Skocz do zawartości

Przesyłanie katalogów z androida przez USB3 laguje całego kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciężko było mi zdecydować czy jest to sprawa programowa czy sprzętowa stąd też dział może być nieodpowiedni. Kwestia przedstawia się jak na screenie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dysk ssd goodram iridium pro jak dobrze pamiętam, tel podłączony przez usb3, dysk ssd jest dyskiem systemowym, hdd mam odpięty.

Co tutaj daje po du.pie, czasy dostępu? Przesyłanie jest mega wolne, laguje wszystko, począwszy od otwierania painta do przeglądania internetu, o oglądaniu youtuba nie wspominając. Wiadomo, poszczególne pliki przesyłają się zawsze wolniej niż pliki spakowane przykładowo do jednego zipa, ale żeby podczas przesyłania komputer był całkiem niezdatny do użytkowania przy posiadaniu ssdka? 

/ chyba najlepszym sposobem jest spakowanie na telefonie katalogów do zipa i przesłanie przez ftp

Opublikowano

Akurat lecę na kastracie i nie mam żadnego, nawet defendera, ale trafne spostrzeżenie, takowy mógłby coś krzaczyć :D Robię zipa na tel, share mi stawiam serwer ftp i filezillą kopiuję przez wifi, transfery nie są zabójcze ale jakoś normalnie to działa. Kiedy googlowałem problem wolnego przesyłania ludzie pisali, że ptp(albo mtp, bo je mylę) generalnie zasysa i jest mega wolne. Sam fakt wolnego przesyłania może wynikać z szyfrowania danych w androidzie, bądź innego formatu ext4(jak się nie mylę), ale to tylko moje domysły. Bardziej dziwi mnie fakt, że potrafiło mi zlagować cały dysk, a raczej pcta przy tak niskim transferze stąd też pytanie padło o czasy dostępu do dysku etc, myślałem, że ktoś zna temat ;D 

Opublikowano

Nie mam zielonego pojęcia w czym problem (bo mając takie szczątkowe informacje problem może leżeć gdziekolwiek).
Jednak jako workaround polecam przesyłać pliki za pomocą ADB a dokładniej za pomocą komend Push i Pull.
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]