Skocz do zawartości

Uruchamianie PC "na dwa razy" - wymiana zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam sobie taki sprzęt:

Gigabyte GA-H87-HD3

Intel Core i3 4130 (docelowo Xeon E3-1230v3)

Intel HD 4400 (docelowo GTX 760 2x6pin)

16GB RAM 1600MHz Hynix 

GoodRAM Iridium Pro 480GB

Za PSU robi Thermaltake Smart SE Modular 530W

Problem w tym, że komp z tym zasilaczem robi dziwne rzeczy przy zimnym starcie :E

Mianowicie - po naciśnięciu power uruchomi się na sekundę i gaśnie - potem już się nie uruchomi, do momentu odcięcia zasilania. Po odcięciu zasilania na około 2 minuty komputer uruchamia się jakby nigdy nic.

Taka sytuacja ma miejsce tylko gdy komputer "postoi" wyłączony, ale podłączony do zasilania przez parę godzin. Gdy wyłączę go normalnie, przez jakiś czas startuje od razu :L 

Płyta i reszta elementów umieszczona w obudowie zgodnie ze sztuką, żadnych zwarć.
Testowo podłączyłem starego Chiefteca GPA-400S8 400W (jedyna różnica to wtyczka EPS CPU 4pin zamiast 8pin) - komputer wstaje bez problemu, za każdym razem nawet gdy "postoi" wyłączony (pod zasilaniem) parę godzin.

Tutaj pytanie - macie jakiś pomysł jak temu zaradzić?

Pytanie drugie - jakie obecnie polecane są zasilacze do sprzętu jw. oczywiście w rozsądnych kwotach ;) 

Docelowo raczej wymienię ten zasilacz, bo i po co ryzykować uszkodzenie sprzętu.

P.S. Post napisany z tego komputera, z felernym zasilaczem.

Opublikowano

Jeśli na testowym zasilaczu jest ok to stary ma problem z " napięciami" albo ze startem ( chyba sprzęt na samym początku bierze więcej ?) . No strzelam odp chyba wiadomo .  No wymienił bym awaryjny zasilacz  na nowy i tyle .

A co do nowego PSU to może ( nie wiem jaki masz budżet itd ) :
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

A ja bym się nie zdziwił, gdyby to płyta była walnięta, bo takie akcje widywałem wiele razy, i TYLKO na Gigashitach (prywatnie jedyna płyta, która mi zfiksowała, to też był Gigashit). I co ciekawe - na lepszych zasilacza płyta wariowała, a na lipnych na ogół chodziła normalnie.

Opublikowano
23 godziny temu, Widzior napisał:

A ja bym się nie zdziwił, gdyby to płyta była walnięta, bo takie akcje widywałem wiele razy, i TYLKO na Gigashitach

Trafiony - zatopiony.

Zasilacz startuje podłączony na krótko, tak samo z inną mobo.

Co ciekawe moja płyta ruszyła od strzała gdy podłączyłem "rozgrzany" zasilacz, po tym odpaleniu na krótko. Ciekawe.