Skocz do zawartości

Klonowanie dysku SSD (NIE SYSTEMOWY) w celu wymiany na nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprzedaję stary dysk SSD (256GB) na którym miałem same gry (system siedział na innym SSD). Nie kupiłem jeszcze nowego SSD ale chciałbym ten stary sklonować, żeby po zakupie nowego móc sobie przenieść wszystko na ten nowy. Gdy używam róznych programów do klonownia to wybierają ten stary dysk (z gierkami) do klonowania i dysk zewnętrzny (podzielony na portycje gdzie jedna z nich jest na kopie zapasowe) to pojawia mi się komuniat, że na docelowym dysku wszytskie dane zostaną usunięte... :/ 
Chodzi mi o to, że chcę:
1. zrobić klon starego SSD z grami
2. zapisać klon na dysku zewnętrznym (na jednej partycji)
3. wymontować stary dysk i sprzedać (mam już kupca więc muszę szybko wysłać)
4. włożyć nowy dysk SSD
5. nagrać na nim klon

Nie mam przejściówek SATA na USB bo wtedy bym sobie podłaczył nowy dysk i zrobił kolna. Niemniej najpierw sprzedaję dysk a potem na dsrugi dzień odbieram nowy, więc nie mogę się bawić w klonowanie bezpośrednio na nowy dysk, dlatego muszę taki "obraz" starego dysku gdzieś umieścić, a potem jak podłączę nowy dysk to na niego nagram ten klon. 
Jak to zrobić, skoro przy próbie klonowania w programach wyskakuje mi opcja że na docelowym dysku zostaną usunięte dane :/ ?

Opublikowano

Klon to klon czyli musisz go zapisać na nowym dysku a nie partycji. Jeśli chcesz zrobić to co zamierzasz to proponowałby Ci raczej wykonanie backupu tego dysku na przykład programem Acronis ( Znajdziesz go na forum )

Będziesz miał jeden plik z rozszerzeniem .tib a następnie taki backup przywrucisz sobie na nowy dysk

RyanPL lubi to
Opublikowano
Teraz, razor1995 napisał:

Nie klonuj - a zrób obraz tego starego dysku na innych dysk. Nic się nie usunie, zrobisz to na przykład Acronisem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Hm, w poradnikach w necie czytam, że najlpesza opcja to klonowanie. Zatem jak zrobię obraz to czym się będzie on różnił od klona? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, RyanPL napisał:

Hm, w poradnikach w necie czytam, że najlpesza opcja to klonowanie. Zatem jak zrobię obraz to czym się będzie on różnił od klona? 

Obie metody są dobre ale do klonowania musisz mieć drugi dysk aby móc sklonować dane a obraz możesz zrobić na przykład na dysku USB lub innej partycji a następnie przywrócić kiedy będzie Ci pasować.

Edytowane przez Marcel1
Opublikowano

Chcesz mieć idealny obraz 1:1 nawet z pustym miejscem - zrób kopię posektorową - zajmie tyle ile ma stary dysk. Według mnie - nie ma sensu.
Wykonaj sobie najzwyklejszy obraz starego dysku Acronisem (zajmie tyle ile masz danych na tym dysku - są poradniki nawet na forum bodajże od@Jakub), nic nie zginie, będzie działać. Osobiście używam Acronisa i zawsze dane zostają, obrazów wykonałem dziesiątki [emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RyanPL lubi to
Opublikowano
1 minutę temu, Marcel1 napisał:

Obie metody są dobre ale do klonowania musisz mieć drugi dysk aby móc sklonować dane a obraz możesz zrobić na przykład na dysku USB a następnie przywrócić kiedy będzie Ci pasować.

Hm, rozumiem :) Czyli zrobię jak piszesz. Wykonam backup na inny dysk (w moim wypadku to będzie dysk zewnętrzny z tą partycją na backupy), wymontuję stary SSD a po włożeniu nowego SSDka odtworzę na nim ten obraz. Dobrze zrozumiałem? :) 
P.S. zapewne będę musiał uważać, żeby nowemu dyskowi przypisać tę samą literę dysku bo wtedy może być konflikt z zapisem w rejestrze (np. stary SSD miał literę G: a w rejestrze te gierki na nim były zapisane pod ścieżkę z G: i jak nowy dysk będzie miał przywrócony obraz ale inną literę to może być problem...). Moje przeczucia są prawidłowe?

Opublikowano
7 minut temu, RyanPL napisał:

Hm, rozumiem :) Czyli zrobię jak piszesz. Wykonam backup na inny dysk (w moim wypadku to będzie dysk zewnętrzny z tą partycją na backupy), wymontuję stary SSD a po włożeniu nowego SSDka odtworzę na nim ten obraz. Dobrze zrozumiałem? :) 
P.S. zapewne będę musiał uważać, żeby nowemu dyskowi przypisać tę samą literę dysku bo wtedy może być konflikt z zapisem w rejestrze (np. stary SSD miał literę G: a w rejestrze te gierki na nim były zapisane pod ścieżkę z G: i jak nowy dysk będzie miał przywrócony obraz ale inną literę to może być problem...). Moje przeczucia są prawidłowe?

Pierwsza część tak, dobrze zrozumiałeś. Co do drugiej części (P.S) nie jestem dokładnie pewnym czy tak. Myślę, że powinno zadziałać

RyanPL lubi to
Opublikowano
14 minut temu, jarexpol napisał:

Nie napisałeś czy te gry są zainstalowane, czy też tylko aplikacje do instalacji.

Jeśli to pierwsze to backup, jeśli to drugie to jak napisał m4s.

A czym się różni przy dysku nie-systemowym backup dowolnym programem od kopiuj-wklej?

Ano niczym - to tylko struktura katalogów i plików.

P.S. Jedyna różnica to że backup jest w jednym pliku (spakowanym i mającym CRC) a kopiuj-wklej tego nie ma.

Opublikowano
12 godzin temu, RyanPL napisał:

Według tego wpisu to wydaje mi się, że chodzi tu o gry już zainstalowane a czy w takim wypadku zwykłe kopiuj-wklej by się sprawdziło? 

Opublikowano
15 godzin temu, m4s napisał:

Reasumując potrzebna Tobie kopia dysku to zwykłe kopiuj-wklej na dysk zewnętrzny.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

10 godzin temu, jarexpol napisał:

Nie napisałeś czy te gry są zainstalowane, czy też tylko aplikacje do instalacji.

Jeśli to pierwsze to backup, jeśli to drugie to jak napisał m4s.

10 godzin temu, Marcel1 napisał:

Według tego wpisu to wydaje mi się, że chodzi tu o gry już zainstalowane a czy w takim wypadku zwykłe kopiuj-wklej by się sprawdziło? 

Panowie, gry mam zainstalowane. Zrobiłem backup i jutro na ndwym dysku sobie go odtworze. Wychodzi na to że i kopiuj-wklej by dało radę, ale zanim podłączę nowy dysk to muszę stary wykręcić bo nie mam już złącza wolnego (mógłbym odłaczyć DVD oczywiście ale po co te kombinacje). Dlatego odtworzę sobie ten backup, a jak coś nie będzie halo, to po prostu... zainstaluje na nowo te gierki (mam ich 7 w sumie ;) ), ale wcześniej usunę je ze straego dysku, żeby śladów w rejestrze nie było. No problem. Tak czy owak dzięki za porady :) 
P.S. nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tu: jak sprzedaję komuś SSDka to czy musze robić jakieś spejclanie formatowanie, żeby nowy właściciel się nie bawił w odzyskiwanie a ja żebym spał spokojnie? Tak wiem, z tyłu głowy głos mi podpowiada, że jestem przerważliwiony i że pewnie nie muszę nic robić poza zwykłym formatem, ale wolę dopytać dla spokoju ducha. Przypominam, że mam tam same gierki, żadnych prywatnych rzeczy. Jaka Wasza opinia? :)