Skocz do zawartości

wiecej rdzeni ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam dwa procki amd fx 4 rdzeniowy i 4 wotki 3.5 taktowanie  i drugi procek amd fx 8120 8 rdzeni 8 watkow z taktowaniem 3.1 i mam problem z grami typu bf 5 scina mi masakrycznie na stemie mam post scriptum i squada i tez mi scina  niewiem czy ten 8 rdzeniowy nie daje rady ? czy kupic 6 rdzeniowy z 3.5mhz ?  prosze o wytumacznie i porade z gory daje karta graficzna msi rx 580 armor 8 giga i 16 giga ramu dysk ssd 500 giga

Opublikowano

Takie są efekty, jak się kupuje RX'a do bardzo słabego jednowątkowo starego klocka AMD. Najgorsze możliwe połączenie. Do FXów się kupowała NV, bo lepiej sobie radziła z wielowątkowością.

Opublikowano
2 minuty temu, podlos napisał:

Ja mogę dodać że na trochę szybszym fx8300 + gtx1060 wszystkie najnowsze gry śmigają bez zacięć co prawda z niższą liczbą fps niż na lepszych prockach ale to wiadomo.

W Post Scriptum przycina nawet na na gtx1080 i dużo lepszych prockach  co piszą o tym na steamie   wina leży w większej mierze w grze 

Opublikowano

Artykuł  trochę  leciwy  ale oko warto skierować. dla ciekawostki

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Tzn - górą intel - bo zawsze był lepszy w wydajności 1 rdzenia ?  

I skąd twierdzenie że w wykorzystaniach wielo rdzeniowych i wielowatkowych lepszy jest ryzen?

Może ten artykuł jest już nieaktualny?

Opublikowano
9 minut temu, zbigniew59 napisał:

skąd twierdzenie że w wykorzystaniach wielo rdzeniowych i wielowatkowych lepszy jest ryzen?

Bo jest i nawet fanboy'e Intela tego nie kwestionują. Poza tym intelowskie HT ssie pałkę w porównaniu do AMD'owskiego SMT, i tu też nie ma żadnych wątpliwości.

Opublikowano

Ja nie kwestionuję tylko piszę na temat artykułu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - że jest trochę nieaktualny.

Zresztą sam napisał że to raczej leciwy artykuł. 

Poza tym zauważyłem że jesteś trochę fanem AMD :D - to nie krytyka - wręcz przeciwnie - w wielu kwestiach dotyczacych tego producenta udzielasz bardzo interesujacych porad.

Opublikowano

Fx  maja 2/4 3/6 4/8 rdzeni wątków to po pierwsze. Po drugie mają słabiutka wydajność pojedyńczego wątku (identyczna jak poprzednia generacja). Po trzecie ale nawet mimo to bf na fx8120 powinien z rx580 trzymać min. stabilne 60fps

Może Ci się grzeje te cpu. Sam miałem fx 6300 i powyżej 65 stopni zbijał taktowania do minimum, chyba 800mhz i fps spadał na łeb na szyje (w asrock uefi nie było opcji zmiany, mobo robiło to z automatu) Po zmianie chłodzenia z boxowego na fera było już ok działało jak należy.  Sprawdź temp w stresie  i wstaw foto.