ashimuto Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2019 Na poniższej grafice jest komputer który chce kupić. Macie jakieś uwagi lub zalecenia co do dobrania sprzętu?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2019 Procesor - kompletny bezsens brać Ryzena 1600 za 430zł, jak za 499zł jest sporo lepszy 2600, z lepszym kontrolerem pamięci (OC pamięci RAM), więc tu nie ma sensu oszczędzać. Płyta - nie bierz starej B350, jak np. MSI B450M PRO-VDH MAX jest za 279zł. Za 50zł więcej masz nowszy chipset B450 i płytę w wersji MAX, przystosowaną do Ryzenów 3000 (możesz w przyszłości zmienić CPU bez wymiany płyty). Pamięć - dobry wybór, w zasadzie najlepszy na dziś, Ballistix Sport LT 3000 CL15 lub 3200 CL16 są na kościach E-Die Microna i się kręcą wyśmienicie. Karta graficzna - bardzo zły wybór, zwykłe 1660 przestały mieć sens, gdy wyszły wersje SUPER, no i Ventus od MSI bez półpasywnego chłodzenia, zapomnij. Gigabyte GTX 1660 Super jest za 1030zł choćby tu, brat ją właśnie kupił i ja też zamierzam - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zasilacz - szczerze nie polecam zasilaczy SilentiumPC i Corsair. Najlepiej wziąć SeaSonic, ale one trochę kosztują. Cytuj
verte Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2019 W dniu 14.12.2019 o 16:53, Widzior napisał: Procesor - kompletny bezsens brać Ryzena 1600 za 430zł, jak za 499zł jest sporo lepszy 2600, z lepszym kontrolerem pamięci (OC pamięci RAM), więc tu nie ma sensu oszczędzać. Płyta - nie bierz starej B350, jak np. MSI B450M PRO-VDH MAX jest za 279zł. Za 50zł więcej masz nowszy chipset B450 i płytę w wersji MAX, przystosowaną do Ryzenów 3000 (możesz w przyszłości zmienić CPU bez wymiany płyty). Pamięć - dobry wybór, w zasadzie najlepszy na dziś, Ballistix Sport LT 3000 CL15 lub 3200 CL16 są na kościach E-Die Microna i się kręcą wyśmienicie. Karta graficzna - bardzo zły wybór, zwykłe 1660 przestały mieć sens, gdy wyszły wersje SUPER, no i Ventus od MSI bez półpasywnego chłodzenia, zapomnij. Gigabyte GTX 1660 Super jest za 1030zł choćby tu, brat ją właśnie kupił i ja też zamierzam - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zasilacz - szczerze nie polecam zasilaczy SilentiumPC i Corsair. Najlepiej wziąć SeaSonic, ale one trochę kosztują. Ja bym tu tylko jeszcze zmienił do tego AMD Rizena 2600 - cooler (oryginalny się mocno grzeje) kup sobie SILENTIUMPC FORTIS 3 HE1425 o niebo cichszy i procek się nie grzeje. Cytuj
my_g0t Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Możesz skorzystać z tych zestawień w kwestii technicznej, a co do sklepów, to polecam inne źródła niż xkom - chociaż czasem są najtańsi. Ja nie polecam kupować kompa gotowego tylko samemu go złożyć lub zlecić komuś kto to potrafi z części, które się chce i które będą ze sobą optymalnie współpracować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi