Jump to content

Recommended Posts

Posted
25 minut temu, zen888 napisał(a):

Tylko dlaczego na stronie M$ są chińskie krzaczki?

może już się dogadali z pinkpongami:)

Wydaje mi się że najwięcej tutaj robi ten cały Recall

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

SirGon likes this
  • Replies 4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

@Spirit niedługo  to nam dysków braknie na tą całość.:)

Jak by kogoś interesowało (bo może nie) to wsio o Recall

Spirit and JanKo66 like this
Posted

Kolorystykę i tajemniczy folder :)

Tajemniczy folder w Windows to nowe zagrożenie. Microsoft znów się popisał
Kwietniowa aktualizacja zabezpieczeń, która miała załatać poważną lukę w systemie Windows, wprowadziła nową podatność — tym razem umożliwiającą dowolnemu użytkownikowi zablokowanie aktualizacji systemowych bez potrzeby posiadania uprawnień administratora.

Posted

@ampa a sprawdzałeś sobie może takie coś odnośnie tej kolorystyki :

np. podczas przenoszenia z dysku na drugi lub na pendrive kolorystyka jest już inna niż była wcześniej (ciemna)

Pewnie ze to jest najmniej istotne co do poprawnego działania systemu, no ale manewr jest a to się liczy iż coś wprowadzili nowego.

Microsoft szykuje największą od lat zmianę w jednym z najbardziej rozpoznawalnych elementów systemu Windows – legendarnym "niebieskim ekranie śmierci" (BSOD). Nowy, uproszczony wygląd nie tylko rezygnuje z tradycyjnego niebieskiego tła, ale także wpisuje się w odświeżoną estetykę Windows 11.

Posted

Mam taki problem w 11, dysk wirtualny jako dvd/cd rom gdy chcę odpalić setup.exe to wyskakuje błąd jak niżej. 

Podejrzewam że to defender coś blokuje choć nigdzie nie znalazłem śladu tego i używam innej ochrony.

Już z kolejnym obrazem mam to samo.

Co ciekawe jak zawartość dysku przekopiuję na dysk to bez problemu ten sam plik już się uruchamia.

Podejrzewam że na fizycznym nośniku było by to samo.

Jakieś pomysły?

Posted
9 minut temu, darude123 napisał(a):

dysk wirtualny jako dvd/cd rom

Systemowy, czy jaki? Utwórz sobie folder na innej partycji skopiuj zawartość ISO i uruchom setup.

Posted

a zobacz przez

darude123 likes this
Posted
51 minut temu, darude123 napisał(a):

Obraz cd/dvd iso odpalony w programie który emuluje wirtualny napęd w systemie.

No to masz system "skopany" Uruchom cmd jako admin i wklej:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth         enter i następnie wklej:

sfc /scannow                                                       enter i restart systemu, może naprawi. 🙂

LAGUNA and darude123 like this
Posted

Koniec z hasłami. Stały się zbędne do założenia konta Microsoft
Microsoft nie zamierza rezygnować ze swojej polityki. Dowiedzieliśmy się właśnie, że osoby chcące założyć nowe konto nie zobaczą już okna proszącego o wpisanie standardowego hasła. Domyślną opcją stanie się skorzystanie z passkeys, czyli rzekomo bezpieczniejszego sposobu potwierdzania swojej tożsamości. To kolejny krok mający na celu dać wszystkim do zrozumienia, iż ciągi cyfr i liter to przeżytek godny zutylizowania.

JanKo66 likes this
Posted

Steam kwiecień 2025: Windows 11 przejmuje więcej udziałów od Windows 10

F98bEVa.jpeg

Ciekawe, jak potoczą się sprawy w nadchodzących miesiącach. Do końca oficjalnych aktualizacji systemu Windows 10 w październiku pozostało jeszcze kilka miesięcy.

LAGUNA likes this
Posted

To ponoć koniec problemów. Najnowszy Windows już dostępny dla wszystkich

Microsoft poinformował, że osiągnął ostatnią fazę stopniowego wdrażania systemu Windows 11 24H2. Czy rzeczywiście oznacza to koniec trudności dla użytkowników tej platformy?

Microsoft udostępnił prostą ścieżkę dla użytkowników chcących zaktualizować swój system. Wystarczy przejść do Ustawienia > Windows Update i kliknąć Sprawdź aktualizacje. Jeśli twoje urządzenie jest gotowe do aktualizacji, zobaczysz opcję Pobierz i zainstaluj Windows 11, wersja 24H2.
Firma zaleca aktualizację do wersji 24H2 dla wszystkich użytkowników posiadających obecnie Windows 11 w wersji 23H2 lub 22H2, aby wypróbować najnowsze innowacje systemu Windows.

JanKo66 likes this
Posted

Ja już pisałem nadelli na twitterze że w windowsie 12 chciałbym backup systemu z serwerów microsoftu jak ma macos [tylko z aplikacjami itd] i lepsze zarządzanie ramem by nawet 8gb dalej wystarczyło, mam nadzieję że to czyta i weźmie pod uwagę bo wiem że wdrążyli jakiś mój pomysł z wirutalnym środowiskiem do otwierania nieznanych plików, wiem że może ktoś inny mu to samo napisał czy coś, ale jeśli te dwa pomysły wezmą pod uwagę to będę spełniony, windows i aplikacje pożerają tego ramu zdecydowanie za dużo, ja wiem że to jest śmiesznie tania rzecz, ale lepiej by na systemie z mniejszą ilością ramu system inaczej działał niż żeby 50% było zajęte mimo iż nie jest użytkowane 

Posted

Wpływ na to ma wiele czynników,a każdy ma inny sprzęt.:)

Zarządzanie zasobami systemowymi w Windows 12: optymalizacja pamięci RAM i procesora

Optymalizacja pamięci RAM w Windows 11: jak zmniejszyć zużycie i poprawić wydajność

Czyszczenie dysku i optymalizacja pamięci masowej w Windows 11

Posted

Dla zainteresowanych: 

Zamieszczam w załączniku link do paczki programów multimedialnych w wersji portable.
W paczce tej znajduje się wiele znanych i lubianych programów do tworzenia i edytowania treści audio/foto/wideo,
do nagrywania pulpitu i robienia zrzutów ekranu 
oraz do pobierania treści audio/wideo z internetu (YouTube,radio internetowe).
Niektóre programy są w starszych wersjach ale wciąż dobrze spełniają swoje zadanie.
Mam nadzieję że komuś się przydadzą.

Enjoy 😎

stens, Spirit, Bartos and 2 others like this
Posted

Patch Tuesday nastąpił. Co otrzymał Windows 11?
Majowy Patch Tuesday to jak zwykle poprawki i likwidacje znanych bugów w systemach Microsoftu. Jeśli chodzi o Windows 11, można powiedzieć, że jest mocno przeciętnie – ani poprawek nie ma dużo, ani nie są one jakoś istotne dla działania systemu. A co konkretnie otrzymujemy?

JanKo66 likes this
Posted

co prawda dyskusja o Windows 11 ,ale jak by ktoś nie dawał  rady a chciał skosztować coś pomiędzy  Win 24h2 / 23h2.

Jak nie Windows, to co? Z tym systemem nie poczujesz różnicy

AnduinOS - z tym systemem nie poczujesz różnicy