eidur Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Cześć, temat jest dziwny. W kompie mam dwa dyski, ssd jako główny i hdd jako dodatkowy który wyłącza się po 10 min bezczynności. Miałem nie raz taki problem, że jak dotknąłem kompa, czy kopnąłem przez przypadek (tak, wystarczyło delikatne puknięcie w obudowę ), freezował mi się cały system wraz z dziwnym, zaciętym dźwiękiem. Dzisiaj normalnie przeglądając neta sam z siebie mi się zaciął, zaczął na słuchawkach dawać tak samo dziwnym sztucznym metalicznym(?) dźwiękiem. Musiałem go wyłączyć poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku. Zawsze pomagał restart, a zdarzyło mi się to już kilka razy. Włączyłem go normalnie, ale tym razem zaczął się wyłączać dosłownie 2-3 sec po rozkręceniu wiatraków. Posprawdzałem wtyczki, pozamieniałem ramy, wpiąłem na nowo kartę, odpalałem na pojedynczych kościach, w końcu odpiąłem SATA od hdd i cyk, odpalił się. Podpiąłem go na nowo, freeze. Jest pulpit, dźwięku brak, brak kursora, brak reakcji na ctrl alt del. Restart i wszystko gra. Zagadkowa sprawa. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Toshiba hdd, goodram ssd. System Sromotnika był instalowany jak zawsze na podpiętym tylko jednym dysku, co ważniejsze, problem był także na poprzednim systemie. Obstawiam, że dysk ma jakieś problemy, ale z czymś takim jeszcze się nie spotkałem jako, że jest to dysk na pierdoły, nie ma tam nic związanego ze systemem. Mogę wykonać dla Was jeszcze jakieś testy?
Nieobecny Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Wadliwy dysk może powodować powyższe problemy. Zmień jeszcze temu HDD kabelek SATA oraz wepnij do innego portu SATA na płycie. Jeśli będzie to samo, to dysk do kosza. eidur lubi to
Gość Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Nie koniecznie dysk ? chociaż nie wykluczone ( o ile masz dobrze poustawiane partycje itd.. ) . 1 - opcje zasilania ( nie wyłączaj tego dysku ) 2 - tak jak wiktorynek radzi posprawdzaj wtyczki pozamieniaj je. ( może być to wina płyty - pamięci ) Jak nie mam tego w rękach to trudno wróżyć z fusów . Zaczynał bym od początku i tylko na pojedynczych dyskach stawiając na jednym i drugim system formatując go tak : Uruchomić CMD z prawami administratora diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr USB drive,HD. clean create partition primary format fs=ntfs quick active assign exit exit i jeżeli na pojedynczych to samo to dysk do wymiany.
eidur Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Na razie podmienię port i kabel, ale Tobie @woj_ani217również pięknie dziękuję Komp odpalił się bez podpiętego hdd (czyli mój drugi dysk gdzie nie ma nic związanego ze systemem), a zaciął przy podpięciu go więc raczej jestem pewien, że to hdd krzaczy, szkoda tylko, że testy niewiele mówią, chyba, że przelecę go czym innym pod kątem bad sectorów. Miałem taki przypadek lata temu z hdd w laptopie gdzie przez bad sectory raz na ~10 rebootów odpalał się normalnie dysk wymienili mi na gwarancji. Tego dziada i tak pewnie wy"Jestem Idiotą" i kupię drugi ssd, bo przy obecnych cenach to błoga cisza w pokoju na prawdę niedużo kosztuje
Gość Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Przeleć go dwa razy formatem tak jak podałem i od razu sprawdź go na błędy wgraj z 10 GB byle czego i jeszcze raz format jak nie pomoże to śmietnik.
Nieobecny Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 1 minutę temu, eidur napisał: bad sectorów Bad sectory nie powodują resetów komputera, natomiast uszkodzenia elektroniki lub poważne uszkodzenia mechaniczne gdzie głowica lub talerze się klinują, zwierają itp mogą powodować zwiechy kompa. Widziałem już takie dyski. Nasz admin jak tu zajrzy i zechce się wypowiedzieć, to też Wam potwierdzi, że można trafić taki wadliwy dysk co powoduje zwiechy całego kompa. eidur lubi to
Gość Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Bad sectory nie powodują resetów komputera , powodują jak jest system na nim zainstalowany , ale u niego podejrzewam elektronikę tak zwany zimny lut i to przy zasilaniu.
Nieobecny Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 37 minut temu, woj_ani217 napisał: powodują jak jest system na nim zainstalowany Tak, ale kolega tam nie ma systemu, więc w ogóle nie rozważam. eidur lubi to
BartAcid Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 A co taka dziwna wartość temperatury. Weź jakiś inny program i ja sprawdź. Zwłaszcza jak by się robił format. eidur lubi to
Nieobecny Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 38 minut temu, BartAcid napisał: A co taka dziwna wartość temperatury 28 stopni w PC na dysku niesystemowym, w spoczynku, to raczej norma. eidur lubi to
BartAcid Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 Dobra, ja na wartość dla C2 patrzyłem. A tam jeszcze chyba hex. eidur lubi to
eidur Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2020 Na 99% w jakiś sposób zacina się talerz, bo delikatnie puknąłem w obudowę foletem i zacięło mi cały system Dysk do kosza i tyle, ew na jakiś zewnętrzny awaryjny. Dzięki panowie, można zamknąć
Rekomendowane odpowiedzi