Jump to content

Problem z instalacja win 10

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich, moj problem zawiódł mnie na To forum, nie wiem czy w dobrym dziale ale mianowicie,

Modernizuje kompa, kupilem ostatnio po pieniadzach dysk ssd 250 goodram, wszystko ladnie poskladalem blablabla.... Przy instalacji sys windows 10 wyskakuje komunikat ze nie mozna sformatowac dysku blad 00costam:) schift +f10 diskpart czyszczenie itd nic, po odswiezeniu pokazuje czysta partycje, klikam imstaluj a tam dalej z 256 61GB pokazuje zajete. Na innym kompie nie mozna sformatowac dysku, sa tam pliki windows i windows old. Przeczytalem multum poradnikow i przetestowalem rozwiazania i dalej nic, nawet programy do formatowania niby formatuja po zakonczeniu dalej to samo, czyli dysk z plikami windows i windows old. Mysle ze w miare sensownie opisalem problem, nie jestem z pecjalista z dziedzinu informatyki dopiero sie ucze. Za bledy przepraszam i prosze o rady. Pozdrawiam

Posted

Pierwszy raz słyszę o takich cudach. W ogóle wiesz, jaki typ partycji masz założony (MBR czy GPT)? Bo tu może być problem. Wyzeruj ten dysk  programem HDD LLF i wtedy spróbuj zainstalować system, ale musisz wcześniej wybrać, czy będziesz instalował system w trybie Legacy na MBR, czy w trybie UEFI na GPT. Do konwersji dysku można użyć diskpart'a.

Posted

Partycja GPT była, dziekuje za zainteresowanie i odpowiedzi, dzisiaj bylem w serwisie komp., okazalo sie ze to byla wina dysku, i ponoc dosc powszechny problem oraz efekt uszkodzenia ssd. Jeszcze raz dzieki, pozdrawiam. Temat zamkniety.

Posted

Uwalony firmware. Pewnie kupięś CL. Częsty przypadek i dlatego po pieniądzach.

Badziewnych dysków SSD się raczej nie kupuje używanych, nawet po pieniądzach.