Skocz do zawartości

Problem z zainstalowaniem programu VENTOY na pendrivie 32 GB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam pendriva Kingson o poj 32 GB , dawniej zainstalowałem na nim program Ventoy i wszystko działało prawidłowo.

Jakiś czas temu odłączyłem tego pena od laptopa , a podłączyłem do telewizora samsunga , by nagrywać programy tv.

TV sformatował pendriva po swojemu i było na nim kilka nagrań , które tv szyfruje .

Dziś odłączyłem pendriva od tv i z powrotem podłączyłem do laptopa ,

NIe dało się zrobić szybkiego formatowania , więc z konieczności zrobiłem formatowanie dokładne w systemie  FAT32 

Ale gdy na penie uruchomiłem instalator programu VENTOY - doszedł on do 98 % i wywalił błąd , który widać na dołączonym screenie .

Przechwytywanie.JPG.f13dca0141a9a09b6991b6eafd3f5c0e.JPG

Zauważyłem , że po wywaleniu tego błędu pendriv jest widoczny jako '' nieprzydzielony'' w ''zarządzaniu dyskami '' w windows 10 

Utworzyłem więc na nim partycję w systemie plików najpierw NTFS a potem próbowałem i w FAT 32 obejmującą cały obszar pendriva .

Nic to nie pomaga ; przy próbie zainstalowania programu VENTOY - wywala ten sam błąd .

Proszę o pomoc .

Opublikowano

Zainstalowałem polecany program , wykonałem niskopoziomowy format pendriva , ale i to nie pomogło .

Nadal przy próbie instalacji wywalało ten sam błąd .

Wtedy przeszłem z win 10 na linuksa MX  ,  okazało się , że jest też linuksowy instalator dla VENTOY 

Jest on trochę dziwny , bo po uruchomieniu tego instalatora tworzy się serwer ventoy i trzeba w przeglądarce 

wpisać ; 127.0.0;numer portu . Ale wtedy też wywaliło błąd że ten instalator nie może odmontować pendriva .

Wtedy kliknąłem PPM na ikonę pendriva - wybrałem ''odmontuj'' - a potem ponownie uruchomiłem ten dziwny 

przeglądarkowy linuksowy instalator programu ventoy . I o dziwo - tym razem instalacja powiodła się :)