szdr121 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 mam problem z kupionym wczoraj laptopem. po zainstalowaniu aktualizacji windows w ogole sie nie uruchamia, jest czarny ekran a na środku kursor, który wskazuje na to, że system jest 'zajęty'. każda próba pomocy jest na wagę złota. Cytuj
mrFreeze Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Może troszkę więcej szczegółów głównie model laptopa. Cytuj
szdr121 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 acer vn7-591g, system na dysku ssdedit: udało mi sie wejsc do trybu awaryjnego, lecz na ekranie pojawiły się dziwne "krzaczki" zamiast napisów i czarny ekran zamiast pulpitu Cytuj
mrFreeze Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Uruchom system na nowo i spróbuj ALT+F10 oczywiście zadziała jak masz partycję recovery czy może sam wgrywałeś system? Cytuj
szdr121 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Uruchom system na nowo i spróbuj ALT+F10 oczywiście zadziała jak masz partycję recovery czy może sam wgrywałeś system? działa, właśnie tak próbowałem wejsc do trybu awaryjnego i pojawił się problem, który opisałem powyżej. nie działa opcja odświeżenia systemu, naprawa podczas uruchamiania również edit: po chwili komputer się włączył, ale pokazuje ekran restartowania, z tym, że zamiast polskich napisów są 'krzaczki' edit2: wyskakuje ekran powitalny z krzaczkami, moge wpisac haslo do logowania, ale odrzuca mi je z jakimś błędem i znowu to samo, za chwilę wstawie zdjęcia Cytuj
mrFreeze Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Masz jak na filmie rozumiem druga opcja też nie przynosi efektu? Cytuj
szdr121 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 tej opcji jeszcze nie próbowałem. czy nie ma jakiejś innej możliwości? bo rozumiem, że stracę wszystkie dane na nosniku ssd, a tam mam parę ważnych projektów. Cytuj
mrFreeze Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Masz stacjonarkę to podepnij tego ssd-ka zgraj ważne dane i wtedy zrób pełen format. Tak dla ścisłości ważne dane zawsze przechowuj na drugiej partycji (nie systemowej) lub na innym dysku. Cytuj
szdr121 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 i tu jest kolejny problem, ponieważ dysk ssd jest na złączu m.2. no nic, trudno się mówi. z dysku hdd nie strace danych? Cytuj
mrFreeze Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Hmm czekaj coś wymyślimy jakiś live zbootuj i zgraj dane. Ściągnij np. Hiren Boot Cd tam jest windows xp mini. Oczywiście prawdopodobnie będzie potrzeba zmiany opcji bootowania w biosie wyłączenia secure boot itp. Cytuj
szdr121 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 też o tym przez chwilę myślałem. jutro rano spróbuję tak zrobić. dzięki za pomoc, jak napotkam jeszcze jakieś problemy to będę tutaj pisał Cytuj
razor1995 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Spróbuj użyć opcji naprawy systemu z instalacyjnej płyty DVD. Jak nie pomorze, to wykonaj tzw. instalację nakładkową - uaktualnienie z Windows 8.1 do Windows 8.1 - pliki systemowe zostaną zastąpione, ale danych nie stracisz. Cytuj
szdr121 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 zgrałem hiren's boot na usb, wyłączyłem secure boot w uefi, ale laptop pendriva nie widzi. na ustawieniu 'legacy' pendrive jest widoczny ale nie bootuje. nie wiem czy robię coś źle, ale skończyły mi się pomysły @upnie posiadam płyty instalacyjnej Win. co gorsza, laptop nie ma napędu dvd/cd. mogę co prawda ściągnąć narzędzie od microsoftu, ale myślałem że hiren zadziała Cytuj
slawektor Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 Z strony Acera piszą że mają problem przy uruchamianiu recovery: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zobacz czy Masz włączone w biosie: Z instrukcji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
szdr121 Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 Spróbuj użyć opcji naprawy systemu z instalacyjnej płyty DVD. Jak nie pomorze, to wykonaj tzw. instalację nakładkową - uaktualnienie z Windows 8.1 do Windows 8.1 - pliki systemowe zostaną zastąpione, ale danych nie stracisz. naprawa i uaktualnienie z nośnika nie działają, instalator każe mi to zrobić z poziomu windowsa, ale nie mam jak bo system się nie uruchamia. Hiren z tego co wyczytałem odpada, ponieważ nie za bardzo dogaduje się z UEFI. Chyba jedyne wyjście to utrata danych z ssd i zrobienie kompletnego przywracania do poczatkowego stanu systemu. Z strony Acera piszą że mają problem przy uruchamianiu recovery: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zobacz czy Masz włączone w biosie: Mam to wszystko włączone i chyba nie będę miał problemu z kompletnym przywróceniem, po prostu jeszcze tego nie uskuteczniłem w nadziei, że może jest jakiś sposób działania bez utraty danych. Ale teraz już raczej to zrobię, trudno, nauczę się wreszcie robić kopie zapasowe danych Cytuj
Pitreq Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2015 Próbowałeś może zbootować jakąkolwiek dystrybucję Linuxa z USB? Nowsze buildy bez problemu radzą sobie z UEFI. Cytuj
Jakub Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2015 Miałem podobny problem. W internecie zamówiłem przejściówkę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Ponieważ mam dwa dyski stacjonarne na jednym ueffi bootuje więc podpiąłem dysk i zgrałem wszystko. Programem windows key vievier odczytałem klucz zaszyty w biosie. Zapisałem sobie. Pobrałem iso z lipca zrobiłem bootowalny dysk rufusem w trybie GPT dla bios z uefi w tedy system leci. Miałem też taki problem że na dysku z MBR schematem partycjonowania nie widział mi dysku z GPT. GPT to nowszy mbr ale większość i tak jedzie na MBR. mimo że zaleca się GPT dla dysków SSD. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi