Nieobecny Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 ... cathulu, cizor12, MaciejB and 1 other like this Quote
Nieobecny Posted July 27, 2013 Author Report Posted July 27, 2013 Postanowiłem odświeżyć nieco temat i wrzucić linki do aktualnych sterowników: 1.Intel Rapid Storage Technology(mass storage SATA/AHCI/RAID): - 11.2 dla XP i Visty(nowszych już nie będzie - koniec wsparcia): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub starsza wersja Matrix Storage Manager 8.9: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dla specyficznego kontrolera ICH9 konieczne jest pozyskanie wersji 7.6 lub 7.8 - 11.7 dla Win 7/8 w przypadku chipsetów starszych niz seria 5: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - 12.5 dla Win 7/8 w przypadku chisetów od serii 5 w górę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Są jeszcze nowsze wersje 12.6 i 12.7, ale obie wycofane z powodu błędów w pewnych wypadkach - mogą je zastosować użytkownicy systemu Win 8.1 Preview. 2.Intel chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3.AMD all in one: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4.Link do centrum pobierania Intel: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 5.Link do centrum pobierania AMD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 6.Link do centrum pobierania nVidia: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 7.Chyba wszystkie sterowniki w jednym miejscu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Marcin1609 Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 @ wiktorynka dziękuje i odnów temat Quote
wawik6d Posted October 21, 2013 Report Posted October 21, 2013 Dzięki. I na starość warto sobie przypomnieć i utrwalić dobre rady, których nigdy nie za wiele. Najczęściej zapomina się o tak prostych działaniach jak przy instalacji sterowników, a potem się jęczy, że system nie ten, że się psuje. Quote
Marcin1609 Posted October 21, 2013 Report Posted October 21, 2013 @ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -dokładnie Quote
LDZ-KID Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 @wiktorynka Bardzo fajny teamt, dobrze że taki powstał. Mam do Ciebie pytanie, w jakiej kolejności mam zainstalować te sterowniki do ASRocka? Jest ich trochę więcej niż na liście w pierwszym poście. Proszę podaj prawidłową kolejność. Dodam że sprzęt jest na procesorze Haswell i ma na pokładzie zarówno dysk SSD jak i HDD (oba pod SATA III), system operacyjny W7 x64. Z góry dzięki za pomoc. Wpisz pod cyfry odpowiadające literki tak będzie łatwiej i nie trzeba przepisywać. 01. C 02. B 03. I 04. J 05. K 06. D 07. E 08. G 09. F 10. A 11. H Quote
provectus Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 chipset, AHCI, GPU a reszta bez znaczenia... Quote
szuwarek102 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Mam asusa f3sa i nie wiem jak w biosie ustawić AHCI możecie napisać jak to zrobić Quote
LDZ-KID Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 chipset, AHCI, GPU a reszta bez znaczenia... Jakby było bez znaczenia to by chyba nie powstał ten temat. To ja zaczekam na odpowiedź od autora tematu, ma dużą widzę na ten temat co udowodnił w pierwszym poście. Kolega peritus nawet się nie pofatygował aby sprawdzić zdjęcie. Nie ma tam nigdzie napisane, który driver odpowiada za chipset, a który za AHCI. Po to ponumerowałem i nadałem każdej pozycji literkę, aby mieć dokładną rozpiskę co i w jakiej kolejności powinno być zainstalowane. Quote
szuwarek102 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 masz racje bo niektórzy to tylko na swoich lapkach są mocni Quote
