LAGUNA Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 @Portalnet tam pytałeś o te aktualizacje to możliwe że jeszcze to Ciebie zainteresuje. Aktualizacja Windows 11 24H2 udostępniana jest standardową drogą, a więc poprzez mechanizm Windows Update, przez który Microsoft wdraża poprawki dla okienek. Tym razem jednak dostępność nowego uaktualnienia trzeba sprawdzić ręcznie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Portalnet i plusik lubią to Cytuj
plusik Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2024 Windows 11 24H2 przywitał użytkowników blue screenem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2024 Aktualizacja do Windows 11 24H2 na wybranych konfiguracjach sprzętowych powoduje sporo problemów. Od poniedziałku 1 października 2024 roku użytkownicy komputerów pracujących pod kontrolą systemu operacyjnego Windows 11 mogą instalować najnowszą aktualizację 2024 Refresh (24H2) Microsoft wstrzymuje aktualizacje 24H2 na wybranych maszynach [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2024 Jak by ktoś chciał. Redbound 11 - sposób na upiększenie Windowsa 11 bez spadków wydajności [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
lukcio31 Opublikowano 5 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2024 Nie wiem czy było to już w tym temacie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
Portalnet Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 No nic zainstalowałem 24h2 na czysto z obrazu iso na laptopie, fajny ten nowy instalator co jest na początku , reszta systemu ta sama LAGUNA lubi to Cytuj
as1970 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 A ktoś powie jak zrobić te widgety na ekranie blokady Cytuj
razor1995 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 @as1970: Pobierasz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], odpalasz jako administrator cmd w folderze z wypakowanym ViveTool i wpisujesz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zatwierdzasz enterem. Po restarcie widżety powinny się wyświetlać. Jeśli nie to przejdź do Ustawienia -> Personalizacja -> Ekran blokady i włącz "Pogoda i inne". Wyłączenie analogicznie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Małe ikony na pasku zadań wreszcie trafią do Windows 11! W jednej z przyszłych aktualizacji Windows 11, która ma zostać udostępniona w listopadzie lub grudniu, będzie można włączyć nową funkcję o nazwie „małe przyciski paska zadań”. Windows 11 24H2 jest już już dostępny i wprowadza wiele ulepszeń, od lepszej wydajności po nowe funkcje AI. Jednak Microsoft pracuje już nad kolejną aktualizacją, która, wygląda na to, że doda takie opcje jak „małe ikony paska zadań”. Wcześniejsze wersje Windows zawsze oferowały możliwość zmiany rozmiaru ikon paska zadań, ale tej opcji brakowało do tej pory w Windows 11. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zdzisiek24 lubi to Cytuj
lukcio31 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Zapytam w tym temacie: Nie czekając na pojawienie się w WU aktualizacji do Windows 11 24H2 z tej strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobrałem obraz iso Windows 24H2 x64 z polskim językiem . Czy mogę zainstalować Windows 11 24H2 za pomocą iso z poziomu zainstalowanego Windows 11 23H2 tzw. aktualizacja i będę miał Windows 11 Pro 24H2(obecnie mam zainstalowany Windows 11 Pro 23H2),czy niestety pozostaje czysta instalacja? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Powinno załapać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] głównie ten podpunkt. Mi jednak zalecenia Microsoftu nie pomogły. Na laptopie HP 250 G7 1Q3K2ES z Windowsem 11 23H2 aktualizacja do 24H2 się nie pojawiała. Zwykle w takim wypadku korzystałem z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale już go nie ma. Wtedy do głowy przyszedł pomysł dokonania aktualizacji za pomocą instalatora z obrazu ISO. Pobrałem ISO z najnowszą wersją 24H2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], uruchomiłem setup, i bez potrzeby reinstalacji systemu, dokonałem aktualizacji do wersji 24H2. Cytuj
as1970 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 2 godziny temu, razor1995 napisał(a): @as1970: Pobierasz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], odpalasz jako administrator cmd w folderze z wypakowanym ViveTool i wpisujesz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zatwierdzasz enterem. Po restarcie widżety powinny się wyświetlać. Jeśli nie to przejdź do Ustawienia -> Personalizacja -> Ekran blokady i włącz "Pogoda i inne". Wyłączenie analogicznie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zrobiłem tak jak napisałeś ale efekt jest zerowy - brakuje takiej opcji "pogoda i inne" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ampa Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Jeżeli masz wątpliwość co do zamontowanego obrazu czy instalacja pójdzie dalej po ponownym uruchomieniu to co za problem aby wypakować owe iso do jakiegoś folderu i z niego uruchomić aktualizację. Cytuj
NightRiderss87 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Ciekawa sytuacja, po zainstalowaniu na czysto 24h2 Windows 11 jest opcja dostępna odrazu odinstaluj przeglądarkę edge. Ale po kliknięciu odinstaluj nic się nie dzieje. Tzn. Pyta się czy napewno odinstalować daje tak i na tym koniec. dalej jest. Możecie sprawdzić jak u was? Cytuj
as1970 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 30 minut temu, NightRiderss87 napisał(a): Ciekawa sytuacja, po zainstalowaniu na czysto 24h2 Windows 11 jest opcja dostępna odrazu odinstaluj przeglądarkę edge. Ale po kliknięciu odinstaluj nic się nie dzieje. Tzn. Pyta się czy napewno odinstalować daje tak i na tym koniec. dalej jest. Możecie sprawdzić jak u was? A masz opcję włączenia sekundnika w pasku zadań, bo ja takiej opcji nie mam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 zobacz czy masz coś w tym stylu Największą zmianą w menu Start jest nowa integracja z aplikacją Phone Link. Obok menu Start dodano duży panel, który wyświetla przydatne informacje o telefonie i możliwość wejścia w jego wiadomości, zdjęcia, wskaźniki baterii itd. To świetny dodatek dla użytkowników Phone Link z telefonami z systemem Android. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] via: neowin.net Poza panelem Phone Link, Windows 11 w wersji 24H2 nie zawiera znaczących zmian w menu Start, z wyjątkiem małego folderu w sekcji „Polecane”, gdzie można uzyskać dostęp do ostatnio dodanych aplikacji. Jeśli zainstalowałeś pięć nowych aplikacji, zamiast szukać ich na liście "Wszystkie aplikacje", możesz po prostu kliknąć folder „Ostatnio dodane” i tam je znajdziesz. sekcja polecane Pasek zadań, menu Start i Copilot Pasek zadań (ten u dołu ekranu) w Windows 11 w wersji 24H2, może teraz wyświetlać mniej przycisków. Wskaźniki baterii, głośności i sieci wciąż pozostają jednym przyciskiem, ale będzie można przełączyć się także na uproszczony zegar systemowy i wyłączyć dzwonek powiadomień. Kolejna drobna zmiana w tej sekcji to opcja włączania lub wyłączania sekund zegara zasobnika, która teraz znajduje się w Ustawienia > Czas i język > Data i czas > Pokaż czas i datę. Cytuj
Achon Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Godzinę temu, NightRiderss87 napisał(a): odinstaluj przeglądarkę edge. Ale po kliknięciu odinstaluj nic się nie dzieje. To zadziała chyba jedynie na wersji LTSC. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
stens Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 2 godziny temu, as1970 napisał(a): A masz opcję włączenia sekundnika w pasku zadań, bo ja takiej opcji nie mam Przenieśli [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
as1970 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 2 godziny temu, LAGUNA napisał(a): zobacz czy masz coś w tym stylu Największą zmianą w menu Start jest nowa integracja z aplikacją Phone Link. Obok menu Start dodano duży panel, który wyświetla przydatne informacje o telefonie i możliwość wejścia w jego wiadomości, zdjęcia, wskaźniki baterii itd. To świetny dodatek dla użytkowników Phone Link z telefonami z systemem Android. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] via: neowin.net Poza panelem Phone Link, Windows 11 w wersji 24H2 nie zawiera znaczących zmian w menu Start, z wyjątkiem małego folderu w sekcji „Polecane”, gdzie można uzyskać dostęp do ostatnio dodanych aplikacji. Jeśli zainstalowałeś pięć nowych aplikacji, zamiast szukać ich na liście "Wszystkie aplikacje", możesz po prostu kliknąć folder „Ostatnio dodane” i tam je znajdziesz. sekcja polecane Pasek zadań, menu Start i Copilot Pasek zadań (ten u dołu ekranu) w Windows 11 w wersji 24H2, może teraz wyświetlać mniej przycisków. Wskaźniki baterii, głośności i sieci wciąż pozostają jednym przyciskiem, ale będzie można przełączyć się także na uproszczony zegar systemowy i wyłączyć dzwonek powiadomień. Kolejna drobna zmiana w tej sekcji to opcja włączania lub wyłączania sekund zegara zasobnika, która teraz znajduje się w Ustawienia > Czas i język > Data i czas > Pokaż czas i datę. Nie mam takiego menu start a mam taką wersję windowsa Cytuj
stens Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 3 godziny temu, NightRiderss87 napisał(a): czy napewno odinstalować daje tak i na tym koniec. dalej jest Chcesz odinstalować Edge? no to ściągnij sobie Geek uninstaler , zakładka "widok" _ Microsoft Store Apps i tutaj wszystkie appki możesz odinstalować. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 No właśnie jak pisze kolega @stens przenieśli te godziny itp. zerknij czy jest opcja sekcja polecane Cytuj
lukcio31 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Nie mogę wykonać aktualizacji z obrazu iso Windows 11 24H2 z poziomu zainstalowanego systemu. Instalacja z obrazu iso otwartego w Eksplorator plików- uruchomiony plik setup oraz z obrazu wypakowanego do folderu- też uruchomiony plik setup, po wykonaniu instalacji i restarcie komputera mam niebieski ekran z wyborem klawiatury. Jak wybieram polską klawiaturę,znów niebieski ekran i mam na nim coś odnośnie zrestartowania do ustawień początkowych i wyłączenie komputera. Co mogę zrobić by bez problemu za pomocą obrazu iso uaktualnić system Windows obecnie zainstalowany na dysku systemowym do Windows 11 24H2,czy niestety pozostaje mi jedynie czysta instalacja Windows 11 24H2,której nie chciałbym robić lub poczekać jak w WU pojawi się aktualizacja do 24H2, a nie wiadomo kiedy się pojawi? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 To włącz sobie w update uzyskaj najnowsze aktualizacje gdy tylko będą dostępne. Cytuj
Ryzenek Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Rufus 4.6 dzisiaj ruszyła jako pierwsza wersja alfa, dzięki której możliwa jest również aktualizacja z poziomu windowsa do Windows 11 24H2 Cytat Jak pisze Pete, "że w następnej wersji Rufusa dwukrotne kliknięcie setup.exe będzie możliwe w celu wykonania aktualizacji na miejscu, ponieważ Rufus utworzy nowe setup.exe, które zastosuje obejścia rejestru przed uruchomieniem oryginalnej konfiguracji Microsoftu". Cytat W rzeczywistości nie jest to konieczne w przypadku uaktualnienia w miejscu. Asystent instalacji systemu Windows 11 za pomocą jednej sztuczki wystarczy, aby uaktualnić do wersji 24H2. Ale niektórzy nadal używają do tego Rufusa. I to jest dokładnie to, co nie działa w przypadku uaktualnienia na miejscu. Zostanie to poprawione w nadchodzącej wersji 4.6 Rufusa. Istnieje już wersja alfa na to, jako 4.6.2200, która zintegrowała tę zmianę. Nie powinno więc minąć dużo czasu do wydania najnowszej wersji 4.6, nawet jeśli w planach jest jeszcze kilka rzeczy. Jeśli się spieszysz, możesz pobrać Alpha (MinGW), rozpakować go i uruchomić rufus.exe. W alfie nadal jest ostrzeżenie przed rozpoczęciem Rufusa. Pobierz: Rufus 4.6 Alpha [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
lukcio31 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Może to dziwne,ale jakoś nie chciałbym czekać aż w WU pojawi się aktualizacja do 24H2,bo nie wiadomo kiedy się pojawi,a obraz iso Windows 11 24H2 jest już dostępny na serwerach Microsoftu.Chciałbym bez czekania na WU już teraz zaktualizować za pomocą obrazu iso obecnie zainstalowany Widnows 23H2 do 24H2,ale jak pisałem w jednym z postów nie mogę wykonać aktualizacji z obrazu iso Windows 11 24H2 z poziomu zainstalowanego systemu. Instalacja z obrazu iso otwartego w Eksplorator plików-uruchomiony plik setup oraz z obrazu wypakowanego do folderu-też uruchomiony plik setup, po wykonaniu instalacji i restarcie komputera mam niebieski ekran z wyborem klawiatury. Jak wybieram polską klawiaturę,znów niebieski ekran i mam na nim coś odnośnie zrestartowania do ustawień początkowych i wyłączenie komputera. Coś chyba jest nie tak ,że aktualizacja z obrazu iso nie udaje się. Odnośnie dysku systemowego w Narzędzia systemowe/Zarządzanie komputerem/Zarządzanie dyskami,dysk systemowy mam tak podany: 100 MB Zdrowy (Partycja systemowa EFI) (C:) 476,02 GB NTFS Zdrowy (Rozruch, Plik stronicowania, Zrzut awaryjny, Podstawowa partycja danych) 824 MB Zdrowy (Partycja odzyskiwania) Może ma to coś wspólnego z tym,ze nie udaje się aktualizacja systemu za pomocą obrazu iso Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 No a spróbuj ten obraz z innej partycji uruchomić. Nie z C. Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 lukcio31 czytałeś ten post ja zrobiłem według opisu i nie było problemu z aktualizacją jedyne co to trza pierwsze zrobić scan przez cmd z wpisem podstawowe polecenie sfc /scannow z prawami administratora bo mogą być uszkodzone pliki na twoim komputerze i nie pójdzie. zrobienie, przygotowanie takiej aktualizacji to 2 min. Jedno co zauważyłem to takie iso do aktualizacji należy robić na tym komputerze co będzie robiona aktualizacja na innym to iso nie pójdzie. LAGUNA lubi to Cytuj
lukcio31 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 W CMD uruchomianym jako administrator po wykonaniu sfc /scannow nie wykryło błędów. Z posta @Dziadek13 z podanego tam tematu z #1 posta z alternatywnego linka pobrałem obraz iso Windows 11 24H2. Spróbuje z pendrive zrobionym w Rufus uaktualnić Windows do 24H2 i zobaczę czy się uda. Jak będą problemy napiszę w tym temacie. Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Tam jest specjalny programik do tego i nim przygotowujesz te iso. Win_11_Boot_And_Upgrade_FiX_KiT_v5.0 ori iso dajesz do katalogu W11 w tym programie i uruchamiasz skrypt cmd jako admin reszta na fotce obraz, teraz zostanie utworzony iso w tym katalogu programu z dopiskiem FiX_KiT. Ja sobie rozpakowałem to iso i wtedy z setup.exe zainstalowałem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Zobacz z tego pena, jak nie poleci to według rady kolegi, a jak jeszcze byś coś chciał to ewentualnie można sprawdzić tak: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź