cultstyle Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 Cześć, Czy ktoś przypadkiem przerabiał powyższy temat na stacji roboczej HP ?? Znalazłem w necie poradnik jak to zrobić, lecz za chiny nie pokazuje mi się do wyboru dysk NVME podczas instalacji OS [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 A jesteś pewien, że ten komputer obsługuje dyski NVMe? Wg tej specyfikacji, nie obsługuje: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z resztą Xeon E5 to 2 gen czyli zapomnij o NVMe. Cytuj
cultstyle Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2021 Gdyby obsługiwał to nie trzeba by kombinacji jak to obejść. Ludziom się to udaje, gdy będę mieć więcej czasu to powrócę do tego projektu. Cytuj
Rudio Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2021 Sklonuj sobie z SATA lub zainstaluj przez WinNTsetup z jakiegoś WinPE. Szybciej niż konfigurować DUET/Refind do uruchomienia instalatora. Cytuj
cultstyle Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2021 2 godziny temu, Rudio napisał: Sklonuj sobie z SATA lub zainstaluj przez WinNTsetup z jakiegoś WinPE. Szybciej niż konfigurować DUET/Refind do uruchomienia instalatora. Masz na myśli klon dysku sata na dysk m.2 nvme ? Tutaj trzeba rozwiązać problem braku widoczności adaptera. Rozwiń proszę swoją myśl. Z góry bardzo Ci dziękuję Cytuj
BartAcid Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2021 Zmiana trybu pracy kontrolera z AHCI na RST(raid) nic nie daje? Cytuj
cultstyle Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2021 5 minut temu, BartAcid napisał: Zmiana trybu pracy kontrolera z AHCI na RST(raid) nic nie daje? Z braku czasu to dopiero przede mną. Może dzisiaj mi się uda spróbować lub jutro do południa. W każdym bądź razie w tutorialu, do którego zamieściłem link w pierwszym poście nie widziałem żadnej wzmianki o tym. Cytuj
Rudio Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2021 BIOS/UEFI może nie bootować z NVMe, ale jak system (PE lub inna instalacja na SATA) wykrywa dysk to omijasz problemy z instalacją. Potem DUET/Refind na pendrivie ładuje dopiero z NVMe (sklonowany lub zainstalowany z innego systemu). Odpal jakiegoś LiveCD najpierw i zobacz czy widzi w nim ten NVMe Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2021 2 godziny temu, BartAcid napisał: Zmiana trybu pracy kontrolera z AHCI na RST(raid) nic nie daje? To na pewno nic nie da. Nie ma nic wspólnego z NVMe. Przypominam o minimalnych wymaganiach do obsługi dysków NVMe: - chipset Z97 wzwyż - procesor Haswell Refresh - PCI-E 3.0 x4 18 godzin temu, cultstyle napisał: Ludziom się to udaje, Kluczem jest modyfikowany bios. Zajrzyj na Win-RAID Forum. Dodatkowo potrzebujesz adaptera, bo nie masz portu M.2 Jeszcze jedna kwestia do ustalenia - czy ta płyta ma port PCI-E 3.0? 2 gen wskazuje zdecydowanie na 2.0 Były płyty z chipsetem serii 6x z portem PCI-E działającym jako 3.0, ale warunkiem był procesor 3 gen. W dniu 27.02.2021 o 17:45, cultstyle napisał: Znalazłem w necie poradnik jak to zrobić Nie za bardzo wierzę temu gościowi, gdyż temp które podaje dla 970 EVO są nieralne - zapomniał dodać 50 stopni albo więcej. Cytuj
survivor Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Też mam ten problem, Workstation D20 - nie ma możliwości ustawić boot z PCI-E (także żadny śledź na dysk m2 czy NVMe nie pomoże). Płyta nie ma złącz ani m2 ani NVMe. Owszem modyfikacja BIOS może te opcje umożliwić ale z tego co się zdołałem dowiedzieć techniczna możliwość jest ale praktycznie nie ma żadnej gwarancji że będzie działało, w dodatku ryzyko zniszczenia płyty głównej jest dla mnie zbyt duże... Cytuj
razor1995 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Poleć z tym tematem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I tematem źródłowym czyli: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Powinno się dać, na win-raid ludzie piszą o bootowaniu z NVME na 2gen. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi