efreet Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 1. Model: dell e5530. 2. Dokładne parametry: 4gb RAM, 120gb ssd, Intel Core i3 drugiej generacji 3. System jaki posiadasz: brak 4. Jaki chciałbyś mieć (np 7,8,10) co ułatwi dobranie modyfikacji: dowolny. Komputer jest dla mamy, zostal odkupiony jako sprzet poleasingowy. Bedzie uzywany do pasjansa, przegladania internetu, rozliczania podatkow...nic bardzo wymagajacego. Priorytetem jest, aby eksploatacja byla mozliwie malo klopotliwa.
BartAcid Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 Czysty windows 10 co najwyżej nieco przycięty skryptem m4s czy O&O ShutUP10. Mamie to obojętne co widzi jak sie jej pokaże mgdzie jest przeglądarka czy pasjansy.
jarexpol Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 Windows 8.1, sterowniki są na stronie della, w sam raz dla mamy, nikomu nie polecam Win 10 zgroza. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Miastowy Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 2 godziny temu, BartAcid napisał: windows 10 Zainstaluj czysty Windows 7 SP1 w wersji 64 bitowej, np. to: Pewnie gdzieś na obudowie bądź pod baterią powinna być naklejka z oryginalnym kluczem aktywacyjnym do 7 Pro. Aktywację przeprowadzasz po instalacji systemu.
Widzior Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 Popieram miastowego, tego moda admina używam na wszystkich starszych sprzętach, a nawet na ryzenie (po dodaniu sterów USB). Win8.1 też będzie dobry, i tu też polecam wersje admina. O Win10 zapomnij na tym sprzęcie, chyba że bardzo mamuśki nie lubisz nudzija lubi to
BartAcid Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 Och wy malutcy zagrzebani na wieki w zabytkach. Sprzęt jest spoko na 10. A dla każdego uruchomienie w kilkanaście sekund jest i tak jak najbardziej akceptowalne. Poza tym po włączeniu koloru wiodącego ten system wygląda po prostu ładnie. 7 zaczyna się dla mnie robić pstrokata i dająca po oczach swoją jaskrawością.
Miastowy Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 Wolę zdecydowanie "zabytek" . Nie mówię, że Windows 10 jest aż taki zły, lecz na starszych sprzętach przeważnie są jakieś problemy, np. z sterownikami. Chyba lepiej od razu wgrać coś co jest pewne i po za tym producent z takim systemem wypuszczał, tj. 7.
efreet Opublikowano 22 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 Chłopaki, dziękuję. Stanęło na win7,z kluczem licencyjnym spod baterii. Do win10 może kiedyś dojrzejemy, ale łatwiej będzie przejść że xp na 7 niż na 10... Odbiegając odrobinę od tematu... Czy instalując polecany wyżej system, powinienem odpalić aktualizacje systemu? Od wielu lat używam Linuxa i przyznam, że jestem mocno zgubiony w ilości aktualizacji których nie- należy- instalować... Jak pisałem, priorytetem jest aby system był w miarę bezpieczny i bezproblemowy
Widzior Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 Godzinę temu, efreet napisał: Czy instalując polecany wyżej system, powinienem odpalić aktualizacje systemu? Polecam w usługach wyłączyć WU na amen i masz spokój. Z aktualizacjami i tak miałbyś problem, bo od stycznia 2020 Win7 nie jest już wspierany i trzeba się mocno nakombinować z Bypass'ami i innymi cudami, żeby aktualizacje ESU wchodziły. Ja na lapku mam WU wyłączone od 3 lat, nie mam żadnego AV, i sprzęt chodzi jak w dniu instalacji. Ewentualnie gdybyś chciał aktualną wersję Win7, to polecam ci wersję wiktorynka (dodane sterowniki do nowych sprzętów w niczym nie przeszkadzają)-
Rekomendowane odpowiedzi