RyanPL Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2020 Witam Składam kuzynowi, który ma małą firmę transportową pc-ta do obsługi programów biurowych i przeglądania internetu. Zaproponowałem mu trzy zestawy i proszę Was o porady czy coś w którymś zmienić (i dlaczego?) i który byłby najbardziej odpowiedni. 1. AMD BUDŻET [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. AMD OPTYMALNY [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3. INTEL [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 Dobra opcja ten NUC jeśli będzie dostępny. Do tego pamięć i dysk SSD osobno (jest taniej) i wyjdzie ci 1100zł brutto. Tylko nie wiem czy można mu wsadzić 1x 8GB czy jednak musi być 2x 4GB. Możesz sobie takowego NUCa przykręcić z tyłu monitora. No chyba, że konieczny i uciążliwy by był napęd DVD na USB to zostaje coś z twoich opcji. Raczej 2 lub 3. AMD 200G to mega szrot. Cytuj
moszter Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 36 minut temu, enterprise2000 napisał: Ale po co taka szafa jak są Intel Nuc [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 12 minut temu, BartAcid napisał: Dobra opcja ten NUC jeśli będzie dostępny. Do tego pamięć i dysk SSD osobno (jest taniej) i wyjdzie ci 1100zł brutto. Tylko nie wiem czy można mu wsadzić 1x 8GB czy jednak musi być 2x 4GB. Możesz sobie takowego NUCa przykręcić z tyłu monitora. No chyba, że konieczny i uciążliwy by był napęd DVD na USB to zostaje coś z twoich opcji. Raczej 2 lub 3. AMD 200G to mega szrot. Nom, masz rację trochę za wielka szafa, ale [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] względem składaków mają za słabe parametry i nie mają napędu, który może być bardzo potrzebny, a mają trochę mało USB by korzystać z napędu na USB, chyba że dokupić HUB USB. Cytuj
Gość Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 Do programów biurowych ( i nie tylko biurowych bo daje radę nawet i w słabszych gierkach - mam podobne pudełeczko kupione z 4 lata temu do innych celów ) jak najbardziej brał bym tego NUC-a . Taka konfiguracja : Procesor Intel Pentium J5005 (4 rdzenie, od 1.50GHz do 2.80GHz, 4 MB cache) Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2400 MHz) Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 8 GB Liczba gniazd pamięci (ogółem / wolne) 2/1 Karta graficzna Intel UHD Graphics 605 Wielkość pamięci karty graficznej Pamięć współdzielona Dysk SSD SATA 240 GB Wbudowane napędy optyczne Brak Dźwięk Wbudowane dwa mikrofony Zintegrowana karta dźwiękowa Kamera internetowa Brak Łączność Wi-Fi 5 (802.11 a/b/g/n/ac) LAN 10/100/1000 Mbps Bluetooth Rodzaje wejść / wyjść - panel przedni USB 3.1 Gen. 1 (USB 3.0) - 2 szt. Wyjście słuchawkowe/wejście mikrofonowe - 1 szt. Rodzaje wejść / wyjść - panel tylny USB 3.1 Gen. 1 (USB 3.0) - 2 szt. Wyjście słuchawkowe/głośnikowe - 1 szt. RJ-45 (LAN) - 1 szt. HDMI - 2 szt. DC-in (wejście zasilania) - 1 szt. CENA - 1 179,00 zł To z palcem w czterech literach starczy , a co do napędu DVD można kupić z " demobilu " za parę groszy , dysk jak by 240 GB byłby za mały w co wątpię też nie problem dokupić za " parę groszy ". Ja bym brał NUC-a a co zrobi pytający to jego decyzja. Cytuj
moszter Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 @enterprise2000, @BartAcid, @woj_ani217 a nie lepiej niż [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to wziąć sobie laptop ~1000-1300 zł? Nie widzie zastosowania stosowania [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], chyba jak zostawiłeś sobie wielki, prądożerny monitor i szkoda zagracać więcej miejsca. Nowy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Używany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dałem z podobnie nowymi i energooszczędnymi procesorami. Cytuj
BartAcid Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 Laptop do biura z tyci ekranem. A juz ze stacją dokującą zabiera więcej miejsca. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi