gabriel0 Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Witam. Problem polega na tym że w laptopie compaq armada 110 chciałem zainstalować system. Po bootnięciu z płyty win me, przechodzę cały etap, komputer się restartuje i następuje formatowanie dysku. Nawet nie zacznie i wyrzuca błąd "instalator nie mógł dokończyć fortmatowania dysku" i dzieje się to bez końca dopuki fdiskiem nie usunę partycji i instalator nie postawi nowej, potem błędne koło znowu. Po zrobieniu partycji fdiskiem nie jestem w stanie jej sformatować. Albo jestem za ubogi w komendy dosa, albo jest coś jeszcze czego nie umiem przewidzieć. Proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 gabriel0 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hannibal Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 1. Czemu w ogóle instalator, a nie fdisk ma partycje zakładać? 2. Na wszelki wypadek rozmiar partycji proszę ustalić nie w GiB, a w % . Choć, o ile HDD jest standardowej dla tego modelu wielkości, nie powinno mieć to znaczenia. Oczywiście założenie podstawowe dotyczy tego, że dysk jest sprawny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gabriel0 Posted February 24, 2021 Author Report Share Posted February 24, 2021 1 bo ani instalator ani fdisk nie umie tego zrobić poprawnie. Czy partycje założę fdiskiem, czy instalatorem, nie jestem w stanie ani jej sformatować, ani zainstalować systemu, gdyż instalator chcąc sformatować partycję zawiesza się na 0% i wysypuje błąd. 2 rozmiar fdiskiem ustawiałem z automatu na maxymalny, na pół, na 2 partycje. Ciągle to samo. Instalator staje przy formatowaniu. Co do dysku, to jest tylko tyle pewności, że wczoraj jeszcze na nim chodził xp. To wszystko co o nim wiem. Na obecną chwilę, nie wiem jakim cudem, udało mi się sformatować dysk. System się instaluje. Jak będą jeszcze jakieś bóle, dam znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts