Skocz do zawartości

Dodanie opcji bootowania z dysku m.2 NVME na HP Workstation Z620

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy ktoś przypadkiem przerabiał powyższy temat na stacji roboczej HP ??

Znalazłem w necie poradnik jak to zrobić, lecz za chiny nie pokazuje mi się do wyboru dysk NVME podczas instalacji OS :(

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
2 godziny temu, Rudio napisał:

Sklonuj sobie z SATA lub zainstaluj przez WinNTsetup z jakiegoś WinPE. Szybciej niż konfigurować DUET/Refind do uruchomienia instalatora.

Masz na myśli klon dysku sata na dysk m.2 nvme ? Tutaj trzeba rozwiązać problem braku widoczności adaptera. Rozwiń proszę swoją myśl. Z góry bardzo Ci dziękuję

Opublikowano
5 minut temu, BartAcid napisał:

Zmiana trybu pracy kontrolera z AHCI na RST(raid) nic nie daje?

Z braku czasu to dopiero przede mną. Może dzisiaj mi się uda spróbować lub jutro do południa. W każdym bądź razie w tutorialu, do którego zamieściłem link w pierwszym poście nie widziałem żadnej wzmianki o tym.

Opublikowano

BIOS/UEFI może nie bootować z NVMe, ale jak system (PE lub inna instalacja na SATA) wykrywa dysk to omijasz problemy z instalacją. Potem DUET/Refind na pendrivie ładuje dopiero z NVMe (sklonowany lub zainstalowany z innego systemu). Odpal jakiegoś LiveCD najpierw i zobacz czy widzi w nim ten NVMe

Opublikowano
2 godziny temu, BartAcid napisał:

Zmiana trybu pracy kontrolera z AHCI na RST(raid) nic nie daje?

To na pewno nic nie da. Nie ma nic wspólnego z NVMe.

Przypominam o minimalnych wymaganiach do obsługi dysków NVMe:

- chipset Z97 wzwyż

- procesor Haswell Refresh

- PCI-E 3.0 x4

18 godzin temu, cultstyle napisał:

Ludziom się to udaje,

Kluczem jest modyfikowany bios. Zajrzyj na Win-RAID Forum. Dodatkowo potrzebujesz adaptera, bo nie masz portu M.2

Jeszcze jedna kwestia do ustalenia - czy ta płyta ma port PCI-E 3.0? 2 gen wskazuje zdecydowanie na 2.0 Były płyty z chipsetem serii 6x z portem PCI-E działającym jako 3.0, ale warunkiem był procesor 3 gen.

W dniu 27.02.2021 o 17:45, cultstyle napisał:

Znalazłem w necie poradnik jak to zrobić

Nie za bardzo wierzę temu gościowi, gdyż temp które podaje dla 970 EVO są nieralne - zapomniał dodać 50 stopni albo więcej. :lol:

Opublikowano

Też mam ten problem, Workstation D20 - nie ma możliwości ustawić boot z PCI-E (także żadny śledź na dysk m2 czy NVMe nie pomoże). Płyta nie ma złącz ani m2 ani NVMe. Owszem modyfikacja BIOS może te opcje umożliwić ale z tego co się zdołałem dowiedzieć techniczna możliwość jest ale praktycznie nie ma żadnej gwarancji że będzie działało, w dodatku ryzyko zniszczenia płyty głównej jest dla mnie zbyt duże... 

Opublikowano

Poleć z tym tematem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I tematem źródłowym czyli: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Powinno się dać, na win-raid ludzie piszą o bootowaniu z NVME na 2gen.