John Marston Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Mam problem z dyskiem z mojego starego lapka. Jak go znalazłem podpinałem go pod przejściówke SATA na USB i niektórych plików się odczytać nie dało a w HD TUNE health status był na warning i w skanowaniu jeden sektor na czerwono. Wziąłem clean w diskparcie ogarnąłem tam, zainstalowałem 7 i działał, nie dawał bsodów ani nic. Dzisiaj jednak próbuje go odpalić i lag na trwa uruchamianie i po 2 minutach restartuje sie sam. Podłączyłem pod przejściówkę i główna partycja nie ma paska pamięci i nie jest wgl dostępna (czasami wejście w nią albo prawoklik zawiesza system dopóki nie odepne dysku) ale co dziwne jest widoczna partycja zastrzeżone przez system (partycja najpewniej z plikami bootowania) i można w nią wejść. Wie ktoś czy można ten dysk ożywić czy wywalić go Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 pokaż smart, jak da rade odczytać Cytuj
Miastowy Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sam odpowiedz czy warto się fatygować z jego próbą "naprawy", skoro 160GB kupisz za 28zł z wysyłką, dołożysz następne dwie dychy to znajdziesz jakąś 500tkę na OLX. Cytuj
John Marston Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Co ciekawe, program odpalił się dopiero po odpięciu dysku i pomimo że dysk był odpięty dalej go czytał Cytuj
John Marston Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 obczaiłem w necie programik HDD Rgenerator, czekałem 7h ale odzyskalo dysk do zycia, co prawda dalej jest warning ale windowsa odpala, jest wykrywany w all Teraz, John Marston napisał: obczaiłem w necie programik HDD Rgenerator, czekałem 7h ale odzyskalo dysk do zycia, co prawda dalej jest warning ale windowsa odpala, jest wykrywany w all tylko ze program ten mial naprawic te sektory a wlasnie tylko ozywil dysk Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 17 minut temu, John Marston napisał: tylko ze program ten mial naprawic te sektory a wlasnie tylko ozywil dysk Jak ci niby miał naprawić uszkodzone fizycznie sektory? Cudów nie ma, jak się skończyła pula zapasowych. Program jedynie poukrywał ci uszkodzone sektory, a za kilka dni znów będziesz pisał, że ten złom złapał kolejne bady. Śmietnik. brygada69 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 4 godziny temu, John Marston napisał: obczaiłem w necie programik HDD Rgenerator Czyli jeden z najgorszych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 W dniu 15.04.2021 o 21:58, John Marston napisał: Wie ktoś czy można ten dysk ożywić czy wywalić go wywalić go - " okno szeroko żebyś szyb nie wybił " . Więcej za prąd zapłacisz i na pewno nie " programikiem " HDD Rgenerator Cytuj
Eleks Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Śmieszy mnie ta nagonka na HDD Regeneratora... Jak ktoś ma uszkodzone sektory fizycznie, to nie oczekuje, że ten program naprawi mu dysk i będzie on działał jeszcze kilka łat. Zazwyczaj oczekuje, że będzie mógł chociaż uruchomić system, żeby zgrać sobie na pendrajwa albo inny nośnik najważniejsze dane. Zazwyczaj to są osoby, które nie wiedzą co i gdzie rozkręcić, co gdzie podłączyć, żeby zrobić to na innym komputerze. I w takich przypadkach HDD Regenerator po prostu spełnia swoją funkcję - po prostu działa. Osobiście NIE ZNAM przypadku wśród znajomych, którzy po użyciu HDD regeneratora pogorszyli swoją sytuację a większość z nich uzyskała to, czego oczekiwała. Daleko szukać nie trzeba, bo podobnie jest z Combofixem, który jest narzędziem genialnym, ale z jakiegoś powodu hejtowanym (no bo zmienia sporo ustawień systemu na domyślne... serio?)... Właściwie elektrodę i jej społeczność można opisać na trzy sposoby: 1) HDD REGENERATOR!!!!11111.... 2) Combofix !!!## i 3) "Było. Zamykam." Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 10 minut temu, Eleks napisał: Śmieszy mnie ta nagonka na HDD Regeneratora... Jak ktoś ma uszkodzone sektory fizycznie, to nie oczekuje, że ten program naprawi mu dysk i będzie on działał jeszcze kilka łat. Zazwyczaj oczekuje, że będzie mógł chociaż uruchomić system, żeby zgrać sobie na pendrajwa albo inny nośnik najważniejsze dane. Porównaj z tym co napisał autor tematu: W dniu 15.04.2021 o 21:58, John Marston napisał: Mam problem z dyskiem z mojego starego lapka. Jak go znalazłem podpinałem go pod przejściówke SATA na USB i niektórych plików się odczytać nie dało a w HD TUNE health status był na warning i w skanowaniu jeden sektor na czerwono. Wziąłem clean w diskparcie ogarnąłem tam, zainstalowałem 7 i działał, nie dawał bsodów ani nic. Dzisiaj jednak próbuje go odpalić i lag na trwa uruchamianie i po 2 minutach restartuje sie sam. Podłączyłem pod przejściówkę i główna partycja nie ma paska pamięci i nie jest wgl dostępna (czasami wejście w nią albo prawoklik zawiesza system dopóki nie odepne dysku) ale co dziwne jest widoczna partycja zastrzeżone przez system (partycja najpewniej z plikami bootowania) i można w nią wejść. Wie ktoś czy można ten dysk ożywić czy wywalić go Czyli jemu zależy na naprawie. Naprawa HDD przez programy, polega na zerowaniu niskopoziomowym i usunięciu tablic partycji co powoduje naprawę błędów logicznych oraz na remapowaniu fizycznie uszkodzonych sektorów i zastąpieniu ich z puli zapasowej dysku. HDD Regenerator tego nie potrafi. On tylko maskuje uszkodzenia. Żaden inny, nawet najlepszy program nie pomoże, jeśli w puli zapasowej jest za mało sektorów w stosunku do ilości uszkodzonych fizycznie, jeśli nastąpiło uszkodzenie mechaniczne głowic lub talerzy, jeśli nastąpiło uszkodzenie elektroniki. Cytuj
Eleks Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Co nie zmienia faktu, że zamiast najzwyczajniej mu napisać, że z dysku nic nie będzie, że program niestety w jego przypadku mu nie pomoże to po prostu się po programie przejechałeś. Żebym nie zabrzmiał źle - uważam, że robisz tutaj świetną robotę, właściwie w tym momencie jesteś trochę twarzą tego forum i cenię wszystkie porady i wskazówki, które tutaj zawierasz. No może z wyjątkiem tego (jak dla mnie) przesadnego biadolenia na Windows 10 no i teraz może trochę to elektrodowe podejście ;-) Zdrówka! Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 29 minut temu, Eleks napisał: po prostu się po programie przejechałeś Tylko dlatego, że są lepsze - MHDD i Victoria. Jest jeszcze bardzo łatwe w użyciu LLFT, ale wszystkich wyczulam, że ten program ustępuje możliwościami wcześniej wymienionym i nie lubi się z dyskami Seagate 2,5" ST500LM i ST1000LM. 29 minut temu, Eleks napisał: elektrodowe podejście Co by nie powiedzieć, ten portal "uratował życie" chyba milionom ludzi. Osobiście korzystam rzadko, ale też znalazłem tam pomoc w kryzysowej sytuacji. Gdzie udasz się po pomoc jak nie ma oficjalnych rozwiązań i żadne serwisy nie oferują naprawy? Może pomóc Tobie tylko "domorosły magik eksperymentator" z Elektrody (albo innego podobnego portalu, forum itp). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi