Jump to content

Problemy z instalacją Win 7 - MBR / GPT / diskpart / kolejność dysków / BIOS

Vendeur

Recommended Posts

Cześć, próbuję zainstalować system z tego tematu, PRO. Podczas kończenia instalacji wywala mi BSOD, jak poniżej. Instalka na SSD, przerabiałem z MBR na GPT. Po konwersji pojawiła się jakaś partycja 300 MB, pozostała też stara systemowa 100 MB. Myślałem, że to jest problem, więc pousuwałem wszystkie partycje, ale nic nie pomaga, nadal wywala BSOD :(. Kilka godzin już zmarnowałem i nic nie rozumiem. Win 7 instalowałem wiele razy i zawsze bez problemów....

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

9 minut temu, Widzior napisał(a):

I po co, jak chciałeś instalować Win7? Sami sobie tworzycie problemy. A dysk to zwykły SATA czy może m.2 nvme?

SATA

Ale nie mogłem zainstalować na MBR, bo pojawiał się komunikat, że się nie da, bo ma być GPT. 2 różne obrazy próbowałem, stąd oraz z Exsite.pl i w obu to samo. No to przerobiłem na GPT i wtedy dopiero poszła instalacja, ale wywala ją na końcu. Szlag mnie już trafia.

11 minut temu, Vendeur napisał(a):

Intel i5-3470

I chyba tu jest winny. Ja nie jestem w temacie, ale pamiętam kolega @wiktorynekwielokrotnie pisał, że nowe sterowniki USB 3.0 sypią BSODem na 3gen, bo tam muszą być inne. Niestety ID jest to samo co nowych, stąd kolizja. Nie ładujcie się w obrazy Win7 ze zintegrowanymi sterownikami pod USB i NVMe jak macie stary sprzęt. Milion razy było pisane. Specjalnie na wiktorynku wręcz wymusiłem, żeby zrobił 2 wersje - bez sterów (tylko aktualizacje) i ze sterami. Tu masz temat (interesuje cię wersja podstawowa, bez sterów):

Dziękuję.

I jak zrobię obraz to mogę to instalować na dysku GPT, czy muszę go przerobić na MBR ?

Jeszcze chciałbym podpytać, co sądzisz o tej wersji Jakuba, która też nie ma USB 3.0, a ściągałem ją, bo ma większość najnowszych łatek z 2022 roku : 

15 godzin temu, Vendeur napisał(a):

I jak zrobię obraz to mogę to instalować na dysku GPT, czy muszę go przerobić na MBR ?

Tego nie wiem, ja instaluję zawsze na MBR. Jak już masz GPT, to możesz sprawdzić, jak ci nie szkoda zapisywać komórki na SSD'ku :E Ale ja bym polecał zmienić na MBR pod Win7. Na modach Jakuba się nie znam, nigdy nie używałem.

12 minut temu, Widzior napisał(a):

Tego nie wiem, ja instaluję zawsze na MBR. Jak już mam GPT, to możesz sprawdzić, jak ci nie szkoda zapisywać komórki na SSD'ku :E Ale ja bym polecał zmienić na MBR pod Win7. Na modach Jakuba się nie znam, nigdy nie używałem.

Jak mogę zmienić na MBR z poziomu Pendrive? Nie mam możliwości podłączenia dysku z PC do innego komputera... :(

Obraz w Rufus zrobić w MBR jak rozumiem?

Jak aktywować potem Windows? Ściągnąć Windows Loader v2.2.2 by Daz  ?

PS. Wcześniej miałem monit, jak poniżej, rozumiałem to jako UEFI z płyty głównej i wymóg GPT przez to...

Ten standardowy obraz zainstalował się. Pomimo tego, że zrobiłem to jako bootowalny pen MBR na dysku GPT (chyba, że tu się coś zmieniło przy usuwaniu partycji). Windows działa.

Dziękuję za pomoc :)

Jeszcze tylko pozostaje mi kwestia jak go aktywować i w zależności od sposobu, czy mogę korzystać z aktualizacji (czy mogę zaktulizować teraz, zanim np, aktywuję jakimś Win Loaderem, a potem już nie)?

Oraz czy potrzebuję instalować coś z tych dodatków ( w szczególności nie jestem pewien działania wufuc i Bypass - nigdy o tym nie słyszałem)

13 godzin temu, Vendeur napisał(a):

Ale nie mogłem zainstalować na MBR, bo pojawiał się komunikat, że się nie da, bo ma być GPT

Czy przypadkiem nie zostały na dysku tablice partycji GPT? Wyzeruj dysk za pomocą diskpart podczas instalacji systemu (sposób szybki).

Bios musi być ustawiony na Legacy i wyłączone Secure Boot. Pendrive wykonany wg schematu NTFS+Legacy+MBR.

13 godzin temu, Vendeur napisał(a):

Płyta MSI ZH77A-G43 - UEFI+Legacy

Intel i5-3470

3 gen ma problemy ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0

Są na to 2 sposoby:

- instalacja z portu USB 2.0 (polecam)

- zintegrowanie tylko i wyłącznie sterowników USB 3.0 przeznaczonych dla 3 gen

9 godzin temu, Vendeur napisał(a):

Jeszcze tylko pozostaje mi kwestia jak go aktywować

Na GPT nie aktywujesz Loaderem by DAZ. Zostaje opcja KMS, ale tylko dla systemów Pro i Ent lub EZWindSlic (opisane w temacie @razor1995)

Zdecydowanie lepiej zainstalować jeszcze raz system na MBR wg powyższych wytycznych i aktywować Loaderem by DAZ.

wufuc

Zbędny na 3 gen.

Bypass

Konieczny do zainstalowania aktualizacji ESU.

Zainstaluj mój obraz standardowy, pobierz ręcznie te aktualizacje i zainstaluj w podanej kolejności:

- KB5017397 - najnowszy service stack

- KB5022338 - zbiorcza

- KB5020861 - do NET 3.5

- KB5020879 - do NET 4.8

Z WU możesz pobierać tylko i wyłącznie:

- Malicious Software Removal Tool (obecna wersja 5.109)

- aktualizacje Defendera lub Microsoft Security Essentials (zalecam - w tym wypadku żadnego innego antywira już nie instaluj)

- pozostałe aktualizacje w WU odznacz i ukryj (oczywiście najpierw ustaw tylko na powiadamianie).

Co do obrazów innych autorów, to muszą oni wypowiedzieć się.

Dzięki, pobawię się zatem jeszcze raz, ale nie wiem, czy dziś, bo wczoraj ponad pół dnia zmarnowałem i mam trochę dosyć...

Co do USB 3.0 tylko - normalnie instalowałem z pendrive podłączonego do niego. W Windowsie zainstalowałem już sterowniki, "fabryczne od płyty gł."

Czy zatem mam użyć też Bypass

Może nie powinienem się przyznawać, ale... Od dawna używałem systemów z wyłączonymi aktualizacjami, zaporami, defenderami etc, bez antywirusa itp. Nic, żadnej ochrony. Ostatni system 4 lata... Nigdy się nic nie działo. Albo nie wiem, o tym, że się coś działo... ;)

Denerwują mnie ogólnie aktualizacje. W lapku z WIN10 od chyba roku nie da się zainstalować jakiejś dużej aktualizacji, co chwilę wyskakują monity o to. Bardzo mnie to drażni. Na tym nowym Win 7, co z Twojego obrazu poszło, to już w ciągu dnia też kilka razy jakieś aktualizacje znajdował i co chwilę coś... Nawet teraz. 

Wgraj sobie BYPASS, ale lepiej wybierz opcję tą bez WU, do ręcznego dogrywania aktualizacji. Już nie pamiętam, która to opcja była, może 1sza. Ja jestem też uczulony na aktualizacje, dlatego WU mam wyłączone i ręcznie co miesiąc wrzucam sobie łatki KB, ale tylko te Security-Only, nie Rollup. I też bez AV lata działałem i zero syfu. Wystarczy tylko uważać i wiedzieć, gdzie się wchodzi.

Ale jak ty zainstalowałeś Windowsa nagranego na pena w trybie Legacy/MBR na dysk GPT, to pojęcia nie mam. Weź sprawdź z ciekawości w zarządzaniu dyskami, czy na pewno masz GPT.

P.S. Temat zszedł na moda wiktorynka, to może już dalej nie zaśmiecajmy tematu Nikka :E

2 godziny temu, Vendeur napisał(a):

Co do USB 3.0 tylko - normalnie instalowałem z pendrive podłączonego do niego.

Taka możliwość istnieje jeśli płyta ma tryb kompatybilności, wtedy złącze USB 3.0 działa jak 2.0 - być może tak masz.

Czy zatem mam użyć też Bypass

Każdy zaktualizowany obraz nowszy niż kwiecień 2021 ma w sobie najnowszy Bypass.

2 godziny temu, Widzior napisał(a):

Ale jak ty zainstalowałeś Windowsa nagranego na pena w trybie Legacy/MBR na dysk GPT, to pojęcia nie mam. Weź sprawdź z ciekawości w zarządzaniu dyskami, czy na pewno masz GPT.

Nie wiem... Na pewno robiłem MBR, bo myślałem, że gdy podczas instalacji pousuwam partycje, to będzie opcja zrobienia na nowo właśnie z wyborem MBR/GPT...

OK. Jutro, zrobię na nowo system, instalka MBR, podczas instalacji wyczyszczę dysk diskpartem. A wcześniej jeszcze w Windowsie zmienię przerobię GPT na MBR.

Co do wątku i zaśmiecania. Najmocniej przepraszam, że wątek nieco zszedł na bok przez moją niewiedzę. Może dałoby się to wydzielić? :)

3 minuty temu, Vendeur napisał(a):

Na pewno robiłem MBR

Jakoś nie wyszło. 😁

A wcześniej jeszcze w Windowsie zmienię przerobię GPT na MBR.

Po co?

podczas instalacji wyczyszczę dysk diskpartem

Tak zrób i kończ temat.

19 godzin temu, wiktorynek napisał(a):

Po co?

Nie wiem, może po to, że diskpart nic nie pomógł...?

Podczas instalacji Win 7, na ekranie wyboru partycji, włączyłem diskpart, wyczyściłem dysk, do tego przekonwertowałem go diskpartem na MBR. I nic to nie dało. Partycje nadal są GPT. I nie wiem teraz, czy przerabiać je jakimś softem na MBR, czy zostawić tak po prostu.

Inna jeszcze sprawa, że dyski po ostatniej instalacji zamieniły mi się miejscami i SSD z systemem jest jako drugi, a HDD (był odłączony podczas instalacji i prac diskpartem) pierwszy. Oczywiście SSD jest podłączony do pierwszego portu SATA.  Poprzednio, co widać na moim wcześniejszym screenie, było prawidłowo. Nie wiem, dlaczego się tak zrobiło i chyba nie da się tego zmienić? Czy tak może zostać, czy powinienem to jakoś zmienić i jak?

PS. Poproszę potem o wyczyszczenie wątku.

35 minut temu, NiKKA.Labs napisał(a):

Szkoda, że tak nie spamujecie zaraz po konkretym wydaniu hehe

Przepraszam, nie mam wpływu na to gdzie ktoś zakłada wątek.

@Vendeur - w poście możesz zgłosić moderacji propozycję przeniesienia wątków do osobnego tematu - wskaż pierwszy post i ostatni. Jest taka funkcja "Zgłoś" w prawym górnym narożniku każdego posta.

3 godziny temu, Vendeur napisał(a):

Podczas instalacji Win 7, na ekranie wyboru partycji, włączyłem diskpart, wyczyściłem dysk, do tego przekonwertowałem go diskpartem na MBR. I nic to nie dało. Partycje nadal są GPT.

Nie umiesz. Masz źle ustawiony bios i/lub źle wykonujesz bootowalnego pedndrive.

3 godziny temu, Vendeur napisał(a):

Inna jeszcze sprawa, że dyski po ostatniej instalacji zamieniły mi się miejscami i SSD z systemem jest jako drugi, a HDD (był odłączony podczas instalacji i prac diskpartem) pierwszy.

W przypadku biosu Legacy ustawiasz w biosie kolejność rozruchu dysków, oczywiście jeśli na drugim dysku nie masz jakiegoś sektora rozruchowego. Litery dysków możesz zmienić w zarządzaniu dyskami. W przypadku rozruchu UEFI odłączenie dysku na czas instalacji nie jest nawet konieczne i kieruje się innymi "prawami".

16 minut temu, wiktorynek napisał(a):

Nie umiesz. Masz źle ustawiony bios i/lub źle wykonujesz bootowalnego pedndrive.

W przypadku biosu Legacy ustawiasz w biosie kolejność rozruchu dysków, oczywiście jeśli na drugim dysku nie masz jakiegoś sektora rozruchowego. Litery dysków możesz zmienić w zarządzaniu dyskami. W przypadku rozruchu UEFI odłączenie dysku na czas instalacji nie jest nawet konieczne i kieruje się innymi "prawami".

Nie sądzę, abym źle coś robił. Bios jest ustawiony na LEGACY + UEFI (samego LEGACY nie mam), jak pisałeś, opcji Secure Boot nie znalazłem nigdzie.
Zrobienie pendrive z MBR chyba nie sądzisz, że mnie przerasta, skoro miałem tam zwrócić uwagę na MBR i NTFS, to raptem 2 rzeczy.

Co do dysków, nie pisałem o zmianie litery, tylko o zmianie numeracji dysku.

Dysk HDD odłączałem dla bezpieczeństwa, aby przypadkiem na nim nie usunąć partycji, mam tam ważne dane.

Mam wrażenie, że BIOS mi wariuje. Po raz kolejny po uruchomieniu komputera/restarcie nie działa mi USB. (W BIOSie oczywiście Legacy USB support i USB Controller włączone) Musiałbym resetować BIOS, wtedy na jakiś czas zaskakuje... Nie mam więc dostępu do BIOSu, obsługuję go w Windowsie.

W BIOSie ustawiłem BOOT #1 jako Windows Boot Manager, #2 USB, resztę wyłączyłem. Obecnie w Windows pokazuje już poprawne dyski, SSD jest przed HDD. Natomiast w BIOSie nadal dysk SSD jest widoczny jakoś dziwnie, jako USB KEY (np. gdy wyświetlam listę opcji do bootowania) i nie mam pojęcia dlaczego.

Wracając do kwestii MBR/GPT. Czy wskazane jest, abym przekonwertował softem na MBR (skoro diskpart sobie z tym nie radzi..., nie wiem jakim cudem) i zrobił jeszcze raz, nową instalację? Czy w jakiś sposób wpłynie to na poprawę stabilności / działania systemu?

19 minut temu, Vendeur napisał(a):

Co do dysków, nie pisałem o zmianie litery, tylko o zmianie numeracji dysku.

Przecież masz źle ustawione w biosie.

SSD Crucial BX500 powinien być w kategorii HDD Disk Drive BBS pozycja Boot Option 1

Kategoria UEFI Hard Disk Drive BBS powinna być nieaktywna lub pusta. Na niższym screenie masz źle wybrane opcje bootowania, to co się dziwisz jak masz wybrany rozruch UEFI?

Poczytaj instrukcję płyty.

Zmieniłem. W Windowsie nadal mam złą kolejność dysków. Co ciekawe, gdy pierwszy raz pousuwałem wszystkie Boot Option poza # 1 (ustawionym początkowo jako UEFI ) i 2  kolejność dysków w Win była prawidłowa. Po kolejnym restarcie (jeszcze zanim zmieniłem tak, jak napisałeś na końcu), kolejność dysków zmieniła się ponownie na złą...

Co do USB - wyłączenie dopływu prądu przyciskiem na zasilaczu na 10 s (5s to za mało) sprawia, że USB włącza się na kilka minut (niezależnie od resetów Win). Po tych kilku minutach znowu USB przy uruchamianiu przestaje być aktywne i pojawia się dopiero po kolejnym odłączeniu zasilania...

Lepiej, ale nadal masz coś źle. Co będzie jak zostawisz tylko Legacy + UEFI, a reszta na Disabled?

To jest stara płyta, więc musi być dostępne pełne Legacy. Tu UEFI jest tylko szczątkowe. Być może skupiasz się tylko na kategorii Boot, a są jeszcze inne. Przejrzyj instrukcję albo daj linka do instrukcji tej płyty.

P.S. Zgłosiłeś moderacji przeniesienie do innego tematu?

Zgłosiłem do moderacji.

Instrukcja płyty jest tu:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

BOOT mam tylko UEFI albo Legacy + UEFI - cały czas ustawione to drugie. 

Przechwytywanie6.JPG.d003e863cf2db7dbe17692fb4bfbe523.JPG

29 minut temu, Widzior napisał(a):

Ja to w ogóle w Boot nie mogę wybrać Legacy (mam szare), dopóki w Advanced \Windows OS Configuration nie powyłączam tych opcji od Win 8.1/10 WHQL, Fast Boot, Secure Boot itd. itp.

Dzięki za cynk... ;) Miałem ustawione właśnie MSI Fast Boot oraz Fast Boot. Pomyślałem, że wyłączę, skoro o tym piszesz. Po wyłączeniu system przestał się ładować w ogóle. Jakakolwiek zmiana w BIOSie tych Fast Boot'ów na Disabled albo Enabled nic nie pomaga... System mogę jedynie uruchomić wybierając podczas rozruchu Windows Boot Manager, wybranie właściwego dysku nadal nie uruchamia systemu... Nie wiem, czy nie pojawiła się sama ta pierwsza opcja "UEFI: Built in EFI Shell", która stała się nagle domyślna... Masakra, ja już nie mam siły...

22 minuty temu, Widzior napisał(a):

Ahahahah jaka masakra. Po 1sze - od kiedy Fast Boot działa z Win7? Po 2gie - od kiedy wyłączenie tej opcji w BIOS powoduje, że system nie wstaje? Ja się poddaję :22

Nie śmiej się proszę, bo mnie już krew tu zalewa. Przecież to jest jakaś masakra. Kiedyś system instalowałem w moment, potem konfigurowałem i wszystko działało latami. I robiłem to dziesiątki razy od pierwszych Windowsów. A tutaj są jakieś jaja jak berety. 

Dobra, zresetowałem BIOS. W BIOSie dyski są poprawnie "ustawione". SSD w sekcji Hard Disk Drive BBS jako #1. Ale w kolejności BOOT jest jako UEFI Hard Disk: Windows Boot Manager.  Windows się uruchamia normalnie. Nie wiem, czy coś da zmiana na Hard Disk: SSD . 

W Windowsie dyski nadal zamienione HDD pierwszy, SSD drugi.

Ponowię swoje pytanie z wcześniej:

Wracając do kwestii MBR/GPT. Czy wskazane jest, abym przekonwertował softem na MBR (skoro diskpart sobie z tym nie radzi..., nie wiem jakim cudem) i zrobił jeszcze raz, nową instalację? Czy w jakiś sposób wpłynie to na poprawę stabilności / działania systemu?

53 minuty temu, Vendeur napisał(a):

Po wyłączeniu system przestał się ładować w ogóle.

Ale czemu znowu się dziwisz? System uruchmia się tylko w taki sposób w jaki go zainstalowałeś. Musisz przestawić na Legacy i tak zainstalowac system. Inaczej nie uruchomi się. Zainstalujesz na Legacy, to nie uruchomi się w UEFI. Wiadome. Jak długo można tego nie pojąć?

3 minuty temu, wiktorynek napisał(a):

Ale czemu znowu się dziwisz? System uruchmia się tylko w taki sposób w jaki go zainstalowałeś. Musisz przestawić na Legacy i tak zainstalowac system. Inaczej nie uruchomi się. Zainstalujesz na Legacy, to nie uruchomi się w UEFI. Wiadome. Jak długo można tego nie pojąć?

A gdzie ja pisałem, że zmieniałem coś w ustawieniach BOOT, Legacy/UEFI? Wyłączyłem tylko opcję Fast Boot, którą z kolei włączałem dopiero po instalacji systemu.

Przekonwertowałem dysk na MBR za pomocą EaseUS Partition Master.  System działa, dyski w Win nadal zamienione.

No nic. Wyłączam się na trochę i robię jeszcze raz instalkę systemu czystą, z PEN MBR i z czyszczeniem dysku diskpartem.