Skocz do zawartości

Czyszczenie CPU I GPU nowa pasta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czym czyścicie CPU i GPU ze starej pasy?

Chciałem kupić alkohol izopropylowy, ale coś czuje, że w Poznaniu to ciężko będzie to kupić wgl...

Kupiłem taką pastę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  mam nadzieję, że jest dobra? :)

Chciałem grizzly, ale za droga.

Opublikowano

Czyszczę od lat denaturatem, a dopiero niedawno sobie kupiłem Izopropanol i nie wiem po co :) A pastę trafiłeś idealnie. To wg mnie najlepsza pasta w stosunku cena/wydajność, lepsza niż MX-2 i MX-4.

Dla mało wymagających lub dla klientów-sknerusów polecam SPC Pactum PT-2, w zupełności wystarcza, a jest tania.

BartAcid lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Widzior napisał:

Czyszczę od lat denaturatem, a dopiero niedawno sobie kupiłem Izopropanol i nie wiem po co :) A pastę trafiłeś idealnie. To wg mnie najlepsza pasta w stosunku cena/wydajność, lepsza niż MX-2 i MX-4.

Dla mało wymagających lub dla klientów-sknerusów polecam SPC Pactum PT-2, w zupełności wystarcza, a jest tania.

Dzięki stary, na ciebie to zawsze mogę liczyć.

Jutro w takim razie ogarniam denaturat.

Czekam na zasilacz i pastę i działam.

Opublikowano
4 godziny temu, Widzior napisał:

Nie uważam się ani za mało wymagającego ani za sknerusa, a tak się składa że PT-2 dostałem dołączoną do chłodzenia Fortis 3 które kupiłem od SPC i jej użyłem bo nie miałem nic innego pod ręką i mogę potwierdzić że jest niezła, choć na pewno są lepsze. Procesor w idlu rzadko kiedy przekracza 30 stopni (Jego norma to 25/27) Pod obciążeniem zaś z pełnym boostem do 4.2GHz to 60 stopni jeszcze nie widział. ;)

Opublikowano

Ja już to nieraz pisałem - przy zwykłym używaniu PCta i nawet lekkim OC wystarczą takie pasty, o jakich teraz rozmawiamy, bo w takim przypadku jest bardzo mała różnica między nimi, a tymi mega drogimi. Zupełnie inaczej sprawa wygląda, jak ktoś robi ostre OC. Wtedy dopiero widać różnicę. Są różne testy na YT to potwierdzające. Dlatego ja nawet nie myślę o Grizzly Kryonaut itp.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że różnicę w pastach widać:

- w stresie, a nie bezczynności

- nie zawsze dobroczynne działanie pasty objawia się spektakularnym spadkiem temperatury - czasem są to tylko 2 stopnie w dół, ale wentylator zwalnia - zależne od sprzętu

Kto chce mocno widocznej różnicy, to nie ma o czym dyskutować, tylko ciekły metal: Thermal Grizzly Conductonaut lub Liquid Pro + wymiana chłodzenia na wydajniejsze + skalpowanie proca z glutem pod czapką.

Opublikowano

Jezu, kolejny szaleniec się o izopropylowym naczytał. Co chwile tacy szaleńcy się u mnie pojawiają.

Weź z barku wódeczkę chyba, że masz spirytus będzie lepszy. Denko nie ma co kupować. Strasznie daję po nosie i ja mam odruchy wymiotne. W każdej żabce kupisz 100ml spirytu.

Zaschniętą pastę delikatnie zdrapuję nie ostrym końcem patyczka do szaszłyków.

piosylant lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, wiktorynek napisał:

Kto chce mocno widocznej różnicy, to nie ma o czym dyskutować, tylko ciekły metal: Thermal Grizzly Conductonaut lub Liquid Pro + wymiana chłodzenia na wydajniejsze + skalpowanie proca z glutem pod czapką.

Ciekły metal nie nadaje się do każdego rodzaju chłodzenia. Mój Fortis 3, nie jest jakoś słabym chłodzeniem a wyraźnie producent nie zaleca stosowania pod nim ciekłego metalu. Nie wiem dlaczego ale zapewne ma to jakiś związek z miedzianymi ciepłowodami bezpośrednio stykającymi się z IHSem (Nie ma on niklowanej powierzchni) Zaś skalp w wypadku praktycznie wszystkich nowych Ryzenów też nie jest możliwy i w zasadzie nie ma większego sensu ze względu na lutowany IHS. AMD chyba nawet nie stosuje tego słynnego "gluta". :E