Jump to content

Uupdump nie działa ?

FILAGOL

Recommended Posts

no to kicha Panowie !! zasrany M$ wszędzie się wpier****dalają i wszystko spier***dolą !!

uupdump był świetną stroną do pobierania aktualnych wydać OS M$ a teraz ? przekierowuje na stronę M$ i proponują pobierać przestarzałe wydania systemu a potem pół dnia  się marnuje na aktualizację systemu co dodatkowo zapycha miejsce na dysku echhhhh

no rzesz  mnie zatrzęsło !!

Ryzenek likes this

Hurr Durr Microsoft zły bo kasuje strony które publikują modyfikowane obrazy co jest niezgodne z umową licencyjną samego systemu.
Nie wiem czy się śmiać czy płakać w tej sytuacji :L
Ja nie wiem czy w mentalności polaków to się juz zabiło deskami że Windows jest "darmowy" i można z nim robić cokolwiek.
To jakbyś narysował obraz a ktoś go zmieniał i publikował bez twojej zgody i byś go ściągał z neta a tamten miał ból tyłka że ktoś mu wywalił obraz który był kradziony :L

@TheStraight systemy z uppdump nie były modyfikowane dodawało się przy tworzeniu składniki produkcji M$ więc dodanie ich do gotowego systemu to zadna modyfikacja byłoby to modyfikowanie gdyby do obrazów dodawało się programy firm trzecich a nie skłądników M$

Gdybyś pobierał z uppdump to Byś zrozumiał a nie nabijał się

no tak lepiej pobierać przestarzałą wersję ze strony M$ bo jest to zgodne z ich "umową licencyjną" niż pobierać aktualne wydania które ponoć narusza biurokrację M$

5 minutes ago, FILAGOL said:

@TheStraight systemy z uppdump nie były modyfikowane dodawało się przy tworzeniu składniki produkcji M$ więc dodanie ich do gotowego systemu to zadna modyfikacja byłoby to modyfikowanie gdyby do obrazów dodawało się programy firm trzecich a nie skłądników M$

Gdybyś pobierał z uppdump to Byś zrozumiał a nie nabijał się

no tak lepiej pobierać przestarzałą wersję ze strony M$ bo jest to zgodne z ich "umową licencyjną" niż pobierać aktualne wydania które ponoć narusza biurokrację M$

Modyfikacja to modyfikacja nie ma znaczenia co sobie tam zmienisz. 
Po drugie gdzie ty widziałeś taki punkt który na to zezwala bo chętnie zobaczę. Ja wszędzie widzę że jest zabroniona jakakolwiek modyfikacja obrazów a już na 100% modyfikacja i ich udostępnianie do sieci.
To oprogramowanie robione przez prywatną firmę więc mogą robić cokolwiek zechcą i nikomu nic do tego prawnie a jak nie pasuje to nikt zmuszać do użytku nie będzie.

@TheStraight skoro Jesteś tak przewrażliwiony na punkcie umów licencyjnych M$ i modyfikowania systemów Microszkodnika to co Robisz na tym forum ? skoro tak się Podniecasz na to ze się pobiera je z uppdump lub adguard to Dostaniesz zawału gdy Zobaczysz działy z modyfikacjami które wstawiają użytkownicy tego forum

Zachowujesz się niczym Rudy z Blok Ekipy dobrze ze jeszcze nie Donosisz do M$ ze jest takie forum jak Winclub.pl bo by M$ zamknął stronę  🤣

każdy pobiera system skąd chce ja wolałem z uupdump niz z serwera M$ i tyle w temacie

10 minut temu, TheStraight napisał(a):

Po drugie gdzie ty widziałeś taki punkt który na to zezwala bo chętnie zobaczę.

skoro Jesteś taki "prawy" to to forum Ci nie przypasuje  i szkoda strzępić na Ciebie język

załozyłem temat aby wyjaśnić sprawę a nie czytać pouczeń mamy wolność wyboru póki co

pytanie gdzie w umowie M$ jest zapis ze dbają oni o uzytkowników swego systemu bo jak powszechnie wiadomo mieli mają i mieć będą nas delikatnie mówiąc w nosie

Pozdrawiam 🙂

2 minutes ago, FILAGOL said:

