Skocz do zawartości

Dysk twardy bootloopuje mi PC.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, temat jest dziwny. 

W kompie mam dwa dyski, ssd jako główny i hdd jako dodatkowy który wyłącza się po 10 min bezczynności. Miałem nie raz taki problem, że jak dotknąłem kompa, czy kopnąłem przez przypadek (tak, wystarczyło delikatne puknięcie w obudowę :D ), freezował mi się cały system wraz z dziwnym, zaciętym dźwiękiem. Dzisiaj normalnie przeglądając neta sam z siebie mi się zaciął, zaczął na słuchawkach dawać tak samo dziwnym sztucznym metalicznym(?) dźwiękiem. Musiałem go wyłączyć poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku. Zawsze pomagał restart, a zdarzyło mi się to już kilka razy. Włączyłem go normalnie, ale tym razem zaczął się wyłączać dosłownie 2-3 sec po rozkręceniu wiatraków. Posprawdzałem wtyczki, pozamieniałem ramy, wpiąłem na nowo kartę, odpalałem na pojedynczych kościach, w końcu odpiąłem SATA od hdd i cyk, odpalił się. Podpiąłem go na nowo, freeze. Jest pulpit, dźwięku brak, brak kursora, brak reakcji na ctrl alt del. Restart i wszystko gra. 

Zagadkowa sprawa. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Toshiba hdd, goodram ssd. System Sromotnika był instalowany jak zawsze na podpiętym tylko jednym dysku, co ważniejsze, problem był także na poprzednim systemie. Obstawiam, że dysk ma jakieś problemy, ale z czymś takim jeszcze się nie spotkałem jako, że jest to dysk na pierdoły, nie ma tam nic związanego ze systemem. Mogę wykonać dla Was jeszcze jakieś testy?

Opublikowano

Nie koniecznie dysk  ?  chociaż  nie wykluczone ( o ile masz  dobrze poustawiane partycje itd.. ) .

1 - opcje zasilania  ( nie wyłączaj  tego dysku )

2 - tak jak wiktorynek  radzi  posprawdzaj wtyczki pozamieniaj je. ( może być to wina płyty - pamięci )

Jak nie mam tego w rękach to trudno wróżyć z fusów .

Zaczynał bym  od początku i tylko na pojedynczych dyskach stawiając na jednym i drugim system  formatując go tak :

Uruchomić  CMD z prawami administratora
diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr USB drive,HD.
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick  
active
assign
exit
exit

i jeżeli na pojedynczych to samo to  dysk do wymiany.

Opublikowano

Na razie podmienię port i kabel, ale Tobie @woj_ani217również pięknie dziękuję :) Komp odpalił się bez podpiętego hdd (czyli mój drugi dysk gdzie nie ma nic związanego ze systemem), a zaciął przy podpięciu go więc raczej jestem pewien, że to hdd krzaczy, szkoda tylko, że testy niewiele mówią, chyba, że przelecę go czym innym pod kątem bad sectorów. Miałem taki przypadek lata temu z hdd w laptopie gdzie przez bad sectory raz na ~10 rebootów odpalał się normalnie :D dysk wymienili mi na gwarancji. Tego dziada i tak pewnie wy"Jestem Idiotą" i kupię drugi ssd, bo przy obecnych cenach to błoga cisza w pokoju na prawdę niedużo kosztuje :D

Opublikowano

Przeleć go dwa razy  formatem tak jak podałem i  od razu  sprawdź  go  na błędy  wgraj  z 10 GB  byle czego i jeszcze raz  format jak nie pomoże  to śmietnik.

Opublikowano
1 minutę temu, eidur napisał:

bad sectorów

Bad sectory nie powodują resetów komputera, natomiast uszkodzenia elektroniki lub poważne uszkodzenia mechaniczne gdzie głowica lub talerze się klinują, zwierają itp mogą powodować zwiechy kompa. Widziałem już takie dyski. Nasz admin jak tu zajrzy i zechce się wypowiedzieć, to też Wam potwierdzi, że można trafić taki wadliwy dysk co powoduje zwiechy całego kompa.

eidur lubi to
Opublikowano

Bad sectory nie powodują resetów komputera , powodują jak jest system na nim zainstalowany , ale u niego  podejrzewam  elektronikę tak zwany zimny lut  i to przy zasilaniu.

Opublikowano

Na 99% w jakiś sposób zacina się talerz, bo delikatnie puknąłem w obudowę foletem i zacięło mi cały system :D Dysk do kosza i tyle, ew na jakiś zewnętrzny awaryjny. Dzięki panowie, można zamknąć :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie