Jump to content

Nie chce mi się uruchamiać żaden linux po instalacji.

Recommended Posts

Posted

Jak wyżej - płyta z390 aorus master

dyski sdd oraz NVME

grafika gtx 960

bootowanie-raz legacy-raz uefi

Do instalacji zamontowany zawsze tylko jeden konkretny dysk 

Po instalacji system się uruchamia do logo i po chwili wyłącza się ekran

Niektóre linuxy nie uruchamiają się z pena jako live - ale te co mają opcję kompatibility mode - startuja z tej opcji.

Ale po instalacji na dysku to samo - startują- pojawia się logo ładowania systemu i po chwili wyłacza się ekran - KOMPUTER NIE WYŁĄCZA SIĘ.

O co tu może chodzić?

Posted

Ja także ale po zainstalowaniu systemu i restarcie otwiera się ekran bootowania z wyborem opcji i po chwili czarny ekran - komputer działa ale nie ma obrazu - może to być problem z grafiką ? Mam gtx-a.

Posted

@ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - jak mam to zrobić skoro po instalacji nie mam obrazu?

Posted

Jeszcze raz - jak mam zainstalować te sterowniki skoro po instalacji linuxa mam czarny ekran. Ciągle pokazujesz jak zainstalować sterowniki z poziomu działającego systemu. I co mam sprawdzać tym strelcem?

Nie rozumiesz że nic nie widzę?

Posted

Głównie próbuję uruchomić mint lmde.  Ogólnie to na większości linuxów.  Wyjąłem kartę nvidia i zainstalowałem z integrą - bez problemu. Próbowałem zainstalować stery nvidia - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - nie dziwię się - jak karta nie jest podpięta do płyty - to tak jak w windowsie - nie da się zainstalować sterów.

W neonie mam w instalatorze opcję połączenia z siecią wi-fi i instalacji akuualizacji oraz sterowników - także nvidia - niestety zawsze w trakcie - instalacja crashed.

Jedynie elementary OS-5.1 - po włączeniu wi-fi w instalatorze i kliknięciu opcji pobrania aktualizacji i STEROWNIKÓW - po instalacji wystartował - I BYŁ EKRAN!

Ale akurat dla mnie ma bardzo mało możliwacji personalizacji.

To wszystko odrzuca początkujących od linuxa - trzeba skończyć wyższe studia by go zainstalować na każdym sprzęcie !

A kupując sprzęt także trzeba WIELE CZASU STRACIĆ - JEŚLI SIĘ CHCE LINUXA OBOK WINDOWSA - BY WIEDZIEĆ CO JEST KOMPATYBILNE z linuxem.

OGÓLNIE TO LINUX DO D.....PY! - dla zwykłych ludzi - można próbować - może się uda?

To prawie to samo co instalacja mac os-a na zwykłym komputerze.

I wcale nie dziwię się że na wieeelu forach ludzie chejtują linuxa - brawo!

Ja na razie mam dosyć  - może kiedyś znów dostanę natchnienia.

Wolę bawić się windowsem - modyfikacjami - samemu modyfikowac - przynajmniej w 99,9 procent mi się uruchamia.

I nigdy nie będę szukał nowej karty pod kątem - musi się uruchamiać linux od strzała.

Posted

Mało się znam, ale spróbuję pomóc :)

Kiedy wdusisz Ctrl+Alt+F1 Ekran przełączy się na tekstowy.

Masz ich tam kilka od F1 do F7, ii chyba tylko F7 jest graficzny

Możesz dodać osobne PPA i stamtąd dociągnąć nowsze drv.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]instaluję na standardowych drv system, dodaję PPA i wybieram wtedy w Zarządzaniu starownikami najnowsze z listy.

Posted
Godzinę temu, zbigniew59 napisał:

Głównie próbuję uruchomić mint lmde.  Ogólnie to na większości linuxów.  Wyjąłem kartę nvidia i zainstalowałem z integrą - bez problemu. Próbowałem zainstalować stery nvidia - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - nie dziwię się - jak karta nie jest podpięta do płyty - to tak jak w windowsie - nie da się zainstalować sterów.

W neonie mam w instalatorze opcję połączenia z siecią wi-fi i instalacji akuualizacji oraz sterowników - także nvidia - niestety zawsze w trakcie - instalacja crashed.

Jedynie elementary OS-5.1 - po włączeniu wi-fi w instalatorze i kliknięciu opcji pobrania aktualizacji i STEROWNIKÓW - po instalacji wystartował - I BYŁ EKRAN!

Ale akurat dla mnie ma bardzo mało możliwacji personalizacji.

To wszystko odrzuca początkujących od linuxa - trzeba skończyć wyższe studia by go zainstalować na każdym sprzęcie !

A kupując sprzęt także trzeba WIELE CZASU STRACIĆ - JEŚLI SIĘ CHCE LINUXA OBOK WINDOWSA - BY WIEDZIEĆ CO JEST KOMPATYBILNE z linuxem.

OGÓLNIE TO LINUX DO D.....PY! - dla zwykłych ludzi - można próbować - może się uda?

To prawie to samo co instalacja mac os-a na zwykłym komputerze.

I wcale nie dziwię się że na wieeelu forach ludzie chejtują linuxa - brawo!

Ja na razie mam dosyć  - może kiedyś znów dostanę natchnienia.

Wolę bawić się windowsem - modyfikacjami - samemu modyfikowac - przynajmniej w 99,9 procent mi się uruchamia.

I nigdy nie będę szukał nowej karty pod kątem - musi się uruchamiać linux od strzała.

Jeśli zakładasz, że inni będą rozwiązywać ciągle twoje problemy to prędzej czy później i tak stracisz.
Mogę się zapytać kiedy ostatnio i jak długo używałeś Linuxa? :E