AS00 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 Witam,Szybkie pytanie do obeznanych w temacie - warto kupować nowy dysk Samsunga 860 QVO 1TB w cenie ok. 320 zł? Dysk zastąpiłby nieco za małego Cruciala BX300 120GB w już i tak wiekowym komputerze. Z góry dziękuję Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj
adonx Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 Nie ma w tej cenie tego dysku,chyba że używany bo nowy nie kupisz za tą cenę. brygada69 lubi to Cytuj
AS00 Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 Nie ma w tej cenie tego dysku,chyba że używany bo nowy nie kupisz za tą cenę.[emoji6]Nowy, nowy ale wyprzedażowy, stąd obniżona cena, która mnie skusiła żeby się zastanowić nad zakupem. [emoji14]Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj
adonx Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 To nawet się nie zastanawiaj tylko kupuj,ja mam podobne Samsung 870 EVO 1TB na 2 komputerach. Cytuj
AS00 Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 To nawet się nie zastanawiaj tylko kupuj,ja mam podobne Samsung 870 EVO 1TB na 2 komputerach.Tylko QVO to chyba niższa żywotność niż EVO i zastanawiałem się czy w podobnych pieniądzach nie lepiej wziąć coś innego, choćby od Cruciala... [emoji848]Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj
bunio1 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] poczytaj opinie niestety to słaby dysk jak na samsunga Cytuj
adonx Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 Chyba masz rację trzeba by było zapytać @wiktorynek-a on jest szpecę od dysków.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Ingnito Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 kość QLC slabizna brygada69 lubi to Cytuj
renatan Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 1 godzinę temu, bunio1 napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] poczytaj opinie niestety to słaby dysk jak na samsunga no i przeczytałem i 88 % bardzo zadowolonych .. a 95% poleca @AS00 za tyle i jak masz jakąs gwarancję to w ciemno za chwile ludziska będą i za 500 kupować i sie cieszyc lepiej zdradź gdzie to to kupię wnukowi na dzien dziecka bo na hdd męczy Cytuj
AS00 Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 no i przeczytałem i 88 % bardzo zadowolonych .. a 95% poleca @AS00 za tyle i jak masz jakąs gwarancję to w ciemno za chwile ludziska będą i za 500 kupować i sie cieszyc lepiej zdradź gdzie to [emoji4] to kupię wnukowi na dzien dziecka bo na hdd męczy [emoji4]Konflikt tragiczny - tanio, dużo, firmowo ale te kości... Obniżka ceny w pewnym sklepie zaczynającym się na "S" a kończącym na "elgros", ale z rabatem dla pracowników, więc normalna cena to niecałe 430 zł. Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj
BartAcid Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 Przy takiej kasie chyba bym brał do PS4 młodego. QLC? Jak się nie będzie wypełniało po brzegi to jakoś to powinno żyć. Niestety za chwilę nie będzie nic innego. Spieszmy się kochać TLC bo MLC tak szybko odeszły. Cytuj
renatan Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 widziałem oferty nówek na olx po 300,310 .. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 QLC, cena, zadowolenie, żywotność - wszystkie te aspekty można i trzeba brac pod uwagę. Jednego nie zmieni nic - szybkość zapisu. Odsyłam do oficjalnych danych firmowych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A tam widnieje: "Sequential write performance measurements are based on Intelligent TurboWrite technology. Performances after Intelligent Turbowrite region are 80 MB/s (1TB), 160 MB/s (2/4TB).." Dodatkowo: "QD32 Random performances after Intelligent TurboWrite are 36K IOPS (1TB), 60K IOPS (2/4TB) for reads, 21K IOPS(1TB), 40K IOPS(2TB), 42K IOPS(4TB) for writes." - czyli bardzo słaby IOPS Zwracam uwagę - 80MB/s w przypadku dysku 1TB i to jest maksymalny transfer sekwencyjny, czyli w praktyce przy małych i średnich plikach trudno kompresowalnych będzie 20-30MB/s - to jest dużo gorzej niż HDD. Wszystkie testy szybkości zapisu benchmarkami w przypadku dysków TLC, QLC, PLC można sobie o kant 4 liter rozbić. "Na przykładzie dysków Samsunga, model 860 Pro korzystający z kości MLC może zapisać dane z prędkością 520 MB/s, 860 EVO gdzie mamy kości TLC ogranicza się do 300 MB/s, a w przypadku QLC z modelu 860 QVO już tylko do 80 MB/s. Te wartości nie robią wrażenia, ale nie są uciążliwe, bo dyski TLC i QLC część pamięci wykorzystują jako cache SLC, który jest znacznie szybszy. Gorzej gdy zapisujemy więcej danych, wtedy staje się to bardzo wolne." Jak w takim razie jest alternatywa dla Samsunga 860 QVO 1TB w cenie 300-320pln? Znaleźć w tej cenie i pojemności dysk Samsung 860/870 EVO lub Crucial MX500. P.S. Użyte screeny dysków 860 QVO/870 QVO nie mają znaczenia - dyski niemal identyczne. Ingnito lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi