Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z kupionym wczoraj laptopem. po zainstalowaniu aktualizacji windows w ogole sie nie uruchamia, jest czarny ekran a na środku kursor, który wskazuje na to, że system jest 'zajęty'. każda próba pomocy jest na wagę złota.

Opublikowano

Uruchom system na nowo i spróbuj ALT+F10 oczywiście zadziała jak masz partycję recovery czy może sam wgrywałeś system?

działa, właśnie tak próbowałem wejsc do trybu awaryjnego i pojawił się problem, który opisałem powyżej. nie działa opcja odświeżenia systemu, naprawa podczas uruchamiania również

edit:

po chwili komputer się włączył, ale pokazuje ekran restartowania, z tym, że zamiast polskich napisów są 'krzaczki'

edit2:

wyskakuje ekran powitalny z krzaczkami, moge wpisac haslo do logowania, ale odrzuca mi je z jakimś błędem i znowu to samo, za chwilę wstawie zdjęcia

Opublikowano

Hmm czekaj coś wymyślimy jakiś live zbootuj i zgraj dane. Ściągnij np. Hiren Boot Cd tam jest windows xp mini. Oczywiście prawdopodobnie będzie potrzeba zmiany opcji bootowania w biosie wyłączenia secure boot itp.

Opublikowano

Spróbuj użyć opcji naprawy systemu z instalacyjnej płyty DVD. Jak nie pomorze, to wykonaj tzw. instalację nakładkową - uaktualnienie z Windows 8.1 do Windows 8.1 - pliki systemowe zostaną zastąpione, ale danych nie stracisz.

Opublikowano

zgrałem hiren's boot na usb, wyłączyłem secure boot w uefi, ale laptop pendriva nie widzi. na ustawieniu 'legacy' pendrive jest widoczny ale nie bootuje. nie wiem czy robię coś źle, ale skończyły mi się pomysły

@up

nie posiadam płyty instalacyjnej Win. co gorsza, laptop nie ma napędu dvd/cd. mogę co prawda ściągnąć narzędzie od microsoftu, ale myślałem że hiren zadziała

Opublikowano

Z strony Acera piszą że mają problem przy uruchamianiu recovery: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zobacz czy Masz włączone w biosie:

4452610Zrzut_ekranu__2_.png

Z instrukcji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

9968417Zrzut_ekranu__3_.png

Opublikowano

Spróbuj użyć opcji naprawy systemu z instalacyjnej płyty DVD. Jak nie pomorze, to wykonaj tzw. instalację nakładkową - uaktualnienie z Windows 8.1 do Windows 8.1 - pliki systemowe zostaną zastąpione, ale danych nie stracisz.

naprawa i uaktualnienie z nośnika nie działają, instalator każe mi to zrobić z poziomu windowsa, ale nie mam jak bo system się nie uruchamia. Hiren z tego co wyczytałem odpada, ponieważ nie za bardzo dogaduje się z UEFI. Chyba jedyne wyjście to utrata danych z ssd i zrobienie kompletnego przywracania do poczatkowego stanu systemu.

Z strony Acera piszą że mają problem przy uruchamianiu recovery: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zobacz czy Masz włączone w biosie:

Mam to wszystko włączone i chyba nie będę miał problemu z kompletnym przywróceniem, po prostu jeszcze tego nie uskuteczniłem w nadziei, że może jest jakiś sposób działania bez utraty danych. Ale teraz już raczej to zrobię, trudno, nauczę się wreszcie robić kopie zapasowe danych :P

Opublikowano

Miałem podobny problem.  W internecie zamówiłem przejściówkę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

Ponieważ mam dwa dyski stacjonarne na jednym ueffi bootuje więc podpiąłem dysk i zgrałem wszystko. Programem windows key vievier odczytałem klucz zaszyty w biosie.

Zapisałem sobie. Pobrałem iso z lipca  zrobiłem bootowalny dysk rufusem w trybie GPT dla bios z uefi w tedy system leci.

Miałem też taki problem że na dysku z MBR schematem partycjonowania nie widział mi dysku z GPT.   :)

:)

GPT to nowszy mbr ale większość i tak jedzie na MBR. mimo że zaleca się GPT dla dysków SSD.

:)