wowo89 Opublikowano 13 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2024 Otwórz Edytor Rejestru (regedit): Naciśnij Win + R, wpisz regedit, i naciśnij Enter. Przejdź do odpowiedniego klucza: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced Dodaj nową wartość DWORD: Kliknij prawym przyciskiem myszy w prawym okienku, wybierz Nowy > Wartość DWORD (32-bitowa). Nazwij nową wartość MouseHoverTime. Zmień wartość: Kliknij dwukrotnie na nowo utworzony wpis MouseHoverTime i ustaw wartość na pożądaną ilość milisekund (1000 ms to 1 sekunda). Domyślna wartość to 400 ms. Zrestartuj komputer lub wyloguj się i zaloguj ponownie, aby zmiany weszły w życie. Cytuj
PunkCyber Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 8 godzin temu, wowo89 napisał(a): Otwórz Edytor Rejestru (regedit): Naciśnij Win + R, wpisz regedit, i naciśnij Enter. Przejdź do odpowiedniego klucza: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced Dodaj nową wartość DWORD: Kliknij prawym przyciskiem myszy w prawym okienku, wybierz Nowy > Wartość DWORD (32-bitowa). Nazwij nową wartość MouseHoverTime. Zmień wartość: Kliknij dwukrotnie na nowo utworzony wpis MouseHoverTime i ustaw wartość na pożądaną ilość milisekund (1000 ms to 1 sekunda). Domyślna wartość to 400 ms. Zrestartuj komputer lub wyloguj się i zaloguj ponownie, aby zmiany weszły w życie. Zrobiłem jak napisałeś, restart kompa niestety bez zmiany. Cytuj
wowo89 Opublikowano 14 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 ustaw wartość np na 4000 i sprawdź czy będzie opóźnienie większe Cytuj
PunkCyber Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 Jakąkolwiek wartość wpisuję nadal bez zmian. EDIT Trzeba zmienić parametr tutaj HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse I tutaj jest opcja MouseHoverTime Cytuj
PunkCyber Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2024 Tak. wowo89 lubi to Cytuj
wowo89 Opublikowano 2 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2024 Na początek zaznaczam że skrypt w aktualnej wersji nie jest dostosowany do wersji Windows 11 24H2 - M$ sporo namieszał i skrypt musi zostać dostosowany, ale czekam na to co zrobią jeszcze z tą wersją i zarządzanie nowymi procesorami Intela, bo mam wrażenie że nie działają tak jak powinny. W fazie testowej znajduje się właśnie ostatnia wersja skryptu dostosowana jeszcze do wszystkich wersji systemu Windows 10 i Windows 11 poza najnowszą odsłoną 24H2. Będzie to ostatnia wersja w pełni zgodna z Windows 10. Premiera skryptu zapewne w dniu jutrzejszym jeśli wszystkie testy wypadną poprawnie. Nowości: - Skrypt podczas wykonywania punktu 2 i 3 tworzy punkt przywracania systemu - Skrypt podczas wykonywania punktu 2 i 3 tworzy na dysku systemowym folder "RegistryBackup" a w nim tworzona jest pełna kopia zapasowa rejestru systemowego. - dodano nowy punkt menu - Skanowanie antywirusowe - skrypt wykona aktualizację definicji Microsoft Defendera oraz szybkie skanowanie dysku systemowego, następnie pobierze ESET Online Scanner i go uruchomi w celu wybrania skanowania przez nas - Podczas wykonywania czyszczenia dysku systemowego - skanowanie folderów ProgramFiles i ProgramFiles(x86) w celu znalezienia pustych folderów - skrypt sprawdzi czy mają jakąś zawartość i jeśli nie, zostaną one usunięte - dodano nowy punkt menu - Przyspieszenie działania internetu: * Czyszczenie pamięci podręcznej DNS * Resetowanie ustawień TCP/IP * Resetowanie ustawień Winsock * Dostosowanie ustawień TCP * Wyłączenie funkcji ECN * Zwiększenie rozmiaru bufora TCP * Optymalizacja sieci pod kątem gier * Konfiguracja optymalnych ustawień QoS - Podczas wykonywania punktu 2 - Tuning Win10/Win11 skrypt zapyta użytkownika czy utworzyć na pulpicie folder "GodMode" (Folder "GodMode" - specjalny folder, który zapewnia dostęp do zaawansowanych ustawień systemowych i narzędzi administracyjnych w jednym miejscu. Użytkownik może przeglądać oraz dostosowywać różnorodne ustawienia, takie jak zarządzanie urządzeniami, kontami użytkowników, zabezpieczeniami czy opcjami sieciowymi. Folder ten nie zawiera dodatkowych funkcji, ale organizuje istniejące ustawienia systemowe w łatwo dostępnym, przejrzystym widoku.) JanKo66 lubi to Cytuj
wowo89 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2024 No i mamy to - ostatnia wersja skryptu dla systemów Windows 10 i Windows 11 - nie wliczając ostatniej aktualizacji 24H2 - kolejna odsłona będzie już dostosowana do nowych wersji systemu, niestety nie będzie wspierała Windowsa 10 i Windowsów 11 w starszych wersjach. Wersja 3.5: (data wydania 03.11.2024) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Skrypt podczas wykonywania punktu 2 i 3 tworzy punkt przywracania systemu - Skrypt podczas wykonywania punktu 2 i 3 tworzy na dysku systemowym folder "RegistryBackup" a w nim tworzona jest kopia zapasowa rejestru systemowego. - dodano nowy punkt menu - Skanowanie antywirusowe - skrypt wykona aktualizację definicji Microsoft Defendera oraz szybkie skanowanie dysku systemowego, następnie pobierze ESET Online Scanner i go uruchomi w celu wybrania skanowania przez nas - Podczas wykonywania czyszczenia dysku systemowego - skanowanie folderów ProgramFiles i ProgramFiles(x86) w celu znalezienia pustych folderów - skrypt sprawdzi czy mają jakąś zawartość i jeśli nie, zostaną one usunięte - dodano nowy punkt menu - Przyspieszenie działania internetu: * Czyszczenie pamięci podręcznej DNS * Resetowanie ustawień TCP/IP * Resetowanie ustawień Winsock * Dostosowanie ustawień TCP * Wyłączenie funkcji ECN * Zwiększenie rozmiaru bufora TCP * Optymalizacja sieci pod kątem gier * Konfiguracja optymalnych ustawień QoS * Ustawienie karty sieciowej w tryb wysokiej wydajności - Podczas wykonywania punktu 2 - Tuning Win10/Win11 skrypt zapyta użytkownika czy utworzyć na pulpicie folder "GodMode" Dystopia lubi to Cytuj
wowo89 Opublikowano 6 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2024 Wersja 4.0: (data wydania 06.12.2024) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Zmiany dotyczące tworzenia punktu przywracania systemu - Dostosowano optymalizację pamięci wirtualnej - Dostosowanie skryptu do poprawnego ustawiania progu zajęcia pamięci RAM zanim system zacznie korzystać z pliku wymiany - usunięto fragment skryptu odpowiedzialny za usuwanie Reklam Bluetooth - w systemie Win11 24H2 wpisy w rejestrze odpowiedzialne za to nie istnieją - dostosowanie punktu 7 "Ustawienia planu zasilania" - dodano funkcję dynamicznego pobierania identyfikatorów GUID planów zasilania - wyłączenie ikony pogody/wiadomości na pasku zadań - podczas wykonywania punktu 2 - Skrypt podczas wykonywania punktu 2 pyta użytkownika czy wyrównać pasek zadań do lewej strony (tak jak to było w starszych wersjach Windows -czyt. Win10) - Podczas wykonywania punktu Przyspieszanie działania sieci skrypt wyłącza ograniczenia prędkości sieci (Network Throttling) - naprawa błędu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dla systemów Win11 24H2 podczas wykonywania punktu 2 skryptu - Zmniejszenie alokacji zasobów dla procesów w tle (z 20% do 10%) - powinno mieć znaczny wpływ na wydajność wymagających gier - Wyłączenie opcji PowerThrottling - zwiększa wydajność PC - zmniejsza żywotność na baterii (laptopy) - Podczas wykonywania punktu 2 - wyłączone zostaną sugestie wyszukiwania - Podczas wykonywania punktu 2 - Skrypt pyta użytkownika czy wyłączyć Copilot`a Skrypt ma zaznaczone w nagłówku że do wersji Win 11 24H2, ale w pełni wspiera również starsze wersje Windows 11 i Windows 10 Kuba555 i Dystopia lubią to Cytuj
wowo89 Opublikowano 13 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2024 Takie harrrrrdkorowe porównanie ale pokusiłem się Sprzęt 3GB DDR2 Procek Intel E2200 2rdzenie/2wątki dysk SSD 120GB Grafika GT210 512mb DDR3 taki ze mnie masochista więc tak - zainstalowałem Windows10 w wersji Lite po 5 minutach od uruchomienia systemu i nie dotykania myszy tak wygląda użycie proca CPU-Z No i Cinebencki jak to Zmaślak i Kamil Erdini mówią Poleciał skrypt ze wszystkich możliwych punktów - również RetroPC no i CPU-Z zaprezentował się następująco +5 w SingleCore i +10 w Multi po 2minutach od startu użycie procka wyglądało duuuuużo lepiej jak przed użyciem skryptu po 5minutach Wyniki Cinebencha.... +33 i wyprzedził E6700 ale uwierzcie że czekanie na wynik było istnym masochizmem z mojej strony ale.... co jest najlepsze - używanie tego komputera po instalacji systemu było wręcz tragiczne, po zastosowaniu skryptu stało się dużo bardziej komfortowe na serio płynność systemu +100% nawet Firefoxa 3-4zakładki dał radę + youtube w 720p w tle gdzieś pomiędzy testami był jeszcze robiony 3D Mark 2003 ale po użyciu skryptu wynik pozostał bez zmian - tzn. w ramach błędu pomiarowego różnice były na + 2-4pkt (test powtarzałem 3krotnie) Cytuj
Kosiara Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2024 Siema @wowo89, mam takiego małego kompa gpd win, chodzi powoli, więc myśle odpalę skrypt twój. Odpaliłem, dałem 6 czyli czyszczenie dysku systemowego i mi wcieło praktycznie wszystko z folderu pobrane, a twój skrypt sam siebie usunął i się zamknął. Tak powinno być? Dobrze, że mam backup... Tam siedzi w10 22h2 home. A no i oczywiście defender nic tu nie mieszał. Cytuj
wowo89 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 to nie doszedł do końca folder pobrane jest na dysku systemowym, więc jest również czyszczony zapisz sobie dane z tego folderu gdzie indziej, skrypt najlepiej na pulpicie i zapuść jeszcze raz później możesz przywrócić dane do folderu pobrane, najlepiej zapisz je gdzieś na pendrive lub innym dysku poza tym, nie przypuszczałem że ktoś tam trzyma ważne dane z reguły jak coś ważnego pobierasz to zapisujesz gdzieś indziej jak do standardowego folderu dla przeglądarek Cytuj
dudus2072 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 Godzinę temu, wowo89 napisał(a): poza tym, nie przypuszczałem że ktoś tam trzyma ważne dane z reguły jak coś ważnego pobierasz to zapisujesz gdzieś indziej jak do standardowego folderu dla przeglądarek ja mam zawsze w folderze pobrane w sumie ten folder właśnie do tego służy i nie ma sensu przenosić plików pobranych do innego folderu to takie bezcelowe i głupie według mnie działanie Cytuj
Kuba555 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 4 minuty temu, dudus2072 napisał(a): ja mam zawsze w folderze pobrane w sumie ten folder właśnie do tego służy i nie ma sensu przenosić plików pobranych do innego folderu to takie bezcelowe i głupie według mnie działanie Folder pobrane służy do zapisania pobieranych plików, jeżeli są potrzebne, kopiuje się je na inną partycję. Na partycji Systemowej nigdy nie powinno się magazynować ważnych plików, sam się o tym przekonałeś, nie jest to wina skryptu. wowo89 lubi to Cytuj
wislak00 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2024 14 godzin temu, dudus2072 napisał(a): ja mam zawsze w folderze pobrane w sumie ten folder właśnie do tego służy i nie ma sensu przenosić plików pobranych do innego folderu to takie bezcelowe i głupie według mnie działanie Ja sobie tworzę folder Downloads zawsze na drugiej partycji i w każdym programie czy przeglądarce, które coś pobierają ustawiam domyślny folder pobierania na ten mój. Wtedy nic nie musisz przenosić i zarazem nie masz tego na partycji systemowej. wowo89 lubi to Cytuj
wowo89 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2024 On 12/19/2024 at 10:25 PM, Kuba555 said: Folder pobrane służy do zapisania pobieranych plików, jeżeli są potrzebne, kopiuje się je na inną partycję. Na partycji Systemowej nigdy nie powinno się magazynować ważnych plików, sam się o tym przekonałeś, nie jest to wina skryptu. On 12/20/2024 at 12:21 PM, wislak00 said: Ja sobie tworzę folder Downloads zawsze na drugiej partycji i w każdym programie czy przeglądarce, które coś pobierają ustawiam domyślny folder pobierania na ten mój. Wtedy nic nie musisz przenosić i zarazem nie masz tego na partycji systemowej. no i właśnie o tym mówię i takie było również moje założenie podczas tworzenia skryptu, raczej nikt ważnych plików tam nie trzyma z reguły ponad 90% ludzi pobiera tam, instaluje programy itp itd, ale różnego rodzaju dokumenty i ważne pliki nie nadają się do trzymania na partycji systemowej wislak00 lubi to Cytuj
wowo89 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2024 w odpowiedzi na problemy z plikiem wymiany, mała poprawka co prawda tu na forum nikt problemów nie zgłaszał, ale na forum ithardware było kilka problemów z wyłączaniem Pagefile przez skrypt. Wersja 4.1: (data wydania 27.12.2024) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Usprawnione automatyczne dostosowanie pliku wymiany. Naprawiono błąd z wyłączaniem Pagefile. teraz nikomu nie powinno pokazywać że plik wymiany jest wyłączony JanKo66 lubi to Cytuj
wowo89 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2024 na prośby użytkowników, z dnia na dzień (co mnie również zaskoczyło ) kolejna wersja: Wersja 4.2: (data wydania 28.12.2024) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Zmiany dotyczące ustawienia limitu zajętej pamięci RAM przed aktywacją pliku stronnicowania * dla komputerów do 4GB RAM - 80% * dla komputerów 4-8GB RAM - 90% * dla komputerów powyżej 8GB RAM - 95% - Naprawiono zgłoszony błąd z useplatformtick JanKo66 lubi to Cytuj
wowo89 Opublikowano 24 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2025 Wersja 5.0: (data wydania 24.05.2025) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pełna przebudowa skryptu w celu dostosowania do Win11 24H2 - z góry zaznaczam - nie testowane na starszych wersjach systemu - tzn. odpaliłem na 23H2 bez większych problemów, ale nie przeprowadzono dłuższych testów. Dodam również że nie polecam odpalania na starszej wersji - i tak jak zawsze - pamiętaj (mimo że skrypt robi to automatycznie) o utworzeniu kopii zapasowej !! nie posiadam wszystkich możliwych konfiguracji sprzętowych do wykonania testów - no i aż tyle czasu Punkt 2: - Dodano "DiagTrack" i "WSearch" jako dodatkowe usługi niepotrzebne w wersji 24H2. - Użyto net stop do natychmiastowego zatrzymania usług. - Mechanizm blokowania uruchamiania aplikacji został rozszerzony o usuwanie wpisów w rejestrze (HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run). - Dodano DiagTrack i WSearch, ponieważ są one często wyłączane w systemie Windows 11 dla optymalizacji. - Dodano zabezpieczenie w BackgroundAccessApplications, aby zapewnić, że aplikacje nie będą działać w tle. - Wyłączanie funkcji rozruchu zostało rozszerzone o deletevalue dla useplatformtick w celu pełnego usunięcia. - Klucz SecondLevelDataCache ustawiono na wartość 0, co odpowiada współczesnym procesorom i ich dynamicznej pamięci podręcznej. - Zgodnie z wymaganiami wersji 24H2, DisablePagingExecutive pozostało aktywne dla wydajności w aplikacjach wymagających wysokiej responsywności. - Tworzenie kluczy rejestru zostało zoptymalizowane dla systemu Windows 11 24H2. - Usługi MMCSS - Poprawiono sposób konfiguracji z dodatkowym potwierdzeniem wykonania polecenia. - Automatyczne odkrywanie folderów - Zastosowano wpis do rejestru zgodny z nowszymi wersjami systemu Windows, aby wyłączyć tę funkcję. - Polecenia fsutil zostały dostosowane do systemu Windows 11, zapewniając wyłączenie kompresji, szyfrowania oraz śledzenia dostępu do plików. - Ustawiono wartość 256 dla klucza PriorityClass dla kompatybilności z Windows 11 24H2. - Dodano obsługę kluczy rejestru SensorPermissionState i Status w lfsvc do całkowitego wyłączenia śledzenia lokalizacji. - Bufor podręczny Eksploratora plików - Zwiększono wartość do 8192, co może być bardziej efektywne w przypadku systemów z dużą ilością ikon. - Czas zatrzymania myszy - Zmniejszono wartość do 1, co zapewnia maksymalnie szybkie reakcje na najechanie kursorem. - Wyłączenie Copilot - Zaktualizowano klucz rejestru w Policies, który działa skutecznie na Windows 11 24H2 oraz Użyto TurnOffWindowsCopilot dla jednoznacznej kontroli funkcji. - Zmieniono wartość SearchboxTaskbarMode, aby całkowicie ukryć pole wyszukiwania. - Klucze rejestru związane z historią Eksploratora Windows, niepotrzebnymi aplikacjami i funkcjami systemowymi zostały zachowane jako bezpieczne do usunięcia. - Dodano do usunięcia klucze rejestru związane z telemetrią i zbieraniem danych, które można bezpiecznie usunąć w celu poprawy prywatności i wydajności. - Optymalizacja ustawień systemowych - Dodano klucz HungAppTimeout, aby przyspieszyć czas oczekiwania na zakończenie zawieszonych aplikacji. - Klucz SystemPaneSuggestionsEnabled dodany dla pełnego wyłączenia sugestii i reklam w Windows 11 24H2. - Dodano klucz RestrictTextCollection, aby zablokować zbieranie danych tekstowych. - Wyłączono raportowanie błędów zarówno na poziomie użytkownika (HKCU), jak i systemu (HKLM). - Opcja "Kopiuj do folderu" - Klucz rejestru dla opcji "Kopiuj do folderu" został dostosowany z dodatkowym ukryciem komunikatów konsoli (>nul), aby poprawić przejrzystość. - Klucz PowerThrottling ustawiono na 0, co wyłącza tę funkcję zarządzania energią, poprawiając wydajność w systemach wymagających pełnych zasobów CPU. - Dodano klucz DisableSearchBoxSuggestions w obszarze Policies\Microsoft\Windows\Explorer z wartością 1, co wyłącza sugestie w polu wyszukiwania. Punkt 3: - Polecenie Enable-ComputerRestore w PowerShell zostało uproszczone dla dysku C:\, aby uniknąć potencjalnych problemów z identyfikacją dysku systemowego. - Wyłączono usługi, które nie są krytyczne dla działania systemu na starszych komputerach, takie jak RemoteRegistry, DiagTrack, Fax, WalletService, dmwappushservice, MapsBroker, FrameServer, AppXSvc, pla, wlidsvc, WbioSrvc, PcaSvc, PNRPAutoReg, RmSvc, WPCSvc, wisvc, i QWAVE. - Usługi takie jak WSearch (indeksowanie), ShellHWDetection (wykrywanie sprzętu) i wuauserv (Windows Update) zostały ustawione na tryb "demand", co oznacza, że uruchomią się tylko wtedy, gdy będą potrzebne. - Poprawiono ścieżkę do klucza AppCompatFlags\Layers dla zgodności z najnowszym systemem. - WindowsCopilot - Klucz TurnOffWindowsCopilot w sekcji Policies został dodany dla pełnego wyłączenia tej funkcji w Windows 11 24H2. - Usługa WpnService (Windows Push Notifications) została wyłączona, a dodatkowo WpnUserService (powiązana z użytkownikiem) została zatrzymana i usunięta, aby zapobiec zbędnym procesom w tle. - W celu natychmiastowego zastosowania zmian, wszystkie powiązane procesy, takie jak explorer.exe i ShellExperienceHost.exe, są restartowane. - Usunięto zbędne sekcje, takie jak obsługa parametru /includeuserservice, które nie były konieczne w kontekście tego skryptu. - Zmieniono polecenia powercfg na pełną kompatybilność z Windows 11 24H2. - Opcje takie jak standby-timeout, monitor-timeout, disk-timeout, i hibernate-timeout zostały ustawione na 0, co wyłącza odpowiednie oszczędzanie energii. - Wyłączono animacje okien, ustawiając klucz MinAnimate na 0. -> Poprawiono dane binarne w kluczu UserPreferencesMask, dostosowując je do wyłączania animacji w Windows 11. Nowości w Punkcie 3: - Wyłączenie zbędnych zadań z Harmonogramu. - Wyłączenie Windows Defender AntiSpyware - Czyszczenie plików tymczasowych - Restart Eksploratora Windows w celu zastosowania zmian Punkt 4: - Dodano polecenie naprawiające uszkodzone komponenty w obrazie systemowym za pomocą narzędzia RestoreHealth. - Usunięcie niepotrzebnych plików w folderze %SystemRoot%\SoftwareDistribution\Download, które są powiązane z aktualizacjami systemowymi. - Dodano polecenie sfc /scannow, aby sprawdzić i naprawić uszkodzone pliki systemowe. Punkt 5: - Usunięto polecenie sfc /scannow - Dodano polecenie do analizy magazynu komponentów, które pozwala ocenić, czy magazyn wymaga czyszczenia. (/ResetBase) - Zoptymalizowano skrypt dla różnych typów dysków twardych, uwzględniając odpowiednie operacje dla HDD (chkdsk + defragmentacja) oraz SSD/NVMe (tylko chkdsk). - Dodano czyszczenie folderu SoftwareDistribution - usunięcie zbędnych plików aktualizacji z %SystemRoot%\SoftwareDistribution\Download. - Poprawiono komunikaty o sukcesie lub błędzie. Punkt6: - Dodano kontrolę %errorlevel% przy każdej operacji, aby zweryfikować jej powodzenie i zwrócić odpowiedni komunikat w przypadku błędów. - Dodano usunięcie zawartości folderu Prefetch, który może zawierać stare dane przyspieszające uruchamianie aplikacji. - Operacja na koszu oparta na zmiennej %SystemDrive%, co zwiększa kompatybilność niezależnie od konfiguracji systemowej. - Skrypt usuwa tylko pliki instalacyjne .exe oraz .msi, co zapobiega przypadkowemu usunięciu innych ważnych plików z folderu Pobrane. - Poprawione zarządzanie uprawnieniami w celu usunięcia Windows.old: - Polecenie icacls nadaje pełne uprawnienia użytkownikowi do folderu Windows.old, co jest wymagane przed jego usunięciem. - Wyłączenie usług systemowych związanych z Windows Update (wuauserv), Background Intelligent Transfer Service (bits) oraz Windows Modules Installer (trustedinstaller), które mogą blokować usuwanie folderu Windows.old. - Skrypt weryfikuje, czy folder został rzeczywiście usunięty, i informuje użytkownika o wyniku. - W przypadku nieudanego nadania uprawnień lub innych problemów z dostępem, skrypt przechodzi do etykiety :skip_windows_old i pomija dalsze kroki dla Windows.old. - Dodano sprawdzenie wyniku operacji (%errorlevel%) dla poszczególnych czynności, co pozwala na lepsze monitorowanie powodzenia lub błędów. - Czyszczenie folderów TEMP innych użytkowników odbywa się przy jednoczesnym pominięciu folderu bieżącego użytkownika. - Poprawiono usunięcie zawartości pamięci podręcznej miniatur, pulpitu, plików DLL i ikon, co może poprawić wydajność systemu na starszym sprzęcie. - Poprawiono usunięcie plików logów z folderu %SystemRoot%\Logs dla poprawy przejrzystości i zwolnienia miejsca. - Usuwanie pustych folderów z ProgramFiles i ProgramFiles(x86): - Operacja rd /s /q w połączeniu z dir /b /a-d dokładnie sprawdza, czy folder jest pusty, zanim zostanie usunięty. - Dodano sprawdzanie, czy folder został pomyślnie usunięty, oraz komunikaty o sukcesie lub błędzie operacji. - Każda operacja jest zakończona jasnym komunikatem informującym o wyniku próby usunięcia folderu. Punkt 7: - Użycie polecenia powercfg /list z filtrami w findstr pozwala dynamicznie przypisywać GUID dla dostępnych planów zasilania (High Performance, Balanced, Power Saver). - Dodano mechanizm obsługi nieprawidłowych wyborów użytkownika. Skrypt informuje, jeśli wprowadzona wartość nie jest poprawna (np. nie jest liczbą 1, 2 lub 3). - Wyraźne komunikaty przed i po ustawieniu planu zasilania ułatwiają zrozumienie, jaka operacja została wykonana. Punkt 8: - Skrypt dynamicznie usuwa większość preinstalowanych aplikacji takich jak Office, ToDo, Maps, Solitaire, Candy Crush i inne. Wykorzystuje w tym celu DISM /Remove-ProvisionedAppxPackage. - Lista aplikacji jest przetwarzana w pętli, co zmniejsza redundancję w kodzie. - Odpięcie aplikacji z przypiętych na pasku zadań i menu Start - Proces został zoptymalizowany przy użyciu PowerShell i poprawionych metod, zapewniając niezawodne działanie. - Uproszczone instrukcje PowerShell - Zastosowano bardziej efektywne komendy do usuwania aplikacji i przypiętych elementów. Punkt 9: - Skrypt sprawdza, czy plik DXSETUP.exe istnieje, zanim rozpocznie instalację. Jeśli plik nie zostanie znaleziony, użytkownik otrzyma jasną informację o problemie. - Polecenie start /wait zapewnia, że proces instalacji DirectX zostanie zakończony przed kontynuowaniem skryptu. - Po instalacji sprawdzany jest kod błędu (%errorlevel%). W przypadku sukcesu wyświetla się stosowny komunikat, a w razie niepowodzenia użytkownik jest informowany o błędzie. - Każda operacja jest zakończona przejrzystym komunikatem o sukcesie, aby użytkownik mógł łatwo zrozumieć, co zostało wykonane, a także by ułatwić śledzenie działania skryptu. JanKo66 lubi to Cytuj
stens Opublikowano 25 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2025 Uruchomiłem to "cudo" no i stanęło na "wyłączenie kompresji dysku" i tak sobie stoi już godzinę. Niedoróbka.!!!! Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 25 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2025 Ja nie miałem takich problemów gdy przeniosłem cały katalog TuningWin11(wowo89) z dysku D na dysk C jeśli był na D różne cuda mi wypisywał na czerwono lub nie znalazł katalogu lub pliku DXSETUP.exe choć był tam w katalogu. Po zastosowaniu czuć różnice. System [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Lenovo i3 8130U 8 generacja RAM 12GB DDR4 Dysk SSD SSDPR-CX400-256-G2 Na tym idzie odczuć różnice po zastosowaniu skryptu choć laptop nie najmłodszy ale do internetu starcza. Cytuj
wowo89 Opublikowano 25 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2025 3 hours ago, stens said: Uruchomiłem to "cudo" no i stanęło na "wyłączenie kompresji dysku" i tak sobie stoi już godzinę. Niedoróbka.!!!! podrzuć jakiś zrzut ekranu, jak wygląda to - może pomoże mi w znalezieniu błędu. Jak odpaliłeś, czy przez prawoklik i uruchom jako administrator? czy po prostu podwójny klik ja odpalam na kompach zawsze z Pendrive (z reguły dysk E/F ) i działa bez problemu, na VM-kach testuję zawsze na dysku systemowym tak BTW jeszcze - masz czystego 24H2 czy jakąś modyfikację systemu? skrypt piszę pod czyste systemy M$ a nie pod mody, na modach może różnie działać - nigdy nie testowałem 1 hour ago, Dziadek13 said: Ja nie miałem takich problemów gdy przeniosłem cały katalog TuningWin11(wowo89) z dysku D na dysk C jeśli był na D różne cuda mi wypisywał na czerwono lub nie znalazł katalogu lub pliku DXSETUP.exe choć był tam w katalogu. Po zastosowaniu czuć różnice. System [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Lenovo i3 8130U 8 generacja RAM 12GB DDR4 Dysk SSD SSDPR-CX400-256-G2 Na tym idzie odczuć różnice po zastosowaniu skryptu choć laptop nie najmłodszy ale do internetu starcza. cieszę się przy okazji, jak natrafiasz na takie błędy, zrób proszę zrzut ekranu i wrzuć na forum, jak widzę jakie są błędy mogę na przyszłość jakoś to naprawić, nie mam w domu każdej możliwej konfiguracji sprzętowej do testowania skryptu, z reguły test jest na 4-6kompach plus wirtualki Cytuj
stens Opublikowano 25 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2025 2 minuty temu, wowo89 napisał(a): podrzuć jakiś zrzut ekranu, jak wygląda to Jak przeniosłem katalog na C to przeszedł po 2 minutach dalej. Cytuj
wowo89 Opublikowano 25 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2025 ok, przyjrzę się tematowi Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 25 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2025 Zauważyłem że mając system win 10 na tym lenovo i przyszła aktualizacja win 11 która zaktualizowała do win 11 było to jeszcze przed zastosowaniem skryptu po zastosowaniu skryptu katalog na C wszystko jest ok, ale nam drugi laptop DELL 3590 i5 32 ram dysk m2 vnme 8 generacja z orgianlnie wgrany win 11 24H2 i tu już ma problemy. 1. 6 czyszczenie dysku znika cmd skrypt wyłączony muszę go na nowo załączyć. 2. 8 usuwanie aplikacji preinstalowanych na foto widać co i gdzie. 3. I coś jeszcze z kopią zapasową. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
wowo89 Opublikowano 25 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2025 nie ma problemu odnośnie tych usług, skoro nie są u Ciebie zainstalowane to nie jest w stanie ich włączyć, nadawanie uprawnień administratora wywala błąd jeśli już Twój użytkownik jest administratorem - też w pełni normalne i nie ma się co przejmować na czerwono wywala błąd jeśli próbuje odpiąć aplikację której nie ma już w systemie, lub została usunięta/odpięta wcześniej - też całkiem normalne i nie ma się co tym przejmować przy czyszczeniu dysku coś w ogóle pokazuje czy całkowicie od razu wyłącza skrypt? Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 26 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2025 19 godzin temu, wowo89 napisał(a): przy czyszczeniu dysku coś w ogóle pokazuje czy całkowicie od razu wyłącza skrypt? Przy punkcie 6 pisze że następuje czyszczenie i znika, trzeba go na nowo uruchomić i jest tak za każdym razem czy uruchomie w trybie administratora czy nie. Przy puncie 4 wszystko jest ok. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
kvbulwg Opublikowano 4 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2025 warto to użyć na mocnym pc? wowo89 lubi to Cytuj
wowo89 Opublikowano 14 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 On 6/4/2025 at 5:43 PM, kvbulwg said: warto to użyć na mocnym pc? co masz na myśli mówiąc mocny PC? dla niektórych mocny PC to Ryzen 5 7500 z 16gb RAMu i kartą RTX3060 12gb a dla innych już coś z najnowszych generacji On 5/26/2025 at 1:51 PM, Dziadek13 said: Przy punkcie 6 pisze że następuje czyszczenie i znika, trzeba go na nowo uruchomić i jest tak za każdym razem czy uruchomie w trybie administratora czy nie. Przy puncie 4 wszystko jest ok. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pracuję już nad poprawką Cytuj
kvbulwg Opublikowano 1 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2025 W dniu 14.06.2025 o 22:26, wowo89 napisał(a): co masz na myśli mówiąc mocny PC? dla niektórych mocny PC to Ryzen 5 7500 z 16gb RAMu i kartą RTX3060 12gb a dla innych już coś z najnowszych generacji pracuję już nad poprawką 9070xt Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi