Bogdan75 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 W innym temacie pisałem o procesorze: Którego na razie nie wymieniłem bo teraz zastanawiam się czy może lepszym wyjściem będzie zmiana karty graficznej na jakąś lepszą teraz mam GTX 660. Wyszukałem w necie że dobrym wyborem będzie GTX 980 albo 1050 ? Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zapomnij o GTX 1050, ewentualnie wersja Ti, sam właśnie taką sprzedaję i ktoś zalicytował za 450zł Ale ogólnie karta nieopłacalna dziś, lepiej poszukać GTX 970/980. Będą sporo wydajniejsze. Ogólnie to podaj zakres cenowy i czy używka. nudzija lubi to Cytuj
Bogdan75 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2020 Myślałem wydać jakoś do 500 - 600 zł. Cytuj
-RKI- Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2020 Jeżeli zależy Ci na nowej karcie to w cenie 600zł lub minimalnie ponad to, śmiało możesz wyrwać Radeona RX 570 4GB w wersji mini od Sapphire który wydajnościowo od większych wersji w praktyce nie różni się niczym a jest kartą na pewno sporo wydajniejszą od GTXa 1050ti ale zaś ciut słabszą od GTXa 980, choć w pewnych scenariuszach potrafi nawet i tę kartę przegonić. Polecam tę kartę nie bez pokrycia gdyż jestem jej posiadaczem od jakiś 5 miesięcy i sprawuje się wyśmienicie - Co mam na myśli? Odpalają się na niej praktycznie wszystkie najnowsze gry albo w najwyższych ustawieniach albo w wysokich ustawieniach, pracuje zaskakująco cicho a i przy okazji bardzo się nie grzeje. Jedyny minus, choć nie koniecznie nazwał bym to minusem to 4GB vramu, co w niektórych nowych grach może nie wystarczać ale zawsze można obniżyć detale tekstur i jest w porządku. Black nagrał dobry i zwięzły test tej karty, jak byś chciał rzucić okiem to zostawiam film tutaj. Bogdan75 lubi to Cytuj
Rome Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2020 Za 600zł wyrwałem używkę z gwarancją na Allegro MSI RX 580 i jestem mega zadowolony... Cytuj
nudzija Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2020 mając 600 szukałbym rx 570/580 lub gtx 970/980 jeśli musi być nówka to bierz rx570 a jeśli używka z gwarancją to rx 580 VACek i Bogdan75 lubią to Cytuj
Sayidov Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Ja od roku lecę na rx 580 używanej wcześniej w koparce kryptowalut i 0 problemów. Niedługo wymienię na RX 5600 XT Cytuj
Bogdan75 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Trochę droższa niż planowałem ale nowa. Taka będzie OK? zgra się z moim Intel Core i5 3570 ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
-RKI- Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Tak, powinno być w porządku. Nawet w ekstremalnych wypadkach przy 100% obciążenia procesora podczas gier, RX 580 nie powinien dostawać większego bottlenecka. A z całą pewnością będziesz miał otwartą furtkę na przyszłość jeżeli zamarzy Ci się wymiana procesora na coś mocniejszego. Bogdan75 lubi to Cytuj
Bogdan75 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2020 Tak myślę jeszcze czy wymienić zasilacz pod tą nową kartę teraz mam Qoltec Silentline 520w a wyszukałem taki będzie dobry? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
wiher123 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2020 47 minut temu, Bogdan75 napisał: Tak myślę jeszcze czy wymienić zasilacz pod tą nową kartę teraz mam Qoltec Silentline 520w a wyszukałem taki będzie dobry? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do tego zestawu co podałeś (ta i5 i GTX970/RX 580) wystarczy markowy 500w - czyli ten Vero będzie okej, a nawet będzie miał nadmiar mocy, no i za nim wrzucisz tam tę lepszą grafikę to pierw zmień zasilacz, bo w tym chińczyku masz 216W(Coś około 18 amperów) na linii +12v, jest wtedy duże prawdopodobieństwo że spali się, a za tym może pociagnąć nową grafikę i procka, płytę główną, może nawet dyski Bogdan75 lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2020 Nie wiem, czy koniecznie potrzebujesz tych 8GB VRAM, ja nie potrzebuję nawet 6 do FullHD, więc wybrałem GTX 1650 Super (nowa 735zł), która jest trochę szybsza od RX 580, a przy okazji jest dużo bardziej energooszczędna. Nie musiałbyś wymieniać zasilacza. Przemyśl sprawę, czy chcesz mieć grzejnik w obudowie. Przykład - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
wiher123 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2020 W dniu 23.01.2020 o 15:16, Widzior napisał: Nie musiałbyś wymieniać zasilacza. Zasilacz i tak musi zmienić, nawet na najtańszego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]bo ten co ma nie ma certyfikatu 80+ i jest "tykającą bombom", więc ja osobiście bym nie ryzykował. Cytuj
Widzior Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2020 A wiesz co ja myślę o zasilaczach SilentiumPC? Chiński złom w ładnym opakowaniu. I mówię to po latach pracy w dużej firmie zajmującej się naprawą i serwisem sprzętu elektronicznego. Wolałbym nawet starego, poczciwego Antec'a czy coś z Be Quiet, Thermaltake, a najlepiej SeaSonic'a. Cytuj
wiher123 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 W dniu 24.01.2020 o 16:20, Widzior napisał: A wiesz co ja myślę o zasilaczach SilentiumPC? Chiński złom w ładnym opakowaniu. I mówię to po latach pracy w dużej firmie zajmującej się naprawą i serwisem sprzętu elektronicznego. Wolałbym nawet starego, poczciwego Antec'a czy coś z Be Quiet, Thermaltake, a najlepiej SeaSonic'a. To Twoje zdanie, ale ja nadal sądzę że zamiast tego Qoltec'a powinien wsadzić jakiś inny markowy zasilacz, nie powiedziałem że musi to być SPC, a tylko ze najtaniej może kupić nowego SPC, w cenie 130 zł, jedynie to może jeszcze dorwie Chieftec'a, no może jakiś Fortron, oczywiście jeśli mowa o nowych zasilaczach Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2020 Pamiętam Chiefteca jak to kiedyś były zasilacze, dziś słuch o nich zaginał Cytuj
Bogdan75 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2020 Karta i zasilacz j.w. kupione i już działają w moim starym komputerze. Teraz tak myślę że jednak trzeba będzie po kolei wymienić także płytę główną, procesor (jakiś ryzen chyba) ram i HDD 2 TB na gry i filmy. Budżet to 1,5 - 2 tyś i to wszystko miało by się zmieścić w obudowie Irid 400 RGB. Macie jakieś propozycje? Cytuj
wiher123 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2020 No to taka opcja wydaje mi się że będzie okej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - te [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] po dodaniu do koszyka zmniejszy kwotę do 1 grosza Bogdan75 lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2020 Aktualnie hitem jest Ryzen 1600 AF (nowa rewizja, stara była AE), który jest niczym innym jak R5 2600, tylko sprzedawanym jako 1600 (widać AMD nie ma już starej linii, a chce nadal mieć w ofercie 1600). Cena niecałe 400zł. Płyt Gigabyte szczerze nie polecam, wolę MSI albo AsRock, i nie wiem dlaczego jest jakaś chora schiza wśród ludzi, żeby brać pełny format ATX, chociaż kompletnie nie potrzebują tych dodatkowych złącz. Ubzdurali sobie, że płyty microATX są gorsze, co jest kompletną bzdurą. Ja nawet w tej samej cenie brałbym micro, bo po prostu mam wtedy więcej miejsca w budzie. Bardzo fajna jest MSI B450M MORTAR MAX, ale dość droga. Jak nie potrzebujesz bajerów, wystarczy MSI B450M PRO-VDH MAX. RAM najlepiej Ballistix Sport LT, modele AESEK/AESBK 3000/3200MHz. Są na chipach Micron E-Die i kręcą się jak głupie. HDD może być Toshiba 2TB, sam taką posiadam i na razie chodzi Bogdan75 lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi