berthold61 Posted July 24 Report Share Posted July 24 Panowie jaka przyczyna moe by e podczas instalacji linux mint on nie wstaje tylko szuka sieci , kada inna dystrybucja po instalce rusza ,antix,mxlinux,depin, tylko problem z linux mint i dziesity raz i to samo ,w biosie zmieniam z ahci na ide czy cakiem na uefi nic zero , live dziaa a z dysku ni uja . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 24 Author Report Share Posted July 24 13 godzin temu, berthold61 napisał(a): Panowie jaka przyczyna moe by e podczas instalacji linux mint on nie wstaje tylko szuka sieci , kada inna dystrybucja po instalce rusza ,antix,mxlinux,depin, tylko problem z linux mint i dziesity raz i to samo ,w biosie zmieniam z ahci na ide czy cakiem na uefi nic zero , live dziaa a z dysku ni uja . No nie da się dziada tzn linux mint tak zainstalować aby potem działał owszem jako live działa a instalka też gładko idzie ale cuż z tego że 3 wersje mate cinamon i xfc i ani jeden nie wstaje , teraz siedzę na depin ale chyba z 6 distro normalnie się instaluje i działa a to niby najlepsze mint okazuje się jakimś problemem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walterM Posted July 26 Report Share Posted July 26 ? ^ botGPT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 26 Author Report Share Posted July 26 2 godziny temu, walterM napisał(a): ? ^ botGPT Wszystkie możliwe ustawienia w biosie zmieniane , tylko mint ma ten problem a każde inne distro normalnie startuje ,live odpala potem instalka normalnie idzie a po restarcie szuka sieci . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted July 26 Report Share Posted July 26 [Moja sugestia] - @berthold61 Próbowałeś w takim razie po LAN i Wi-Fi ? - Może oznaczać problem ze sterownikiem moim zdaniem lub indentyfikacją sieci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 26 Author Report Share Posted July 26 1 godzinę temu, Napromieniowany napisał(a): [Moja sugestia] - @berthold61 Próbowałeś w takim razie po LAN i Wi-Fi ? - Może oznaczać problem ze sterownikiem moim zdaniem lub indentyfikacją sieci. Nie próbowałem , a masz na myśli instalację z sieci bezpośrednio ? może to by coś dało , dziś znów z 5 razy próbowałem z rużnymi ustawieniami w biosie i zwykłym dysko tym obrotowym nie SSD i dalej klapa a najgorsze to że każda inna dystrybucja się instaluje i odpala a ta tylko instaluje niby bez problemu ale nie odpala , wszystkie 3 wersje minta kilka razy ściągane aby błąd wykluczyć i chyba odpuszczam bo zaczynam zaniedbywać swoje obowiązki ileż przy durnym kompie można siedzieć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted July 26 Report Share Posted July 26 Cytat A po restarcie szuka sieci . Miałem na myśli "problem z internetem (wyszukaniem sieci)" skoro szuka i nie może znaleźć - stąd moja sugestia. Cytat Próbowałeś w takim razie po LAN i Wi-Fi ? - Może oznaczać problem ze sterownikiem moim zdaniem lub indentyfikacją sieci. Może to Ci w jakimś stopniu ułatwi : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 26 Author Report Share Posted July 26 To nie to nie ma to związku z siecią to raczej ten cały grub skopany chyba ,skoro każdy inny linux idzie tylko ten mint więc dziada odpuszczam bo narazie mam zorina i w sumie dobrze działa a za jakiś czas jeszcze sprawdzę depina podobno też fajne distro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted July 26 Report Share Posted July 26 dziwne mam mint xfce od kilkunastu lat i nie mialem nigdy takiego problemu , napewno masz dobrze zdjete bez bledow ISO ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 26 Author Report Share Posted July 26 44 minuty temu, G77 napisał(a): dziwne mam mint xfce od kilkunastu lat i nie mialem nigdy takiego problemu , napewno masz dobrze zdjete bez bledow ISO ? Też tak myślałem ale 4 razy ściągane a jeden z nich nie robiłem rufusem tylko jakimś linuxowym i on sprawdzał sumy kontrolne więc odpada a i to że inne distra normalnie banglają , coś ten laptop HP może blokować sam już nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted July 27 Report Share Posted July 27 20 godzin temu, berthold61 napisał(a): Też tak myślałem ale 4 razy ściągane a jeden z nich nie robiłem rufusem tylko jakimś linuxowym i on sprawdzał sumy kontrolne więc odpada a i to że inne distra normalnie banglają , coś ten laptop HP może blokować sam już nie wiem. a starsze wersje mint probowales moze zainstalowac ? instalujesz mam rozumiec z usb i live wersji tak , co to za model hp ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 