Widzior Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2023 Jak w BIOSie mam włączone UEFI + Legacy, to mam na Boot Liście opcje bootowania wszystkich urządzeń w trybie UEFI i Legacy (i są tu do wyboru wszystkie moje dyski MBR). Jak mam włączone tylko UEFI, to mam na Boot Liście opcje bootowania urządzeń tylko w UEFI (i nie mam na niej żadnego z moich trzech dysków do wyboru, bo nie mają GPT). I tak to ma wyglądać. Chcesz system w Legacy? 1 - robisz dysk na MBR, 2 - wypalasz pena na Legacy/MBR/NTFS, 3 - bootujesz pena w trybie Legacy Chcesz system w UEFI? 1 - robisz dysk na GPT, 2 - wypalasz pena na UEFI/GPT/FAT32, 3 - bootujesz pena w trybie UEFI I nie ma cudów, to musi działać. Chyba że masz zeebaną płytę Cytuj
Vendeur Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2023 @Widzior Mam generalnie tak samo. Natomiast z tą różnicą, że w trybie Legacy + UEFI automatycznie ustawiło mi się, że uruchamianie jako Boot #1 to jest UEFI Hard Disk: Windows Boot Manager (Hard Disk Drive BBS, SSD jest jako #1)- i chyba tak zostawię, skoro działa. Po nowej instalce nic się nie zmieniło i dyski w Zarządzaniu Dyskami są nadal zamienione miejscami, najpierw HDD, potem SSD. Nie wiem dlaczego i nie wiem, czy da się to jakoś zmienić... Jeśli nikt nie poradzi, to zostawię, jak jest. Cytuj
Widzior Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2023 Odepnij ten HDD i spróbuj odpalić system z samego SSD. Bo coś mi tu śmierdzi. Co do kolejności dysków, to też mi się pozmieniały w pewnym momencie, nie mam pojęcia czemu, chwilę z tym walczyłem, ale odpuściłem, bo to i tak nic nie zmienia. Ostatnio patrzę i dyski już w dobrej kolejności. Cuda Microsoftu Cytuj
Nieobecny Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2023 16 godzin temu, Vendeur napisał(a): uruchamianie jako Boot #1 to jest UEFI Hard Disk: Windows Boot Manager Czy w tym trybie można zainstalować XP? - nie, a skoro płyta ma oficjalne wsparcie dla XP: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to musi dać się ustawić trwale tryb Legacy. Instrukcja mega uboga. Cytuj
Vendeur Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 No to kolejne jaja. Przecież przerobiłem partycje na MBR, a jednak Loader by DAZ nie obsługuje danej tablicy partycji... No to sprawdziłem ponownie partycje i jednak są GPT... Podczas instalacji Windowsa, może diskpart, musiało dojść do zamiany... System aktywowałem za pomocą EzWindSLIC . Cytuj
Jakub Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 W dniu 28.01.2023 o 23:54, Vendeur napisał(a): Dziękuję. I jak zrobię obraz to mogę to instalować na dysku GPT, czy muszę go przerobić na MBR ? Jeszcze chciałbym podpytać, co sądzisz o tej wersji Jakuba, która też nie ma USB 3.0, a ściągałem ją, bo ma większość najnowszych łatek z 2022 roku : Jeżeli masz kontroler pod USB 3.0 i pendrive pod 3.0 to cały install.wim. Cytuj
Widzior Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 13 godzin temu, Vendeur napisał(a): sprawdziłem ponownie partycje i jednak są GPT Jesteś chyba pierwszym i jedynym uczestnikiem tego forum, który nie może przerobić partycji dysku z GPT na MBR Cytuj
Vendeur Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 5 minut temu, Widzior napisał(a): Jesteś chyba pierwszym i jedynym uczestnikiem tego forum, który nie może przerobić partycji dysku z GPT na MBR Chyba się nie zrozumieliśmy. Partycje przerobiłem, co potwierdzałem. Potem partycje zostały ponownie i bez mojej ingerencji przerobione na GPT podczas instalacji Windowsa... Cytuj
Widzior Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 4 minuty temu, Vendeur napisał(a): Potem partycje zostały ponownie i bez mojej ingerencji przerobione na GPT podczas instalacji Windowsa. Ciekawy przypadek. Nigdy wcześniej nie widziałem, żeby Win7 sam sobie przerobił partycję (założyć na niezainicjowanym dysku oczywiście potrafi). Jak jest inna, niż powinna być, to instalator wyrzuca tabelkę z informacją, co zresztą sam miałeś na początku tego tematu. Ale może ja czegoś nie wiem. Rzadko kiedy windowsa instaluje, moje wytrzymują lata, i zawsze trzymam się rygoru instalacji, więc nigdy problemów nie mam. Cytuj
Vendeur Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 Instalka na PENDRIVE też była na MBR... Nie wiem, ja już nie wnikam. Zostawiam GPT, z tego co czytałem, nie powinno mieć to żadnego wpływu na działanie systemu. Cytuj
Widzior Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 9 minut temu, Vendeur napisał(a): nie powinno mieć to żadnego wpływu na działanie systemu. No raczej nie. Jak działa stabilnie i masz aktywowany, to zostaw. Najbardziej chodziło o prostą aktywację DAZ'em, no i niektórzy mieli problem z instalacją Win7 na GPT, tak jak ty na MBR Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 2 godziny temu, Vendeur napisał(a): Potem partycje zostały ponownie i bez mojej ingerencji przerobione na GPT podczas instalacji Windowsa... Niemożliwe. Gdyby dysk miał założoną partycję MBR, a bios zostałby ustawiony na UEFI, to podczas instalacji systemu wykonanego wg schematu Legacy bios + NTFS + MBR wywali niebieski ekran lub poinformuje o braku partycji/dysku. Zapętliłeś się w błędzie i trwasz przy nim. To nie jest pierwszy i odosobniony przypadek tego typu. Aby wyjść z błędu wystarczy użyć instalki XP z płyty. Tylko prawidłowo ustawiony bios Legacy pozwoli zainstalować system, oczywiście na partycji MBR. Cytuj
Vendeur Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 21 minut temu, wiktorynek napisał(a): Niemożliwe. Gdyby dysk miał założoną partycję MBR, a bios zostałby ustawiony na UEFI, to podczas instalacji systemu wykonanego wg schematu Legacy bios + NTFS + MBR wywali niebieski ekran lub poinformuje o braku partycji/dysku. Zapętliłeś się w błędzie i trwasz przy nim. To nie jest pierwszy i odosobniony przypadek tego typu. Aby wyjść z błędu wystarczy użyć instalki XP z płyty. Tylko prawidłowo ustawiony bios Legacy pozwoli zainstalować system, oczywiście na partycji MBR. Dysk został przerobiony z GPT na MBR za pomocą EaseUS Partition Master i tablica partycji zmieniła się poprawnie. Instalkę na PEN zrobiłem MBR, BIOS ustawiony był Legacy+UEFI, podczas wyboru partycji instalacji użyłem diskpart i wyczyściłem dysk. Po instalacji systemu partycje okazały się GPT. Cytuj
TheStraight Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 Dysk ci się "przerobił" bo odpaliłeś instalkę w UEFI i tak chciałeś instalować innej opcji logicznej nie widzę. DAZ-em z tego co wiem nie aktywujesz systemu na GPT trzeba użyć innego aktywatora do tego przy 7ce. Jak chcesz używać MBR to wgrywaj windowsa bez EFI tylko na samym legacy. Różnica między MBR a GPT jest żadna dla normalnego użytkownika a nawet są w niej plusy bo sektor bootwania masz na oddzielnej partycji co jest przydatne w momencie posiadania kilku systemów w tym Windows / Linux na raz bo instalujesz sobie GRUB-a chociażby na tamtej partycji bootującej i nie musisz kombinować. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 34 minuty temu, Vendeur napisał(a): Dysk został przerobiony z GPT na MBR za pomocą EaseUS Partition Master 34 minuty temu, Vendeur napisał(a): podczas wyboru partycji instalacji użyłem diskpart i wyczyściłem dysk Takiego numeru jeszcze nie widziałem. W jakim celu to zrobiłeś? Diskpart usunął to co wcześniej zrobiłeś. 16 minut temu, TheStraight napisał(a): Dysk ci się "przerobił" bo odpaliłeś instalkę w UEFI i tak chciałeś instalować innej opcji logicznej nie widzę. Dokładnie. Cytuj
Widzior Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 3 godziny temu, Vendeur napisał(a): podczas wyboru partycji instalacji użyłem diskpart i wyczyściłem dysk. No i tu masz swój błąd. Po to wcześniej zrobiłeś MBR za pomocą EaseUS Partition Master, żeby potem to zepsuć. Clean w Diskpart zdjął ci partycje i instalator założył swoje. Na dodatek pendrive musiał być odpalony w trybie UEFI, skoro założył GPT. Nie ma innej opcji. Cytuj
kris85 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Witam chciałbym się lekko podpiąć pod ten wątek jeżeli można Mądrę głowy mam do was 3 Prośby 1. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć łopatologicznie jak zainstalować 2 Systemy na jednym dysku SSD Win 7 i Win 10. Walczę z tym od jakiegoś czasu za każdym razem wyskakuje że dysk nie może być mbr albo Uefi zależy od której wersji systemu zacznę. Jakiś dłuższy czas temu udało mi się zainstalować 2 systemy ale jak mi to wyszło tego nie pamiętam. W tamtym tygodniu udało mi się zainstalować oba systemy na GPT ale aktywacja 7 by Diaz jest nie możliwa czego nie wiedziałem i znowu jestem w punkcie wyjścia ;( 2. Jeżeli już udałoby się zainstalować oba systemy to czy możecie mi powiedzieć dlaczego w czasie wyboru systemu jeżeli pierwszym był Win 10 pojawia się Boot menadżer, to system płynnie się uruchomia jeżeli wybiorę Win 7 to Pc się z resetuje i odpali 7, da się to jakoś obejść inaczej niż najpierw instalacja 7 a później 10 ? 3. Trochę Podobnie jak 2 Pytanie z tym że mam Podłączone Monitor i Telewizor jeżeli jest nowy Boot Menadżer to system odpala się na 2 Ekranach a stary z 7 tylko na Monitorze pomimo że mam z klonowane ekrany Płyta leciwa ale działa P8p67-m Rev 3.0 I5 2500k 3.3 -4.8 Cytuj
Vendeur Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 Wiesz co, tego słowotoku powyżej nie da się czytać... Nie słyszałeś o interpunkcji w podstawówce? Czy ominąłeś szkołę? Odniosę się tylko do jednego: Cytat na GPT ale aktywacja 7 by Diaz jest nie możliwa Pisałem powyżej, że Win 7 aktywowałem bez problemu za pomocą EzWindSLIC . Wszelkie informacje są w tym wątku i na forum. kris85 lubi to Cytuj
kris85 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 2 godziny temu, Vendeur napisał(a): Wiesz co, tego słowotoku powyżej nie da się czytać... Nie słyszałeś o interpunkcji w podstawówce? Czy ominąłeś szkołę? Odniosę się tylko do jednego: Pisałem powyżej, że Win 7 aktywowałem bez problemu za pomocą EzWindSLIC . Wszelkie informacje są w tym wątku i na forum. Tak Tak wiem. Pytanie jest co z aktualizacjami WU dzięki tej metodzie ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2023 12 godzin temu, kris85 napisał(a): Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć łopatologicznie jak zainstalować 2 Systemy na jednym dysku SSD Win 7 i Win 10. Najlepiej, najprościej i najpewniej: 1. Bios ustawiasz w tryb Legacy i wyłączasz Secure Boot (wziął pod uwagę P67 + i5-2500K) 2. Dysk wstępnie dzielisz na 2 partycje (na Win 7 i Win 10) lub podczas instalacji pierwszego systemu - musi być wyzerowany, aby przypadkiem nie zostały tablice partycji GPT. Zerowanie np. za pomocą Diskpart (doczytasz w internecie jak to zrobić i jakie komendy wpisać) podczas instalacji lub wcześniej np. za pomocą HDD Low Level Format Tool. W obydwu przypadkach wystarczy szybkie zerowanie. Partycje oczywiscie MBR jeśli wstępnie dzielisz. 3. Bootowalny pendrive wykonany wg schematu Bios (UEFI-CSM) + MBR + NTFS. 4. Najpierw instalujesz Win 7, a potem Win 10. Zawsze instalujesz od najstarszego ssytemu do najnowszego. Nie aktywuj Win 7 przed zainstalowaniem Win 10, bo aktywacja wyleci. 5. W zaawansowanych ustawieniach uruchamiania wybierasz domyślny system, który będzie startował jako pierwszy. 6. Gotowe. Masz 2 systemy zainstalowane w trybie MBR. kris85 lubi to Cytuj
kris85 Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 W dniu 2.03.2023 o 22:01, wiktorynek napisał(a): Najlepiej, najprościej i najpewniej: 1. Bios ustawiasz w tryb Legacy i wyłączasz Secure Boot (wziął pod uwagę P67 + i5-2500K) 2. Dysk wstępnie dzielisz na 2 partycje (na Win 7 i Win 10) lub podczas instalacji pierwszego systemu - musi być wyzerowany, aby przypadkiem nie zostały tablice partycji GPT. Zerowanie np. za pomocą Diskpart (doczytasz w internecie jak to zrobić i jakie komendy wpisać) podczas instalacji lub wcześniej np. za pomocą HDD Low Level Format Tool. W obydwu przypadkach wystarczy szybkie zerowanie. Partycje oczywiscie MBR jeśli wstępnie dzielisz. 3. Bootowalny pendrive wykonany wg schematu Bios (UEFI-CSM) + MBR + NTFS. 4. Najpierw instalujesz Win 7, a potem Win 10. Zawsze instalujesz od najstarszego ssytemu do najnowszego. Nie aktywuj Win 7 przed zainstalowaniem Win 10, bo aktywacja wyleci. 5. W zaawansowanych ustawieniach uruchamiania wybierasz domyślny system, który będzie startował jako pierwszy. 6. Gotowe. Masz 2 systemy zainstalowane w trybie MBR. Dzięki za Tutorial ale nie do końca rozumiem Pt.3,do tej pory robiłem Bootowalnego Pena Win 7 przez Rufusa a tam nie ma takich opcji to znaczy że przez rufusa tego nie zrobię + rozumiem że pen ma być Ntfs nie Fat32 ? Cytuj
Vendeur Opublikowano 7 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 Jak to przez Rufusa nie zrobisz? Przecież masz w nim możliwość wybrania typu partycji (GPT/MBR) i systemu plików. Cytuj
kris85 Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 19 minut temu, Vendeur napisał(a): Jak to przez Rufusa nie zrobisz? Przecież masz w nim możliwość wybrania typu partycji (GPT/MBR) i systemu plików. Ok. Własnie o to mi chodziło bo napisałeś : "Bootowalny pendrive wykonany wg schematu Bios (UEFI-CSM) + MBR + NTFS i to źle zrozumiałem Czyli mam wybrać w Rufusie Mbr dla systemów Bios lub Uefi + format,system NTFS ? Powiedz mi jeszcze czy to faktycznie ma znaczenie który system Pierwszy będzie zainstalowany pytam bo w innym temacie @Widzior napisał : "Na MBR trzymając się tej zasady, zawsze się udawało, więc nie wiem co ty masz za burdel na dysku, że nie działa.Chcąc mieć dwa różne systemy na jednym dysku musimy pamiętać, że każdy ma inny bootloader. Aby wyświetlało się menu wyboru systemów podczas startu musimy wykorzystać nowszy loader, który jest także kompatybilny wstecz i pozwala dodać do menu starsze wersje Windows. W drugą stronę to nie zadziała. Ogólna zasada brzmi: najpierw instalujemy starszy system, potem nowszy. Windows 10 automatycznie wykryje starszą wersję na dysku i utworzy menu z wyborem systemu do uruchomienia" A ty piszesz że najpierw Starszy system pierwszy wiec ? Ogólnie jakiś czas temu udało mi się zainstalować 2 systemy mbr, najpierw zrobiłem to tak jak napisał Widzior ale była lekka irytacja że przy nowym boocie i wybraniu Win7 Pc się tak jakby resetował (logo biosu itd) i dopiero uruchamiał się Win 7 więc zrobiłem na odwrót czyli tak jak ty piszesz najpierw 7 i tutaj przechodzenie z systemu było płynne bez resetowania Zachciało mi się mieć nowszy obraz iso (tak sądziłem) i od tamtej pory mam problem bo nie pamiętam co wybrałem w rufusie,a może działało bo miałem dysk ustawiony na dysk 1 a nie 0, nie wiem czy to coś zmienia ? Cytuj
tadziu123 Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 15 minut temu, kris85 napisał(a): Czyli mam wybrać w Rufusie Mbr dla systemów Bios lub Uefi + format,system NTFS Ustaw rufusa jak w poradniku , oglądaj od 2min [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A kolejność instalacji ma znaczenie , instaluj od 7 do 10 Cytuj
kris85 Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 5 minut temu, tadziu123 napisał(a): Ustaw rufusa jak w poradniku , oglądaj od 2min [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A kolejność instalacji ma znaczenie , instaluj od 7 do 10 Widziałem ten filmik ale to jest do Win 10 a nie 7, ja Pena z 10 robię za pomocą MediaCreationTool22H2 wiec hmm Cytuj
Vendeur Opublikowano 7 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 1 minutę temu, kris85 napisał(a): Widziałem ten filmik ale to jest do Win 10 a nie 7, ja Pena z 10 robię za pomocą MediaCreationTool22H2 wiec hmm O matko. A jakby on tam napisał Win 95, to też byś stwierdził, że nieprawidłowy filmik? Przecież tu chodzi o zasadę działania Rufusa. Po prostu w nim ustawiasz co potrzebujesz i nagrywasz właściwy obraz, tyle. tadziu123 lubi to Cytuj
kris85 Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 5 minut temu, Vendeur napisał(a): O matko. A jakby on tam napisał Win 95, to też byś stwierdził, że nieprawidłowy filmik? Przecież tu chodzi o zasadę działania Rufusa. Po prostu w nim ustawiasz co potrzebujesz i nagrywasz właściwy obraz, tyle. Nie nie chodzi o to, robiłem tak jak na video i nie działało,pewnie dlatego że tak jak pisałeś muszę zrobić zerowanie dysku i przestawić na Ntfs bo wybierało mi Fat32 w rufusie i nie robiłem zerowania nigdy Tak samo nie przypominam sobie żeby zmieniał w biosie na legacy itd jedyne co zmieniałem w biosie to co ma pierwsze bootować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi