Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie , chce dać komuś mojego lapka z tym systemem (wersją lite), co mam zrobić by działał windows store (oczywiście z wyłączonym windows update i włączonymi optymalizacjami usług).

Opublikowano

W wersji "lite" nie działa logowanie do sklepu M$ i aplikacji Xbox po włączeniu optymalizatora usług z prawokliku. Po przywróceniu ustawień domyślnych działa ok. Da się to obejść żeby po optymalizacji działało logowanie to tych aplikacji?

Opublikowano
W dniu 29.08.2022 o 20:42, DDragon napisał:

W wersji "lite" nie działa logowanie do sklepu M$ i aplikacji Xbox po włączeniu optymalizatora usług z prawokliku. Po przywróceniu ustawień domyślnych działa ok. Da się to obejść żeby po optymalizacji działało logowanie to tych aplikacji?

Ręcznie poustawiaj usługi.

Opublikowano

Ogólnie ta modyfikacja taka średnia bym powiedział (Win10 pro defender off), ma parę błędów - po wybraniu opcji optymalizator usług i restarcie przywraca na pasku zadań pogodę i wiadomości, pomimo że je wyłączyłem, oraz znikają cieńie pod etykietami ikon pulpitu, muszę na nowo je włączać. Po wybraniu opcji czyszczenie z menu narzędzia i restarcie usuwa opcję wyszukiwania w startisback, a także wyłącza wszystkie efekty wizualne pulpitu jak np niebieski prostokąt przy zaznaczaniu myszą. Na początku nie dało się instalować pakietów .msi, wywalało błąd 2503. Żeby dało się je instalować musiałem nadać pełną kontrolę wszystkim użytkownikom do folderu temp w katalogu c\windows. iPonadto windows update nie może zainstalować aktualizacji, wywala błąd 0x800f0988, pomimo że Sromotnik zaznacza w opisie moda, że aktualizacje da się zainstalować, co jest nie prawdą. Ale najbardziej kłuje mnie obniżona wydajność w grach - na screenach poniżej w grze guardians of galaxy test wydajności na windowsie 1809 i 21h1 - ten sam sterownik nvidia, takie same wartości oc procesora i karty graficznej, te same biblioteki, a takie różnice. Trochę lipa

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Bo_dzio lubi to
Opublikowano

Witam. Zainstalowałem ten system na jednym laptopie, który potrzebował odchudzenia (dysk 64gb) i działa wszystko świetnie, a nawet lepiej niż świetnie. Na drugim laptopie stwierdziłem, że zrobię to samo, bo potrzebował odświeżenia. No i wszystko działa dobrze, poza jednym mankamentem. 

W grach straciłem naprawdę dużo FPS i płynności. Mam wrażenie, jakby system nie obsługiwał sterowników do karty graficznej i mimo zaznaczenia, aby uruchamiał gry z priorytetem karty NVIDIA, to on dalej uruchamia to na zintegrowanej, stąd taki spadek. Miał kiedyś ktoś coś takiego?

Opublikowano

Zainstalowalem tego windowsa na maszynie wirtualnej pod VirtualBox.

Dodalem instalacje programow z ktorych korzystam.

Przenioslem tak dzialajacego windowsa na SSD przypietego do kompa przez USB i dziala to rewelacyjnie.

Normalnie nie da sie instalatorem: Win_JG10_x64_20H2_Extreme zainstalowac windowsa na USB.

Chce podziekowac autorowi za zrobienie kawal dobrej roboty stworzenia bardzo funkcjonalnego szybkiego windowsa10 , ktory dziala z szybkoscia windowsa 7.

Wazne jest ze dzialaja wirtualki pod VirtualBox, Photoshop jak i Topaz-y.

Dziala tez iSCSI czyli udostepnianie zasobów z serwera NAS.

Mozna powiedziec, ze dziala wszystko na czym mi najbardziej zalezalo.

Opublikowano
16 godzin temu, pepsisquad napisał(a):

Po ostatniej aktualizacji Edge przeglądarka na tym systemie w ogóle się nie odpala, ma ktoś podobny problem?

Dwa klucze powodują brak startu Edge. Nalezy je usunac.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Edge

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Edge

pepsisquad lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, McDogger napisał(a):

Dwa klucze powodują brak startu Edge. Nalezy je usunac.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Edge

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Edge

Działa 👌
A nie wiesz przypadkiem jak rozwiązać problem braku synchronizacji konta po włączeniu Optymalizatora usług?

Opublikowano
Godzinę temu, pepsisquad napisał(a):

Działa 👌
A nie wiesz przypadkiem jak rozwiązać problem braku synchronizacji konta po włączeniu Optymalizatora usług?

Noups. Na szybko testowałem tego moda Sromotnika i przesiadłem się na winde 11.

Opublikowano
W dniu 10.09.2022 o 19:00, knur004 napisał(a):

Ogólnie ta modyfikacja taka średnia bym powiedział (Win10 pro defender off), ma parę błędów - po wybraniu opcji optymalizator usług i restarcie przywraca na pasku zadań pogodę i wiadomości, pomimo że je wyłączyłem, oraz znikają cieńie pod etykietami ikon pulpitu, muszę na nowo je włączać. Po wybraniu opcji czyszczenie z menu narzędzia i restarcie usuwa opcję wyszukiwania w startisback, a także wyłącza wszystkie efekty wizualne pulpitu jak np niebieski prostokąt przy zaznaczaniu myszą. Na początku nie dało się instalować pakietów .msi, wywalało błąd 2503. Żeby dało się je instalować musiałem nadać pełną kontrolę wszystkim użytkownikom do folderu temp w katalogu c\windows. iPonadto windows update nie może zainstalować aktualizacji, wywala błąd 0x800f0988, pomimo że Sromotnik zaznacza w opisie moda, że aktualizacje da się zainstalować, co jest nie prawdą. Ale najbardziej kłuje mnie obniżona wydajność w grach - na screenach poniżej w grze guardians of galaxy test wydajności na windowsie 1809 i 21h1 - ten sam sterownik nvidia, takie same wartości oc procesora i karty graficznej, te same biblioteki, a takie różnice. Trochę lipa

I na jakim Windowsie teraz działasz?

Opublikowano

Cześć. Po włączeniu windows update w Narzędzia -> Optymalizator usług system strasznie laguje, okienka otwierają się 15-20 sekund.  Po włączeniu tego samego narzędzia i wybraniu opcji "Nie" podczas pytania o korzystanie z windows update oraz wirtualnych maszyn system działa sprawnie. Czym to może być spowodowane?

Opublikowano
W dniu 15.07.2021 o 19:59, srom-otnik napisał(a):

Hmmm, zastanawiam się, czy nie uprościć systemu wydawania modyfikacji i nie pozostać tylko przy wersji Full. Widzę, że ta ilość (4 wersje) z jednego obrazu bazowego, stanowi dla wielu userów zbyt poważne wyzwanie intelektualne. :trollface:

W Extreme/Lite - litania lamentów, że coś nie działa, bo tego czegoś nie ma w systemie i jak to coś przywrócić??? :trollface:

W Defender Off - jak post wyżej :trollface:

itd, itp...

Najprościej byłoby nie ciąć systemu w ogóle tylko gnieść wersje Full i nie było by larum, że czegoś brak...

Też jestem tego zdania żeby full był od zawsze instaluje 

Opublikowano

Koledzy, wczoraj zainstalowałem synowi tego moda, wszystko działało, dziś zachciało mi się grzebać a Autoruns i coś potrzebnego wyłączyłem, od tej pory nie chce się system załadować , tylko na początku kręci się to kółeczko bez końca,  podejrzewam że coś z grafiką bo jest większe to kółeczko niż było wcześniej, bardzo proszę o podpowiedź, co teraz można zrobić, może tryb awaryjny i zaznaczyć wszystko w autoruns jak było, tylko jak tu w tryb awaryjny teraz wejść?

Opublikowano
18 godzin temu, piter1114 napisał(a):

Dzięki za link, z tego co wiem to SafeMode uruchamia się z poziomu systemu, problem w tym że system w ogóle  nie odpala tylko stoi na kręcącym się kółku.

Opublikowano
Godzinę temu, grzesio764 napisał(a):

z tego co wiem to SafeMode uruchamia się z poziomu systemu,

Możesz wejść w tryb awaryjny inaczaj, to znaczy jak zaczyna się kółko kręcić to zrób reset i tak do skutku (może to być 3 lub 4 razy)

Opublikowano
2 godziny temu, stens napisał(a):

Możesz wejść w tryb awaryjny inaczaj, to znaczy jak zaczyna się kółko kręcić to zrób reset i tak do skutku (może to być 3 lub 4 razy)

Dzięki, zaskoczyło ale jest problem , dałem 4 czyli tryb awaryjny i stoi na czarnym ekranie godzinę, widzę że czeka mnie instalacja od nowa.

Opublikowano

Przy próbie aktualizacji windows update dostaję taki kompunikat

Cytat

Wystąpiły problemy podczas instalowania aktualizacji, ale ponowimy próbę później. Jeśli ten problem będzie nadal występować i chcesz przeszukać Internet lub uzyskać informacje od pomocy technicznej, użyj kodu błędu: (0x80073701)

Wersja win to Pro Extreme, próbowałem w optymalizatorze usług dać domyślne jaki i zmieniać i bez efektu. Ktoś pomoże ??