27 Author Report Share Posted July 27 2 godziny temu, G77 napisał(a): a starsze wersje mint probowales moze zainstalowac ? instalujesz mam rozumiec z usb i live wersji tak , co to za model hp ? HP elitebok 8470P próbowałem 20 edge chyba tak to się nazywało startuje z USB jako live i tu wszystko ok ba nawet instalka wydaje się iść jak po maśle z tym że po restarcie nie rusza system tylko te klepsydry się obracają to chyba instalacja sieciowa czy dysku sieciowego szuka uj to wie , jutro powyłączam wszystkie opcje botowania poza USB w biosie może to coś da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manfredi Posted July 27 Report Share Posted July 27 Możesz opisać problem dokładniej? Chyba nie korzystasz z LMDE, tylko zwykłego LM? Używałem różnych dystrybucji bazujących na Ubuntu i wszystkie były mniej więcej takie same - bezproblemowe. Optymalnie gdyby bootować tylko przez "stary" BIOS, bez UEFI, kontroler dysków ustawiony na AHCI lub RAID. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 28 Author Report Share Posted July 28 10 godzin temu, manfredi napisał(a): Możesz opisać problem dokładniej? Chyba nie korzystasz z LMDE, tylko zwykłego LM? Używałem różnych dystrybucji bazujących na Ubuntu i wszystkie były mniej więcej takie same - bezproblemowe. Optymalnie gdyby bootować tylko przez "stary" BIOS, bez UEFI, kontroler dysków ustawiony na AHCI lub RAID. No to tak właśnie miałem ustawiony bios , każde inns distro działa tylko nie mint. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manfredi Posted July 28 Report Share Posted July 28 Jak dokładnie nie działa? Jak powinno działać na danych etapach, a działa inaczej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 28 Author Report Share Posted July 28 57 minut temu, manfredi napisał(a): Jak dokładnie nie działa? Jak powinno działać na danych etapach, a działa inaczej? No przecież dziesiąty raz mówię że po zainstalowaniu systemu i ponownym rozruchu tak jak by nie było systemu i tyle , to dzieje się tylko z linuxmint każda inna dystrybucja czy windows normalnie instaluję i działa a mint ni uja żadne ustawienia biosu nie pomagają . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manfredi Posted July 28 Report Share Posted July 28 Niech się upewnię. Przygotowujesz pendrive z LM korzystając z np. Rufusa. Wybierasz tablicę MBR, nie GPT. Uruchamiasz komputer z tego pendrive'a, nie w UEFI, tylko "po staremu". LM live uruchamia się bezproblemowo. Instalujesz go korzystając z automatycznego partycjonowania. Gdy instalacja dobiega końca, odłączasz pendrive, uruchamiasz komputer ponownie i BIOS wyrzuca błąd o niemożliwym rozruchu, po prostu nie ma żadnego sektora rozruchowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 28 Author Report Share Posted July 28 Dokładnie tak i to dzieje się chyba 30 raz nawet dysk inny dawałem bios na wszelkie sposoby a czy to rufusem pendriv zrobiony czy linuxowym programem nie ma to znaczenia każdy rusza jako live a po zainstalowaniu i ponownym uruchomieniu klapa i to dzieje się tylko i wyłącznie z linux mint każda inna dystrybucja normalnie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manfredi Posted July 28 Report Share Posted July 28 Żadne aktualizacje się nie robią od razu? Instalujesz bez połączenia z Internetem? Jeśli nie to spróbuj z samego obrazu, bez upgrade'u. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 29 Author Report Share Posted July 29 Robię z samego obrazu bez podłączenia internetu ,odpuszczam dziada bo szkoda życia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted July 29 Report Share Posted July 29 W dniu 27.07.2023 o 21:21, berthold61 napisał(a): HP elitebok 8470P próbowałem 20 edge chyba tak to się nazywało startuje z USB jako live i tu wszystko ok ba nawet instalka wydaje się iść jak po maśle z tym że po restarcie nie rusza system tylko te klepsydry się obracają to chyba instalacja sieciowa czy dysku sieciowego szuka uj to wie , jutro powyłączam wszystkie opcje botowania poza USB w biosie może to coś da. 20 edge ? nie wiem co to za wersja , znam ino xfce , mate ,cinamon wszystkie moje instalacje mint czy innych linux po live usb to nigdy nie mialem po restarcie zadnej klepsydry ,albo startowal system albo nie jak cos tam bylo nie tak , wiec dziwny masz problem kurcze felek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted July 30 Author Report Share Posted July 30 No dziwny i to tylko i wyłącznie z linuxmint. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts