szczepanskiadam Posted August 16, 2020 Report Share Posted August 16, 2020 Nie ma sterowników do SSD zwykłego to co muszę ściągnąć żeby instalator widział dysk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepanskiadam Posted August 21, 2020 Report Share Posted August 21, 2020 Instalował ktoś na dysku SSD czy może coś w biosie się przełącza żeby instalator wykrył dysk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BGT Posted August 22, 2020 Author Report Share Posted August 22, 2020 22 godziny temu, szczepanskiadam napisał: Instalował ktoś na dysku SSD czy może coś w biosie się przełącza żeby instalator wykrył dysk? System normalnie instaluje sie na ssd. Sterowniki zadne nie wycięte od dysków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepanskiadam Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Dziwne czegoś nie ma bo instalowałem windows 7 kilkadziesiąt razy na przemian z różnymi linuxami a nawet robiłem 2 systemy Windows Linux nigdy nie miałem problemu żeby dysk nie był widoczny ale pożyczyłem windows 7 (orginalny z Home z sp1) koleżance więc chciałem coś ściągnąć i nie idzie no nie wiem o co chodzi Jaka zwała nie rozumiem o co chodzi wykrywa mi że mogę znaleźć na swoim dysku na którym mam windowsa (niestety 32bity i gry nie chodzą) sterowniki ale twierdzi że nie ma sterowników do urządzeń żeby windowsa zainstalować czaicie o co chodzi? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rum69 Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 22 minuty temu, szczepanskiadam napisał: Dziwne czegoś nie ma bo instalowałem windows 7 kilkadziesiąt razy na przemian z różnymi linuxami a nawet robiłem 2 systemy Windows Linux nigdy nie miałem problemu żeby dysk nie był widoczny ale pożyczyłem windows 7 (orginalny z Home z sp1) koleżance więc chciałem coś ściągnąć i nie idzie no nie wiem o co chodzi Jaka zwała nie rozumiem o co chodzi wykrywa mi że mogę znaleźć na swoim dysku na którym mam windowsa (niestety 32bity i gry nie chodzą) sterowniki ale twierdzi że nie ma sterowników do urządzeń żeby windowsa zainstalować czaicie o co chodzi? Może jakiś egotyczny chipset i autor systemu stwierdził że sterownik do niego nie potrzebny w windowie podczas instalacji, może tak najpierw podaj specyfikację jaka płyta główna / model laptopa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepanskiadam Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Kliknąłem teraz napraw windowsa i wyskoczyło to co wyskoczyło że jednak widzi windowsa ale nie może go naprawić bo jest niezgodnej wersji w skrócie 32bitowy to się zgadza zaraz zerkne napiszę dokładna specyfikację. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Asus N53SV Version 1.0 I7-2670QM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepanskiadam Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Bios v.215 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rum69 Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 a czysty idzie postawić? ja dziś ten system stawiłem na lapku z i3 i wszystko działa tylko trzeba było dograć AIO z net framework... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepanskiadam Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Chyba doszedłem o co chodzi na laptopie mam jeszcze zaszyfrowanego hasłem Linuxa bo tak samo dysku nie widz windows thin pc którego ściągnąłem też z tej strony tylko nie zauważyłem że ten windows jest 32bitowy zainstalowałem go potem wgrałem Ubuntu Mate zaszyfrowane hasłem i teraz znowu włączam ten windows thin pc tak samo nie widzi dysków do instalacji muszę sformatować cały dysk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepanskiadam Posted August 24, 2020 Report Share Posted August 24, 2020 Najpierw muszę sobie zainstalować windowsa do gier potem doinstalować zaszyfrowanego Linuxa do reszty zastosowań które robię na laptopie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale najpierw całkowity format Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JurandZeSpychowa Posted September 24, 2020 Report Share Posted September 24, 2020 Witaminka nie działa, czym to aktywować? "wystarczy wpisać w google' otóż nie wystarczy bo sposób który podałeś nie działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
userned Posted November 26, 2020 Report Share Posted November 26, 2020 Nie zainstaluje żadnego netframeworka. Nie aktywuje systemu bo potrzebuje frameworka w wersji 4. W trakcie instalacji frameworka czy to online czy offline wyskakje error że brakuje określonego pliku i przerywa instalacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xech Posted January 17, 2021 Report Share Posted January 17, 2021 Gdy pojawia mi się to okno , to wyłączają mi się porty usb i nie mogę nic dalej zrobić ? Czy miał ktoś podobny problem ??? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BGT Posted January 17, 2021 Author Report Share Posted January 17, 2021 5 godzin temu, xech napisał: Gdy pojawia mi się to okno , to wyłączają mi się porty usb i nie mogę nic dalej zrobić ? Czy miał ktoś podobny problem ??? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] USB SUPPORT LEAGACY w biosie przesun na enabled Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xech Posted January 17, 2021 Report Share Posted January 17, 2021 5 godzin temu, BGT napisał: USB SUPPORT LEAGACY w biosie przesun na enabled JEST WŁACZONA TA OPCJA W BIOSIE ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deltasporcik Posted February 22, 2021 Report Share Posted February 22, 2021 Hej mam pytanie czy ten system działał by lepiej niż win10 zoptymalizowany pod gry i czy lepsza była by wydajność w grach na moim lapku na systemie który jest tutaj do pobrania w zrzucie ekranu jest specyfikacja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GT500s Posted February 22, 2021 Report Share Posted February 22, 2021 @deltasporcikczy lepsza wydajność... Teoretycznie tak, lecz w praktyce do gier owy notebook się nie nadaje. Żeby mieć deczko więcej pamięci ram polecam zainstalować system w architekturze x86. Najlepsze rozwiązania: - wymiana dysku na SSD, natomiast aktualny HDD włożyć do "HDD Caddy" i zamontować zamiast napędu optycznego DVD-RW - zwiększenie pamięci RAM do 8GB - dwa systemy: jeden okrojony do gier i drugi do pracy codziennej (pakiet biurowy, multimedia, internet) BGT likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deltasporcik Posted February 23, 2021 Report Share Posted February 23, 2021 9 godzin temu, GT500s napisał: @deltasporcikczy lepsza wydajność... Teoretycznie tak, lecz w praktyce do gier owy notebook się nie nadaje. Żeby mieć deczko więcej pamięci ram polecam zainstalować system w architekturze x86. Najlepsze rozwiązania: - wymiana dysku na SSD, natomiast aktualny HDD włożyć do "HDD Caddy" i zamontować zamiast napędu optycznego DVD-RW - zwiększenie pamięci RAM do 8GB - dwa systemy: jeden okrojony do gier i drugi do pracy codziennej (pakiet biurowy, multimedia, internet) Okej a czy byś był w stanie pomoc mi z usunięciem drugiego systemu(linux ubuntu) bo nie wiem gdzie usunąć ten drugi system i potem pomóc zainstalować ten system (win7 ten okrojony)jako drugi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GT500s Posted February 23, 2021 Report Share Posted February 23, 2021 2 godziny temu, deltasporcik napisał: Okej a czy byś był w stanie pomoc mi z usunięciem drugiego systemu(linux ubuntu) bo nie wiem gdzie usunąć ten drugi system i potem pomóc zainstalować ten system (win7 ten okrojony)jako drugi ? Lepiej postawić wszystko od zera BGT likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CryptoJohny Posted March 21, 2021 Report Share Posted March 21, 2021 Hej. Testuje właśnie ten system i nie wiem z czego wynika ten błąd. Kiedy kliknę w start i chcę wejść np w Dokumenty lub cokolwiek z biblioteki (moje obrazy muzyka itp) nic się nie dzieje. Po kliknięciu jest zero reakcji i nic się nie otwiera. To samo z poziomu eksploratora Windows z menu po lewej stronie. Mój komputer i dyski działają ale elementy biblioteki nie. Jakieś pomysły na obejście tego błędu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B4ldG0d Posted November 14, 2021 Report Share Posted November 14, 2021 Mam problem przy ustawieniu tła pulpitu, po wybraniu dwóch lub więcej zdjęć pojawia mi się taki komunikat [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon157751cc Posted February 14, 2022 Report Share Posted February 14, 2022 Hej, Jest możliwość zainstalowania pakietów .NET FRAMEWORK 3.5 itd.? I jeśli tak, to proszę naprowadźcie mnie - poprzez instalator nie ma takiej możliwości - usunięte funkcje systemu windows. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BGT Posted February 14, 2022 Author Report Share Posted February 14, 2022 1 godzinę temu, szymon157751cc napisał: Hej, Jest możliwość zainstalowania pakietów .NET FRAMEWORK 3.5 itd.? I jeśli tak, to proszę naprowadźcie mnie - poprzez instalator nie ma takiej możliwości - usunięte funkcje systemu windows. musisz poczekac na aktualizację która jest w drodze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
76kixxu Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BGT Posted February 23, 2022 Author Report Share Posted February 23, 2022 #aktualizacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Driver333 Posted March 21, 2022 Report Share Posted March 21, 2022 @BGT czy system wspiera drukowanie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kata55 Posted April 23, 2022 Report Share Posted April 23, 2022 System przetestowałem na dwóch swoich maszynach - laptopach biznesowych o następujących specyfikacjach (btw. oba dostałem za darmo z jakąś łatwą do naprawienia niesprawnością): HP Compaq 6710b z Intelem Core 2 Duo T7250 2x2.0 GHz i zintegrowaną grafiką Intel GMA X3100 aka Intel 965 Dell Latitude E6400 z Intelem Core 2 Duo P9500 2x2.53 GHz i dedykowaną grafiką nVidia Quadro NVS 160M Oba laptopy są wyposażone w 4 GB RAMu DDR2(2x2GB), przy czym w Latitude ze względu na nowszy chipset (GM41 bodajże) i procek pamięć pracuje z trochę wyższą częstotliwością (chyba 800 MHz zamiast 667). System zainstalowałem na popularnym dysku półprzewodnikowym produkcji krajowej - GOODRAM CX400 256GB 2. generacji. Na pewno pierwszym zauważonym plusem był mniejszy rozmiar całego systemu, jak i relatywnie krótsza instalacja. Największym plusem jest niskie zużycie RAMu w stanie spoczynku, najniższe jakie odnotowałem ze wszystkich modyfikacji Win7 dostępnych tu na forum i 2-3x niższe niż najchudsze wersje Win10. System z jakiegoś powodu dużo szybciej bootuje się na Dellu(i to dosłownie w coś w stylu 10s do ekranu logowania), chociaż obie maszyny są ograniczone przez interfejs dysku SATA 2 pracujący z teoretyczną maks. przepustowością 300MB/s. Może kwestia szybszej RAM. Na Dellu sterowniki dla karty WiFi zainstalowały się same. Dla mnie największą wadą tej modyfikacji jest niesprawna wyszukiwarka programów/plików/ustawień w Menu Start. Była to przełomowa funkcjonalność Visty i Win7 i jedna z najczęściej przeze mnie używanych (szczególnie gdy daily driverem dla mnie jest Linux - gdzie od czasów starożytnych w terminalu można było uzupełniać nazwy programów Tabem, co znacznie przyspieszało ich uruchamianie, no i dostępne były różne launchery w stylu Win7). Podobno Aero jest wyłączone (i tak domyślnie było), ale bez problemu po zainstalowaniu sterów można je sobie włączyć z powrotem. Po prostu nie ma tylko gotowych motywów poza domyślnym (i nie jest to żaden problem, bo i tak można sobie skonfigurować własny). Poza tym zaobserwowałem błędy graficzne np. w panelu Microsoft Security Essentials po zainstalowaniu (np. brak napisów na przyciskach), chociaż znam ten program już na pamięć i poza tym działa bez zarzutu, więc dla mnie mały problem. W dodatku brakuje jakiś bibliotek DirectX - na Dellu aby w GPU-Z odpalić test renderowania do sprawdzania przepustowości złącza PCI-Express musiałem doinstalować dx9_43.dll czy jakoś tak. Podsumowując, fajna modyfikacja i jedna z najsumienniej chyba wykonanych pod kątem de-bloatingu i redukcji obciążenia sprzętu przez sam OS. Doceniam i dziękuję za pracę autora @BGT włożoną w ten system, natomiast niestety niesprawna wyszukiwarka tak często mi uprzykrza życie (wyszukiwanie ustawień w panelu sterowania to doświadczenie z epoki Win98 ew. XP) że chyba się przesiądę z powrotem na Win7 SP2 by NiKKA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BGT Posted April 25, 2022 Author Report Share Posted April 25, 2022 W dniu 23.04.2022 o 16:24, kata55 napisał: System przetestowałem na dwóch swoich maszynach - laptopach biznesowych o następujących specyfikacjach (btw. oba dostałem za darmo z jakąś łatwą do naprawienia niesprawnością): HP Compaq 6710b z Intelem Core 2 Duo T7250 2x2.0 GHz i zintegrowaną grafiką Intel GMA X3100 aka Intel 965 Dell Latitude E6400 z Intelem Core 2 Duo P9500 2x2.53 GHz i dedykowaną grafiką nVidia Quadro NVS 160M Oba laptopy są wyposażone w 4 GB RAMu DDR2(2x2GB), przy czym w Latitude ze względu na nowszy chipset (GM41 bodajże) i procek pamięć pracuje z trochę wyższą częstotliwością (chyba 800 MHz zamiast 667). System zainstalowałem na popularnym dysku półprzewodnikowym produkcji krajowej - GOODRAM CX400 256GB 2. generacji. Na pewno pierwszym zauważonym plusem był mniejszy rozmiar całego systemu, jak i relatywnie krótsza instalacja. Największym plusem jest niskie zużycie RAMu w stanie spoczynku, najniższe jakie odnotowałem ze wszystkich modyfikacji Win7 dostępnych tu na forum i 2-3x niższe niż najchudsze wersje Win10. System z jakiegoś powodu dużo szybciej bootuje się na Dellu(i to dosłownie w coś w stylu 10s do ekranu logowania), chociaż obie maszyny są ograniczone przez interfejs dysku SATA 2 pracujący z teoretyczną maks. przepustowością 300MB/s. Może kwestia szybszej RAM. Na Dellu sterowniki dla karty WiFi zainstalowały się same. Dla mnie największą wadą tej modyfikacji jest niesprawna wyszukiwarka programów/plików/ustawień w Menu Start. Była to przełomowa funkcjonalność Visty i Win7 i jedna z najczęściej przeze mnie używanych (szczególnie gdy daily driverem dla mnie jest Linux - gdzie od czasów starożytnych w terminalu można było uzupełniać nazwy programów Tabem, co znacznie przyspieszało ich uruchamianie, no i dostępne były różne launchery w stylu Win7). Podobno Aero jest wyłączone (i tak domyślnie było), ale bez problemu po zainstalowaniu sterów można je sobie włączyć z powrotem. Po prostu nie ma tylko gotowych motywów poza domyślnym (i nie jest to żaden problem, bo i tak można sobie skonfigurować własny). Poza tym zaobserwowałem błędy graficzne np. w panelu Microsoft Security Essentials po zainstalowaniu (np. brak napisów na przyciskach), chociaż znam ten program już na pamięć i poza tym działa bez zarzutu, więc dla mnie mały problem. W dodatku brakuje jakiś bibliotek DirectX - na Dellu aby w GPU-Z odpalić test renderowania do sprawdzania przepustowości złącza PCI-Express musiałem doinstalować dx9_43.dll czy jakoś tak. Podsumowując, fajna modyfikacja i jedna z najsumienniej chyba wykonanych pod kątem de-bloatingu i redukcji obciążenia sprzętu przez sam OS. Doceniam i dziękuję za pracę autora @BGT włożoną w ten system, natomiast niestety niesprawna wyszukiwarka tak często mi uprzykrza życie (wyszukiwanie ustawień w panelu sterowania to doświadczenie z epoki Win98 ew. XP) że chyba się przesiądę z powrotem na Win7 SP2 by NiKKA. Aktualizacja na dniach(zostawiająca wyszukiwarkę) Co do MSE( w systemie jest usuwany Windows Defender stad MSE nie powinien być instalowany). Co do biblioteki Directx zostaną dorzucone do postinstall i bedzie po problemie TomHard and JanKo6 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryl155 Posted July 22, 2022 Report Share Posted July 22, 2022 ktos wie dlaczego na mozilli nie odtwarza filmikow na stronach? reinstalowalem i nie pomaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
t.rex Posted July 24, 2022 Report Share Posted July 24, 2022 W dniu 22.07.2022 o 19:03, patryl155 napisał: ktos wie dlaczego na mozilli nie odtwarza filmikow na stronach? reinstalowalem i nie pomaga. flash zainstalowany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts