Skocz do zawartości

Tunning Win10 / Win11 - skrypt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otwórz Edytor Rejestru (regedit):
Naciśnij Win + R, wpisz regedit, i naciśnij Enter.

Przejdź do odpowiedniego klucza:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
Dodaj nową wartość DWORD:

Kliknij prawym przyciskiem myszy w prawym okienku, wybierz Nowy > Wartość DWORD (32-bitowa).
Nazwij nową wartość MouseHoverTime.

Zmień wartość:
Kliknij dwukrotnie na nowo utworzony wpis MouseHoverTime i ustaw wartość na pożądaną ilość milisekund (1000 ms to 1 sekunda). Domyślna wartość to 400 ms.

Zrestartuj komputer lub wyloguj się i zaloguj ponownie, aby zmiany weszły w życie.

Opublikowano
8 godzin temu, wowo89 napisał(a):

Otwórz Edytor Rejestru (regedit):
Naciśnij Win + R, wpisz regedit, i naciśnij Enter.

Przejdź do odpowiedniego klucza:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
Dodaj nową wartość DWORD:

Kliknij prawym przyciskiem myszy w prawym okienku, wybierz Nowy > Wartość DWORD (32-bitowa).
Nazwij nową wartość MouseHoverTime.

Zmień wartość:
Kliknij dwukrotnie na nowo utworzony wpis MouseHoverTime i ustaw wartość na pożądaną ilość milisekund (1000 ms to 1 sekunda). Domyślna wartość to 400 ms.

Zrestartuj komputer lub wyloguj się i zaloguj ponownie, aby zmiany weszły w życie.

Zrobiłem jak napisałeś, restart kompa niestety bez zmiany.

456y.png.cdfdaf1654f8a26a5895887d6dbe9682.png

Opublikowano

Na początek zaznaczam że skrypt w aktualnej wersji nie jest dostosowany do wersji Windows 11 24H2 - M$ sporo namieszał i skrypt musi zostać dostosowany, ale czekam na to co zrobią jeszcze z tą wersją i zarządzanie nowymi procesorami Intela, bo mam wrażenie że nie działają tak jak powinny.

W fazie testowej znajduje się właśnie ostatnia wersja skryptu dostosowana jeszcze do wszystkich wersji systemu Windows 10 i Windows 11 poza najnowszą odsłoną 24H2. Będzie to ostatnia wersja w pełni zgodna z Windows 10.

Premiera skryptu zapewne w dniu jutrzejszym jeśli wszystkie testy wypadną poprawnie.

Nowości:

- Skrypt podczas wykonywania punktu 2 i 3 tworzy punkt przywracania systemu

- Skrypt podczas wykonywania punktu 2 i 3 tworzy na dysku systemowym folder "RegistryBackup" a w nim tworzona jest pełna kopia zapasowa rejestru systemowego.

- dodano nowy punkt menu - Skanowanie antywirusowe - skrypt wykona aktualizację definicji Microsoft Defendera oraz szybkie skanowanie dysku systemowego, następnie pobierze ESET Online Scanner i go uruchomi w celu wybrania skanowania przez nas :)

- Podczas wykonywania czyszczenia dysku systemowego - skanowanie folderów ProgramFiles i ProgramFiles(x86) w celu znalezienia pustych folderów - skrypt sprawdzi czy mają jakąś zawartość i jeśli nie, zostaną one usunięte

- dodano nowy punkt menu - Przyspieszenie działania internetu:

* Czyszczenie pamięci podręcznej DNS
    * Resetowanie ustawień TCP/IP
    * Resetowanie ustawień Winsock
    * Dostosowanie ustawień TCP
    * Wyłączenie funkcji ECN
    * Zwiększenie rozmiaru bufora TCP
    * Optymalizacja sieci pod kątem gier
    * Konfiguracja optymalnych ustawień QoS

- Podczas wykonywania punktu 2 - Tuning Win10/Win11 skrypt zapyta użytkownika czy utworzyć na pulpicie folder "GodMode" 

(Folder "GodMode" - specjalny folder, który zapewnia dostęp do zaawansowanych ustawień systemowych i narzędzi administracyjnych w jednym miejscu. Użytkownik może przeglądać oraz dostosowywać różnorodne ustawienia, takie jak zarządzanie urządzeniami, kontami użytkowników, zabezpieczeniami czy opcjami sieciowymi. Folder ten nie zawiera dodatkowych funkcji, ale organizuje istniejące ustawienia systemowe w łatwo dostępnym, przejrzystym widoku.)

JanKo66 lubi to
Opublikowano

skrypt3-5.png

No i mamy to - ostatnia wersja skryptu dla systemów Windows 10 i Windows 11 - nie wliczając ostatniej aktualizacji 24H2 - kolejna odsłona będzie już dostosowana do nowych wersji systemu, niestety nie będzie wspierała Windowsa 10 i Windowsów 11 w starszych wersjach.

Wersja 3.5: (data wydania 03.11.2024)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- Skrypt podczas wykonywania punktu 2 i 3 tworzy punkt przywracania systemu

- Skrypt podczas wykonywania punktu 2 i 3 tworzy na dysku systemowym folder "RegistryBackup" a w nim tworzona jest kopia zapasowa rejestru systemowego.

- dodano nowy punkt menu - Skanowanie antywirusowe - skrypt wykona aktualizację definicji Microsoft Defendera oraz szybkie skanowanie dysku systemowego, następnie pobierze ESET Online Scanner i go uruchomi w celu wybrania skanowania przez nas :)

- Podczas wykonywania czyszczenia dysku systemowego - skanowanie folderów ProgramFiles i ProgramFiles(x86) w celu znalezienia pustych folderów - skrypt sprawdzi czy mają jakąś zawartość i jeśli nie, zostaną one usunięte

- dodano nowy punkt menu - Przyspieszenie działania internetu:

* Czyszczenie pamięci podręcznej DNS

* Resetowanie ustawień TCP/IP

* Resetowanie ustawień Winsock

* Dostosowanie ustawień TCP

* Wyłączenie funkcji ECN

* Zwiększenie rozmiaru bufora TCP

* Optymalizacja sieci pod kątem gier

* Konfiguracja optymalnych ustawień QoS

* Ustawienie karty sieciowej w tryb wysokiej wydajności

- Podczas wykonywania punktu 2 - Tuning Win10/Win11 skrypt zapyta użytkownika czy utworzyć na pulpicie folder "GodMode" 

Dystopia lubi to
Opublikowano

Wersja 4.0: (data wydania 06.12.2024)

- Zmiany dotyczące tworzenia punktu przywracania systemu

- Dostosowano optymalizację pamięci wirtualnej

- Dostosowanie skryptu do poprawnego ustawiania progu zajęcia pamięci RAM zanim system zacznie korzystać z pliku wymiany

- usunięto fragment skryptu odpowiedzialny za usuwanie Reklam Bluetooth - w systemie Win11 24H2 wpisy w rejestrze odpowiedzialne za to nie istnieją

- dostosowanie punktu 7 "Ustawienia planu zasilania" - dodano funkcję dynamicznego pobierania identyfikatorów GUID planów zasilania

- wyłączenie ikony pogody/wiadomości na pasku zadań - podczas wykonywania punktu 2

- Skrypt podczas wykonywania punktu 2 pyta użytkownika czy wyrównać pasek zadań do lewej strony (tak jak to było w starszych wersjach Windows -czyt. Win10)

- Podczas wykonywania punktu Przyspieszanie działania sieci skrypt wyłącza ograniczenia prędkości sieci (Network Throttling)

- naprawa błędu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dla systemów Win11 24H2 podczas wykonywania punktu 2 skryptu

- Zmniejszenie alokacji zasobów dla procesów w tle (z 20% do 10%) - powinno mieć znaczny wpływ na wydajność wymagających gier

- Wyłączenie opcji PowerThrottling - zwiększa wydajność PC - zmniejsza żywotność na baterii (laptopy)

- Podczas wykonywania punktu 2 - wyłączone zostaną sugestie wyszukiwania

- Podczas wykonywania punktu 2 - Skrypt pyta użytkownika czy wyłączyć Copilot`a

Skrypt ma zaznaczone w nagłówku że do wersji Win 11 24H2, ale w pełni wspiera również starsze wersje Windows 11 i Windows 10 :) 

Dystopia i Kuba555 lubią to
Opublikowano

Takie harrrrrdkorowe porównanie :D ale pokusiłem się %-) 

Sprzęt 3GB DDR2

Procek Intel E2200 2rdzenie/2wątki

dysk SSD 120GB

Grafika GT210 512mb DDR3

%-) taki ze mnie masochista :D 

więc tak - zainstalowałem Windows10 w wersji Lite :D

Win10Lite.png

po 5 minutach od uruchomienia systemu i nie dotykania myszy tak wygląda użycie proca

Install.png

CPU-Z 

CPU-Z.png

No i Cinebencki jak to Zmaślak i Kamil Erdini mówią %-) 

R20.png

Poleciał skrypt ze wszystkich możliwych punktów - również RetroPC :D no i CPU-Z zaprezentował się następująco

CPU-Z.png

+5 w SingleCore i +10 w Multi %-) 

po 2minutach od startu użycie procka wyglądało duuuuużo lepiej jak przed użyciem skryptu po 5minutach :) 

Info.png

Wyniki Cinebencha....

R20.png

+33 i wyprzedził E6700 %-) ale uwierzcie że czekanie na wynik było istnym masochizmem z mojej strony :D 

ale.... co jest najlepsze - używanie tego komputera po instalacji systemu było wręcz tragiczne, po zastosowaniu skryptu stało się dużo bardziej komfortowe :) na serio płynność systemu +100% %-) nawet Firefoxa 3-4zakładki dał radę + youtube w 720p w tle :D

gdzieś pomiędzy testami był jeszcze robiony 3D Mark 2003

3DM03.png

ale po użyciu skryptu wynik pozostał bez zmian - tzn. w ramach błędu pomiarowego różnice były na + 2-4pkt (test powtarzałem 3krotnie)

Opublikowano

Siema @wowo89, mam takiego małego kompa gpd win, chodzi powoli, więc myśle odpalę skrypt twój. Odpaliłem, dałem 6 czyli czyszczenie dysku systemowego i mi wcieło praktycznie wszystko z folderu pobrane, a twój skrypt sam siebie usunął i się zamknął. Tak powinno być? Dobrze, że mam backup... Tam siedzi w10 22h2 home. A no i oczywiście defender nic tu nie mieszał.

Opublikowano

to nie doszedł do końca :D folder pobrane jest na dysku systemowym, więc jest również czyszczony :) zapisz sobie dane z tego folderu gdzie indziej, skrypt najlepiej na pulpicie i zapuść jeszcze raz :) później możesz przywrócić dane do folderu pobrane, najlepiej zapisz je gdzieś na pendrive lub innym dysku :D 

poza tym, nie przypuszczałem że ktoś tam trzyma ważne dane :) z reguły jak coś ważnego pobierasz to zapisujesz gdzieś indziej jak do standardowego folderu dla przeglądarek :D 

Opublikowano
Godzinę temu, wowo89 napisał(a):

poza tym, nie przypuszczałem że ktoś tam trzyma ważne dane :) z reguły jak coś ważnego pobierasz to zapisujesz gdzieś indziej jak do standardowego folderu dla przeglądarek :D 

ja mam zawsze w folderze pobrane w sumie ten folder właśnie do tego służy i nie ma sensu przenosić plików pobranych do innego folderu to takie bezcelowe i głupie według mnie działanie :)

Opublikowano
4 minuty temu, dudus2072 napisał(a):

ja mam zawsze w folderze pobrane w sumie ten folder właśnie do tego służy i nie ma sensu przenosić plików pobranych do innego folderu to takie bezcelowe i głupie według mnie działanie :)

Folder pobrane służy do zapisania pobieranych plików, jeżeli są potrzebne, kopiuje się je na inną partycję. Na partycji Systemowej nigdy nie powinno się magazynować ważnych plików, sam się o tym przekonałeś, nie jest to wina skryptu.

wowo89 lubi to
Opublikowano
14 godzin temu, dudus2072 napisał(a):

Ja sobie tworzę folder Downloads zawsze na drugiej partycji i w każdym programie czy przeglądarce, które coś pobierają ustawiam domyślny folder pobierania na ten mój. Wtedy nic nie musisz przenosić i zarazem nie masz tego na partycji systemowej.

wowo89 lubi to
Opublikowano
On 12/19/2024 at 10:25 PM, Kuba555 said:

Folder pobrane służy do zapisania pobieranych plików, jeżeli są potrzebne, kopiuje się je na inną partycję. Na partycji Systemowej nigdy nie powinno się magazynować ważnych plików, sam się o tym przekonałeś, nie jest to wina skryptu.

On 12/20/2024 at 12:21 PM, wislak00 said:

Ja sobie tworzę folder Downloads zawsze na drugiej partycji i w każdym programie czy przeglądarce, które coś pobierają ustawiam domyślny folder pobierania na ten mój. Wtedy nic nie musisz przenosić i zarazem nie masz tego na partycji systemowej.

no i właśnie o tym mówię :) i takie było również moje założenie podczas tworzenia skryptu, raczej nikt ważnych plików tam nie trzyma :) z reguły ponad 90% ludzi pobiera tam, instaluje programy itp itd, ale różnego rodzaju dokumenty i ważne pliki nie nadają się do trzymania na partycji systemowej :D 

wislak00 lubi to
Opublikowano

w odpowiedzi na problemy z plikiem wymiany, mała poprawka :) co prawda tu na forum nikt problemów nie zgłaszał, ale na forum ithardware było kilka problemów z wyłączaniem Pagefile przez skrypt.

Wersja 4.1: (data wydania 27.12.2024)

- Usprawnione automatyczne dostosowanie pliku wymiany. Naprawiono błąd z wyłączaniem Pagefile.

teraz nikomu nie powinno pokazywać że plik wymiany jest wyłączony %-) 

JanKo66 lubi to
Opublikowano

na prośby użytkowników, z dnia na dzień (co mnie również zaskoczyło :D ) kolejna wersja:

Wersja 4.2: (data wydania 28.12.2024)

- Zmiany dotyczące ustawienia limitu zajętej pamięci RAM przed aktywacją pliku stronnicowania

* dla komputerów do 4GB RAM - 80%

* dla komputerów 4-8GB RAM - 90%

* dla komputerów powyżej 8GB RAM - 95%

- Naprawiono zgłoszony błąd z useplatformtick

JanKo66 lubi to
Opublikowano

Wersja 5.0: (data wydania 24.05.2025)

Pełna przebudowa skryptu w celu dostosowania do Win11 24H2 - z góry zaznaczam - nie testowane na starszych wersjach systemu - tzn. odpaliłem na 23H2 bez większych problemów, ale nie przeprowadzono dłuższych testów.

Dodam również że nie polecam odpalania na starszej wersji - i tak jak zawsze - pamiętaj (mimo że skrypt robi to automatycznie) o utworzeniu kopii zapasowej !! %-) nie posiadam wszystkich możliwych konfiguracji sprzętowych do wykonania testów - no i aż tyle czasu %-)

Punkt 2:

- Dodano "DiagTrack" i "WSearch" jako dodatkowe usługi niepotrzebne w wersji 24H2.
- Użyto net stop do natychmiastowego zatrzymania usług.
- Mechanizm blokowania uruchamiania aplikacji został rozszerzony o usuwanie wpisów w rejestrze (HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run).
- Dodano DiagTrack i WSearch, ponieważ są one często wyłączane w systemie Windows 11 dla optymalizacji.
- Dodano zabezpieczenie w BackgroundAccessApplications, aby zapewnić, że aplikacje nie będą działać w tle.
- Wyłączanie funkcji rozruchu zostało rozszerzone o deletevalue dla useplatformtick w celu pełnego usunięcia.
- Klucz SecondLevelDataCache ustawiono na wartość 0, co odpowiada współczesnym procesorom i ich dynamicznej pamięci podręcznej.
- Zgodnie z wymaganiami wersji 24H2, DisablePagingExecutive pozostało aktywne dla wydajności w aplikacjach wymagających wysokiej responsywności.
- Tworzenie kluczy rejestru zostało zoptymalizowane dla systemu Windows 11 24H2.
- Usługi MMCSS - Poprawiono sposób konfiguracji z dodatkowym potwierdzeniem wykonania polecenia.
- Automatyczne odkrywanie folderów - Zastosowano wpis do rejestru zgodny z nowszymi wersjami systemu Windows, aby wyłączyć tę funkcję.
- Polecenia fsutil zostały dostosowane do systemu Windows 11, zapewniając wyłączenie kompresji, szyfrowania oraz śledzenia dostępu do plików.
- Ustawiono wartość 256 dla klucza PriorityClass dla kompatybilności z Windows 11 24H2.
- Dodano obsługę kluczy rejestru SensorPermissionState i Status w lfsvc do całkowitego wyłączenia śledzenia lokalizacji.
- Bufor podręczny Eksploratora plików - Zwiększono wartość do 8192, co może być bardziej efektywne w przypadku systemów z dużą ilością ikon.
- Czas zatrzymania myszy - Zmniejszono wartość do 1, co zapewnia maksymalnie szybkie reakcje na najechanie kursorem.
- Wyłączenie Copilot - Zaktualizowano klucz rejestru w Policies, który działa skutecznie na Windows 11 24H2 oraz Użyto TurnOffWindowsCopilot dla jednoznacznej kontroli funkcji.
- Zmieniono wartość SearchboxTaskbarMode, aby całkowicie ukryć pole wyszukiwania.
- Klucze rejestru związane z historią Eksploratora Windows, niepotrzebnymi aplikacjami i funkcjami systemowymi zostały zachowane jako bezpieczne do usunięcia.
- Dodano do usunięcia klucze rejestru związane z telemetrią i zbieraniem danych, które można bezpiecznie usunąć w celu poprawy prywatności i wydajności.
- Optymalizacja ustawień systemowych - Dodano klucz HungAppTimeout, aby przyspieszyć czas oczekiwania na zakończenie zawieszonych aplikacji.
- Klucz SystemPaneSuggestionsEnabled dodany dla pełnego wyłączenia sugestii i reklam w Windows 11 24H2.
- Dodano klucz RestrictTextCollection, aby zablokować zbieranie danych tekstowych.
- Wyłączono raportowanie błędów zarówno na poziomie użytkownika (HKCU), jak i systemu (HKLM).
- Opcja "Kopiuj do folderu" - Klucz rejestru dla opcji "Kopiuj do folderu" został dostosowany z dodatkowym ukryciem komunikatów konsoli (>nul), aby poprawić przejrzystość.
- Klucz PowerThrottling ustawiono na 0, co wyłącza tę funkcję zarządzania energią, poprawiając wydajność w systemach wymagających pełnych zasobów CPU.
- Dodano klucz DisableSearchBoxSuggestions w obszarze Policies\Microsoft\Windows\Explorer z wartością 1, co wyłącza sugestie w polu wyszukiwania.

Punkt 3:

- Polecenie Enable-ComputerRestore w PowerShell zostało uproszczone dla dysku C:\, aby uniknąć potencjalnych problemów z identyfikacją dysku systemowego.
- Wyłączono usługi, które nie są krytyczne dla działania systemu na starszych komputerach, takie jak RemoteRegistry, DiagTrack, Fax, WalletService, dmwappushservice, MapsBroker, FrameServer, AppXSvc, pla, wlidsvc, WbioSrvc, PcaSvc, PNRPAutoReg, RmSvc, WPCSvc, wisvc, i QWAVE.
- Usługi takie jak WSearch (indeksowanie), ShellHWDetection (wykrywanie sprzętu) i wuauserv (Windows Update) zostały ustawione na tryb "demand", co oznacza, że uruchomią się tylko wtedy, gdy będą potrzebne.
- Poprawiono ścieżkę do klucza AppCompatFlags\Layers dla zgodności z najnowszym systemem.
- WindowsCopilot - Klucz TurnOffWindowsCopilot w sekcji Policies został dodany dla pełnego wyłączenia tej funkcji w Windows 11 24H2.
- Usługa WpnService (Windows Push Notifications) została wyłączona, a dodatkowo WpnUserService (powiązana z użytkownikiem) została zatrzymana i usunięta, aby zapobiec zbędnym procesom w tle.
- W celu natychmiastowego zastosowania zmian, wszystkie powiązane procesy, takie jak explorer.exe i ShellExperienceHost.exe, są restartowane.
- Usunięto zbędne sekcje, takie jak obsługa parametru /includeuserservice, które nie były konieczne w kontekście tego skryptu.
- Zmieniono polecenia powercfg na pełną kompatybilność z Windows 11 24H2.
- Opcje takie jak standby-timeout, monitor-timeout, disk-timeout, i hibernate-timeout zostały ustawione na 0, co wyłącza odpowiednie oszczędzanie energii.
- Wyłączono animacje okien, ustawiając klucz MinAnimate na 0. -> Poprawiono dane binarne w kluczu UserPreferencesMask, dostosowując je do wyłączania animacji w Windows 11.

Nowości w Punkcie 3:

- Wyłączenie zbędnych zadań z Harmonogramu.
- Wyłączenie Windows Defender AntiSpyware
- Czyszczenie plików tymczasowych
- Restart Eksploratora Windows w celu zastosowania zmian

Punkt 4:

- Dodano polecenie naprawiające uszkodzone komponenty w obrazie systemowym za pomocą narzędzia RestoreHealth.
- Usunięcie niepotrzebnych plików w folderze %SystemRoot%\SoftwareDistribution\Download, które są powiązane z aktualizacjami systemowymi.
- Dodano polecenie sfc /scannow, aby sprawdzić i naprawić uszkodzone pliki systemowe.

Punkt 5:

- Usunięto polecenie sfc /scannow
- Dodano polecenie do analizy magazynu komponentów, które pozwala ocenić, czy magazyn wymaga czyszczenia. (/ResetBase)
- Zoptymalizowano skrypt dla różnych typów dysków twardych, uwzględniając odpowiednie operacje dla HDD (chkdsk + defragmentacja) oraz SSD/NVMe (tylko chkdsk).
- Dodano czyszczenie folderu SoftwareDistribution - usunięcie zbędnych plików aktualizacji z %SystemRoot%\SoftwareDistribution\Download.
- Poprawiono komunikaty o sukcesie lub błędzie.

Punkt6:

- Dodano kontrolę %errorlevel% przy każdej operacji, aby zweryfikować jej powodzenie i zwrócić odpowiedni komunikat w przypadku błędów.
- Dodano usunięcie zawartości folderu Prefetch, który może zawierać stare dane przyspieszające uruchamianie aplikacji.
- Operacja na koszu oparta na zmiennej %SystemDrive%, co zwiększa kompatybilność niezależnie od konfiguracji systemowej.
- Skrypt usuwa tylko pliki instalacyjne .exe oraz .msi, co zapobiega przypadkowemu usunięciu innych ważnych plików z folderu Pobrane.
- Poprawione zarządzanie uprawnieniami w celu usunięcia Windows.old:
        - Polecenie icacls nadaje pełne uprawnienia użytkownikowi do folderu Windows.old, co jest wymagane przed jego usunięciem.
        - Wyłączenie usług systemowych związanych z Windows Update (wuauserv), Background Intelligent Transfer Service (bits) oraz Windows Modules Installer (trustedinstaller), które mogą blokować usuwanie folderu Windows.old.
        - Skrypt weryfikuje, czy folder został rzeczywiście usunięty, i informuje użytkownika o wyniku.
        - W przypadku nieudanego nadania uprawnień lub innych problemów z dostępem, skrypt przechodzi do etykiety :skip_windows_old i pomija dalsze kroki dla Windows.old.
- Dodano sprawdzenie wyniku operacji (%errorlevel%) dla poszczególnych czynności, co pozwala na lepsze monitorowanie powodzenia lub błędów.
- Czyszczenie folderów TEMP innych użytkowników odbywa się przy jednoczesnym pominięciu folderu bieżącego użytkownika.
- Poprawiono usunięcie zawartości pamięci podręcznej miniatur, pulpitu, plików DLL i ikon, co może poprawić wydajność systemu na starszym sprzęcie.
- Poprawiono usunięcie plików logów z folderu %SystemRoot%\Logs dla poprawy przejrzystości i zwolnienia miejsca.
- Usuwanie pustych folderów z ProgramFiles i ProgramFiles(x86):
        - Operacja rd /s /q w połączeniu z dir /b /a-d dokładnie sprawdza, czy folder jest pusty, zanim zostanie usunięty.
        - Dodano sprawdzanie, czy folder został pomyślnie usunięty, oraz komunikaty o sukcesie lub błędzie operacji.
        - Każda operacja jest zakończona jasnym komunikatem informującym o wyniku próby usunięcia folderu.

Punkt 7:

- Użycie polecenia powercfg /list z filtrami w findstr pozwala dynamicznie przypisywać GUID dla dostępnych planów zasilania (High Performance, Balanced, Power Saver).
- Dodano mechanizm obsługi nieprawidłowych wyborów użytkownika. Skrypt informuje, jeśli wprowadzona wartość nie jest poprawna (np. nie jest liczbą 1, 2 lub 3).
- Wyraźne komunikaty przed i po ustawieniu planu zasilania ułatwiają zrozumienie, jaka operacja została wykonana.

Punkt 8:

- Skrypt dynamicznie usuwa większość preinstalowanych aplikacji takich jak Office, ToDo, Maps, Solitaire, Candy Crush i inne. Wykorzystuje w tym celu DISM /Remove-ProvisionedAppxPackage.
- Lista aplikacji jest przetwarzana w pętli, co zmniejsza redundancję w kodzie.
- Odpięcie aplikacji z przypiętych na pasku zadań i menu Start - Proces został zoptymalizowany przy użyciu PowerShell i poprawionych metod, zapewniając niezawodne działanie.
- Uproszczone instrukcje PowerShell - Zastosowano bardziej efektywne komendy do usuwania aplikacji i przypiętych elementów.

Punkt 9:

- Skrypt sprawdza, czy plik DXSETUP.exe istnieje, zanim rozpocznie instalację. Jeśli plik nie zostanie znaleziony, użytkownik otrzyma jasną informację o problemie.
- Polecenie start /wait zapewnia, że proces instalacji DirectX zostanie zakończony przed kontynuowaniem skryptu.
- Po instalacji sprawdzany jest kod błędu (%errorlevel%). W przypadku sukcesu wyświetla się stosowny komunikat, a w razie niepowodzenia użytkownik jest informowany o błędzie.

- Każda operacja jest zakończona przejrzystym komunikatem o sukcesie, aby użytkownik mógł łatwo zrozumieć, co zostało wykonane, a także by ułatwić śledzenie działania skryptu.

JanKo66 lubi to
Opublikowano

Ja nie miałem takich problemów gdy przeniosłem cały katalog TuningWin11(wowo89) z dysku D na dysk C jeśli był na D różne cuda mi wypisywał na czerwono lub nie znalazł katalogu lub pliku DXSETUP.exe choć był tam w katalogu. Po zastosowaniu czuć różnice.

System

Lenovo

i3 8130U  8 generacja

RAM 12GB DDR4

Dysk SSD SSDPR-CX400-256-G2

Na tym idzie odczuć różnice po zastosowaniu skryptu choć laptop nie najmłodszy ale do internetu starcza.

Opublikowano
3 hours ago, stens said:

Uruchomiłem to "cudo" no i stanęło na "wyłączenie kompresji dysku" i tak sobie stoi już godzinę. Niedoróbka.!!!!  🙂

podrzuć jakiś zrzut ekranu, jak wygląda to - może pomoże mi w znalezieniu błędu.

Jak odpaliłeś, czy przez prawoklik i uruchom jako administrator? czy po prostu podwójny klik :) 

ja odpalam na kompach zawsze z Pendrive (z reguły dysk E/F ) i działa bez problemu, na VM-kach testuję zawsze na dysku systemowym

tak BTW jeszcze - masz czystego 24H2 czy jakąś modyfikację systemu? skrypt piszę pod czyste systemy M$ a nie pod mody, na modach może różnie działać - nigdy nie testowałem 😅

1 hour ago, Dziadek13 said:

Ja nie miałem takich problemów gdy przeniosłem cały katalog TuningWin11(wowo89) z dysku D na dysk C jeśli był na D różne cuda mi wypisywał na czerwono lub nie znalazł katalogu lub pliku DXSETUP.exe choć był tam w katalogu. Po zastosowaniu czuć różnice.

System

Lenovo

i3 8130U  8 generacja

RAM 12GB DDR4

Dysk SSD SSDPR-CX400-256-G2

Na tym idzie odczuć różnice po zastosowaniu skryptu choć laptop nie najmłodszy ale do internetu starcza.

cieszę się :) przy okazji, jak natrafiasz na takie błędy, zrób proszę zrzut ekranu i wrzuć na forum, jak widzę jakie są błędy mogę na przyszłość jakoś to naprawić, nie mam w domu każdej możliwej konfiguracji sprzętowej do testowania skryptu, z reguły test jest na 4-6kompach plus wirtualki 

Opublikowano

Zauważyłem że mając system win 10 na tym lenovo i przyszła aktualizacja win 11 która zaktualizowała do win 11 było to jeszcze przed zastosowaniem skryptu po zastosowaniu skryptu katalog na C wszystko jest ok, ale nam drugi laptop DELL 3590 i5 32 ram dysk m2 vnme 8 generacja z orgianlnie wgrany win 11 24H2 i tu już ma problemy.

1. 6 czyszczenie dysku znika cmd skrypt wyłączony muszę go na nowo załączyć.

2. 8 usuwanie aplikacji preinstalowanych na foto widać co i gdzie.

3. I coś jeszcze z kopią zapasową.

Opublikowano

nie ma problemu odnośnie tych usług, skoro nie są u Ciebie zainstalowane to nie jest w stanie ich włączyć, nadawanie uprawnień administratora wywala błąd jeśli już Twój użytkownik jest administratorem - też w pełni normalne i nie ma się co przejmować :) na czerwono wywala błąd jeśli próbuje odpiąć aplikację której nie ma już w systemie, lub została usunięta/odpięta wcześniej - też całkiem normalne i nie ma się co tym przejmować :) 

przy czyszczeniu dysku coś w ogóle pokazuje czy całkowicie od razu wyłącza skrypt?

Opublikowano
19 godzin temu, wowo89 napisał(a):

przy czyszczeniu dysku coś w ogóle pokazuje czy całkowicie od razu wyłącza skrypt?

Przy punkcie 6 pisze że następuje czyszczenie i znika, trzeba go na nowo uruchomić i jest tak za każdym razem czy uruchomie w trybie administratora czy nie.

Przy puncie 4 wszystko jest ok.

Opublikowano
On 6/4/2025 at 5:43 PM, kvbulwg said:

warto to użyć na mocnym pc?

co masz na myśli mówiąc mocny PC? :D dla niektórych mocny PC to Ryzen 5 7500 z 16gb RAMu i kartą RTX3060 12gb a dla innych już coś z najnowszych generacji :D 

On 5/26/2025 at 1:51 PM, Dziadek13 said:

Przy punkcie 6 pisze że następuje czyszczenie i znika, trzeba go na nowo uruchomić i jest tak za każdym razem czy uruchomie w trybie administratora czy nie.

Przy puncie 4 wszystko jest ok.

pracuję już nad poprawką :) 

Opublikowano
W dniu 14.06.2025 o 22:26, wowo89 napisał(a):

co masz na myśli mówiąc mocny PC? :D dla niektórych mocny PC to Ryzen 5 7500 z 16gb RAMu i kartą RTX3060 12gb a dla innych już coś z najnowszych generacji :D 

pracuję już nad poprawką :) 

9070xt