pawel5428 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2021 Postaram się krótko. Mam dużo staruch i starszych gier od okolic lat 1995 i dalej 2000-2005-....etc. Mam win 7 x32 na nim wszystkie te gry działają ok ale myślę nad przesiadką czy doinstalowaniem win 7 x64. Grałem w chronicles of arcadia(runes of magic) i już nie wspierają x32 więc nie pogram. Lubię też mody do gier i tak nie mogę zmodować mass effect meutim czy mod manager tylko x64. Czy warto instalować x64 czy lepiej dać obok ? A może dać sobie spokój? Core2duo e8400 3ghz(3,55) Gtx 460se 1gb gddr5 oc 520w zasilacz 4gbram ddr2 hynix 800mhz (860oc) Ssd sandisk plus 120gb (wolne ok.70gb) Win 7 x32 pro sp1 Hdd 500 gb trzy partycje... ...1.programy (x32) + moje dokumenty na hdd 2.gry 3.pliki No i mam problem bo nawet jakby instalować to wszystko poustawiane pod obecny system nawet partycje ... Cytuj
Widzior Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2021 Znajdź na śmietniku jakiś dysk albo kup za 20zł i tam sobie zainstaluj. Cytuj
BartAcid Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 Wyczyść z rzeczy których nie będziesz potrzebował do grania na tym systemie co masz. Zrób z zrzut do VHD i postaw sobie x64 (jak do vhd są tematy na forum). Dopiszesz go do bootmenu i gdy będzie potrzebny to go sobie będziesz uruchamiał jak by był normalnie zainstalowany. Prościej chyba się nie da zrobić przesiadki z zachowaniem tego co się ma by nadal to używać. pawel5428 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 Złote rozwiązanie obsługujące wszystkie gry mając do dyspozycji komputer na bazie C2D - 3 dyski z systemami: - XP x86 - Win 7 x64 - Win 10 x 64 Nie ma takiej gry na świecie, której byś nie uruchomił przy takiej konfiguracji systemowej. P.S. Mogą to być 3 partycje na jednym dysku, ale aby uniknąć problemów przy ewentualnych zmianach, to lepiej zawsze osobne dyski. pawel5428 lubi to Cytuj
kitaro Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 Praktycznie, to w W 10 x64 idzie zagrać w gry z ub wieku. Dałem mu directxa 9.29 i wszystko, co potrzeba w trybie zgodności. Mam rise of atlantis i tam inne. A jak uruchamiać, nawet ustawić skalowanie, to insza bajka. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To jeszcze 16 bitowe gry. Nawet zachowany polski pSX z biosem i kartą. A pobrałem z hostingu ze swoich zapasów, gdy zobaczyłem temat. Rozumiecie - nostalgia wróciła, gdy grałem z wnukami. Prawnuk ma 2 latka, więc niedługo i pewnie z nim "powyściguję się". Dwa pady do huba i tylo to. pawel5428 lubi to Cytuj
sahipp Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2021 według mnie na takiej konfiguracji sprzętowej o ile nie będziesz jej zmieniał nie ma sensu pchać się w 64bit... jedyne co to program aby win7 korzystał z 4 GB ram`u.... Poza tym 64bity pożerają więcej zasobów sprzętowych... Co do gier na 64bit... Z win 7 64bit nie mam doświadczenia... Miałem styczność z vistą 64 bit i trochę słabo to wyglądało chodź nie całkiem beznadziejnie... Obecnie mam win10 64bit.... Większość gier działa i o dziwo 1064bit radzi sobie o niebo lepiej z aplikacjami 32bit niż vista 64 bit... Win 7 nie mam pojęcia... Jak pisałem większość gier chodzi bez problemu, są małe wyjątki i trzeba było ściągnąć jakąś przerobioną wersję konkretnej gry pod 64 bit.. pawel5428 lubi to Cytuj
pawel5428 Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Czyli zostaje mi odkładać na nowy sprzęt. Ten komputer zostawię do starszych gier. Najwięcej zainwestuję w procesor i płytę główną. Zaraz za nimi dobry ram.Grafikę mogę dokupić lepszą potem. Cytuj
sahipp Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2021 Ja mogę dodać os siebie że jeżeli sprzęt który już posiadasz nie kłuje Cię za bardzo to siedź na nim a konkretnie na win7 i się ciesz... Win10 wcale nie jest taki super, chodź dzięki modyfikacjom dostępnym tutaj na stronie można z tym systemem w miarę bezboleśnie żyć... Win10 w wielu sprawach naprawdę jest lepszy i wielu aspektach przeszedł prawdziwą rewolucje na plus... Ale oprócz tego pojawiły się duże minusy. Nie jest ich dużo, ale są one na tyle upierdliwe że całkowicie przysłaniają pozytywne strony nowego systemu... gdybym miał możliwość wolałbym dalej siedzieć na 7 który jest o wile bardziej dopracowany.... Win 10 to usługa która na dzień dzisiejszy nadal pozostawia wiele do życzenia pomimo tego że jest już obecna parę ładnych lat... Natomiast poprzednie windowsy bardziej lub mniej udane były kompletnymi produktami finalnymi, taka drobna różnica, a zmieniająca sporo.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi