Guest Posted July 1, 2020 Report Posted July 1, 2020 Jak wyżej - płyta z390 aorus master dyski sdd oraz NVME grafika gtx 960 bootowanie-raz legacy-raz uefi Do instalacji zamontowany zawsze tylko jeden konkretny dysk Po instalacji system się uruchamia do logo i po chwili wyłącza się ekran Niektóre linuxy nie uruchamiają się z pena jako live - ale te co mają opcję kompatibility mode - startuja z tej opcji. Ale po instalacji na dysku to samo - startują- pojawia się logo ładowania systemu i po chwili wyłacza się ekran - KOMPUTER NIE WYŁĄCZA SIĘ. O co tu może chodzić? Quote
berthold61 Posted July 1, 2020 Report Posted July 1, 2020 Ja zawsze rufusem nagrywam pena na MBR i za każdym razem wszystko startuje . Quote
Guest Posted July 2, 2020 Report Posted July 2, 2020 Ja także ale po zainstalowaniu systemu i restarcie otwiera się ekran bootowania z wyborem opcji i po chwili czarny ekran - komputer działa ale nie ma obrazu - może to być problem z grafiką ? Mam gtx-a. Quote
xdxd23 Posted July 2, 2020 Report Posted July 2, 2020 Problemem jest gtx, też mam 960 i też są takie cyrki Quote
Guest Posted July 3, 2020 Report Posted July 3, 2020 @ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - jak mam to zrobić skoro po instalacji nie mam obrazu? Quote
marcelgg Posted July 3, 2020 Report Posted July 3, 2020 zaczynamy od sprawdzenia, Użyj Płyty Ratunkowej WinPE 10-8 Sergei Strelec x86 x64 Quote
Guest Posted July 3, 2020 Report Posted July 3, 2020 Jeszcze raz - jak mam zainstalować te sterowniki skoro po instalacji linuxa mam czarny ekran. Ciągle pokazujesz jak zainstalować sterowniki z poziomu działającego systemu. I co mam sprawdzać tym strelcem? Nie rozumiesz że nic nie widzę? Quote
Guest Posted July 3, 2020 Report Posted July 3, 2020 Głównie próbuję uruchomić mint lmde. Ogólnie to na większości linuxów. Wyjąłem kartę nvidia i zainstalowałem z integrą - bez problemu. Próbowałem zainstalować stery nvidia - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - nie dziwię się - jak karta nie jest podpięta do płyty - to tak jak w windowsie - nie da się zainstalować sterów. W neonie mam w instalatorze opcję połączenia z siecią wi-fi i instalacji akuualizacji oraz sterowników - także nvidia - niestety zawsze w trakcie - instalacja crashed. Jedynie elementary OS-5.1 - po włączeniu wi-fi w instalatorze i kliknięciu opcji pobrania aktualizacji i STEROWNIKÓW - po instalacji wystartował - I BYŁ EKRAN! Ale akurat dla mnie ma bardzo mało możliwacji personalizacji. To wszystko odrzuca początkujących od linuxa - trzeba skończyć wyższe studia by go zainstalować na każdym sprzęcie ! A kupując sprzęt także trzeba WIELE CZASU STRACIĆ - JEŚLI SIĘ CHCE LINUXA OBOK WINDOWSA - BY WIEDZIEĆ CO JEST KOMPATYBILNE z linuxem. OGÓLNIE TO LINUX DO D.....PY! - dla zwykłych ludzi - można próbować - może się uda? To prawie to samo co instalacja mac os-a na zwykłym komputerze. I wcale nie dziwię się że na wieeelu forach ludzie chejtują linuxa - brawo! Ja na razie mam dosyć - może kiedyś znów dostanę natchnienia. Wolę bawić się windowsem - modyfikacjami - samemu modyfikowac - przynajmniej w 99,9 procent mi się uruchamia. I nigdy nie będę szukał nowej karty pod kątem - musi się uruchamiać linux od strzała. Quote
s3ba__ Posted July 3, 2020 Report Posted July 3, 2020 Mało się znam, ale spróbuję pomóc Kiedy wdusisz Ctrl+Alt+F1 Ekran przełączy się na tekstowy. Masz ich tam kilka od F1 do F7, ii chyba tylko F7 jest graficzny Możesz dodać osobne PPA i stamtąd dociągnąć nowsze drv. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]instaluję na standardowych drv system, dodaję PPA i wybieram wtedy w Zarządzaniu starownikami najnowsze z listy. Quote
marcelgg Posted July 3, 2020 Report Posted July 3, 2020 Godzinę temu, zbigniew59 napisał: Głównie próbuję uruchomić mint lmde. Ogólnie to na większości linuxów. Wyjąłem kartę nvidia i zainstalowałem z integrą - bez problemu. Próbowałem zainstalować stery nvidia - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - nie dziwię się - jak karta nie jest podpięta do płyty - to tak jak w windowsie - nie da się zainstalować sterów. W neonie mam w instalatorze opcję połączenia z siecią wi-fi i instalacji akuualizacji oraz sterowników - także nvidia - niestety zawsze w trakcie - instalacja crashed. Jedynie elementary OS-5.1 - po włączeniu wi-fi w instalatorze i kliknięciu opcji pobrania aktualizacji i STEROWNIKÓW - po instalacji wystartował - I BYŁ EKRAN! Ale akurat dla mnie ma bardzo mało możliwacji personalizacji. To wszystko odrzuca początkujących od linuxa - trzeba skończyć wyższe studia by go zainstalować na każdym sprzęcie ! A kupując sprzęt także trzeba WIELE CZASU STRACIĆ - JEŚLI SIĘ CHCE LINUXA OBOK WINDOWSA - BY WIEDZIEĆ CO JEST KOMPATYBILNE z linuxem. OGÓLNIE TO LINUX DO D.....PY! - dla zwykłych ludzi - można próbować - może się uda? To prawie to samo co instalacja mac os-a na zwykłym komputerze. I wcale nie dziwię się że na wieeelu forach ludzie chejtują linuxa - brawo! Ja na razie mam dosyć - może kiedyś znów dostanę natchnienia. Wolę bawić się windowsem - modyfikacjami - samemu modyfikowac - przynajmniej w 99,9 procent mi się uruchamia. I nigdy nie będę szukał nowej karty pod kątem - musi się uruchamiać linux od strzała. Jeśli zakładasz, że inni będą rozwiązywać ciągle twoje problemy to prędzej czy później i tak stracisz. Mogę się zapytać kiedy ostatnio i jak długo używałeś Linuxa? Quote
Recommended Posts