczegółów na stronach potwierdzających wyniki 3D Marków, można ujrzeć temperatury dla iGPU i CPU, nie są jakieś mega wysokie, można by pomyśleć że procesor ma nie wiadomo jakie chłodzenie - nic bardziej mylnego, chłodzi go coś takiego:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie jakieś mega drogie, nie mega duże, ale zaskoczyło mnie niesamowicie :D