Jump to content

Intel Management Engine Interface(IMEI) - problemy znane i nieznane

Recommended Posts

Posted

Chyba nie znasz marki Lenovo oprócz serii ThinkPad tam jest dopiero tragedia.

Mam, miałem i będę na pewno jeszcze miał. Jedna z najlepszych marek wśród laptopów jeśli nie najlepsza. W każdym razie największy na świecie producent laptopów. Nigdy żadnych zastrzeżeń, sprzęty całkowicie bezawaryjne i o długoletniej żywotności(opinia z wyłączeniem ThinkPadów). Znakomite wsparcie ze strony producenta. Brak celowych utrudnień dla użytkownika. Najmniejsze ograniczenia gwarancyjne. Większość modeli ma spore możliwości rozbudowy.

Każdy ma prawo do swojej opinii. Moja jest taka.

Lenovo nie jest negatywnym przykładem porzucenia systemu wartości prezentowanym na szkoleniach z tej dziedziny w korporacjach i dużych firmach, natomiast HP wymieniany jednym tchem jako naczelny przykład.

Mam tylko same najgorsze doświadczenia z laptopami HP, nawet Acera cenię bardziej. HP to mega tandeta, a producent utrudnia wszystko - kompletnie wszystko.

Posted
- jak te problemy mają się do najnowszego biosu?

BIOS był pierwszą "rzeczą", jaką zaktualizowałem po dostrzeżeniu problemu.

- wszystkie sterowniki są tam mocno przestarzałe - jak wygląda sytuacja po zaktualizowaniu wszystkich?

Również jestem z tych, co wolą mieć wszystko aktualne. Stery grafiki aktualizowałem regularnie. Dopiero po roku ruszyło mnie, by poszukać nowszych do wszystkiego. Wtedy pojawił się problem.

- dlaczego nie ma problemów na Win 7 skoro jest ten sam sterownik?

Bo Win 10 jest gópi... co nie zmienia faktu, że korzystam z najnowszych systemów, by uczyć się ich i móc pomagać klientom kupującym obecny sprzęt z obecnym softem, znając potencjalne problemy.

- widzę tam liczne inne problemy z innymi podzespołami czy z systemem

Tzn.?

- czy oprócz sterownika MEI zostało też zaktualizowane firmware?

Firmware czego? Chyba jednak nie jestem na czasie. ;)

Posted

Firmware czego? Chyba jednak nie jestem na czasie.

Zajrzyj do tego tematu kilkanaście postów wcześniej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kolejny pomocny link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I jeszcze jedno - IMEI v11 było bardzo dużo i wsparcie dla niektórych generacji się skończyło. Trzeba też rozróżnić wersję Consumer 1,5MB od wersji Corporate 5MB(z dodatkiem AMT).

Posted

Ze wskazanych źródeł wynika, że zabiegi aktualizacji firmware ME nie wyglądają na zajęcie dla typowych użytkowników FB i YT. Zatem - skoro HP nie dał żadnego wsparcia poza nowym BIOSem - odpuszczam. Pozostaję przy fabrycznym firmware i ostatnim sterowniku IMEI ze strony wsparcia HP. Nie wiem, jakie zauważalne ulepszenia może mi to dać, skoro na najnowszym sterowniku wszystko działa tak samo, a zauważalną różnicą jest jedynie to, że lapek nie zawsze się wyłącza. Pracochłonna i ryzykowna aktualizacja czegoś głęboko hardware'owego tylko po to, by móc normalnie wyłączać komputer i mieć świadomość, że wszystko w nim jest absolutnie aktualne...... no sami oceńcie, jak to brzmi. :E

Tak więc testów nie będzie. Zawiedzionych przepraszam.

Posted

Może do mnie. Nieważne. Odpuść, jak i jak odpuszczam. Czyta nas Polska i Polonia. Szukają pomocy i porad. Nie szukają tu... tego, co widzą co co dzień w kraju. :E Niech sami ocenią.

Guest Devhost97
Posted

Próbował ktoś coś z tym narzędziem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?

Posted

Daj sobie spokój. Tak naprawdę IME groźne od 6 gen wzwyż, a po drugie zajrzyj czy masz aktualizację bios, bo akurat trwa i będzie trochę jeszcze trwać łatanie IME lub jego wyłączanie.

Posted

Cześć,

od kilku dni niczym górnik szukam informacji w jaki sposób dokonać aktualizacji IME z wersji 9.0.2.1345 na wyższą.
Zabieg ten chcę wykonać ponieważ posiadam płytę główną asus H81M-PLUS i pomimo aktualizacji BIOS, nowsze procesory  4th Intel gen. nie działają poprawnie.
Przeczytałem cały ten temat  i linki do narzędzi już powygasały.
Wyglądało że informacje i załączniki to jest coś co może mi pomóc w aktualizacji IME  w mojej płycie:)

Posted
Godzinę temu, Darkon napisał(a):

Cześć,

od kilku dni niczym górnik szukam informacji w jaki sposób dokonać aktualizacji IME z wersji 9.0.2.1345 na wyższą.
Zabieg ten chcę wykonać ponieważ posiadam płytę główną asus H81M-PLUS i pomimo aktualizacji BIOS, nowsze procesory  4th Intel gen. nie działają poprawnie.
Przeczytałem cały ten temat  i linki do narzędzi już powygasały.
Wyglądało że informacje i załączniki to jest coś co może mi pomóc w aktualizacji IME  w mojej płycie:)

Piszą że na najnowszych biosach nie powinno być problemów z 4generacją. Dałeś po aktualizacji ustawienia domyśle biosu ? Opcjonalnie wyjąć baterie na minutę.