Gość Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2021 ale kiedy skończysz? Nie rozumiesz co to jest - Termin - jak skończę - może jesteś inteligentny inaczej? A tak ogólnie - 21H1 - jest wydajniejszy i sromotnik już zrobił swoją wersję - więc dlaczego - Z NIEJ - nie korzystasz? Przepraszam - to nadal 20H2 Cytuj
Gość Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2021 Udzielasz sie w każdym temacie o modach - jeszcze nie wybrałeś swojego? Cytuj
Franc Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2021 2 godziny temu, smaug123 napisał: ale kiedy skończysz? Kryształowa Kula Jasnowidzenia się stłukła, niestety Czekaj cierpliwie, myślisz że autor nie ma nic innego do roboty przez cały dzień tylko moda tworzyć? Poza tym wolę poczekać i mieć dopracowanego moda niż kolejne "beta" wersje co 2 dni ściągać srom-otnik lubi to Cytuj
LuckyMan Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 21 godzin temu, zbigniew59 napisał: ale kiedy skończysz? Nie rozumiesz co to jest - Termin - jak skończę - może jesteś inteligentny inaczej? A tak ogólnie - 21H2 - jest wydajniejszy i sromotnik już zrobił swoją wersję - więc dlaczego - Z NIEJ - nie korzystasz? Matko, coś przeoczyłem? 21H2 już jest wydany? A gdzie można go spotkać? Cytuj
stens Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 19 minut temu, LuckyMan napisał: Matko, coś przeoczyłem? 21H2 już jest wydany? A gdzie można go spotkać? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
dimsim Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 20 minut temu, stens napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale to jest link do wersji oficjalnej. Cytuj
PrzemoVi Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 Kocham twoje modyfikacje, jak zwykle różnica jest olbrzymia. O ile w pracy używam linuxa i to (zależy od distro) bardzo pukładany system gdzie każdy moduł ma swoje miejsce to w domu przez programy z jakich korzystam jestem skazany na Windowsa. Używam twoich modów od dosyć dawna i z tym zauważyłem kilka problemów które strasznie mi utrudniają pracę: - Sterowniki od chipsetu przy instalacji wywalały bsoda, poszły dopiero w awaryjnym. - Microsoft store nie działa, cras h zaraz po otwarciu, czasami mignie okno ładowania, logi store czyste, próba naprawy: Get-AppXPackage *WindowsStore* -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"} kończy się błędem, dopiero po przywróceniu domyślnych ustawień usług i restarcie polecenie się wykonało i sklep działa. Ale po co mi sklep? Nienawidzę go, od 15 lat jak żyje przywykłem do tego że windows to system gdzie trzeba pobrać instalkę i odpalić, to nie Android! Ale pracuję na tablecie graficznym i bardzo bym chciał włączyć pismo odręczne i spodziewałem się jakiejś appki od M$ w sklepie. - No i właśnie - pismo odręczne i klawiatura ekranowa nie działa, co bym nie zrobił to nie mogę jej przywrócić. Przywróciłem plik C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\ink\TabTip.exe, ale nic to nie dało. Przywróciłem usługi pisma odręcznego i klawiatury ekranowej i wszystkie ich depy i dalej nie działa! - Po instalacji dostałem kilka bsodów PAGE_FAULT_ERROR, prawdopodobnie przez lipne sterowniki od chipsetu, po kilku restartach jest stabilnie. Błagam, zrób coś z tą klawiaturą albo powiedz co skasowałeś bo nie wyobrażam sobie przesiadki na niemodyfikowany Win10, a brak tej klawki/pisma mi mega utrudnia bo muszę odłożyć pierd***** 16" tablet i sięgnąć do klawiatury która jest pół metra dalej. Jeszcze na wersji 2004 doświadczyłem dziwnej rzeczy - Po instalacji Shut10Up na ALL, usługi Update powyłączane i wgl a ten mi po 2 miesiącach pobrał aktualizację i wszystko przestało działać - Explorer, StartIsBack, .NET i po restarcie na zmianę PAGE_FAULT i CRITICAL_PROCESS_DIED, nawet w awaryjnym. Dlatego się zaktualizowałem do moda 20H2. Syf to nie był bo wiem co uruchamiam. Może jakaś awaria systemu plików, gdzieś mam crashdump jakbyś chciał. Dzięki za to co robisz Pozdro Cytuj
irvinsoner Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 hej jaka jest róznica między wersją PRO a Pro EXTREME ? Cytuj
adonx Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 Chyba umiesz czytać - pierwsza strona tam znajdziesz różnice. >>[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 10 godzin temu, PrzemoVi napisał: Kocham twoje modyfikacje, jak zwykle różnica jest olbrzymia. O ile w pracy używam linuxa i to (zależy od distro) bardzo pukładany system gdzie każdy moduł ma swoje miejsce to w domu przez programy z jakich korzystam jestem skazany na Windowsa. Używam twoich modów od dosyć dawna i z tym zauważyłem kilka problemów które strasznie mi utrudniają pracę: - Sterowniki od chipsetu przy instalacji wywalały bsoda, poszły dopiero w awaryjnym. - Microsoft store nie działa, cras h zaraz po otwarciu, czasami mignie okno ładowania, logi store czyste, próba naprawy: Get-AppXPackage *WindowsStore* -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"} kończy się błędem, dopiero po przywróceniu domyślnych ustawień usług i restarcie polecenie się wykonało i sklep działa. Ale po co mi sklep? Nienawidzę go, od 15 lat jak żyje przywykłem do tego że windows to system gdzie trzeba pobrać instalkę i odpalić, to nie Android! Ale pracuję na tablecie graficznym i bardzo bym chciał włączyć pismo odręczne i spodziewałem się jakiejś appki od M$ w sklepie. - No i właśnie - pismo odręczne i klawiatura ekranowa nie działa, co bym nie zrobił to nie mogę jej przywrócić. Przywróciłem plik C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\ink\TabTip.exe, ale nic to nie dało. Przywróciłem usługi pisma odręcznego i klawiatury ekranowej i wszystkie ich depy i dalej nie działa! - Po instalacji dostałem kilka bsodów PAGE_FAULT_ERROR, prawdopodobnie przez lipne sterowniki od chipsetu, po kilku restartach jest stabilnie. Błagam, zrób coś z tą klawiaturą albo powiedz co skasowałeś bo nie wyobrażam sobie przesiadki na niemodyfikowany Win10, a brak tej klawki/pisma mi mega utrudnia bo muszę odłożyć pierd***** 16" tablet i sięgnąć do klawiatury która jest pół metra dalej. Jeszcze na wersji 2004 doświadczyłem dziwnej rzeczy - Po instalacji Shut10Up na ALL, usługi Update powyłączane i wgl a ten mi po 2 miesiącach pobrał aktualizację i wszystko przestało działać - Explorer, StartIsBack, .NET i po restarcie na zmianę PAGE_FAULT i CRITICAL_PROCESS_DIED, nawet w awaryjnym. Dlatego się zaktualizowałem do moda 20H2. Syf to nie był bo wiem co uruchamiam. Może jakaś awaria systemu plików, gdzieś mam crashdump jakbyś chciał. Dzięki za to co robisz Pozdro Hej! Mam nadzieję, że używasz na tablecie wersji pełnej lub tej z tylko wyłączonym Defenderem. Każda inna nie nadaje się do użytku na tablecie. Aby działała klawiatura i inne du*erele tabletowe, trzeba uruchomić w trybie ręcznym usługę TabletInputService. Sklep na u mnie na laptopie i blaszaku działa bez zarzutu, w wersji Lite/Extreme - jest wyłącznie pozostawiony do aktywacji systemu. Coś podejrzewam, że użyłeś właśnie Lite/Extreme na swoim laptopie i stąd tyle problemów. Te wersje nie są na tablety! Cytuj
Yakal.arep Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Cześć, mam pewien dylemat i chciałbym zadać wam kilka pytań. 1.Jak duża różnica w wydajności jest pomiędzy wersją pro zwykłą, a pro bez deffendera (przy domyślnych ustawieniach optymalizacji usług)? Pytam bo w wersji 1909 mimo domyślnych ustawień system działał sprawnie i nie "zamulał", w wersji 2H20 ewidentnie coś nie sprawdziło się na moim sprzęcie i bez włączonej opcji optymalizacji system wydaje się mocno ociężały (aplikacje potrafią włączać się zdecydowanie dłużej, a samo poruszanie się po interfejsie i takich apkach jak nvidia experience czy menedżer zadań/przeglądarka internetowa etc, sprawia wrażenie jakby się przycinały)(lapek to Legion y540 32GM ram i7 9k i GTX1660ti). Dodam że poprzednio korzystałem z Win10JG 1909 i reinstal zrobiłem tylko dlatego że niedawno mi aktualizacja do wersji 2H20 zepsuła cały układ pulpitu, lecz wtedy laptop działał sprawnie mimo to. Czyżby ten stockowy deffender aż tak psuł harmonie tego buildu? (Tak, miałem na poprzedniej wersji optymalizator ustawiony domyślnie, do testów wydajności zmieniałem na oba tryby) Dodam że problem na włączonym optymalizatorze praktycznie nie występuje, może sporadycznie ale w całokształcie jest nieodczuwalny. 2. Jako że mam na pendrive kopię zapasową wersji 1909 to mam kolejne pytanie. Jeżeli chciałbym wrócić do poprzedniej wersji (pobierałem ją bodajże w grudniu 2019) jak bardzo byłbym w czarnej... dziurze, jakbym zupełnie wyłączył windows update i nie instalował aktualizacji? Wiem że wtedy deffender równie dobrze może być wyłączony i jest jeszcze większą wydmuszką niż normalnie, ale czy wciągu tego czasu jakieś niezbędne poprawki do funkcjonowanie 1909 wyszły, czy można olać i cieszyć się idealnie funkcjonującym systemem do czasu wydania 2h21? (będę chciał przetestować z tym nowym wyglądem i funkcjami) Cytuj
dimsim Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 Czy można ustawić pasek startu i jego wygląd jak w wersji Win JG10 x64 1909 ? Ewentualnie czy jest możliwość wyłączenia w 1909 aktualizacji do 20h2? Cytuj
kimono001 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2021 W której wersji systemu jest dostępny WSL ( Windows Subsystem for Linux ) nie wliczając wersji pełnej? Cytuj
CzarnyPSP Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2021 @srom-otnik dałbyś rade podrzucić w linku cały folder TUNING? coś mi sie pomieszało i przypadkowo usunąłem Cytuj
Spidi Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2021 Kod błędu 2503 lub 2502 powtarza się bardzo często przy instalacji lub deinstalacji programów. PS. Rozwiązanie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2021 @srom-otniku, mam propozycję, aby w trakcie robienia moda 7-mki sprawdział tem programik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ustawia on tak, że codziennie jest inna tapeta - a naprawdę są (według mnie) ładne. Działa na Windows 7, 8.1 i 10. Cytuj
lkbass Opublikowano 5 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2021 Ma ktoś taki przypadek z wyskakującym oknem: " A JavaScript error occurred in the main process"? Jak to naprawić? Cytuj
piotr135246 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 W dniu 26.05.2021 o 16:38, srom-otnik napisał: Pobierz narzędzie do aktualizacji systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wgraj 21H1. Wszystko zostanie zachowane i znikną problemy z update'ami Zaktualizowałem tak jak napisałeś, kolega potem pisał o Startisback, ale to też przeinstalowałem, niestety z tego co widzę to po aktualizacji nie mam już nic w menu narzędzia (ppm na pulpicie), sama opcja jest, ale nic się w niej nie znajduje. Da się coś zaradzić? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 50 minut temu, piotr135246 napisał: Zaktualizowałem tak jak napisałeś, kolega potem pisał o Startisback, ale to też przeinstalowałem, niestety z tego co widzę to po aktualizacji nie mam już nic w menu narzędzia (ppm na pulpicie), sama opcja jest, ale nic się w niej nie znajduje. Da się coś zaradzić? Poczekaj na jg10 na majowej podstawie Cytuj
ziomek1993 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 40 minut temu, srom-otnik napisał: Poczekaj na jg10 na majowej podstawie Mistrzu kiedy tegoroczna wersja JG7 ? Czekam z niecierpliwością na formacik Cytuj
srom-otnik Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 14 minut temu, ziomek1993 napisał: Mistrzu kiedy tegoroczna wersja JG7 ? Czekam z niecierpliwością na formacik Hej, pracuję nad nią codziennie, ale mam również inne zajęcia niż zabawa z komputerem... Cytuj
ziomek1993 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 3 minuty temu, srom-otnik napisał: Hej, pracuję nad nią codziennie, ale mam również inne zajęcia niż zabawa z komputerem... Spoko mistrzu,czekam cierpliwie : ) Nie śpiesz sie. Twór wydajesz z całkowitą starannością,to mogę spokojnie powiedzieć na głos nawet : D Czekam na finala,wtedy formacik na poważnie ; D Cytuj
Franz Maurer Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2021 @srom-otnik pytanie czym się różni ta wersja Win JG10 x64 20H2 od Win JG10 H2 Extreme ? tym, że w instalatorze do wyboru jest extreme, a w tamtej wersji jest juz obraz tylko extreme ? Cytuj
nudzija Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2021 @Franz Maurer w iso JG10 20H2 są wszystkie wersje a w JG10 H2 Extreme jest tylko extreme, a czym się poszczególne wersje systemu różnią jest w pierwszym poście Franz Maurer lubi to Cytuj
Franz Maurer Opublikowano 18 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2021 Godzinę temu, nudzija napisał: @Franz Maurer w iso JG10 20H2 są wszystkie wersje a w JG10 H2 Extreme jest tylko extreme, a czym się poszczególne wersje systemu różnią jest w pierwszym poście O to mi chodziło dziękuje ślicznie @nudzija Cytuj
sto400 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Witaj! Właśnie próbuję JG10 Extreme na Dellu 7730. No, kopyto na straszliwe, pali szybciej niż telewizor. Responsywność, dodatki, No, mógł byś instalkę forefoxa dorzucić. Tak to bajka. Ogólnie doświadczenia z 10ką za dużego nie mam, bo właśnie przesiadam się z Lenovo X201i W7pro. Tak więc szukam "czegoś dla siebie". Z problemów to mam dwa: 1. Instalka sterowników karty graficznej intela UHD630 zawiesza się na splash-screenie i łapie wyciek pamięci, aż wciąga 25GB ramu się cras"Jestem Idiotą"e. - Ale manualnie się da zasinstalować sam sterownik. Na wersji A-Team albo na pełnym 10ce tego problemu niema. 2. Nie działa windows Hello, a konkretnie obsługa czytnika linnii papilarnych. Ja rozumiem, że "extreme" ma być ogolony - no ale może można jakoś tą konkretną funkcję przywóricć? Cytuj
sto400 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Witaj! Właśnie próbuję JG10 Extreme na Dellu 7730. No, kopyto na straszliwe, pali szybciej niż telewizor. Responsywność, dodatki, No, mógł byś instalkę forefoxa dorzucić. Tak to bajka. Ogólnie doświadczenia z 10ką za dużego nie mam, bo właśnie przesiadam się z Lenovo X201i W7pro. Tak więc szukam "czegoś dla siebie". Z problemów to mam dwa: 1. Instalka sterowników karty graficznej intela UHD630 zawiesza się na splash-screenie i łapie wyciek pamięci, aż wciąga 25GB ramu się cras"Jestem Idiotą"e. - Ale manualnie się da zasinstalować sam sterownik. Na wersji A-Team albo na pełnym 10ce tego problemu niema. 2. Nie działa windows Hello, a konkretnie obsługa czytnika linnii papilarnych. Ja rozumiem, że "extreme" ma być ogolony - no ale może można jakoś tą konkretną funkcję przywóricć? Cytuj
lysyn Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Co do Windows Hello, musisz włączyć usługi odpowiedzialne za Microsoft Passport Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 28 minut temu, sto400 napisał: "extreme" ma być ogolony - no ale może można jakoś tą konkretną funkcję przywóricć? Musisz zaczekać ok miesiąca, będzie wydanie na najnowszej podstawie Cytuj
sto400 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 7 godzin temu, lysyn napisał: Co do Windows Hello, musisz włączyć usługi odpowiedzialne za Microsoft Passport Wiesz, ja to byłem mocny jak AthlonyXP były w modzie. Potem ten x201 załatwił sprawę na lata, a ja przestałem się interesować . Teraz, po 10 latach staruszek już biodegraduje a ja muszę wrócić do obiegu. A tu jakieś UEFI, jakieś cuda.... panie!. // czyli rozumiem, że w następnej edycji Hello będzie śmigało "ilegancko"? EDIT: Próbuję wgrać kontrol-panel do karty graficznej. Brakuje jakiegoś komponentu z Microsoft-Store. Opis z tej strony nie działa, poprostu nic się nie dzieje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi