Skocz do zawartości

gtx 980 ti wydajnosć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznij od aktualizacji systemu do wersji 2004, czytałem sporo komentarzy na steamie oraz zagranicznych stronach.

Pisali, że po aktualizacji systemu do 2004, gra działa lepiej.

Ale na pełną poprawę trzeba będzie poczekać ze strony twórców. Aż będą wydane aktualizacje gry, które naprawią sporo problemów.

Opublikowano
3 godziny temu, MiłoszPL napisał:

ma ktoś porównanie? Bo bym zrobił aktualizacje, ale bym miał troche roboty. Kopia save podstawowych itd.

Tak jak Ci pisałem, sporo ludzi pisze, że na 2004 gra działa lepiej. Poza tym wyszedł już pierwszy patch, sprawdź czy coś Ci się zmieniło.

Co do aktualizacji Windowsa.

Aktualizacja do 2004 nie usunie Ci niczego w systemie. Wszystkie pliki jakie masz pozostaną.

A jak Ci się wersja 2004 nie spodoba to zawsze możesz powrócić do tej co masz teraz.

Wtedy po aktualizacji wchodzisz w Ustawienia > Odzyskiwanie > Wróć do poprzedniej wersji.

Opublikowano
W dniu 9.08.2020 o 22:09, wiktorynek napisał:

Ten procesor nie ogranicza w żaden sposób karty GTX 980 Ti. Mało ogranicza nawet RTX 2080. Nieco lepsze wyniki na mocnych procesorach mogą być w grach zależnych od procesora.

Naprawdę? Miałem 1070 (+- 980ti) i w takim RDR2 po zmianie z I5 6600K na R5 3600 skok był znaczny i to w lokacjach typowo graficznych, a w mieście to miazga. Oczywiście Ramy takie same (3800MHz). Generalnie połączenie I5 4690K + 980ti jest optymalne.

Opublikowano
3 godziny temu, MultiPhantom napisał:

RDR2 po zmianie z I5 6600K na R5 3600 skok był znaczny

1. Przykład jednej gry.

2. Porównujesz procesor 4/4 rdzeniowy/wątkowy do 6/12 rdzeniowego/wątkowego wyżej taktowanego na dodatek na innej platformie? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3. Zachowanie GTX1070 też może być inne od GTX980 Ti

4. Ile wyniósł ten znaczny skok? Przecież napisałem:

Nieco lepsze wyniki na mocnych procesorach mogą być w grach zależnych od procesora.

Generalnie połączenie I5 4690K + 980ti jest optymalne.

Właśnie. Można napędzić tą kartę procesorem i9 9900K lub Ryzen 7 3900X tylko jaki sens? Na dodatek w niektórych grach wzrost byłby mizerny.

Istotą tego tematu jest problem, w którym GTX980 Ti nie osiąga w danej grze wydajności zgłaszanej przez innych użytkowników identycznej lub podobnej konfiguracji sprzętowej.

Takie problemy są trudne do rozwiązania jeśli szybko, najprostszymi metodami nie udało się zdiagnozować i naprawić. Tylko samozaparcie i testowanie różnych konfiguracji sprzętowo-systemowo-programowo-sterownikowych może dać rozwiązanie.

Może być tak wiele zależności, że szok. Nasza pomoc na odległość jest niewielka. Podrzucanie pomysłów można mnożyć, ale to nie naprawi problemu. Jakby był prosty, to już zostałby naprawiony.

Użytkownik tej karty sam musi zdecydować czy chce poświecić dużo czasu i znaleźć przyczynę czy pogodzi się z niedogodnościami w jednej grze.

Opublikowano

wiec zainstalowalem sobie na ssd nastepujaca wersje windows 10 (wybralem superlite bez defendera i potem spolszczylem) :

WIN10.PRO.2004.COMPACT.AND.SUPERLITE.U5.X64.(NORMAL).GHOSTSPECTRE

potem zainstalowalem najnowsze stery nvidi bo mam gtx1050ti 4gb

potem uzylem tego :

ghost-opcje.jpg

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i tutaj zainstalowalem opcje 16, 17, 38 (atmosy oba), 39 (4 opcja, 8 opcja i wlaczylem jakies tam polepszacze nvidia tylko w tej wersji), 8, 7, 6 (256mb), 5 (wylaczone wsyzstko), 1 (cortany wylaczone, drukarka wlaczona), 2, 3 oraz 4 aktywacja

po tym wszystkim winda wygladala tak :

potem nastapilo uruchomienie gry i chyba z 10minut czekalem na rekonfiguracje shaderow po tym czasie sie odpalilo menu i rozpoczalem gre na ustawieniach niestandardowych (wylaczone rozmycie ruchu, reszta wysokie)

zrzuty z procka ponizej

menadzer-procesy.jpg

menadzer-wydajnosc.jpg

jak gralem mialem na tych ustawieniac 30+fps

i teraz zrzuty z benchamarka gry na moich ustawieniach i potem po kolei

moje ustawienia :

niestandardowe-ustawienia.jpg

i teraz benchamrki :

moje ustawienia na tym czym gram

niestandardowy.jpg

i od najslabszego do najmocniejszego

wieksza-wydajnosc.jpg

oryginalne.jpg

lepsza-jakosc.jpg

najwyzsza-jakosc.jpg

jak widac grac sie da

i to nawet plynnie gra mi dziala na slabszej grafice niz twoja, gra wymaga duzoooo ramu

Opublikowano

@MiłoszPL - to co Ty pokazywałeś kilkanaście postów wcześniej na screenach i kolega @ripek jednoznacznie wskazuje, że masz za mało pamięci RAM dla tej gry.

Nawet 16GB jest na pograniczu, a w zasadzie za mało skoro proces HorizonZeroDawn.exe zajmuje 14GB - a gdzie system i pozostałe programy?

Przypomnę, że w momencie gdy zajętość RAM przekracza 80%, system zaczyna korzystać z pamięci wirtualnej na dysku i rozpoczyna się totalne mulenie.

GTX 980Ti jest niemal 2x wydajniejsze od GTX 1050Ti.

Trzeba zainwestować w 32GB RAM. :lol: Od tego nie ma ucieczki. Za chwilę wyjdą gry portowane z PS5 i 32GB RAM będzie standardem albo za mało.

Opublikowano

Co do ramu sprawdziłem to właśnie i między 8gb a 16gb nie ma znaczącej różnicy około 5 FPS mniej na 8gb ram.

Właśnie wyszedł nowy patch do gry, więc powinna Ci działać lepiej.

Jeżeli nadal będzie działać tak źle to musisz mieć coś nie tak z komputerem.

Bo mi ta gierka śmiga nawet na laptopie przy 55-60 FPS na ustawieniach takich jak Ty miałeś na screenie (czyli większa wydajność).

Obstawiam, że masz po prostu zaśmieconego kompa.

Ja zalecał bym Ci format, wgranie na nowo windowsa + sterowników. 

Opublikowano
20 godzin temu, MiłoszPL napisał:

Jestem ciekawy czy gra przerzuca pamiec na pamieć karty graficznej.

4 godziny temu, MiłoszPL napisał:

to ram nie jest przerzucany na gpu i cpu?

Czy ty zdajesz sobie sprawę z irracjonalności twoich pytań? Chyba sam nie masz pojęcia o czym piszesz. Co ma pamięć operacyjna RAM do pamięci graficznej na karcie? Ano nic.

jarexpol lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, MiłoszPL napisał:

to jakim cudem u mnie horizon zero dawn zuzywa 7 gb a u niego 13 gb ramu?

A ile masz fizycznie? - 8GB? - to jak może Tobie zużywać 13GB? :E

Nawet jak będziesz miał 16GB, to nie pożre Tobie 13GB tylko mniej.

Jemu pożera 13GB, bo ma 32GB RAM.

To jest normalne zjawisko - system i programy korzystają proporcjonalnie z dostępnych zasobów.

9 godzin temu, MiłoszPL napisał:

Ja mam wykorzystanie 80% ramu. to ram nie jest przerzucany na gpu i cpu?

Jedyne przerzucanie odbywa się na dysk i jest to złe zjawisko. Na CPU? - gdzie? - do rdzenia? :lol:

Opublikowano
2 minuty temu, MiłoszPL napisał:

Wychodzi na to, że dokładając jeszcze mocniejsza karte graficzną moge na tym intelu tyle uzyskac?

Oczywiście. Możesz sobie nawet zamontować RTX 2080 Super SLI. :D I będziesz miał w swojej grze 300 FPS albo 2000FPS. :biggrin3:

Opublikowano
11 godzin temu, MiłoszPL napisał:

To nie wiem co jest juz z moim kompem. Czyja to wina. System dośc nowy bo przeniesiony na ssd z hdd.

wlasnie sobie odpowiedziales co jest nie tak z kompem

ja instalowalem caly system na nowo

a ty masz przeniesiony z hdd i pewnie zaktualizowany do jakiejs tam wersji

ja mam wszystkie poprawki + optymalizacje zrobione + zbedne wodotryski wylaczone

a ty masz to wszystko w gratisie od mikroszitu

instalacja nowego systemu na ssd jest szybka, zeby dostosowac do siebie czyli te programiki ktore sa w tym ghost spectre to z 1h + wlasne do tego zeby poinstalowac to co sie mialo na starym a mialem tego duzo zeszlo mi z 4-5h

system sprawdzam od 2 dni i hula, jedyna przypadlosc co mnie na razie spotkala to restart windy po restarcie karty sieciowej z braku netu wziolem opcje napraw i mi sie winda zrestartowac musiala co an win7 nie ma takiego miejsca