Nieobecny Posted February 26, 2014 Author Report Posted February 26, 2014 @LDZ-KID 1. C - IMEI - jeśli ten sterownik jest(bo nie zawsze) to wtedy jako pierwszy 2. B - chipset 3. I - AHCI - tu masz nowsze(pobierz exe): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4. J - USB 3.0 - tu masz nowsze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 5. K - VGA integra - tu masz nowsze(pobierz zip): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 6. D 7. E 8. G 9. F 10. A 11. H - zbędne, nie instaluj, to jest to samo co I tylko w wersji inf. @szuwarek102 - bios laptopa jest bardzo ubogi więc musisz to znaleźć bez problemu(daj zdjecia biosu) - jesli się nie mylę to jest to lapek kilkuletni i może tak być żę nie ma trybu AHCI tylko działa w trybie emulacji IDE pomimo że dysk jest SATA - ale nie sądzę że w tej sytuacji tak jest - wrzuć zdjęcia biosu(podauj sobie pierwszą i ostatnią zakładkę). Co do systemu na tym lapku to Win 7 będzie najlepszy. Nie wiem ile masz ramu -jeśli conajmniej 4 GB to oczywiście wersja x64. Quote
provectus Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Jakby było bez znaczenia to by chyba nie powstał ten temat. To ja zaczekam na odpowiedź od autora tematu, ma dużą widzę na ten temat co udowodnił w pierwszym poście. Kolega peritus nawet się nie pofatygował aby sprawdzić zdjęcie. Nie ma tam nigdzie napisane, który driver odpowiada za chipset, a który za AHCI. Po to ponumerowałem i nadałem każdej pozycji literkę, aby mieć dokładną rozpiskę co i w jakiej kolejności powinno być zainstalowane. a co mam ci rozpisac? masz napisane do czego służy, ikonki nawet ci mówia... logika sie kłania... Quote
LDZ-KID Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 @wiktorynka, wielkie dzięki za pomoc. @peritus, kolega wiktorynka zrozumiał. Nie chodziło mi o opisy, tylko uporządkowanie jedenastu liter. Nie każdy ma taką wiedzę z zakresu komputerów jak ty. Kto pyta nie błądzi. Poprzestańmy na tym, żeby nie zaśmiecać tematu. Quote
provectus Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 jaka wiedze? EN nie znasz czy co? nie ma znaczenia kolejność tak naprawde, ale dla pewności instalacji bez błędów stosuje sie zasade "trójcy sekwecji", nie rozumiem w czym rzecz i tutaj "wiedza specjalna" nie ejst wymagana... chipset, ahci, gpu sa najwazniejsze, reszta nie ma znaczenia co do kolejnosci... Quote
tobik86 Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 witam czy cos z Utilities dla tej plyty jest warte wgrania : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy tylko drivers zainstalowac ?? win 8.1 / nic nie bede podkrecal jak na razie... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] moj konfig Quote
Nieobecny Posted August 22, 2014 Author Report Posted August 22, 2014 Nie musisz nic z tego instalować, to są opcjonalne komponenty - opisy chyba zrozumiałe? Quote
provectus Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 sterowniki radze zaktualizowac co do sftów opcjonanych sa lekkie i sa przypatne ale nie obowiazkowe Quote
Polikon Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 A ja tutaj z wiktorynką bym się nie zgodził. Nowe nie zawsze znaczy lepsze. Na własnej skórze przekonałem się, że wgranie nowszych sterowników nie oznacza poprawy wydajności komputera a wręcz przeciwnie, można się spodziewać problemów ze sprzętem. Na moim byłym laptopie z serii HP HDX9600. Na porcie eSATA miałem transfer około 100mb/s a u syna na blaszaku na takim samym porcie ta sama kieszeń miała około 250mb/s, więc wgrałem nowe sterowniki do portu eSATA i transfer o dziwo spadł do „kosmicznych” 25mb/s i nie pomagało wgranie starych sterowników tylko ręczne usunięcie plików i ponowne wgranie starych sterowników przywróciło poprzednie transfery. Tak samo miałem ze sterownikami do grafiki wystarczyło zainstalować wersję o jeden numerek wyższą, aby grafika ciągle się buntowała i zawieszała. Laptop chodzi poprawnie tylko i wyłącznie z oryginalnymi sterownikami. Podobnie mam z Acerkiem, ale tym razem z oprogramowaniem do karty dźwiękowej. Jest tam program do regulacji dźwięku i żadna inna (nowsza czy starsza) wersja nie działa z tą kartą dźwiękowa. Tylko i wyłącznie ta wersja programu obsługuje ten chip do dźwięku. Ogólnie to laptopy od HP są tak robione, że nawet jak wymienimy w nich jakiś element to możemy mieć problemy z jego działaniem. Ja po wymianie karty WiFi miałem problemy z odpalaniem systemu, bo bios burzył się o oryginalną kartę, a po wymianie napędu optycznego straciłem możliwość wysuwania tacki przyciskiem umieszczonym nad klawiaturą. Quote
provectus Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 no to jaki wniosek? nie kupowac acerka i HP bo to złomy sa Quote
Hank Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 to jakie są "dobre" laptopy ? DELL z intelem i5 lub i7, ram 16-32 gb, sdd 250 gb Quote
provectus Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 to pojecie względne... wszystkie sa dobre ale najlepsze jak chodzi o wsparcie to lenovo i toshiba Quote
slawektor Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 to jakie są "dobre" laptopy ?provectus Kompany Manufacturer. Asus, Dell? Zależy jaka seria. Z serii biznesowych sytuacja wygląda inaczej. X lat temu wśród kierowców tirów królował niepodzielnie Asus. Był najmniej awaryjny. Quote
Polikon Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 no to jaki wniosek? nie kupowac acerka i HP bo to złomy sa Ale ja nie pisałem że Acer to zły sprzęt. A wręcz przeciwnie mój ostatni zakup Acera był w pełni świadomy i tylko w Acerach szukałem czegoś dla siebie. Quote
AS00 Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Witam, Chciałbym dopytać o to, jakie konkretnie sterowniki powinienem zainstalować do komputera: -[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chcę mieć pewność, że po instalacji systemu na nowo wraz z najnowszymi odpowiednimi sterownikami komputer nie będzie sprawiał żadnych problemów. Sterowniki powinienem zainstalować zaraz po instalacji Windowsa, tak? W kolejności takiej, jak była podana wcześniej? 1. chipset 2. mass storage 3. grafika 4. audio 5. LAN 6. WiFi 7. pozostałe Sterowniki lepiej pobrać ze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy ze strony np. Intela? 1. chipset - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]czy strona mojej płyty 2. mass storage - tu nie wiem szczerze powiedziawszy czy chodzi o [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]sterowniki ze strony Intela czy ze strony Asusa ACPI driver for ATK 0110 virtual device for Windows XP(32bit and 64bit)/VISTA(32bit & 64bit) lub JMicron JMB363 RAID Driver WHQL V1.17.15.0 for Windows XP & 64bit XP & 32/64bit Vista. 3. grafika - tu ponownie najnowsze ze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy starsze ze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4. audio - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 5, 6 i 7- czy wystarczy, że Windows Update dociągnie wymagane sterowniki czy powinienem zainstalować te, które mogę znaleźć na stronie producenta płyty głównej a może szukać na stronie producenta poszczególnych modułów (np. Attansic) Jeżeli miałby ktoś chwilkę czasu i mógłby mi rozjaśnić tę sprawę byłbym bardzo wdzięczny Quote
provectus Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 1. intel 2. sa zawarte w sterach chipsetu 3. strona NV 4. realtek 5. lan, mozesz z WU 6. WIFI- nie wiadomo jakie masz 7. tzn? Quote
AS00 Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Stokrotne dzięki! To WiFi to napisałem tak z rozmachu, gdyż wcześniej taka kolejność została wspomniana Internet w tym komputerze mam tylko po kablu. Inne np. ACPI driver for ATK 0110 virtual device for Windows XP(32bit and 64bit)/VISTA(32bit & 64bit) lub JMicron JMB363 RAID Driver WHQL V1.17.15.0 for Windows XP & 64bit XP & 32/64bit Vista. Takie dwie pozycje są na stronie Asusa i nie wiem czy muszę to instalować. Windows Update sam coś dodatkowo wykrywał z tego co pamiętam, chyba coś z ATK 0110. Plus do karty graficznej albo Asus Smart Doctor lub MSI Afterburner ale to już sam sobie wybiorę Quote
Nieobecny Posted August 25, 2014 Author Report Posted August 25, 2014 ATK(taki wymysł Asusa) i JMicron(kontroler) - musisz zainstalować. Nigdy żadnych sterowników nie pobieraj przez WU. Quote
provectus Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 od sieciówki nie robi to róznicy... Quote
Recommended Posts