Skocz do zawartości

Komputer za 7k, ale co najpierw skrzynka czy karta?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do zakupu nowego kompa, generalnie to części bo będę składał sam. Planuję wydać 7 tys. zł. Aktualnie mam 3 tys. zł i mógłbym kupić najpierw skrzynię bez GPU i wsadzić do niej moją aktualną GPU (GTX 1050). Docelową GPU byłaby RTX 3060 Ti (aktualna cena na x-kom to 4 tys. zł) i gdybym złożył najpierw skrzynię to kartę bym kupił w styczniu, bo dopiero wtedy odłożę potrzebną kasę. Jeżeli chodzi o podzespoły to podaję poniżej screen koszyka z x-komu, może rzuci się Wam coś w oczy i polecicie coś podmienić. Co byście zrobili na moim miejscu? 

1. Kupili teraz skrzynie bez GPU i wsadzili starego GTX'a

2. Odłożyli jeszcze tysiaka i kupili RTX'a póki kosztuje 4 tys. bo w styczniu cena może wzrosnąć do np. 5 - 6 tys.

3. Póki co nie kupowali nic i odłożyli pełną kwotę kupując całość za jednym razem.

Pozdrawiam :)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
Godzinę temu, razor1995 napisał:

Czekać, aż GPU wróca do normalnych cen

Możecie czekać, ale tylko na podwyżki. Świat już nie wróci do normalnych cen, przynajmniej przez najbliższe lata, zapomnijcie.

P.S. Budę i chłodzenie SPC możesz brać, ale nie zasilacz. Taka moja rada. Ram 2x8 już traci sens, wolałbym wolniejszy np. 3200, ale 2x16GB. I kup Cruciale albo HyperX, żadnych ADATA, GoodRam, Corsair, Patriot itd.

Ingnito i lysyn lubią to
Opublikowano

Dobra, zdecydowałem, że kupuję skrzynię teraz, a kartę w styczniu. Póki co pomęczę się jeszcze na moim GTX 1050. Co do zasilacza to zmieniłem tego SPC na Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold (będzie ok?), a co do ramów to które lepsze? Cruciale co miałem w pierwszym koszyku czy HyperX z nowego koszyka? No i obudowę zmieniłem,  w sumie bardziej mi się podoba i mam kilka rzeczy od Corsaira, a kilka lat posłuży więc nie szkoda mi dołożyć kasy. RAM sobie rozbuduję jeżeli będę miał taką potrzebę, dorzucę wtedy dwie kości po 8GB i będzie 32 GB. 

Opublikowano
18 minut temu, Jorvaskr napisał:

Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold (będzie ok?)

Oczywiście.

19 minut temu, Jorvaskr napisał:

Cruciale co miałem w pierwszym koszyku czy HyperX z nowego koszyka?

Cruciale.

Opublikowano

Części zamówione, zdążyły dojść i nawet kompa udało się złożyć.  Wszystko ładnie śmiga. Jestem w szoku, że to takie ciche, chłodne i wydajne. Mam teraz pytanie innego typu, chciałbym kupić taśmę LED SILENTIUMPC AURORA STRIPES ARGB zdjęcie w załączniku. Chcę podświetlić środek na biało i teraz czy wystarczy, że kupię samą taśmę, czy muszę dokupić do niej Kontroler SILENTIUMPC Nano-Reset Remote ARGB KIT SPC302 (zdjęcie w załączniku). Generalnie w instrukcji mojej płyty mam LED Features i takie info:

1 x 4 pin RGB LED connector

1 x 3 pin RAINBOW LED connector

4 x EZ Debug LED

No i nie wiem, czy jak kupię samą taśmę i podłączę ją do jednego ze złącz na płycie to będę mógł tym sterować z jakiegoś oprogramowania MSI. Chciałbym ustawić biały kolor i tyle w temacie, żadnych kolorków, wzorków itd.

Opublikowano

O ile złącze będzie pasować (nie używam RGB, więc nie wiem jak to wygląda), to i w BIOSie, i w programie MSI Center (zakładka Mystic Light) masz możliwość sterowania. Poczytaj sobie Manuala, od strony 45.

Opublikowano

ARGB to standard złącza. Jak masz to nic nie dokupujesz. Podpinasz i sterujesz z programu lub w bios. Nie wiem jakie są limity łączenia szeregowego.

A tak co do konfigu to myśląc nad zasilaczem może być słabo jak procek i grafa miały by wlecieć mocniejsze. 750 była by lepsza.

i9-11900 i RTX3060 nim się skręcą biorą ok 540W. Więc mocniejsza grafa raczej odpadnie. A  i nowe intrele mają być bradziej prądożerne.

jarexpol lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, BartAcid napisał:

myśląc nad zasilaczem może być słabo jak procek i grafa miały by wlecieć mocniejsze. 750 była by lepsza.

i9-11900 i RTX3060 nim się skręcą biorą ok 540W

Jaja sobie chyba robisz albo ci się kalkulator popsuł :22 Do takiego konfigu w zupełności wystarczyłby firmowy zasilacz 550W, a 650W jest ze sporym zapasem mocy.

Opublikowano

550W jest na takiej granicy że tylko dzięki hamulcom intela daje radę. Owszem raczej obciążenie z OCCT Power jest skrajnie mało spotykane ale jednak nie wiadomo co kto potrzebuje.

I nie kalkulator, tylko miernik do gniazdka.

Opublikowano

Ja brałem pod uwagę tą konkretną i5 10400f bez późniejszego OC i tą konkretną GPU RTX 3060 Ti i pod tym kątem dobierałem zasilacz. Jeżeli będę w przyszłości chciał wrzucić lepszy proc i grafikę to zainwestuję w odpowiednio mocniejszy zasilacz. Uważam, że bez sensu jakbym miał kupić teraz PSU 1000 W ze względu na to, że kiedyś (może) wsadzę RTX 3090 w parze z i9 11900.