@TheStraight skoro Jesteś tak przewrażliwiony na punkcie umów licencyjnych M$ i modyfikowania systemów Microszkodnika to co Robisz na tym forum ? skoro tak się Podniecasz na to ze się pobiera je z uppdump lub adguard to Dostaniesz zawału gdy Zobaczysz działy z modyfikacjami które wstawiają użytkownicy tego forum

Zachowujesz się niczym Rudy z Blok Ekipy dobrze ze jeszcze nie Donosisz do M$ ze jest takie forum jak Winclub.pl bo by M$ zamknął stronę  🤣

każdy pobiera system skąd chce ja wolałem z uupdump niz z serwera M$ i tyle w temacie

skoro Jesteś taki "prawy" to to forum Ci nie przypasuje  i szkoda strzępić na Ciebie język

załozyłem temat aby wyjaśnić sprawę a nie czytać pouczeń mamy wolność wyboru póki co

pytanie gdzie w umowie M$ jest zapis ze dbają oni o uzytkowników swego systemu bo jak powszechnie wiadomo mieli mają i mieć będą nas delikatnie mówiąc w nosie

Pozdrawiam 🙂

Myślisz że Microsoft nie ma co  robić tylko zajmować się jakimś forum na którym siedzi 20 aktywnych osób?
Ściągają strony która mają jakiś realny wpływ na to skąd ludzie biorą obrazy a nie forum w polsce o którym globalnie nikt nie wie.
Nie jestem przewrażliwiony tylko przedstawiam ci fakty i nawet bym się tu nie udzielił tylko jak widzę twoją reakcje i te wygwiazdkowane bluzgi to nie wiem czy mam (nie)przyjemność z dorosłym człowiekiem czy z 10 latkiem który wkurzył się na zabawkę i dziwi się dlaczego nie może jej wynieść za darmo ze sklepu. Nikt o ciebie dbał nie będzie bo nie w tym tu jest interes to jest ich produkt a jak ci się nie podoba to nie używaj im na tobie nie zależy. Jeden user w tą czy w tą nie zrobi im globalnie różnicy a jakoś reszta tak nie reaguje.

PS. Byłem na tym forum zanim ty wiedziałeś jak odpalić przeglądarkę na komputerze :E

niech Ci będzie nie będę się kopał z koniem

Naucz się czytać ze zrozumieniem (kultura "bluzgi" były przenośnią)

z grzeczności ustąpię

zawsze się trafi jakiś domorosły "specjalista"  rocznik '97 który uważa się za lepszego i ma innych za nic (mierzy ludzi swoją miarą)

być może któryś z naszych Adminów lub Moderatorów odniesie się do Twych słów na temat naszego "niszowego" forum dla 20 osób o którym nikt ważny nie słyszał z wielkiego cyfrowego świata 🤣

jest szansa że  teraz o nas usłyszy wielki świat gdyż swą obecnością zaszczycił nas weteran  @TheStraight i teraz  rozpropaguje i oświeci swą wiedzą i doświadczeniem nas maluczkich my nędzne robaki niegodni Twego majestatu i inteligencji Ucz Nas o wielki !!

Pozdrawiam i dziękuję chłopaki za pomoc z uppdump  🙂

Temat do zamknięcia

Jeśli to była przenośnia to w sumie nie wiem czy chce wiedzieć jakich ty przenośni w życiu realnym używasz skoro musisz takie coś pisać tutaj.
Pokaż mi gdzie się uważam za specjalistę i kogoś lepszego? Nie moja wina że ktoś może być dwa razy młodszy od ciebie i myśleć bardziej logicznie bez wypisywania takich "przenośni".
A to że to forum nie jest globalnie rozpoznawalne to powinieneś sie tylko z tego cieszyć bo raczej gdyby było odwrotnie to nie siedziałbyś pewnie na nim tu teraz pisząc takie rzeczy.

PS. Skoro piszesz że "ustępujesz" to nie zaczepiaj nadal w kolejnej linijce, sądzisz że ja tego nie przeczytam czy jak?

Pozdrawiam czule 😆

A ja wam mówię że zajrzyjcie na stronę distroWatch zobaczycie tam wiele obrazów i są różnych dystrybucji Linuxa . Można je pobierać do woli i modyfikować jeśli ktoś potrafi tworzyć nowe remixy różnych dystrybucji linuxowych i nikt się nie dochodzi o to czy jest to zgodne z prawem czy nie. 

od ok 3 dni pojawiały się problemy z działaniem strony uupdump (bardzo wolne działanie, bardzo długie wczytywanie strony, błędnie pobierane kompilacje (starsze niz się wybierało)

na stronie był podany namiar do aplikacji do pobierania kompilacji (strona w formie programu) tyle ze w tej aplikacji nie mozna było pobrać zadnej kompilacji

czyzby uupdump padł juz całkowicie ? oby nie

to niech M$ zacznie udostępniać aktualne kompilacje (a nie przestarzałe wydania które trzeba gruntownie aktualizować) tak jak robi to uupdump  to wtedy ludzie będą pobierać ze strony M$ a nie z uppdump

lub niech M$ dogada się z uupdump a nie likwiduje im stronę

Obecnie przekierowuje na ich Discord: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Powstała aplikacja, do pobrania stąd:

Manual z MDL:

Cytat

1. just use the app, run uupdump.exe, click on the "add new build" button and add it, generate metadata and download UUP set / build ISO as usual

2. if you have no idea how to get latest general builds then run uupdump-get-fileinfo+packs.cmd and wait about 3-5 minutes, you can edit this script if something is missing for you (Windiows Teams, Server 2019, etc.)
if you want to start local server at the end then edit that script and set phprun to 1

3. if for whatever reason you just need to generate packs (metadata) for added builds then run uupdump-get-packs.cmd and wait some time

4. if you don't like Electron app, it's not working or something else then run uupdump-run-website.cmd and use UUP dump as local server

5. if you need UUP dump JSON API then run uupdump-run-jsonapi.cmd, you'll figure it out

6. if you want to download outdated builds archive then run uupdump-download-archive.cmd and wait forever, it should download 1.5 Gb. of data, about 6 Gb. of space after extraction
or just download uupdump-win32-ia32-archive.7z in "Stuff" folder and extract it, I'm not gonna update it

usually if you have no idea how to use this then download, extract, run uupdump-get-fileinfo+packs.cmd and wait
after that run uupdump.exe or uupdump-run-website.cmd if you prefer local server

please don't close the app or local server if your UUP set isn't dowloaded yet, just don't close anything and you'll be fine

some errors:
empty list = Insider Preview is blocked in your location (use VPN) or there's just nothing from MS servers
xml parse error = Windows Update error, try again and it should be fine, redownload downloader .zip file just in case
connection error = the app or local server is not running and aria2 can't connect to it, or your firewall blocks it

bonus:
edit .\resources\app\uup\config.ini and enable fetch_sync_current_only, with that option you can ask Windows Update for any build, huge thanks to @abbodi1406 for the API fix
also you can enable allow_corpnet, use it with MSIT channel and you can find some internal updates (you can't download anything if you are not in Microsoft corpnet obviously)

try to install latest VC++ if the app or local server isn't working at all (PHP is x86 here)

Oryginalny temat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Coś dla Linuxiarzy:

Cytat

about Linux / Mac OS support:

download uupdump.7z, install 7zip and PHP with curl, zip, xml extensions and just run it from uup folder,

adapt Windows scripts for Linux / Mac OS I don't have time for Linux / Mac OS support,

there's no source code and I'm not the dev of that app I've added simple scripts and readme for Linux users, tested on Linux Mint 21

Aplikację należy umieścić w głównym katalogu dysku, widok po uruchomieniu jako admin:

JanKo6 and ziloth like this

1 godzinę temu, FILAGOL napisał(a):

"An error has occurred while attempting to process your request.
The <i>fileinfo</i> database does not contain any build."

Musisz mu ręcznie podać build klikając "+New build".

Punkt pierwszy manuala...

Ewentualnie odpalić uupdump-get-fileinfo+packs.cmd żeby pobrał sam.

Czasem się zastanawiam po co wrzucam Wam te instrukcje, skoro i tak ich nie czytacie :L 

Jest nadzieja. UUP Dump down - Oto (zastępcze) rozwiązanie

• Przesłaliśmy pakiet (stan na 19.12.22) do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (72 MB).
  • Prosty wariant, który działa przez przeglądarkę: (stan na 19.12.22) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (5.5 MB)